Wednesday, 29 December 2021

Selamat Hari Lahir kepada Dia yang Pernah Hadir Walau Hanya Seketika

Pejam celik pejam celik tinggal 2 hari je lagi sebelum kita melangkah masuk ke tahun baru mengikut kalendar Masihi iaitu tahun 2022. Cepat ya masa berlalu. Aku rasa macam baru habis intern 24 Januari tempoh hari, know know dah 29 Disember dah. Tulat dah 01 Januari 2022. 

Walaupun bakal melangkah masuk ke tahun 2022, tiada apa yang bakal berubah. Kehidupan masih sama seperti tahun 2021. Yang berubah hanyalah usia kikiki. Rindu nak blogging macam dulu. Kita baca je komen-komen yang ditinggalkan oleh bloggers tapi tak sempat lagi nak blogwalking. Penyakit M menguasai diri. Bila dah berbaring atas katil, memang malas sungguh nak buka laptop >.<

Okey rasa macam dah jauh sangat dari tajuk asal entri ni 😆 

Just nak create satu entry sempena mengingati hari kelahiran arwah mak aku pada hari ini iaitu 29 Disember. Kalau arwah mak masih ada, dah berumur 66 tahun. Dah kategori warga emas. Kalau dulu selalu orang salah anggap aku ni sebagai cucu kepada mak aku padahal aku anak dia. Mak aku pun kadang iye kan aje bila orang tanya ''Cucu ke?" 


Apa-apapun, Selamat Hari Lahir kepada ibuku yang pernah hadir walau hanya untuk seketika. Seketika yang penuh makna, seketika yang sangat berharga, seketika yang tak dapat kujumpa jika engkau tiada di dunia. 

Semoga berbahagia disana dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. Aamiin aamiin ya rabbal alamin.

Hasfiah Othman,
29 Disember 1954 - 15 Julai 2009

We miss you always 💖

Monday, 27 December 2021

SPM Nota, Quiz, Kertas Peperiksaan dan Latihan Percuma di Eddy Academy

Pernahkah anda mengidam-idamkan slip keputusan SPM dalam tanganmu penuh dengan A? Bayangkan senyuman bangga yang terukir pada muka ibu bapa.

Sama ada dapat straight A atau tidak, itu bukan yang paling penting. Yang penting ialah usaha perlu dicurahkan terlebih dahulu kan? Macam mana nak buat ulang kaji dengan seronok?

Jadi, saya ingin memperkenalkan Edu buddy kamu -- EDDY!

Eddy Academy merupakan satu web aplikasi yang dicipta khas untuk pelajar SPM yang bakal menduduki peperiksaan! Pencipta Eddy, anak Malaysia (yang habis SPM 10 tahun lalu) bercita-cita memodenisasikan pendidikan dan membekalkan platform untuk pelajar-pelajar Tingkatan 4 dan 5 belajar dengan elektif.

Sebab-sebab pelajar SPM WAJIB cuba EDDY

Mari kita melawat EDDY secara maya!

1. SEMUA DALAM SATU!

Dari EDDY, korang boleh download nota-nota, kertas-kertas soalan peperiksaan dan buku teks elektronik -- dan belajar dari mana-mana pun.

Subjek-subjek SPM yang EDDY merangkumi:

1. Bahasa Melayu: Peribahasa, sastera, kosa kata, penyuntingan ayat, pola ayat dan tatabahasa.
2. Bahasa Inggeris: Short and long texts, reading comprehension, summary, vocabulary, grammar.
3. Dan juga Matematik, Matematik Tambahan, Sains, Fizik, Kimia, Biologi, Prinsip Perakaunan, Pendidikan Islam, Pendidikan Moral, Ekonomi, Bahasa Cina untuk pelajar Tingkatan 4 dan 5!
(terdapat bab yang sedia ada dan bakal datang).

Selain itu, praktis disediakan dengan penjelasan terperinci, jadi kamu boleh belajar secara berdikari. Soalan-soalan juga disusun secara topikal supaya mudah untuk korang menilai topik-topik yang lebih memerlukan perhatian.

Yang paling best? Soalan-soalan selaras dengan KSSM selalu ditambah untuk memastikan kamu mendapat latihan yang mencukupi untuk skor!

Bahan ulangkaji: Nota, kuiz, soalan, latihan kertas peperiksaan tahunan SPM skor A

Cuba sekarang! Eddy Academy

Kalau masih kurang faham, mungkin korang boleh cuba online tuition dengan tutor yang berpengalaman (kelas pertama percuma dengan diskaun RM20 untuk satu kelas yang seterusnya) kerana Eddy juga berkolaborasi dengan TigerCampus, pusat tuisyen premium atas talian di Malaysia dan Singapura.

Tutor-tutor TigerCampus ialah siswazah dari universiti yang terkemuka di pentas dunia seperti Universiti Malaya. National University of Singapore (NUS) dan Imperial College London.

Sunday, 12 December 2021

Homemade Brownies Cookies

Setelah sekian lama mengidam nak makan brownies cookies, akhirnya dapat juga makan. Homemade brownies cookies by shopee. Aku tak kuasa nak buat cookies bilamana alat kelengkapan nak buat cookies tak cukup di rumah sewa ni. Jadi, kita sebagai warganegara Malaysia haruslah support local business di shopee.

Lagipun, aku memang dah selalu membeli brownies cookies dekat seller di shopee ni. Tak tahulah dah kali keberapa aku repeat order. Masa intern tempoh hari, kawan-kawan yang satu tempat praktikal dengan aku pun join order sekali bila aku bawa brownies cookies tu di office. Dah macam promoter dah rasanya kikiki.

Harga pun murah which is RM7.50 sahaja. Tapi size kecil lah. Jangan expect besar gedabak. Tapi ngam ngamlah sumbat sekeping dalam satu mulut.


Tak hancur langsung! Memang seller bungkus elok-elok. Sikit pun tak pecah cookies ni. Aku beli 2 botol sebab nak cukupkan fee shipping RM15. Bolehlah buat stok mengunyah sambil buat kerja yang tak pernah habis ni. Sambil tengok drama korea pun boleh. 

Sekali hadap je terus habis sebotol. Tengok tengok dah licin isi dalam bekas. Bagi aku, brownies cookies ni tak manis sangat. Kiranya kenalah dengan citarasa aku. Mungkin lain orang, lain rasanya kan? Tapi bagi aku okey dah dengan rasa macam ni. Berbaloi untuk aku membeli sekali sekala.

Nak beli boleh beli disini: https://click.accesstra.de/go/CDivW5di

Bye!

Saturday, 11 December 2021

Tealive ft Famous Coco Lava

Sebagai seorang peminat biskut Famous Amos dan Tealive, semestinya akan mencuba air keluaran baru Famous Amos dan Tealive. Collaboration. Biskut Famous Amos sedap sangat bagi aku walaupun agak mahal. Jarang jarang sekali membeli. 



Antara menu air baru yang dikeluarkan oleh Tealive hasil kerjasama dengan Famous Amos iaitu Famous Coco Lava, Famous Coco Smoothie, Famous Coco Toffee dan Famous Vanilla Smoothie

Semalam aku beli Famous Coco Lava di Shopee Food. Berbaloi ye beli dekat Shopee Food sebab banyak vouchers! Boleh reedem coins lagi! Kalau duduk di Terengganu, aku pencinta setia foodpanda tapi bila duduk di Putrajaya, aku dah tak pandang foodpanda. Bukanlah tak pandang langsung, tapi tak pernah lagilah membeli makanan di foodpanda since duduk Putrajaya bulan Oktober tempoh hari. 

Aku guna foodpanda bila nak membeli di pandamart. Makanan semua aku beli dekat kawasan rumah aku. Alhamdulillah sebab dikelilingi kemudahan yang banyak untuk membeli makanan. Cumanya tak tahu nak makan apa :')

Memang jauhlah beza antara air yang aku dapat dengan illustration dalam poster. 

Okey kembali kepada air, jujur aku cakap Famous Coco Lava ni biasa biasa sahaja. Bukan tak sedap langsung atau sedap sangat, tapi pertengahan. Not bad. Repeat? Mungkin tidak. Repeat perisa lain? Mungkin ya. 

Aku tak tahulah aku sorang je ke yang rasa macam ni, tapi air tu kadang-kadang rasa pahit, kadang okey. Biskut pun okey je. Awal-awal tersedak sebab biskut tersedut dengan laju. Even biskut tu dah dihancurkan macam serbuk tapi aku tetap tersedak kah! Haritu try yang Onde Onde pun tersedak jugak. Apa je yang aku tak tersedak 😂

Tengok dekat TikTok ramai yang cakap Famous Vanilla Smoothie tu sedap tapi terlampau manis. Mungkin boleh order next time. Tapi kena request nak slight sugar or half sugar only sebab takut diabetes memanggil manggil hahaha. 

Ada sesiapa yang dah pernah cuba? Sedap ke tidak?

Thursday, 9 December 2021

Morning Walk di Taman Wetland Putrajaya

Cerita dah basi which is hari Ahad lepas yakni Ahad dua minggu lepas, aku sempat menghabiskan waktu pagi dengan berjalan-jalan di Taman Wetland Putrajaya. Memang dah plan nak pergi Taman Wetland sebab nampak banyak good review daripada orang ramai. Yang penting nak masuk Taman Wetland tu tak ada dikenakan fee. Masuk percuma


credit: google.com

Sedikit info tentang Taman Wetland Putrajaya:


"Taman Wetland Putrajaya terletak di Presint 13 dengan keluasan 335.75 ekar. Taman Wetland dibangunkan selaras dengan matlamat untuk mengekalkan kehijauan serta mewujudkan Green Lung di dalam pembanguunan Putrajaya.''


Selanjutnya boleh baca disini: https://www.ppj.gov.my/second-menu/taman-wetland


Dalam google tulis Taman Wetland dibuka pada pukul 9 pagi hingga 5 petang. Tapi masa aku sampai dalam pukul 8.45 pagi, dah ramai orang. Disarankan untuk datang awal pagi sebab cuaca tak berapa panas. Tapi dalam pukul 10 lebih dah mula panas. 


Boleh pilih nak morning walk ke nak sewa basikal ke sewa tramp ke, itu semua bergantung kepada diri sendiri. Tapi bila dah sewa kan, mestilah ada harganya kan? Jangan risau, harga sewaan tak begitu mahal. Tapi ada sedikit perbezaan harga bagi weekdays dan weekend. Weekend mahal sikit tapi tak mahal sangat. Tak jauh mana pun harganya. Yang penting, nak bawa basikal sendiri pun boleh. Tak ada masalah. 


Nak tahu pasal harga sewa di Taman Wetland, boleh baca disini: https://www.ppj.gov.my/second-page/kadar-perkhidmatan-1


Aku tak sewa apa-apa sebab memang nak berjalan-jalan sahaja. Tapi next time kalau pergi lagi, boleh dipertimbangkan juga untuk sewa basikal sebab bila dah berjalan selama 3 jam 4 jam tu agak semput sis 😂  



Kawasan Taman Wetland ni besar gila. Aku rasa aku pergi tempoh hari tak sampai 50% kawasan taman yang aku jelajah. Jadi jawabnya next time kena pergi lagilah. Suasana yang tenang, udara yang segar. Itu first impressions aku bila sampai di taman. Penuh kehijauan.


Sadly, Look Out Tower tak dapat naik sebab under maintenance. Baru nak tengok keseluruhan taman ni. Tapi nak buat macam mana kan? Tak tahulah bila boleh naik sebab tak ada sebarang kerja-kerja pembaikan pun dijalankan. 

 

credit: google.com

Tapi tak mengapa, kita teruskan berjalan ke tempat seterusnya. Next location ialah tengok swan. Aku pun keliru kejap dengan angsa dan flamingo. Itik pun. Dekat sini boleh tengok ada pelbagai jenis swan yang sedang berehat. Pukul 11 pagi boleh tengok swan makan. Memang lagi ramai swan yang ada waktu makan. Time kami sampai tu dalam pukul 9 lebih. 



Antara swan swan yang ada di Taman Wetland.


Ini mereka. Duk sekelompok kat situ. Ada lagi yang lain-lain cumanya yang lain-lain tengah tidur. Yang dalam gambar atas ni je yang tak tidur, sibuk menjilat badan. Nak tunggu sampai waktu makan macam lambat sangat kan, so kami tak tunggu. Maybe lain kali lah tengok swan swan ni semua makan. 

Sebetulnya, tak banyak gambar aku ambil sebab nak menghayati keindahan taman. Ahhh gituu, padahal mengah sebab banyak berjalan 😂 Gambar banyak dalam kamera, tak transfer lagi so upload mana yang ada dalam telefon je.



Dekat sini macam air kotor sikit, itu yang putih tu binatang yang hidup ye, bukan replika ke patung ke hehehe.


Kita akhiri sesi entri morning walk di Taman Wetland dengan sekeping gambar tuan tanah. Tak pakai mask kejap demi dua tiga empat lima keping gambar. Masa ni pukul 9 lebih pun dah rasa panas. 

Kalau nak isi masa lapang dengan keluarga waktu hujung minggu, bolehlah pertimbangkan Taman Wetland sebagai salah satu tempat untuk family bonding. Boleh picnic. Kami jealous tengok orang Cina and Melayu dengan keluarga masing-masing duk berpicnic. Keluarga kami jauh. Last picnic masa tahun 2009. Last picnic dengan arwah mak sebelum meninggal. Since 2009 sampai lah Disember 2021 memang tak ada picnic dah. Sibuk dengan kehidupan masing masing. But never mind, as long as semua sihat, itu pun dah memadai. Alhamdulillah.

Sunday, 21 November 2021

Menabung di MAE

Menabung dalam MAE ni tak pernah aku fikirkan sebab dalam kepala asyik teringat akaun ASB dan Tabung Haji. Tapi bila fikir-fikirkan balik, kalau simpan dalam ASB, agak susah nak keluarkan duit (bagi kes emergency) sebab tak boleh nak transfer secara online. Kiranya kena pergi bank dan isi borang untuk keluarkan duit. Ini based on pengalaman aku masa tahun 2019. Tahun 2021 tak tahu lah macam mana.

Gaji kami masuk lambat ye teman teman, dalam 10 haribulan hingga 13 haribulan baru masuk. Nasib baik dapat owner sewa rumah baik hati. Minta pengecualian untuk bayar sewa bilik lewat sikit sebab gaji masuk lambat. Bukan saja-saja kami nak bayar lambat.  

Lepas dah gaji masuk untuk bulan pertama, terus fikir nak menabung di mana? Walaupun gaji tak sampai RM1500 lepas tolak KWSP dan SOCSO, tapi tetap kena menabung untuk masa hadapan ataupun masa emergency. Aku ni kuat berbelanja jugak, jadi nak tak nak kena belajar jimat cermat. 

Fikir punya fikir, ternampaklah dekat aplikasi MAE ni boleh create tabung. Tekan itu tekan ini, tiba tiba dah berjaya create satu tabung. Oh ye, MAE ni e-wallet. Best bila guna MAE ni sebab boleh tahu total expenses kita pada setiap bulan. Senanglah nak tahu berapa total kita berbelanja untuk makanan, shopping dan other expenses. 


Grey: Other expenses
Red: Food & Beverage
Blue: Medical
Yellow: Financial Services
Orange: Shopping

Total spent so far tu tak adalah ribu riban ye. Tapi bagi aku, memang bestlah sebab boleh trace macam ni. Boleh tahu total aku shopping dekat shopee berapa, dekat food & beverage berapa. Tak adalah duk fikir kemana pergi duit duit dalam bank aku empat hari empat malam 😂

Sambung cerita menabung di MAE, aku create satu tabung yang diberi nama Wishlist. Wishlist? Tak tahu lagi nak buat apa dengan duit menabung ni. Kahwin? Jeng jeng jeng. Tapi nampak macam nak tukar telefon sebab Iphone 6s sekarang ni masih berfungsi dengan baik cuma adalah jugak kadang-kadang timbulkan masalah. 


Selama 9 bulan menyimpan untuk dapatkan RM4000. Kalau sesiapa yang gaji besar, mesti gelak aje kan tengok tabung aku ni hahaha. Tapi tak apa. Aku menabung mengikut kemampuan aku. Aku ada flow menabung aku sendiri. Jangan nak ikut orang lain. Betul dak? Ayat sedapkan hati sendiri HAHAHA. Tapi betul lah, kalau aku menabung sampai 700+ 800+ sebulan, memang tak makanlah aku jawabnya. Sewa bilik pun dah RM350 :/

Jadi untuk dapat RM4000 dalam masa 9 bulan, aku kena menabung sebanyak RM444.44 setiap bulan. Auto deduction setiap 19 haribulan pada setiap bulan. Aku pun tak tahu kenapa aku buat RM4000 je. Kenapa tak RM5000 terus. Tapi RM4000 tu kira banyak dah bagi aku yang belum ada komitment kereta, rumah dan sebagainya (buat masa sekarang). Cuma komitment sekarang ialah bayar hutang pinjama masa belajar diploma dan degree iaitu PTPTN aje ler. 

Boleh keluarkan duit ke dari tabung incase nak pakai duit? 

Jawapannya, jangan risau, memang boleh! Kalau tak ada duit atau terdesak nak pakai duit, boleh je keluarkan duit dari tabung tu. Kalau ada duit lebih pun boleh masukkan lebih dalam tabung tersebut. Kiranya kalau aku ada extra duit sebanyak RM300, aku boleh fund tabung tu sebanyak RM300 tapi RM444.44 tu masih ditolak jugak dari akaun aku. Gituuuu. 

Jadi, moh lah kita tunggu sampai bulan Julai tahun 2022. Betul lah, penantian itu satu penyeksaan. Nanti dah cukup, dalam sekelip mata aje dah habis >.<

Thursday, 18 November 2021

Tukar Kad Bank Islam

Sejak sejak duit gaji dimasukkan dalam Bank Maybank, memang tak pandang dah Bank Islam. Nak nak lagi, kad Bank Islam expired bulan November 2021. Takut nak letak duit dalam Bank Islam sebab takut tiba-tiba duit beku dalam akaun sebab kad expired. Padahal tak ada apa pun 😂


Finally, semalam sempat pergi tukar kad Bank Islam. Mulanya tak tahu nak pergi bila memandangkan kerja, siap fikir nak apply cuti semata-mata nak tukar kad bank. Tapi nasib baik ada kawan bagitahu, suruh pergi tukar time lunch hour sebab kaunter bank buka je time lunch hour. Phew. 


Cepat cepat siapkan kerja, ngam ngam 12.30 terus keluar pergi makan dulu dekat cafe pejabat. Malas nak pergi jauh. Kita pergi mana dekat dan mana yang mudah. Dalam pukul 1 tengah hari terus pergi bank. Nasib baik tak jauh. Tapi kalau jalan kaki, terasa jauh lah juga kikiki.


Dan lagi sekali bernasib baik, tak ramai pun hamba Allah dalam bank pada masa tu. Less than 10 orang yang ada urusan dengan bank. Tapi setengah jam juga aku tunggu untuk nama dipanggil sebab ada sorang makcik ni duk sembang lama lama dekat kaunter tukar kad bank. 


Alhamdulillah, tak sampai 10 minit dah siap kad baru Bank Islamku. Satu benda yang tak suka kalau melibatkan urusan yang memerlukan cap jari adalah jari aku susah nak detect :')


Tukar Kad Bank Islam
Gomo Kelate Gomo

Staff bagi kad bank baru versi negeri Kelantan. Bedal lah, janji dah tukar HAHAHA. Aku tak pastilah ada berapa jenis kad baru sebab staff semalam cakap ada kad bank Kelantan itu aje. Tanya juga dekat staff, versi Terengganu 'peteh ganu peteh' tak ada ke? Dia gelak aje. Dia cakap buat masa sekarang tak ada lagi. Ada yang ini aje haaaa.

Bye! 

Friday, 12 November 2021

Ada tapi Tiada

Welcome back to my blog hehehe. Almost one month blog tak berupdate. Dan akhirnya, iklan AdSense kembali semula selepas akaun AdSense suspended sebab multi clicking. Harap-harap tak terjadi lagilah selepas ni. 

Alhamdulillah, dah sebulan lebih dah kerja disini. Semuanya baik-baik sahaja. Lagi sebulan lebih nak habis kontrak. Tak tahulah kontrak akan disambung ataupun tidak. Tapi, kalau mengikut kepada Bajet 2022, kerajaan masih meneruskan inisiatif Malaysia Short-term Employment Programme (MySTEP) pada tahun 2022 dengan menawarkan 80,000 peluang pekerjaan secara kontrak bermula Januari 2022. 80,000 peluang pekerjaan merangkumi 50,000 pekerjaan dalam sektor awam dan 30,000 pekerjaan dalam syarikat milik kerajaan (GLC).

Kalau kontrak disambung, kita teruskan bekerja macam biasa. Kalau tidak disambung, boleh dah intai-intai kerja lain pula. Semalam baru siap isi borang untuk kerja kosong sebagai Penolong Jurutera. Nervous! Nak submit borang semalam pun dah nervous, macam manalah nanti nak temuduga ya? :') Baca pengalaman orang lain yang temuduga pun sis rasa seram sejuk, nanti pengalaman diri sendiri macam mana pula. Curious hehehe.

Rindu nak blogging macam dulu tapi masa tidak mengizinkan. Kalau ada masa pun, aku lagi gemar menghabiskan masa dengan menonton drama atau movie di Netflix mahupun Viu. Tapi setiap hari buka je blog, baca post entri kawan kawan blogger tapi tak tinggalkan komen sebab buka melalui telefon je. Akhir kata, jaga diri semuanya! Bertemu lagi di entri yang lain pada masa yang akan datang. 

Nota jemari: Tak ada idea nak tulis apa sebab lama dah tak menulis >.<

Tuesday, 12 October 2021

Akaun Adsense Temporarily Suspended

 
Ya teman teman. Rentetan adsense mencanak naik beberapa hari yang lepas, akhirnya pada hari jadi aku iaitu semalam, aku dapat email daripada pihak Google Adsense yang menyatakan bahawa akaun adsense aku suspended selama satu bulan bermula 09 Oktober hingga 08 November 2021. 

 

Betul lah apa yang aku rasa. Memang betul apa yang aku risaukan dan jangkakan iaitu akaun adsense akan suspended. Dan memang betul-betul terjadi 😂 Akaun kena suspended ni pernah berlaku dekat blogger Kak Shida. Punca akaun suspended adalah kerana multi clicking iaitu satu atau lebih pengguna click iklan di blog dengan berulang ulang kali. 

 

Tak apalah kan? Nak buat macam mana? Cuba positifkan diri hahaha. Harap harap sebulan jelah akaun kena suspended. Moga moga tak berulang lagi sekali pada masa akan datang. Walaupun dah kerja, tak bermaksud aku akan lupakan blog aku. Adsense masih penting untuk aku as sumber pendapatan yang kedua walaupun tak cashout 100 USD setiap bulan pun. 

 

Ngam ngam hari jadi aku 10 Oktober, aku dapat email ni. Spoiled mood sikit sebab iyelah bukan senang nak lulus adsense ni tiba tiba suspended. Ish lah siapalah yang duk click iklan kat blog aku ni. Jahat betul kome ye. 

 

Aku tengok negara yang mostly click iklan di blog aku ialah United States dan juga Indonesia. Kalau United States tu memang beratus ratus yang click. Kalau pihak Google Adsense ada jumpa lagi policy violations sama ada dalam tempoh suspension ataupun selepas suspension tamat, besar kemungkinan akaun adsense aku akan disabled buat selama-lamanya. 

 

Tapi tak apalah, tunggu jelah sampai habis tempoh suspension ni, sampai 08 November. Kita tengok macam mana ya :') Kalau disabled forever pun nak buat macam mana kan? Kita menulis macam biasa jelah kikiki.

Monday, 11 October 2021

Happy Belated Birthday!

Aci lah kan post lambat sehari? Memandangkan semalam mood tak berapa okey, memang tertangguh nak publish entri ni. Mood swing tak tahulah pasal apa. Pagi tu bangun subuh elok je, lepas tu sambung main telefon sebab memang tak plan nak keluar pergi mana-mana pun semalam sebab hari Sabtu dah keluar. Dengan tiba-tiba rasa nak sebak campur nak nangis. Tahu tahu basah bantal kikiki.

Hari Isnin yakni hari ni kami 'Bekerja dari Rumah'. Seminggu sekali akan work from home. Walaupun work from home, tak boleh tidur lena sesuka hati. Kena sambung kerja yang terbengkalai hari Jumaat lepas tu 😂 Banyak lagi data tak siap check. Ada dekat 500 lebih data lagi yang kena check. Mahu juling biji mata duk tilik data satu demi satu. 

Kenapa duduk rumah rasa laju sungguh masa berjalan? Kalau duduk dekat pejabat, puas duk tengok jam. Sudahlah sejuk, pakai sweater pun tak menjadi. Tangan bila dah start sejuk, memang badan automatik menggigil, memang lagi lambat kerja siap sebab nak menaip jadi lambat. Tapi kalau lepas lunch hour, waktu berjalan macam biasa. Tahu tahu dah balik! Cepat cepat kemas meja, shutdown komputer dan clock out. Tak payah rajin nak buat OT, kami under program MySTEP tak layak untuk claim OT hehehe.
 
 
Apa-apapun, Happy Belated Birthday to me! Masih jauh perjalanan hidup yang perlu dilalui dan ditempuhi, moga moga yang baik baik sahaja akan berlaku. Special thanks kepada arwah mak yang bersusah payah mengandung dan melahirkan diriku walaupun umur dah mencecah 42 tahun masa tu. I miss you! 💗


Saturday, 9 October 2021

Adsense Mencanak Naik?

Cuti hujung minggu ni bolehlah create entri banyak banyak dan schedule post. Jadi jangan pelik ya kalau nampak blog berupdate sebab itu semua schedule post kikiki. Tapi kena ligat jugalah kepala otak nak fikir nak update pasal apa kan? Kali ini nak cerita pasal adsense. First of all, tak ada niat nak riak atau menunjuk nunjuk. Sekadar berkongsi kegembiraan tapi dalam masa yang sama, terselit kerisauan.
 
 
Gembira? Pasti. Siapa je tak gembira bila check akaun adsense, tiba tiba earnings mencanak naik! Sumpah demi Allah teman teman, aku terkejut gila khinzir bila aku check akaun adsense hari Rabu lepas, tengok bahagian earnings memang betul betul mencanak naik. Terus aku email Kak Fiza sebab nak dapatkan kepastian.
 
Memang laju Kak Fiza reply, and Kak Fiza pun cakap normal. Cuma risau juga. Kena tengok dua tiga hari earnings kembali biasa atau mantain macam ni. 

Faham tak perasaan gembira tapi terselit kerisauan sebab risaulah macam tiba-tiba sangat earnings melonjak naik ni. Risau sebab takut pihak Google Adsense suspended atau banned akaun adsense aku. Tapi serious talk, memang aku terkejut. Aku rasa aku dah lama tak update blog, pageviews pun 600+ macam tu je dalam sehari, tapi earnings sampai 10 USD. 

Hari Selasa: 9.20 USD
Hari Rabu: 7.46 USD
Hari Khamis: 4.88 USD
Hari Jumaat: 4.48 USD 

Tak pernah aku dapat banyak macam ni dalam sehari. Paling banyak pun 1 USD dalam masa sehari. Dulu pernahlah dapat 3 USD. Itupun baru sekali. Walaupun makin lama makin menurun, tapi 4 USD dalam masa sehari tu masih banyak bagi blog aku yang sangatlah newbie 😂

Friday, 8 October 2021

Minggu Pertama Went Well!

Salam hujung minggu teman temanku di alam maya! Kalau dulu duduk di Terengganu, Jumaat dan Sabtu dah weekend. Sekarang duduk Putrajaya, Sabtu dan Ahad lah weekendnya. Hari Jumaat hari yang paling ditunggu-tunggu sebab hari terakhir bekerja sebelum cuti hujung minggu 😆 Dulu tak kerja, hari hari cuti! Sekarang, duk menghitung hari bila nak weekend HAHAHA.

 
Alhamdulillah dah lima hari bekerja, semuanya masih berjalan dengan lancar. Kerja aku santai santai sahaja. Sebetulnya, aku masuk kerja ni under program MySTEP. Tahu tak MySTEP itu apa benda? Sedikit info, MySTEP ini adalah program yang diumumkan oleh Menteri Kewangan yang menyediakan latihan dan penempatan jangka pendek di sektor awam ataupun syarikat berkaitan kerajaan (GLC). Program dalam Belanjawan 2021.

Senang cerita, aku join program MySTEP dengan kontrak 3 bulan sampai 31 Disember 2021. Kalau belanjawan 2022 akan datang masih ada peruntukan untuk program MySTEP ini, kemungkinan kontrak aku akan disambung. Kalau tak ada peruntukan untuk Belanjawan 2022, mungkin habis sampai 31 Disember 2021 ini sahaja.

Kenapa kerja kalau kontrak 3 bulan je? Berbalik kepada entri sebelum ini, aku terima sebab nak cari pengalaman walaupun gaji tak berapa tinggi huhuhu. Malas nak mention berapa gaji yang dapat, kalau korang google, mungkin nanti korang akan jumpa berapa gaji yang dibayar bagi pekerja bawah program MySTEP ini.

Sunday, 3 October 2021

Top Komentator Bulan September 2021

 
Bertemu lagi dalam entri mencari siapakah Top Komentator di blog Atiqah Najihah bagi bulan September 2021. Tapi sebelum aku umumkan siapakah yang terpilih, aku nak minta maaf sebab bulan lepas (bulan September) aku tak banyak blogwalking ke blog korang. Tapi korang tetap singgah dan komen blog aku tanpa jemu.
 
In shaa Allah bulan Oktober ni aku usahakan juga untuk blogwalking ke blog korang walaupun aku dah start bekerja pada hari Isnin depan. Aku akan usahakan juga walaupun akan mengambil masa sedikit sebagai tanda menghargai usaha korang singgah dan komen di entri blog aku. 
 
Okey tanpa membuang masa, jom kita tengok siapakah 10 top komentator pada bulan lepas.

 
Kalau tak silap aku, banyak muka muka baru dalam top komentator bulan lepas iaitu Nadia, Kak Ezy, Ika.S dan juga Kak Nohas. Yang masih maintain berada dalam carta iaitu Kak Fiza, Kak Sal, Kak NA, Rabia, Bola Katok dan juga Kak Amie, keep it up! Hehehe.
 
Terima kasih yang tak terhingga sebab sudi singgah, baca dan komen di entri-entri aku tanpa jemu. Yang tak tersenarai pun aku ucapkan tahniah juga!

Okey jom kita tengok siapakah pemenang bertuah yang terpilih kali ini! Drum roll! Ala bayang sendiri lah ek drum roll macam nak umumkan siapakah pemenang nombor satu dalam rancangan Akademi Fantasia hehehe.