Sunday, 14 March 2021

Tutorial: Disable Highlight Text


Kali ini nak berkongsi tutorial disable highlight text. Tapi aku lupa tah siapa tanya haritu. Aku pun lupa aku buat disable higlight text Ini. Bila nak highlight link url peserta giveaway tiba tiba tak boleh boleh highlight. 


Naik hairan dah kenapa tak boleh pula. Duduk termenung sekejap baru teringat, ya Allah aku buat disable rupanya. Adoi baru 24 tahun dah nyanyuk. 


So sesiapa nak buat juga disable highlight text ini, boleh lah ikut step by step seperti dibawah. 

  • Blog layout
  • Add gadget
  • Choose html / java script


<script type="text/javascript">

/***********************************************

* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)

* This notice MUST stay intact for legal use

* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code

***********************************************/

 

function disableSelection(target){

if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route

target.onselectstart=function(){return false}

else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route

target.style.MozUserSelect="none"

else //All other route (ie: Opera)

target.onmousedown=function(){return false}

target.style.cursor = "default"

}

 

//Sample usages

//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body

//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"

</script>

<script type="text/javascript">

disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page

</script>

  • Paste code di atas dalam kotak html / java script tadi
  • Preview dan save

Senang and simple sahaja kan?. Selamat mencuba dan semoga membantu.

16 comments

  1. Replies
    1. Semoga membantu orang yang mencari tutorial ni hehehe :D

      Delete
  2. Rasanya takpelah dorang right click. Buat masa ini tiada masalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah takde masalah pun kalau right click. Kalau disable highlight text ni just tak nak orang copy paste je penulisan kita hehe

      Delete
  3. Boleh guna untuk blogger yang memerlukan :)

    ReplyDelete
  4. yang penting bukan akk yg mintak ni.hahahah

    ReplyDelete

Maaf dipinta kerana bahasakan diri aku. Jangan segan silu untuk tinggalkan komen anda kerana komen anda begitu berharga. Terima kasih! :)