Friday, 12 March 2021

Tutorial: Letak Top Commentators



Hello! Malam ini rajin sikit nak berkongsi tutorial macam mana nak letak widget top commentators dalam blog. Tadi ada baca komen, Kak Nadyya tanya macam mana nak add widget tersebut. Jadi tanpa membuang masa, lets proceed to the steps.


Langkah pertama:

  • Scroll ke bawah dan kemudian kalian akan nampak widget options. Kalau nak edit or tukar apa apa, just tukar ikut selera masing masing. Nak kekalkan pun boleh. 

Langkah kedua:
  • Tekan add widget yang ada dibawah widget options tadi.


Langkah ketiga:
  • Lepas tekan add widget, dia akan bawa kita seperti gambar di bawah.
  • Dekat title kalau nak tukar, tukarlah. Ikut nama apa kita nak letak. Then tekan add widget dalam kotak biru tu.

  • Lepas itu, dia akan bawa kita ke blog layout blog kita. Boleh lah pilih nak letak di bahagian mana mana yang kita nak dan suka. Drag sahaja. 
  • Tekan view dan bila dah puas hati, baru tekan save. 

Itu sahaja. Simple kan? Hehehe semoga membantu :)

31 comments

  1. Bagus gak sharing mende ni... Kdg x sempat nk gugel ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga moga dapat membantu orang yang mencari tutorial ni hehehe :D

      Delete
    2. pastu cukup bln kita buat contest top commentator plak ye hhehe

      Delete
    3. Okey jugak tu kalau buat contest top commentors 🤔

      Delete
  2. Terang dan jelas tutorialnya :)

    ReplyDelete
  3. Aha selalu terfikir mana bloggers dapat peralatan top commentators. Terima kasih terangkan.

    ReplyDelete
  4. dah lama cari macam mana nak buat ni, thank you for sharing!

    ReplyDelete
  5. Mudah je bila tengok tutorial nie..

    ReplyDelete
  6. Senang ada widget senang macam ni. isi-isi terus masuk dalam widget layout blog :) saya pun guna yang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, just isi isi ikut kehendak kita then terus masuk layout blog. Mudah kerja.

      Delete
  7. yessssss! da lama carik, x jumpa2 xD
    macehhhhh atiqah ;)

    ReplyDelete
  8. niii boleh setting date ke atiqah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa macam tak boleh pulak kalau nak setting date tu hehe

      Delete
  9. Thank you for sharing ya. Eza nak buat jugak! Before ni tengok orang ada kat sidebar je, tapi tak jugak bertanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh boleh boleh, ambik lah buat. Semoga membantu :D

      Delete
  10. rabia pun cuba letak top commentar ni di blog. nanti siapa paling byk komen nk bagi hadiah header blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, rabia nak buat contest top commentators ye sebagai hargai pengomen setia blog hehehe. Nice idea! Nanti boleh buat jugak

      Delete
  11. thanks for sharing! mencari jugaa

    ReplyDelete
  12. Hehehe.... Tqsm ya, As dah buat kat blog As....follow tutorial ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay, nasib baik menjadi hehehe. Sama sama As :)

      Delete

Maaf dipinta kerana bahasakan diri aku. Jangan segan silu untuk tinggalkan komen anda kerana komen anda begitu berharga. Terima kasih! :)