Monday, 12 April 2021

Salam Ramadhan Al Mubarak 1442H / 2021M


Salam Ramadhan Al Mubarak 1442 H 2021 M | Alhamdulillah diberi kesempatan oleh Allah s.w.t untuk menunaikan ibadah puasa pada tahun ni.

Semoga puasa tahun ini lebih baik daripada tahun tahun sebelum ini.


Just sharing. Biasa aku niat sebulan terus tapi tiap tiap malam sebelum tidur, masih niat macam biasa. Kalau period tengah tengah bulan puasa, niat sebulan dah tak valid. Jadi kena niat macam biasa jugak. 

Sahur macam mana? Korang sahur makan makanan berat ke? Atau sekadar sebiji dua buah kurma dan segelas air atau susu? Kalau aku pulak, waktu sahur biasanya tak makan berat, biasa makan roti sekeping dua dan air segelas. Kecuali ada lauk lebihan masa berbuka puasa sebelum tu, memang akan dihabiskan masa sahur. 

Sekejap je masa berlalu, pejam celik pejam celik dah puasa. Tahun lepas first time puasa dalam keadaan dunia menghadapi pandemik Covid19, jadi tahun ni tahun kedua dah rasa biasa dah. Apa apapun, stay safe and take care! Selamat menunaikan ibadah puasa! 💛

21 comments

  1. saya pun kalau sahur simple simple je sudah. kadang tu kurma dengan air suam je. Selamat bersahur dan selamat berpuasa Atiqah :)

    ReplyDelete
  2. K ret plk terblk.. Sahur nk mkn nasi.. Berbuka yg simple2 sbb berbuka ni yg dicari air je 😂

    ReplyDelete
  3. salam ramadhan Atiqah, makan roti pastu blend susu + kurma + esp + kacag badam + rolled oat, dah tinggal minum je...perut tak leh masuk makan nasi pagi2.

    ReplyDelete
  4. Salam Ramadan, saya biasaya bulan Ramadan, sahur ngn buka semua mknn nerat.. this year try tukar sikit.. tgk la jadik ke x.. ahahahaha

    ReplyDelete
  5. Selamat menyambut Ramadan dan selamat berpuasa

    ReplyDelete
  6. Sahur buat kurma Cik Ako beri dan air putih. Itu sahaja.
    Selamat berpuasa Atiqah.

    ReplyDelete
  7. Selamat berpuasa 🌹🌹🙏🙏

    ReplyDelete
  8. Selalunya memang niat sebulan tapi tiap-tiap malam tetap niat juga.. Ngajor budak kecik dua ketoi tu.. hehehe..
    Sejak kahwin memang sahur wajib nasi dengan lauk.. Berbuka je tak makan nasi kecuali balik umah MIL..

    ReplyDelete
  9. Ramadhan Kareem buat atiqah sekeluarga semoga Ramadhan Kali ini lebih baik Dari sebelum ni

    ReplyDelete
  10. Marhaban Ya Ramadhan AN.
    Samalah Mrs. A pun akan niat sebulan di hari pertama tu niat untuk hari esoknya pun baca juga setiap hari tapi tulah kadang-kadang confuse jugak dah baca ke belum muahahhaaaa...

    Mrs. A sekeluarga selalunya sahur makan berat buka pun berat ha gittewww...

    ReplyDelete
  11. Selamat berpuasa. Akak pulak mesti nak makan nasi, kalau tak menggigil la sepanjang hari.

    ReplyDelete
  12. Cepat masa berlalu kan kak. tahun lepas puasa dalam keadaan PKP. skang PKPB/PKPP. Good info to share kak. huhu

    ReplyDelete
  13. Salam Ramadhan Atikah dari Kak SA dan keluarga

    ReplyDelete
  14. Salam ramadan daripada wak sekeluarga

    ReplyDelete
  15. Salam Ramadhan Al-Mubarak untuk awak sekeluarga.. Semoga dengan ibadah puasa kita akan dapat menambah lagi pahala untuk bekalan di akhirat..

    ReplyDelete
  16. tetap niat setiap hari kan :)

    ReplyDelete
  17. Selamat berpuasa bt atiqah 😍

    ReplyDelete

Maaf dipinta kerana bahasakan diri aku. Jangan segan silu untuk tinggalkan komen anda kerana komen anda begitu berharga. Terima kasih! :)