Sunday, 25 September 2022

Mengasah Bakat dan Minda Diri Sendiri dengan Game Matematik bersama Calculators.org

Menjadi seorang juruwang tu merupakan salah satu cita-cita aku masa kecil. Betul ya, sikit tak tipu. Aku suka betul bila teman family pergi shopping barang dapur dan sampai giliran family aku untuk bayar, aku akan tengok cashier scan setiap satu barang yang dibeli. Tengok cashier tekan tekan mesin wang tu aku rasa macam WOW! 


Sekarang dah jarang main games sebab kekangan masa, cumanya bila boring sangat, aku akan main Sudoku tapi jaranglah sebab aku ni boleh tahan loadingnya bila main Sudoku HAHAHA. Tengok kakak aku main Sudoku senang gila, bila time aku, me be like what is this? Tapi kejap, Sudoku ni dikira adik beradik dengan game matematik jugak kan?


Mengasah Bakat dan Minda Diri Sendiri dengan Game Matematik bersama Calculators.org


Jadi, sesiapa nak asah bakat dan minda dengan game Matematik macam aku boleh pergi website Calculators.org. Banyak sangat game matematik tapi bagi aku tak adalah susah sangat pun, simple sahaja. Tapi bila dah berkait dengan pengiraan ni haruslah ada masanya. Kalau lambat memang kalah teruslah. Tapi tak apa, boleh cuba banyak kali sampai mahir. Tak ada masalah!

Monday, 1 August 2022

Hello August!


 Day 1: May it be a BETTER month

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan lapan. Berbaki empat bulan lagi sebelum tahun 2022 melabuhkan tirainya. Tak minta banyak, hanya berharap bulan Ogos dan bulan-bulan yang akan datang ini aku diberikan kembali semangat aku yang hilang since bulan June tempoh hari, diberikan kesihatan tubuh badan (since tengah bulan June aku selsema dan batuk), dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah dan dipermudah segala urusan nak nak urusan mencari kerja baru.

Misi mencari kerja giat dijalankan memandangkan contract dah nak habis iaitu bulan Disember ini. Memang ada empat bulan lagi tapi takkan nak cari last minit dak? Kalau banyak cable tak apalah jugak. Ini cable telefon je yang ada HAHAHA. Mystep ni tak tahu ada ke tidak tahun depan sebab semuanya bergantung kepada bajet tahunan negara (pendapat aku). And bagi aku, mystep ni sekadar mencari pengalaman bolehlah, tapi untuk kekal selamanya mungkin tidak. Jadi, doakan aku diberikan kemudahan dan kesenangan mencari kerja baru ye teman teman :)

Oh iya, bulan Ogos ni tak banyak public holiday pun kecuali 31 Ogos yang jatuh hari Rabu. Jadi, bertabahlah kita semua. Tapi sekarang pun sekejap je masa berlalu kan? Jadi tak terasa mana kalau cuti ke tak cuti (ini bagi diri akulah hehehe).

Apa-apapun, aku doakan korang semua diberikan kesihatan yang baik-baik selalu (sekarang ghisauuu banyak betul virus), dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah dan dipermudah segala urusan. 

Nota kaki: Jangan lupa terus berdoa. Jangan putus harapan dengan Allah kerana Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Allah tak akan uji hambaNya kalau Allah tahu hambaNya tidak mampu menghadapi ujian tersebut. Sentiasa bersangka baik dengan Allah πŸ’–

Friday, 15 July 2022

Tahun Ketiga Belas

Assalamualaikum semuanya! Lama betul menghilang. Last post 29 May dan sekarang dah 15 July. Tak ada niat untuk menghilangkan diri, kekangan masa dan idea untuk update blog dan ditambah dengan ujian di mana hujung bulan June, aku berdepan dengan masalah peribadi yang sangat tak mampu untuk aku luahkan di sini. Tak nak olah panjang lebar, nanti nangis lagi HAHAHA. Nanti habis kering air mata aku. Dahlah setiap malam menangis sampai tertidur :')


Macam biasa bila sampai tarikh 15 July, maka bertambah lagi ulang tahun kematian arwah ibu aku. Tahun ni cukup tiga belas tahun arwah ibu aku pergi tinggalkan aku semua. Sekejap je masa berlalu. Memang sekejap sungguh. Sekarang pergi kerja pun rasa cepat sungguh hari berlalu. Mula mula monday blues, eh eh tahu tahu dah hari Jumaat dah! Dunia akhir zaman kan? Sebulan rasa macam seminggu, seminggu rasa macam sehari.


Kalau orang tanya aku, apa kenangan pahit yang pernah berlaku dalam hidup aku, aku akan jawab tarikh 15 July 2009 merupakan tarikh kenangan pahit yang pernah berlaku dalam hidup aku. Kehilangan seorang ibu yang merupakan syurga aku, penguat semangat aku memang cukup pahit sekali. Sampai sekarang masih terasa kehilangan dirinya. 


Jealous ya teman teman bila tengok kawan-kawan atau housemates yang masih ada emak, ibu, mama, mommy. Setiap malam video call tanya khabar masing-masing, tanya apa yang berlaku hari ini, makan apa, sihat ke tidak dan sebagainya. Kita pendam seorang diri jelah. Nak share masalah dengan adik beradik pun rasa macam buang tabiat pulak sebab memang jaranglah share masalah dengan adik beradik hehehe.

Sunday, 29 May 2022

Renew Domain Blog Selepas Setahun

Ya Allah, tahu tahu dah dua bulan ya aku tak update blog since 29 March lepas. Penyakit malas makin menjadi-jadi masa bulan puasa, sampai terbawa-bawa ke bulan syawal. Inipun dah masuk penghujung syawal dah. Sekejap je masa berlalu. 

Aku ada baca komen Kak Ret yang wish "Selamat Hari Raya, lama budak ni menghilang." Maafkan saya Kak Ret hahaha. Aku Alhamdulillah masih dipanjangkan usia untuk hidup di muka bumi ini dan dikurniakan kesihatan yang baik baik selalu. Rutin harian aku masih sama seperti dulu. Tak ada apa-apa yang berubah pun kecuali tempat duduk aku. Aku pindah meja sebelah selepas partner meja sebelah dah berhenti kerja. Aku pindah sebab tempat tu tertutup kiri kanan. Tempat aku yang lama tutup belah kri je which is pemisah antara meja aku dengan meja sebelah. Belah kanan terlopong tak ada tutup tutup. So macam tak ada privasi. Aku dahlah suka bersila atas kerusi, kadang-kadang waktu rehat aku tidur. So, lepas partner meja sebelah berhenti, aku terus pindah sebelum orang lain masuk. Nasib baik pegawai tak bising, siap sokong lagi kikiki. 

Penangan dua bulan tinggal blog, memang kaw-kaw pageview blog jatuh. Target nak capai 1 USD setiap hari pun memang ke laut china selatan lah jawabnya! Kalau ikutkan hati, memang banyak benda nak diceritakan. Iyelah dah dua bulan ditinggalkan. Kalau rumah ni memang berhabuk lah. Siap bersawang kot. Tapi tak apa, kita cerita mana yang penting jelah, iyedok? 

Tuesday, 29 March 2022

Pertama Kali Makan Vietnamese Cuisine di MyViets, Ayer 8, Putrajaya

21 March 2022 haritu housemates tiba-tiba ajak makan malam sama-sama. Tiberr sangat hahaha. Kami berempat tak permah makan malam dekat luar bersama-sama. Dalam rumah tu pernahlah. Mula-mula aku tak nak pergi sebab dah beli lauk untuk makan malam nanti, just masak nasi je nanti bila balik kerja. Tapi bila fikirkan balik, join jelah sekali mereka bertiga sebab bukan selalu kan. Gituh. 


Sampai rumah dalam pukul 5 petang, solat asar then tunggu housemate lagi seorang belum sampai rumah. Tunggu punya tunggu, dalam pukul 5.30 petang jugaklah naik grab pergi MyViets, Ayer 8. Dekat je. Tambang grab RM7.00. Aku macam terkejut jugak sebab ingatkan nak pergi makan malam dekat kedai masakan Melayu, rupanya nak pergi makan dekat MyViets. Aku dah lah tak pernah makan. First time! Tapi bedal jelah. Nanti sampai, tengoklah menu apa yang ada kan.

MyViets, Ayer 8, Putrajaya MyViets, Ayer 8, Putrajaya

Aku order menu simple je sebab nak buat alas perut je. Lauk dah beli dah, nanti balik rumah nak makan nasi lagi. Mahu kembung perut aku nanti.

Grilled Marinated Chicken with Lemongrass and Lime Leaf

Makanan pertama yang sampai lepas siap order. Kena order melalui QR Code yang disediakan. Kiranya scan QR Code then nanti automatik dia akan bawa kita ke link untuk order makanan. Kalau tak silap aku, nama menu ni Grilled Marinated Chicken with Lemongrass and Lime Leaf. Harga mungkin RM15.90. Maafkan aku kalau salah sebab dah lupa resit letak mana. 

Aku dengan housemate yang tak makan sayur ternganga kejap bila makanan ni sampai HAHAHA. Sebab penuh sayur! Kami bukan tak makan sayur tapi ada sesetengah sayur je yang makan. Paling tak suka taugeh! Housemate cakap sedap. Ayam pun sedap. Aku try rasa ayam and memang sedap. Ayam apa je yang tak sedap kan? Hihihi.

Monday, 28 March 2022

Booster Dose Completed At Klinik Mediviron, Putrajaya

Setelah sekian lama tertangguh, akhirnya completed jugak booster dose. Aku pernah post entry pasal terpaksa reject booster appointment sebab lokasi yang jauh dari tempat aku tinggal sekarang which is Putrajaya. Dapat appointment di Terengganu memang terpaksa reject lah sebab malas nak balik Terengganu semata-mata booster hehehe. 


Lepas reject 24 January 2022 haritu, sampai ke sudah tak dapat appointment baru. Member aku ada jugak booster appointment, tapi tak sampai dua minggu dah dapat date baru untuk booster. Tapi aku punya sunyi sepi. Tapi tak kisah pun sebab aku memang dah aim nak walk in klinik swasta yang ada di Putrajaya je. Tangguh punya tangguh, 24 March 2022 haritu baru dapat suntikan booster di Klinik Mediviron, Putrajaya. Sebetulnya nak pergi klinik yang berhampiran dengan rumah aku (Presint 9) tapi sayang, klinik tu hanya terima Sinovac's clan je. Selain daripada Sinovac, kena pergi klinik lain untuk booster. 


Kawan pun suggest klinik yang dia pergi tempoh hari. Terus call dan set appointment nak booster hari yang sama tapi lepas habis waktu pejabat, dalam pukul 5.30 petang. Punch out pukul 4.30 petang, kelam kabut balik naik bas, solat dan tukar baju. Tunggu kawan datang ambil dan terus pergi klinik. Klinik tu berhampiran Alamanda. Memang tepi Alamanda je. Parking dalam Alamanda, then keluar pintu yang berhampiran Cold Storage. Jalan lagi dalam 2 ke 3 minit, terus sampai.  



Nasib aku baik sebab masa aku sampai, tak ada pun customers. Yang ada doktor dan dua orang pembantunya. Serah kad pengenalan, isi borang sikit dan pap! Siap cucuk. Tak sampai 10 minit. Alhamdulillah tak ada kesan sampingan yang teruk lepas cucuk booster. Cumanya, sehari selepas cucuk (hari Jumaat) dalam tengah hari macam tu, tiba-tiba rasa tak bermaya. Rasa lemah badan. Tengah jalan nak pergi surau, tiba-tiba menangis sebab menggigil kesejukan πŸ˜‚ Padahal pagi Jumaat tu elok je. Segar bugar je badan. 

Sunday, 27 March 2022

Panduan dan Langkah untuk Membeli Rumah Pertama

Sudah menjadi lumrah kehidupan bilamana kita semua mula menginjak ke alam dewasa, kita berkeinginan untuk memiliki sebuah rumah di bawah nama kita sendiri kan? Betul tak? Rumah merupakan tempat untuk kita berlindung dan merehatkan diri selepas seharian penat bekerja di pejabat. Jadi, memiliki rumah sendiri memang merupakan impian dan cita-cita semua orang.


Tapi, bukan mudah ya untuk membeli sebuah rumah. Ada beberapa panduan atau langkah yang perlu diambil kira atau difikirkan semasak-masaknya sebelum mengambil keputusan untuk membeli sebuah rumah yang diimpikan. 


1.     Kawasan rumah yang strategik


Bagi aku, benda pertama yang aku akan fikir sebelum membeli rumah ialah kawasan rumah yang strategik. Maksud aku kawasan rumah yang strategik ni, adakah kawasan rumah yang aku akan beli ini berhampiran dengan tempat kerja aku? Kalau boleh, aku akan cari rumah yang berhampiran dengan tempat kerja aku sebab ia dapat menjimatkan masa dan duit kita. Jimat masa sebab jarak yang dekat antara rumah dengan pejabat. Dan jimat duit sebab penggunaan minyak kereta yang tak banyak. Memang membantu sangat dalam menjimatkan masa dan duit kalau kawasan rumah yang kita akan beli itu berada dalam keadaan yang strategik. 


2.     Kemudahan fasiliti disekeliling kawasan rumah


Kedua, kemudahan fasiliti yang terdapat disekeliling kawasan rumah. Extra points kalau kawasan rumah yang kita akan beli itu dikelilingi oleh pelbagai kemudahan seperti hsopital, balai polis, balai bomba, pasar raya, sekolah dan kemudahan-kemudahan yang lain lagi. Memang sangat memudahkan kalau dikelilingi kemudahan-kemudahan seperti ini.


Kalau tiba-tiba sakit tengah-tengah malam, tak kalut nak pergi hospital sebab ada hospital yang berhampiran. Tak payah tunggu keesokan harinya baru nak pergi hospital sebab hospital jauh. Nanti dah berkahwin, dah ada anak, anak dah masuk alam persekolahan, tak kalut nak hantar pagi-pagi pergi sekolah sebab sekolah dekat je. 


3.    Kemampuan


Benda paling penting yang perlu difikirkan sebelum membeli rumah. Membeli rumah mengikut kemampuan diri kita. Kena semak dahulu gaji bersih yang kita terima setiap bulan dan perbelanjaan bulanan kita yang terkini. Buat pengiraan secara kasar dahulu untuk pastikan berapakah bajet yang kita mampu peruntukan untuk membeli sebuah rumah dengan gaji kita sekarang. Nanti nak buat loan pun senang. Untuk membuat pengiraan, aku tertarik dengan cara pengiraan perumahan oleh Mortgage Calculator

Thursday, 10 March 2022

Main Teka Teka di Katapat Pada Setiap Hari

Main game Katapat pada setiap pagi ni dah jadi rutin harian dalam hidup aku hahaha. Sambil sambil tunggu bas nak pergi kerja, sempatlah main game Katapat ni. Korang tahu tak game Katapat ni game apa? 


Katapat ni dalam versi Bahasa Melayu. Kalau sesiapa nak main dalam versi English, boleh main Wordle. Sama sahaja. Konsep pun sama. Cuma yang membezakannya ialah Bahasa Melayu dan English. Aku malas nak sakit kepala pagi-pagi, jadi aku mainlah dalam versi Bahasa Melayu. Senang! 


Katapat ni game teka perkataan. Korang fikirlah perkataan apa yang ada 5 huruf dalam Bahasa Melayu. Contoh, tuala, lipas, cicak, askar, badan dan sebagainya as long as ada 5 huruf. 

Game Katapat

Dan gambar di atas tu adalah arahan game Katapat. Kalau huruf yang korang tulis tu bertukar menjadi hijau, maksudnya huruf tu memang berada dalam perkataan dan di tempat yang betul. Kalau huruf yang korang tulis tu bertukar menjadi kuning (ke warna apa tu?), maksudnya huruf tu ada dalam perkataan tu tapi kedudukannya tak betul. Dan last sekali, kalau huruf yang korang tulis tu bertukar menjadi kelabu, maksudnya huruf tu salah dan tak ada dalam perkataan tu.

Wednesday, 9 March 2022

Golden Salted Egg Chahan & Original Pudding from FamilyMart

Hari jumaat lepas pergi FamilyMart untuk beli makanan tengah hari. Dah tak berapa suka pergi cafe company sebab lauk yang sama sahaja dimasak setiap hari. Kadang-kadang tepu otak fikir nak makan apa. Memang boleh hafal lauk yang cafe masak setiap hari. Ini bukan aku seorang sahaja ya yang cakap pasal ni, even staff lain pun ada merungut benda yang sama. 


Alang-alang rehat hari Jumaat panjang, jadi aku pun pergilah FamilyMart. Mujurlah dekat je FamilyMart tu. Jalan kaki dalam 3 atau 4 minit dah sampai. Duduk termenung depan rak makanan sebab tak tahu jugak nak makan apa HAHAHA. Last-last ambil Golden Salted Egg Chahan.

 

Golden Salted Egg Chahan FamilyMart
Foresight

Golden Salted Egg Chahan FamilyMart
Close view

Itulah golden salted egg chahan yang berharga RM6.20. Kecil sahaja portionnya. Dan tak cukup. Lepas makan tu aku masih rasa lapar ya teman teman sebab sikit πŸ˜‚ Udang pun 2 ekor je, size besar sikit daripada udang kering kikiki. 

Tuesday, 8 March 2022

Gaji MySTEP Masuk Lambat?

Semalam sebelum tidur, aku log in blog melalui telefon macam selalu aku buat. Dah log in blog, memang akan buka google search console sekali sebab nak tengok perkembangan blog walaupun tak berapa nak berkembang HAHAHA. Tengah tengah belek google search console tu, nampak ada orang search ke apa eh nak panggil kalau macam ni?


Gaji MySTEP masuk lambat? Ya, benar sekali. Memang masuk lambat. Setiap 10 hari bulan baru masuk. Orang lain siap nak habis gaji pulak dah, tapi personnel MySTEP baru nak dapat gaji πŸ˜‚ 

Kalau ada yang bertanya kenapa masuk lambat? Aku sendiri tak ada jawapannya. Walaupun aku MySTEP di sektor kerajaan, tapi gaji kami semua tak masuk tarikh yang sama dengan pekerja kerajaan yang lain iaitu setiap 25 hari bulan. Ada jugak tanya personnel MySTEP yang dah lama bekerja, mereka pun tak ada jawapan untuk soalan itu.

Dan kami, setiap bulan wajib sediakan satu borang yang kami panggil 'Borang Output Bulanan'. Borang output bulanan ni kiranya macam log book di tempat kerja. Ala macam kita intern dulu-dulu kan, kita kena cerita dalam log book kita apa yang kita buat pada setiap hari. Haa lebih kurang macam tulah.

Monday, 7 March 2022

Review: Honey Ice Cream from Bubblebee

Dua tiga hari lepas tengok housemate makan honey ice cream ni rasa terliur pulak sebab nampak sedap. Tup tup keesokan harinya, kita pulak yang membeli hahaha. Nasib baik beli dekat shopee food sebab boleh dapat harga yang murah! Kalau beli dekat foodpanda atau grabfood, memang kirim salam awal-awal sebab mahal. 


Bagi aku, comel jugaklah dia ikat macam tu. Nak nak warna kuning! Memang lagi comel! First of all, maaflah ya sebab gambar tak berapa menarik sebab bilik aku tak ada tingkap, jadi kuranglah sikit pencahayaan dalam bilik aku. Nak edit pun malas jadi kita letak jelah apa yang ada hehehe.


Haa bila dah buka ikatan tu, beginilah rupanya. Ice cream dah cair dah sikit, itu pasal yang bahagian atas dah tak berapa nak tinggi πŸ˜‚

Monday, 21 February 2022

Konvokesyen UITM Yang Ke-95 Pada Bulan Disember

Finally, setelah sekian lama, dapat tahu jugak bulan berapa aku akan konvokesyen bagi pengajian ijazah sarjana muda. Kalau ikutkan jadual asal (kalau tak silap), aku sepatutnya konvo pada bulan Disember 2021. Tapi faham-faham sajalah. Musim Covid yang tak tahu bila akan habis, memang postponed lah jawabnya. 


Tup tup last week dapat tahu yang batch aku akan konvokesyen pada bulan Disember. Itupun kalau tak ditangguhkan lagilah sebab dua tiga hari lepas konvokesyen yang ke-93 yang dijadualkan akan berlangsung pada 02 March hingga 23 March 2022 ditangguhkan ke Jun - Julai 2022. 



Jadi aku yang dijangka bulan Disember ni, kalau ditangguhkan lagi, mungkin tahun 2023 lah kot baru konvo. Berjanggut jugaklah menunggu tapi apa boleh buat kan? Cumanya harapan aku, janganlah bagitahu last minit kalau ditangguhkan. 

Monday, 7 February 2022

Target Nak Capai 1 USD Setiap Hari

Dah lama tak cakap pasal Adsense kan? Sejak sejak akaun Adsense dah kembali normal selepas sebulan suspended, aku jadi takut nak post entri pasal anime. Ada terbaca komen daripada Kak Shida yang cakap post entri mengenai anime mungkin menjadi punca Adsense aku mencanak naik selama beberapa hari.

Masuk tahun 2022, aku target nak jadi blogger yang aktif macam tahun lepas sebelum aku dapat kerja. Iyelah masa tu tanam anggur (menganggur) memang banyaklah masa terluang sebab tak ada kerja nak dibuat. Masuk je bulan Oktober, terus tenggelam timbul. Sekejap ada, sekejap tak ada. Busy katakan hehehe. 

Jadi, sekarang dah masuk bulan Februari, aku ada set a new target iaitu nak capai 1 USD pada setiap hari. Boleh ke tidak? Aku pun tak pasti dan tak ada jawapan untuk soalan itu πŸ˜‚ 

Aku tweet di Twitter beberapa hari yang lepas. Jadi, penghujung Februari nanti kita tengok macam mana hasilnya sama ada mencapai objektif or KPI ke tidak. Belum cuba belum tahu. Kalau dah cuba tapi hasil tak memberangsangkan, kena usaha lebih lagi! 

Nota jemari: Apa target 2022 korang dalam dunia blogger ni? 

Sunday, 6 February 2022

Selesai Menonton Layangan Putus!

3 hari masa diambil untuk selesai menonton kesemua episode Layangan putus di WeTv. Sanggup langgan WeTv selama sebulan dengan bayaran RM7.90 sahaja. Cerita yang viral sampai kaum Adam minta drama Layangan Putus ini berhenti disiarkan.


Layangan Putus merupakan kisah benar yang dikongsikan oleh Mommy ASF di media sosial. Mengisahkan seorang suami yang bernama Aris Pratama Sugarda yang dilakonkan oleh Reza Rahadian yang curang dengan seorang cikgu psikologi kanak-kanak yang bernama Lydia Permata Danira (Anya Geraldine). Hubungan sulit antara Aris dan Lydia mula dihidu oleh isteri Aris iaitu Kinan Aripurnami (Putri Marino) selepas Aris mula berubah iaitu suka menipu, balik kerja lewat malam dengan alasan kerja yang banyak dan juga sukar dihubungi

! Spoiler Alert !

First of all, sis terkejut tengok ada beberapa adegan atas katil dalam drama Layangan Putus ni. Dah tahu drama ni sesuai ditonton oleh seseorang yang berumur 17 tahun dan ke atas. Ingatkan kiss scene je yang ada, sekali lebih daripada itu ya πŸ˜‚ Sejak bila ya drama Indonesia ada babak-babak atas katil macam tu? Aku dah lah lama tak tengok drama Indonesia. Sekali tengok, ambik kau. Cepat-cepat dilajukan. Tak sanggup nak tengok.

Jujur aku cakap, sepanjang tengok Layangan Putus ni memang penat tahan mulut daripada berkata-kata perkara yang tak elok atau senang cerita tahan daripada maki Aris dengan Lydia. Tapi ada terlepas jugalah sebab geram sangat! Si Aris punya menipu tu rasa nak cili kan saja mulut dia. Tak bersalah langsung tipu isteri yang tengah sarat mengandung.


Tapi, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua. Firasat seorang isteri tak pernah salah kan? Itu orang lain yang cakaplah. Orang lain yang bergelar isteri. Aku tak tahulah kesahihannya memandangkan aku masih belum bergelar seorang isteri πŸ˜‚ Tapi, aku rasa firasat isteri tu memang betul sebab ada dalam kenalan aku yang mengalami perkara yang sama dan memang betul suaminya curang. 

Saturday, 5 February 2022

Selamat Pengantin Lama!

Dah masuk umur 25 tahun bermaksud dah masuk fasa kawan-kawan sekolah rendah, sekolah menengah dan universiti menamatkan zaman bujang mereka. Ramai dah kawan-kawan kahwin, yang timang anak pun dah ramai πŸ˜‚ Kami bila? Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui. Boleh tak jawab macam tu? HAHAHA. Tak sampai seru lagi, jadi kita chill chill dulu. Orang cakap enjoy dulu zaman hidup bujang πŸ˜›

15 Januari lepas sempat menghadiri kenduri kahwin kawan zaman belajar di UiTM Seri Iskandar. Nasib baik tak jauh mana dari Putrajaya, bolehlah pergi. Kalau jauh, memang tak pergi dah. 


Sampai awal di majlis jadi tak sempat nak berjumpa dengan ex classmates yang lain. Ex classmates datang lambat, dalam pukul 2 ke 3 petang macam tu. Kami dah sampai pukul 11 pagi. Malas nak menunggu sebab majlis kawan ni sekali dengan adik beradik yang lain. Meraikan empat pasang pasangan terus dalam hari yang sama. Jadi, memang ramai oranglah jawabnya. Kawasan pun terhad, jadi terpaksalah balik lepas siap makan dan bergambar. 

Friday, 4 February 2022

Terjumpa Duit Indonesia dan Vietnam yang Lama!

Tak ingat hari apa, tengah tengah mengemas bilik, terjumpa purse lama. Purse yang memang aku tak pakai dah sebab panjang dan tak muat dalam sling bag aku. Terus check dalam purse, mana tahu ada duit tersesat ke HAHAHA. 

Dan memang betul, ada duit yang tersesat! Tapi sayang, duit tu tak boleh digunakan dalam Malaysia πŸ˜‚ Jumpa duit dari negara Indonesia dan Vietnam. Punyalah lama aku simpan duit tu ya, sampai sekarang masih elok keadaan semua duit yang aku jumpa.

Last time aku pergi Indonesia tahun 2018, pergi Bali. First time pergi Indonesia tahun 2015. Haaa duit Indonesia yang aku jumpa tu yang aku simpan dari tahun 2015. Masa pergi Bali, aku tak pegang duit sebab semuanya kakak aku pegangkan. Dan Vietnam pulak, last time aku pergi pada tahun 2016. Jadi cincai cincai dalam 7 tahun jugak aku peram duit Indonesia dengan Vietnam dalam purse. 

Rindunyaaa nak travel. Rindu nak naik kapal terbang! Teringin jugak nak pergi Korea, Jepun dan negara-negara Eropah yang lain. Bukan main berangan ya! Tapi sekali sekala berangan, tak salah kan 😜 Bila boleh pergi tu tak tahu lah. Selain Covid, kekangan kewangan pun masalah utama jugak.

Duit Indonesia

Duit Vietnam


Agak agak bila convert semua duit Indonesia dan Vietnam ke Ringgit Malaysia jadi berapa RM ya? Aku rasa tak banyak pun. Bawah RM5 mungkin? πŸ˜‚

Thursday, 3 February 2022

Susu Berperisa Pisang dari Brand Nilofa

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan Februari. Seronok minggu ni sebab cuti dua hari. Isnin kerja, Selasa dan Rabu cuti, Khamis dan Jumaat sambung kerja balik. Next cuti bulan March pulak. Itupun sehari je. Tak ambil cuti sebab cuti limited. Lagipun, tak balik Terengganu. Jadi, malas lah nak ambil cuti. Kita duduk rehat di rumah saja.

Semalam lepas makan tengah hari di mamak, singgah sekejap pasar raya sebelah mamak. Makan mamak sebab malas dah nak fikir nak makan dekat mana. Masalah besar nak fikir nak makan dekat mana πŸ˜‚ Jadi, nak senangkan cerita, terus pergi mamak. Makan je nasi kandar dekat mamak. 

Dah siap makan, singgah pasar raya mini tepi mamak. Saja je masuk. Tak berniat nak shopping barang dapur pun sebab gaji belum masuk. Gaji MyStep masuk lambat which is setiap 10 haribulan baru masuk :') Even kerja dekat sektor kerajaan, tapi gaji tak masuk sama tarikh dengan staff kerajaan iaitu 25 haribulan. Tak tahu kenapa gaji masuk lambat, tak ada sesiapa yang boleh menjawab soalan tu.

Pusing pusing dalam pasar raya mini tu terbeli susu pisang brand Nilofa. Susu ni dah keluar berzaman lamanya, tapi baru semalam aku terasa nak mencuba.


Harga RM4.90 kalau tak silap. Resit tak tahu campak mana. Masuk kereta terus buka dan minum. Bagi aku, air susu berperisa pisang ni not bad. Tak over manis. Sebab ada terbaca review orang lain yang cakap yang susu ni terlampau manis. Tak boleh habiskan sebab terlampau manis. Tapi bagi aku, okay saja. Tapi rasa pisang macam kurang sikit. Ke aku je yang rasa macam tu? πŸ˜‚

Tapi secara keseluruhan okay sahaja. Boleh diterima oleh mulut dan perut aku yang baru mencuba buat pertama kali. Repeat? Mungkin tidak hehehe. 

Monday, 31 January 2022

Review Mangold Milkshake with Jelly & Sago from Tealive

Berkesempatan untuk mencuba menu baru keluaran Tealive iaitu Mangold Milkshake with Jelly & Sago! Tealive mengeluarkan satu siri minuman yang berasaskan buah mangga iaitu Mangold Series with Jelly and Sago.

Sebelum ni dah pernah mencuba Tealive ft Famous Amous. Jadi menu tu dah tak ada dan digantikan dengan Mangold Series pulak. Bosan ya tiap kali beli Tealive mesti beli Signature Brown Sugar! Punyalah fikir nak mencuba air lain tapi bila sampai depan kaunter, automatik mulut order Signature Brown Sugar.

Untuk Mangold Series with Jelly and Sago ni, Tealive memperkenalkan 4 jenis minuman yang berasaskan buah mangga iaitu Mangold Tea, Mangold Collagen Milkshake, Mangold Organic Oat Milk dan Mangold Milkshake


Harga:

Mangold Tea: RM 8.80 (R) & RM 9.90 (L)
Mangold Collagen Milkshake: RM 12.90 (L)
Mangold Organic Oat Milk: RM 11.80 (R) & RM 12.90 (L)
Mangold Milkshake: RM 10.90 (L)

Selepas fikir beberapa minit, akhir sekali aku pilih Mangold Milkshake. Mangold Milkshake gabungan pati mangga, susu, jelly dan juga sago. Aku beli di Shopee Food dengan harga RM 9.90. Jimat RM 1.00!


Dah nama air minuman berasaskan buah mangga, mestilah rasa mangga! Biasa makan boba kan? Tapi kali ini makan jelly dan sago sebagai pengganti boba. Sedap! Bagi aku, gabungan jelly, sago dengan mangga milkshake ni memang sedap! Memang masuk lah kiranya. Lembut je jelly dengan sago tu. Jelly dengan sago pun banyak. Air pun tak manis dan tak masam. Memang nice. Dan memang tak menyesal beli.

Next time boleh try menu Mangold Series yang lain pulak. Rasa nak try Mangold Tea pulak. Jadi korang yang nak rasa, boleh pergi beli sekarang sementara masih ada!

Sunday, 30 January 2022

Main Masak Masak di Culinary School

Siapa sini tak pernah main masak masak masa zaman kanak-kanak dulu? Aku rasa mostly pernah ada kenangan main masak masak masa kanak-kanak ribena dulu kala. Rasa macam tua sangat bila guna dulu kala. Aku pun selalu main masak masak masa umur 5 ke 7 tahun. 


Tak guna bahan masakan yang betul lah, just guna daun, pokok bunga mak saudara, pasir dan sebagainya sebagai bahan memasak πŸ˜‚ Kalau guna bahan masak yang betul, memang kena marahlah jawabnya sebab membazir. 


Tapi sekarang zaman dah maju, teknologi dah canggih kan? Tak payah susah susah nak main masak masak macam dulu lagi dah. Main masak masak secara online pun boleh! Guna telefon je. Semua di hujung jari. Dekat mana nak main? Mestilah dekat Culinary School. Ada banyak jenis game yang boleh dipilih untuk dimainkan. Rambang mata! 


1. Food Memory Game



Aku suka game yang melibatkan daya ingatan sebab boleh bantu aku untuk menguatkan daya ingatan. Gituu. Kiranya kita akan fokus untuk ingat kedudukan buah yang kita kena pilih. Game ni simple dan senang sahaja. Tapi kalau daya ingatan kita tak kuat, mahu jadi lama juga masa yang diambil untuk cari gambar buah yang sama jenis. Lepas satu level, makin bertambah kotak buah yang perlu kita cari pasangannya. Tapi yang penting, simple dan senang sahaja.

Hadiah Top Komentator 2021 Selamat Sampai!

Alhamdulillah tak sangka ya nama aku masih tersenarai dalam kalangan top komentator bagi tahun 2021 walaupun start bulan Oktober 2021 aku dah mula jadi chipsmore. Kejap ada dan sekejap tak ada. Since Oktober 2021, dah jarang jarang tinggalkan komen di blog-blog yang selalu aku lawati tanpa jemu suatu ketika dahulu. I am so sad :(

Terkejut dapat email dari Kak Amie yang minta details aku untuk pengeposan hadiah. Dan terkejut lagi sekali bila baca komen Kak Nona di facebook aku. Maaf ya, memang lama sangat aku tak singgah. Alasan cliche aku ialah 'kurang kerajinan'. Dan aku nak tambah lagi satu, line internet dekat sini tak berapa nak laju. Aku pun pelik. Dekat Terengganu lagi laju! -,-


Apa-apapun thank you Kak Amie dan Kak Nona untuk hadiah yang dikirimkan! Dah sampai minggu lepas tapi baru berpeluang untuk update hari ini. Terkejut ya tengok parcel Kak Amie sebab besar! Kak Amie bagi kain batik, kerongsang, keychain dan beg duit sebagai tanda penghargaan menjadi top komentator pada tahun 2021 di blog Kak Amie.

Saturday, 29 January 2022

Tangga Putrajaya Steps

Ahad tiga minggu lepas sempat menghabiskan masa di waktu pagi dengan tidur berjalan jalan di sekitar Masjid Putra dan sekelilingnya. Hari Sabtu dah penat berbaring je atas katil, jadi hari Ahad kenalah keluar walaupun hanya berjalan jalan sambil menghirup udara yang segar. Cerita ni cerita tiga minggu lepas ya teman teman. Dah basi dah. Tapi tak kisah, tetap nak publish juga!


Aku tak tahu lah berapa kilometer aku berjalan tapi yang pasti almost 2 jam lebih aku habiskan masa untuk morning walk di pagi Ahad haritu. Tak adalah straight jalan tak ada berhenti. Adalah dalam 5 atau 6 kali stop untuk ambil nafas. Tapi tak lama pun. Dalam 2 ke 3 minit berehat untuk satu perhentian. 


Jalan punya jalan sampailah di tangga viral iaitu Tangga Putrajaya Steps. Viral betul ke? Aku pun tak tahu πŸ˜‚ Ya Allah ramai ya hamba-hamba Allah yang mendaki tangga viral tu. Tak kira usia. Ada orang tua, ada kanak-kanak dan ada juga baby yang masil kecil, aku assume umur baby tu dalam 3 atau 4 bulan macam tu pun mendaki tangga bersama-sama ibunya. 


Jangan ingat baby tu dah boleh berjalan pulak. No! Hahaha. Mestilah ibu baby tu yang mengendong. Yang naik wheelchair pun ada. Tapi tak adalah dia naik melalui tangga tu. Ada laluan lain untuk pengguna wheelchair kalau tak silap aku. 


Pemandangan dari atas

Inilah Tangga Putrajaya Steps dari atas. Tinggi tangganya. 2 kali aku berhenti masa mendaki anak tangga ni. Mengah. Sampai atas, ketar kepala lutut sekejap HAHAHA. Last-last sampai jugak walaupun ada lagi tangganya tapi aku berhenti sampai takat dalam gambar tu sahaja. Lain kali kita sambung naik tangga seterusnya sampailah sampai ke puncaknya. 

How to Choose the Best 4K Monitor?


INTRODUCTION

There are several branded 4K displays on the market, each with its own set of features and characteristics. Naturally, choosing the proper monitor for consumer, particularly newbies has become a challenging process due to the proliferation of technical jargon. although designs may appear amazing at first glance, they may have lower feature ratings, so be cautious when making such a large investments. When making a final decision, it is critical to pay more attention to your requirement and budget. The following article might assist you in gathering knowledge about some of the most important qualities to look for in your new product. 

THINGS TO CONSIDER BEFORE NUYING A 4K MONITOR

1. Size of monitor

It is always better to go bigger! But you will need space for it and it will be costly as well. The length of a display is generally measured diagonally. Specifications are usually expressed in terms of aspect ration and if you've ever studied algebra or geometry, you can easily compute the height and width of your display using the stated aspect ratio. Note that a 1:1 aspect ration produces a closer view that falls directly in the visual line while larger units have greater aspect ratios.

2. Type of monitor

When you go closer to the market, you will see three terms connected to monitor kind, which might easily confound a novice. There are three types of 4K displays: TN, IGZO and IPS. Each of them has its own set of advantages and disadvantages. Here are some specifics:

TN Panels

Because of their basic features and low price, they are ideal for novices. However, you may anticipate them to have a quick reaction time but color fidelity in photographs will need consumers to make sacrifices. 

IPS Panels

In terms of picture sharpness and color reproduction, this choice increases performance. If you are a gamer or enjoy video animation, you may find it to be a tad sluggish in comparison to your expectations. It's worth nothing than TN displays have a reaction time rating of  millisecond whilst IPS has a response time rating of 4 millisecond.

Monday, 24 January 2022

Terpaksa Reject Booster Dose Appointment

Tiga ke empat hari lepas aku dapat satu mesej berkenaan vaksin booster. Check MySejahtera, eh eh memang betul lah mesej tu. Aku dah dapat tarikh untuk booster dose.


Tapi bila fikir-fikirkan balik aku terpaksa reject appointment ni sebab aku dapat di Terengganu. Malas nak balik sebab cuti aku limited :') Cuti yang aku dapat sepanjang setahun kontrak ialah 12 hari sahaja. Bermaksud satu bulan satu cuti. Jadi, aku terpaksa reject. Aku simpan cuti untuk hari raya puasa nanti, raya haji dan kecemasan. 

Jangan ingat aku anti-booster pula. Aku memang dah niat lama dah nak pergi cucuk booster dekat klinik swasta di Putrajaya ni. Tapi macam biasalah, tak pergi pergi. At least klinik swasta ni dekat lah dengan bilik sewa aku. Tak payahlah aku nak kena balik Terengganu.

Housemate aku yang pergi cucuk booster dulu, tu aku pun fikir baik aku cucuk booster dekat klinik sama dengan housemate aku pergi. Free sahaja. Tapi kena set appointment dululah. Tak boleh nak walk in begitu sahaja. 

Tapi satu persoalan yang bermain-main di minda aku, kalau aku reject appointment dalam MySejahtera ni, nanti akan jejaskan apa-apa ke? Contoh dah tak boleh nak cucuk booster dekat tempat lain ke dan sebagainya. Risau juga. Tapi kawan aku cakap tak ada masalah pun kalau reject appointment booster dalam MySejahtera ni dan pergi cucuk dekat tempat lain. Janji cucuk. Gitu. Ada sesiapa tahu ke? 

Sunday, 23 January 2022

Selamat Tahun Baru!

Aku mulakan entri pertama di bulan Januari 2022 dengan lafaz bismillahirahmanirahim dan assalamualaikum semuanya! Dah masuk 23 Januari ya, baru berkesempatan nak update entri pertama bagi tahun 2022. Busy mengalahkan pak menteri!

Macam aku tulis dalam entri-entri sebelum ni, aku banyak menghabiskan masa dengan berbaring atas katil dan know know dah hari Ahad malam Isnin :') Weekend aku tak pergi mana pun, tapi itulah. Nak buka laptop tu Allah je tahu betapa malasnya diriku kikiki. Sampai berhabuk laptop! Lama sangat dibiarkan terdampar atas lantai.


Apa-apapun Selamat Tahun Baru teman-temanku sekalian! Semoga tahun ini lagi baik daripada tahun tahun sebelum ini. Walaupun baru masuk 23 Januari, dah macam macam dah yang berlaku dalam Malaysia. Ok skip!

Alhamdulillah, kontrak kerja sebagai personel MySTEP aku disambung selama setahun yang bermaksud aku akan kerja sampai 31 Disember 2022. Lega bila kontrak disambung selama setahun. Tapi adakah aku akan kekal sebagai personel MySTEP sampai hujung tahun? Hanya Allah s.w.t. sahaja yang Maha Mengetahui. Tapi buat masa sekarang, aku masih mencari rezeki kais pagi, makan malam sebagai personel MySTEP di Putrajaya.