Showing posts with label Terengganu. Show all posts
Showing posts with label Terengganu. Show all posts

Monday, 5 July 2021

Top 5 Most Read Entries Based on Google Search Console

Top 5 Most Read Entries di atiqahnajihah.com. Hari ini tiba tiba rasa nak berkongsi most read entries blog aku. Yang sebetulnya, tak ada idea nak update apa, maka terhasillah entri ini hehehe.


Ala tak salah kan kalau nak share lima entri terbaik yang pernah aku publish di blog aku ini setakat hari ini. Tak adalah nak cakap hebat, hanya sekadar berkongsi 😂 Blog masih di proses beginner, followers pun baru 123 orang. 


Tak dan nak kejar macam followers blog blog orang lain. Masih ada yang jauh lagi hebat! Dan aku sendiri, masih banyak benda yang perlu dipelajari begituu kau Senang kata, masih jauh lagi perjalanan blog aku untuk dilalui HAHAHA.


Okey kembali kepada tajuk, Top 5 Most Read Entries ini aku ambil based on Google Search Console. Aku setiap hari buka untuk tengok perkembangan blog walaupun ada beberapa perkara aku tak faham. Bedal sajalah. Faham yang mana mudah difahami sajalah HAHAHA.


1.    Nombor satu jatuh kepada entri bertajuk Jaringan Prihatin Tunetalk. Baca disini: https://www.atiqahnajihah.com/2021/05/jaringan-prihatin-tunetalk.html


Tak dinafikan, entri pasal Jaringan Prihatin inilah yang buat earnings AdSense aku mencanak naik untuk beberapa hari! Serious tak tipu. Kalau bukan sebab entri ini, aku rasa, aku masih tak cukup nak kumpul 10 US dollar.


Aku langsung tak expect yang entri ini akan meletop kebabom gitulah lebih kurang 😂 Aku update macam biasa dan kemudian aku share di Twitter. Aku share dalam pukul 7 lebih rasanya. Dekat dekat nak Maghrib kalau tak silap aku.


Dan pap! Blog aku terus dikunjungi oleh orang ramai. Macam kunjung rumah dah bunyi ayat ini hahaha.


Mana aku tahu? Aku kan ada letak yang freeuseronline, jadinya dari situlah aku tahu. Legit saja kan freeuseronline itu kan? Malam aku publish entri tersebut, aku bukalah blog aku melalui telefon. Aku nampak 70 something online user.


Me be like "what?!" Memang tak percaya. Keesokan harinya aku buka akaun AdSense, memang naik earnings aku. Mula mula aku ada dalam 0.32 US dollar, tapi lepas saja entri tersebut di publish, earnings aku naik dalam 7 US dollar.


Dan sampai sekarang, entri tersebut masih menjadi the most read entries di blog aku. 


2.    Entri kedua jatuh kepada entri yang bertajuk Pengalaman Bekerja di McDonalds. Boleh baca disini: https://www.atiqahnajihah.com/2021/05/pengalaman-bekerja-di-mcdonalds.html


Mungkin ramai yang beminat nak tahu macam mana bekerja di fast food restaurant kan? Mungkin sebab itulah entri tersebut menjadi entri kedua the most read bagi blog aku.


Moga moga apa yang aku kongsi serba sedikit dapat membantu memberi pencerahan kepada orang yang memerlukan maklumat tentang pekerjaan di McDonalds hehehe.


3.    Seterusnya, yang ketiga jatuh kepada entri bertajuk Lee Kwang Soo Last Episode on Running Man Episode 559. Baca disini: https://www.atiqahnajihah.com/2021/06/lee-kwang-soo-last-episode-on-running.html


Rentetan berita pengunduran Lee Kwang Soo dalam variety show Running Man, ramai yang mencari cari tentang berita tersebut.


4.    Entri keempat yang menjadi the most read entries based on Google Search Console ialah entri yang bertajuk Ujian Bahasa Terengganu. Boleh baca disini: https://www.atiqahnajihah.com/2021/03/ujian-bahasa-terengganu.html?m=1


Mungkin ramai yang berminat nak belajar bahasa Terengganu? 😂


5.    Dan entri di tempat kelima pula jatuh kepada entri yang bertajuk Claim Free 40GB YES Sim on Shopee. Baca disini: https://www.atiqahnajihah.com/2021/06/claim-free-40gb-yes-sim-on-shopee.html


Mungkin sebab ebelia kan? Sebab YES Sim ini aku redeem sebab aku dapat ebelia. Dan aku rasa mungkin ramai yang ingin claim juga, tapi tak tahu macam mana caranya. Mungkin. Hehehe.


Dan itu sahaja. Cadangnya nak buat 10 entri terbaik tapi panjang sangat. Jenuh orang nak baca HAHAHA. Itupun kalau baca 😜

Saturday, 20 March 2021

Ujian Bahasa Terengganu


Ujian Bahasa Terengganu | Tadi tengah scroll facebook, nampak kawan ada berkongsi satu post iaitu ujian bahasa Terengganu. Rasa menarik untuk dikongsi bersama kawan bloggers. Dulu masa awal awal masuk belajar di negeri Perak, tergeliat lidah juga nak cakap bahasa bandar sebab dari lahir sampailah nak masuk UITM, tak pernah keluar dari negeri Terengganu. Jadi tak biasa cakap bahasa bandar hihihi. Memang membesar sepenuhnya di Terengganu. 


Tapi lama lama, kawan kawan okey dan faham kalau aku tersasul keluar bahasa Terengganu. Kadang kadang dia orang pun belajar cakap Terengganu sekali. Walaupun dia orang agak pelik dengan sebutan Terengganu. Itu belum cakap dengan orang Kuala Berang, lagi lah pekat bahasanya 😆 Aku sendiri rakyat Terengganu pun tak faham kalau orang Kuala Berang cakap hehehe.


Jadi hari ini nak berkongsi sepuluh (10) soalan ujian bahasa Terengganu. Nak tengok kalian jawab apa. Tak kisahlah betul ke salah ke sebab bukan jawab soalan peperiksaan betul betul pun. Just for fun sahaja hehehe.



Maksud soalan ini tak adalah lari jauh sangat dari kata asalnya. 
Cepat teka, apakah jawapannya?


Baru baru ini viral pasal soalan kedua ini. Apakah ia yang dimaksudkan?


Yang ini tak tahu macam mana nak huraikan hahaha. Kalian agak-agaklah yang mana sesuai dan okey bila digantikan hahaha.


Aku dulu pun tak tahu buah ini apa dia. Tapi sekarang tahu dah lah. Kena kecam juga masa tak tahu hari itu. Huhuhu.


Macam mana eh nak huraikan? Cepat teka hahaha.


Jeng jeng jeng.


Musang itu binatang, tapi dalam bahasa Terengganu, musang ini membawa maksud benda lain juga hahaha.


Ya apa jawapannya?


Apa benda lah jawapan kepada soalan ini kan? Hihihi.


Jeng jeng jeng.

Okey, dah boleh teka kan? Tak adalah susah mana. Clues pun ada dibagi walaupun macam tak membantu HAHAHA. Kalau betul 10/10, memang hebat tapi terpakai untuk orang bukan rakyat Terengganu lah. Kalau rakyat Terengganu teka, memang confirm betul semua 😛