Wednesday, 29 December 2021

Selamat Hari Lahir kepada Dia yang Pernah Hadir Walau Hanya Seketika

Pejam celik pejam celik tinggal 2 hari je lagi sebelum kita melangkah masuk ke tahun baru mengikut kalendar Masihi iaitu tahun 2022. Cepat ya masa berlalu. Aku rasa macam baru habis intern 24 Januari tempoh hari, know know dah 29 Disember dah. Tulat dah 01 Januari 2022. 

Walaupun bakal melangkah masuk ke tahun 2022, tiada apa yang bakal berubah. Kehidupan masih sama seperti tahun 2021. Yang berubah hanyalah usia kikiki. Rindu nak blogging macam dulu. Kita baca je komen-komen yang ditinggalkan oleh bloggers tapi tak sempat lagi nak blogwalking. Penyakit M menguasai diri. Bila dah berbaring atas katil, memang malas sungguh nak buka laptop >.<

Okey rasa macam dah jauh sangat dari tajuk asal entri ni 😆 

Just nak create satu entry sempena mengingati hari kelahiran arwah mak aku pada hari ini iaitu 29 Disember. Kalau arwah mak masih ada, dah berumur 66 tahun. Dah kategori warga emas. Kalau dulu selalu orang salah anggap aku ni sebagai cucu kepada mak aku padahal aku anak dia. Mak aku pun kadang iye kan aje bila orang tanya ''Cucu ke?" 


Apa-apapun, Selamat Hari Lahir kepada ibuku yang pernah hadir walau hanya untuk seketika. Seketika yang penuh makna, seketika yang sangat berharga, seketika yang tak dapat kujumpa jika engkau tiada di dunia. 

Semoga berbahagia disana dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. Aamiin aamiin ya rabbal alamin.

Hasfiah Othman,
29 Disember 1954 - 15 Julai 2009

We miss you always 💖

Monday, 27 December 2021

SPM Nota, Quiz, Kertas Peperiksaan dan Latihan Percuma di Eddy Academy

Pernahkah anda mengidam-idamkan slip keputusan SPM dalam tanganmu penuh dengan A? Bayangkan senyuman bangga yang terukir pada muka ibu bapa.

Sama ada dapat straight A atau tidak, itu bukan yang paling penting. Yang penting ialah usaha perlu dicurahkan terlebih dahulu kan? Macam mana nak buat ulang kaji dengan seronok?

Jadi, saya ingin memperkenalkan Edu buddy kamu -- EDDY!

Eddy Academy merupakan satu web aplikasi yang dicipta khas untuk pelajar SPM yang bakal menduduki peperiksaan! Pencipta Eddy, anak Malaysia (yang habis SPM 10 tahun lalu) bercita-cita memodenisasikan pendidikan dan membekalkan platform untuk pelajar-pelajar Tingkatan 4 dan 5 belajar dengan elektif.

Sebab-sebab pelajar SPM WAJIB cuba EDDY

Mari kita melawat EDDY secara maya!

1. SEMUA DALAM SATU!

Dari EDDY, korang boleh download nota-nota, kertas-kertas soalan peperiksaan dan buku teks elektronik -- dan belajar dari mana-mana pun.

Subjek-subjek SPM yang EDDY merangkumi:

1. Bahasa Melayu: Peribahasa, sastera, kosa kata, penyuntingan ayat, pola ayat dan tatabahasa.
2. Bahasa Inggeris: Short and long texts, reading comprehension, summary, vocabulary, grammar.
3. Dan juga Matematik, Matematik Tambahan, Sains, Fizik, Kimia, Biologi, Prinsip Perakaunan, Pendidikan Islam, Pendidikan Moral, Ekonomi, Bahasa Cina untuk pelajar Tingkatan 4 dan 5!
(terdapat bab yang sedia ada dan bakal datang).

Selain itu, praktis disediakan dengan penjelasan terperinci, jadi kamu boleh belajar secara berdikari. Soalan-soalan juga disusun secara topikal supaya mudah untuk korang menilai topik-topik yang lebih memerlukan perhatian.

Yang paling best? Soalan-soalan selaras dengan KSSM selalu ditambah untuk memastikan kamu mendapat latihan yang mencukupi untuk skor!

Bahan ulangkaji: Nota, kuiz, soalan, latihan kertas peperiksaan tahunan SPM skor A

Cuba sekarang! Eddy Academy

Kalau masih kurang faham, mungkin korang boleh cuba online tuition dengan tutor yang berpengalaman (kelas pertama percuma dengan diskaun RM20 untuk satu kelas yang seterusnya) kerana Eddy juga berkolaborasi dengan TigerCampus, pusat tuisyen premium atas talian di Malaysia dan Singapura.

Tutor-tutor TigerCampus ialah siswazah dari universiti yang terkemuka di pentas dunia seperti Universiti Malaya. National University of Singapore (NUS) dan Imperial College London.

Sunday, 12 December 2021

Homemade Brownies Cookies

Setelah sekian lama mengidam nak makan brownies cookies, akhirnya dapat juga makan. Homemade brownies cookies by shopee. Aku tak kuasa nak buat cookies bilamana alat kelengkapan nak buat cookies tak cukup di rumah sewa ni. Jadi, kita sebagai warganegara Malaysia haruslah support local business di shopee.

Lagipun, aku memang dah selalu membeli brownies cookies dekat seller di shopee ni. Tak tahulah dah kali keberapa aku repeat order. Masa intern tempoh hari, kawan-kawan yang satu tempat praktikal dengan aku pun join order sekali bila aku bawa brownies cookies tu di office. Dah macam promoter dah rasanya kikiki.

Harga pun murah which is RM7.50 sahaja. Tapi size kecil lah. Jangan expect besar gedabak. Tapi ngam ngamlah sumbat sekeping dalam satu mulut.


Tak hancur langsung! Memang seller bungkus elok-elok. Sikit pun tak pecah cookies ni. Aku beli 2 botol sebab nak cukupkan fee shipping RM15. Bolehlah buat stok mengunyah sambil buat kerja yang tak pernah habis ni. Sambil tengok drama korea pun boleh. 

Sekali hadap je terus habis sebotol. Tengok tengok dah licin isi dalam bekas. Bagi aku, brownies cookies ni tak manis sangat. Kiranya kenalah dengan citarasa aku. Mungkin lain orang, lain rasanya kan? Tapi bagi aku okey dah dengan rasa macam ni. Berbaloi untuk aku membeli sekali sekala.

Nak beli boleh beli disini: https://click.accesstra.de/go/CDivW5di

Bye!

Saturday, 11 December 2021

Tealive ft Famous Coco Lava

Sebagai seorang peminat biskut Famous Amos dan Tealive, semestinya akan mencuba air keluaran baru Famous Amos dan Tealive. Collaboration. Biskut Famous Amos sedap sangat bagi aku walaupun agak mahal. Jarang jarang sekali membeli. 



Antara menu air baru yang dikeluarkan oleh Tealive hasil kerjasama dengan Famous Amos iaitu Famous Coco Lava, Famous Coco Smoothie, Famous Coco Toffee dan Famous Vanilla Smoothie

Semalam aku beli Famous Coco Lava di Shopee Food. Berbaloi ye beli dekat Shopee Food sebab banyak vouchers! Boleh reedem coins lagi! Kalau duduk di Terengganu, aku pencinta setia foodpanda tapi bila duduk di Putrajaya, aku dah tak pandang foodpanda. Bukanlah tak pandang langsung, tapi tak pernah lagilah membeli makanan di foodpanda since duduk Putrajaya bulan Oktober tempoh hari. 

Aku guna foodpanda bila nak membeli di pandamart. Makanan semua aku beli dekat kawasan rumah aku. Alhamdulillah sebab dikelilingi kemudahan yang banyak untuk membeli makanan. Cumanya tak tahu nak makan apa :')

Memang jauhlah beza antara air yang aku dapat dengan illustration dalam poster. 

Okey kembali kepada air, jujur aku cakap Famous Coco Lava ni biasa biasa sahaja. Bukan tak sedap langsung atau sedap sangat, tapi pertengahan. Not bad. Repeat? Mungkin tidak. Repeat perisa lain? Mungkin ya. 

Aku tak tahulah aku sorang je ke yang rasa macam ni, tapi air tu kadang-kadang rasa pahit, kadang okey. Biskut pun okey je. Awal-awal tersedak sebab biskut tersedut dengan laju. Even biskut tu dah dihancurkan macam serbuk tapi aku tetap tersedak kah! Haritu try yang Onde Onde pun tersedak jugak. Apa je yang aku tak tersedak 😂

Tengok dekat TikTok ramai yang cakap Famous Vanilla Smoothie tu sedap tapi terlampau manis. Mungkin boleh order next time. Tapi kena request nak slight sugar or half sugar only sebab takut diabetes memanggil manggil hahaha. 

Ada sesiapa yang dah pernah cuba? Sedap ke tidak?

Thursday, 9 December 2021

Morning Walk di Taman Wetland Putrajaya

Cerita dah basi which is hari Ahad lepas yakni Ahad dua minggu lepas, aku sempat menghabiskan waktu pagi dengan berjalan-jalan di Taman Wetland Putrajaya. Memang dah plan nak pergi Taman Wetland sebab nampak banyak good review daripada orang ramai. Yang penting nak masuk Taman Wetland tu tak ada dikenakan fee. Masuk percuma


credit: google.com

Sedikit info tentang Taman Wetland Putrajaya:


"Taman Wetland Putrajaya terletak di Presint 13 dengan keluasan 335.75 ekar. Taman Wetland dibangunkan selaras dengan matlamat untuk mengekalkan kehijauan serta mewujudkan Green Lung di dalam pembanguunan Putrajaya.''


Selanjutnya boleh baca disini: https://www.ppj.gov.my/second-menu/taman-wetland


Dalam google tulis Taman Wetland dibuka pada pukul 9 pagi hingga 5 petang. Tapi masa aku sampai dalam pukul 8.45 pagi, dah ramai orang. Disarankan untuk datang awal pagi sebab cuaca tak berapa panas. Tapi dalam pukul 10 lebih dah mula panas. 


Boleh pilih nak morning walk ke nak sewa basikal ke sewa tramp ke, itu semua bergantung kepada diri sendiri. Tapi bila dah sewa kan, mestilah ada harganya kan? Jangan risau, harga sewaan tak begitu mahal. Tapi ada sedikit perbezaan harga bagi weekdays dan weekend. Weekend mahal sikit tapi tak mahal sangat. Tak jauh mana pun harganya. Yang penting, nak bawa basikal sendiri pun boleh. Tak ada masalah. 


Nak tahu pasal harga sewa di Taman Wetland, boleh baca disini: https://www.ppj.gov.my/second-page/kadar-perkhidmatan-1


Aku tak sewa apa-apa sebab memang nak berjalan-jalan sahaja. Tapi next time kalau pergi lagi, boleh dipertimbangkan juga untuk sewa basikal sebab bila dah berjalan selama 3 jam 4 jam tu agak semput sis 😂  



Kawasan Taman Wetland ni besar gila. Aku rasa aku pergi tempoh hari tak sampai 50% kawasan taman yang aku jelajah. Jadi jawabnya next time kena pergi lagilah. Suasana yang tenang, udara yang segar. Itu first impressions aku bila sampai di taman. Penuh kehijauan.


Sadly, Look Out Tower tak dapat naik sebab under maintenance. Baru nak tengok keseluruhan taman ni. Tapi nak buat macam mana kan? Tak tahulah bila boleh naik sebab tak ada sebarang kerja-kerja pembaikan pun dijalankan. 

 

credit: google.com

Tapi tak mengapa, kita teruskan berjalan ke tempat seterusnya. Next location ialah tengok swan. Aku pun keliru kejap dengan angsa dan flamingo. Itik pun. Dekat sini boleh tengok ada pelbagai jenis swan yang sedang berehat. Pukul 11 pagi boleh tengok swan makan. Memang lagi ramai swan yang ada waktu makan. Time kami sampai tu dalam pukul 9 lebih. 



Antara swan swan yang ada di Taman Wetland.


Ini mereka. Duk sekelompok kat situ. Ada lagi yang lain-lain cumanya yang lain-lain tengah tidur. Yang dalam gambar atas ni je yang tak tidur, sibuk menjilat badan. Nak tunggu sampai waktu makan macam lambat sangat kan, so kami tak tunggu. Maybe lain kali lah tengok swan swan ni semua makan. 

Sebetulnya, tak banyak gambar aku ambil sebab nak menghayati keindahan taman. Ahhh gituu, padahal mengah sebab banyak berjalan 😂 Gambar banyak dalam kamera, tak transfer lagi so upload mana yang ada dalam telefon je.



Dekat sini macam air kotor sikit, itu yang putih tu binatang yang hidup ye, bukan replika ke patung ke hehehe.


Kita akhiri sesi entri morning walk di Taman Wetland dengan sekeping gambar tuan tanah. Tak pakai mask kejap demi dua tiga empat lima keping gambar. Masa ni pukul 9 lebih pun dah rasa panas. 

Kalau nak isi masa lapang dengan keluarga waktu hujung minggu, bolehlah pertimbangkan Taman Wetland sebagai salah satu tempat untuk family bonding. Boleh picnic. Kami jealous tengok orang Cina and Melayu dengan keluarga masing-masing duk berpicnic. Keluarga kami jauh. Last picnic masa tahun 2009. Last picnic dengan arwah mak sebelum meninggal. Since 2009 sampai lah Disember 2021 memang tak ada picnic dah. Sibuk dengan kehidupan masing masing. But never mind, as long as semua sihat, itu pun dah memadai. Alhamdulillah.