SEARCH HERE

Monday, 1 August 2022

Hello August!


 Day 1: May it be a BETTER month

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan lapan. Berbaki empat bulan lagi sebelum tahun 2022 melabuhkan tirainya. Tak minta banyak, hanya berharap bulan Ogos dan bulan-bulan yang akan datang ini aku diberikan kembali semangat aku yang hilang since bulan June tempoh hari, diberikan kesihatan tubuh badan (since tengah bulan June aku selsema dan batuk), dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah dan dipermudah segala urusan nak nak urusan mencari kerja baru.

Misi mencari kerja giat dijalankan memandangkan contract dah nak habis iaitu bulan Disember ini. Memang ada empat bulan lagi tapi takkan nak cari last minit dak? Kalau banyak cable tak apalah jugak. Ini cable telefon je yang ada HAHAHA. Mystep ni tak tahu ada ke tidak tahun depan sebab semuanya bergantung kepada bajet tahunan negara (pendapat aku). And bagi aku, mystep ni sekadar mencari pengalaman bolehlah, tapi untuk kekal selamanya mungkin tidak. Jadi, doakan aku diberikan kemudahan dan kesenangan mencari kerja baru ye teman teman :)

Oh iya, bulan Ogos ni tak banyak public holiday pun kecuali 31 Ogos yang jatuh hari Rabu. Jadi, bertabahlah kita semua. Tapi sekarang pun sekejap je masa berlalu kan? Jadi tak terasa mana kalau cuti ke tak cuti (ini bagi diri akulah hehehe).

Apa-apapun, aku doakan korang semua diberikan kesihatan yang baik-baik selalu (sekarang ghisauuu banyak betul virus), dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah dan dipermudah segala urusan. 

Nota kaki: Jangan lupa terus berdoa. Jangan putus harapan dengan Allah kerana Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Allah tak akan uji hambaNya kalau Allah tahu hambaNya tidak mampu menghadapi ujian tersebut. Sentiasa bersangka baik dengan Allah ๐Ÿ’–

Friday, 15 July 2022

Tahun Ketiga Belas

Assalamualaikum semuanya! Lama betul menghilang. Last post 29 May dan sekarang dah 15 July. Tak ada niat untuk menghilangkan diri, kekangan masa dan idea untuk update blog dan ditambah dengan ujian di mana hujung bulan June, aku berdepan dengan masalah peribadi yang sangat tak mampu untuk aku luahkan di sini. Tak nak olah panjang lebar, nanti nangis lagi HAHAHA. Nanti habis kering air mata aku. Dahlah setiap malam menangis sampai tertidur :')


Macam biasa bila sampai tarikh 15 July, maka bertambah lagi ulang tahun kematian arwah ibu aku. Tahun ni cukup tiga belas tahun arwah ibu aku pergi tinggalkan aku semua. Sekejap je masa berlalu. Memang sekejap sungguh. Sekarang pergi kerja pun rasa cepat sungguh hari berlalu. Mula mula monday blues, eh eh tahu tahu dah hari Jumaat dah! Dunia akhir zaman kan? Sebulan rasa macam seminggu, seminggu rasa macam sehari.


Kalau orang tanya aku, apa kenangan pahit yang pernah berlaku dalam hidup aku, aku akan jawab tarikh 15 July 2009 merupakan tarikh kenangan pahit yang pernah berlaku dalam hidup aku. Kehilangan seorang ibu yang merupakan syurga aku, penguat semangat aku memang cukup pahit sekali. Sampai sekarang masih terasa kehilangan dirinya. 


Jealous ya teman teman bila tengok kawan-kawan atau housemates yang masih ada emak, ibu, mama, mommy. Setiap malam video call tanya khabar masing-masing, tanya apa yang berlaku hari ini, makan apa, sihat ke tidak dan sebagainya. Kita pendam seorang diri jelah. Nak share masalah dengan adik beradik pun rasa macam buang tabiat pulak sebab memang jaranglah share masalah dengan adik beradik hehehe.

Sunday, 29 May 2022

Renew Domain Blog Selepas Setahun

Ya Allah, tahu tahu dah dua bulan ya aku tak update blog since 29 March lepas. Penyakit malas makin menjadi-jadi masa bulan puasa, sampai terbawa-bawa ke bulan syawal. Inipun dah masuk penghujung syawal dah. Sekejap je masa berlalu. 

Aku ada baca komen Kak Ret yang wish "Selamat Hari Raya, lama budak ni menghilang." Maafkan saya Kak Ret hahaha. Aku Alhamdulillah masih dipanjangkan usia untuk hidup di muka bumi ini dan dikurniakan kesihatan yang baik baik selalu. Rutin harian aku masih sama seperti dulu. Tak ada apa-apa yang berubah pun kecuali tempat duduk aku. Aku pindah meja sebelah selepas partner meja sebelah dah berhenti kerja. Aku pindah sebab tempat tu tertutup kiri kanan. Tempat aku yang lama tutup belah kri je which is pemisah antara meja aku dengan meja sebelah. Belah kanan terlopong tak ada tutup tutup. So macam tak ada privasi. Aku dahlah suka bersila atas kerusi, kadang-kadang waktu rehat aku tidur. So, lepas partner meja sebelah berhenti, aku terus pindah sebelum orang lain masuk. Nasib baik pegawai tak bising, siap sokong lagi kikiki. 

Penangan dua bulan tinggal blog, memang kaw-kaw pageview blog jatuh. Target nak capai 1 USD setiap hari pun memang ke laut china selatan lah jawabnya! Kalau ikutkan hati, memang banyak benda nak diceritakan. Iyelah dah dua bulan ditinggalkan. Kalau rumah ni memang berhabuk lah. Siap bersawang kot. Tapi tak apa, kita cerita mana yang penting jelah, iyedok?