SEARCH HERE

Thursday, 3 November 2022

Mendaki (Hiking) di Bukit Gasing, Petaling Jaya, Selangor


Pagi Sabtu 29 Oktober lepas aku berkesempatan untuk menyertai aktiviti mendaki (hiking) di Bukit Gasing anjuran company aku bekerja. Masa mula-mula dapat email tentang aktiviti hiking ni, aku memang dah berminat nak join tapi aku fikir "aku mystep je, boleh ke join", tapi ternyata boleh je!


Aku memang suka aktiviti macam ni janji bukit yang akan didaki tu sesuai untuk beginner. Janganlah suruh aku daki bukit or gunung yang terlampau extreme. Takut aku tak mampu hahaha. Yang biasa-biasa sudahlah, kita kena tahu kemampuan diri kita sendiri macam mana.



Agak barai ye aku pagi Sabtu tu sebab hari Jumaat (malam), aku main badminton dengan kawan-kawan satu tempat kerja. Sampai rumah pukul 10 lebih malam dan 6.30 pagi (Sabtu) dah kena berkumpul di Masjid Putra untuk menaiki bas ke Bukit Gasing. Sepatutnya pergi Bukit Broga tapi ditukarkan kepada Bukit Gasing. Gambar atas ni gambar aku dengan kawan mystep aku. Dia kena paksa join sebab kakak dia suruh 😂


Excited! Tetap excited walaupun masa tu dah sakit kaki sebab ada jatuh masa main badminton malam sebelum tu. Tapi aku dah sapu minyak angin awal-awal dah. In case kaki cramp ke apa ke. Tapi Alhamdulillah lah sepanjang mendaki Bukit Gasing tu kaki aku baik-baik je. Tak cramp langsung. Trail Bukit Gasing tak adalah mencabar sangat, tapi tak adalah tak mencabar sangat. Tengah tengah. Mungkin? Aku dah pernah pergi Bukit Tugu dan Bukit Kiara sebelum ni. Paling senang Bukit Tugu. Bukit Kiara dan Bukit Gasing ni so so. 


Kami semua masuk mendaki pukul 8.20 pagi dan keluar pukul 10.50 pagi. Ada yang keluar awal sebab laju, aku slow sikit sebab tak nak rushing, santai-santai je. Ketua pendakian pun pesan jangan ikut orang, ikut kemampuan diri sendiri. Bas tak akan tinggalnya kalau sesiapa yang lambat. Jadi pukul 10.50 pagi aku keluar. Selfie sambil hiking pun dah sejam HAHAHA. Ala normal lah kan? Bukan selalu masuk hutan ni, jadi kenalah ambil gambar banyak banyak sebagai kenangan. Gitu.  



Bagi aku, trail ni mencabar sebab licin dan berlumpur. Memang kena extra careful! Aku pun almost jatuh tapi Alhamdulillah tak jatuh. Sempat berpegang pada batang pokok. Dalam gambar tak nampak sangat kasut berselut, tapi kalau tengok tapak kasut memang dah tebal dah dengan selut lumpur. 

Wednesday, 2 November 2022

Tarikh Konvokesyen UiTM yang Ke-95


Finally, akhirnya, UiTM dah edarkan Surat Istiadat Konvokesyen UiTM ke-95! Setelah sekian lama menunggu, ecey padahal tak tunggu pun. Tak excited pun nak konvokesyen sebab dah pernah konvo kan masa diploma dulu hehehe. Jadi bila konvokesyen degree ni rasa macam biasa sahaja.


Sepertimana yang tertera dalam Surat Istiadat Konvokesyen UiTM ke-95, hanya 3 buah UiTM sahaja yang terlibat sepanjang konvokesyen ke-95 ini iaitu UiTM Shah Alam (26 November hingga 10 Disember 2022), UiTM Cawangan Sabah (14 & 15 Disember 2022) dan UiTM Cawangan Sarawak (19 Disember hingga 21 Disember 2022)


Para graduan boleh menyemak sesi konvokesyen di sini: https://simsweb.uitm.edu.my/sportal_app/graduat/. Kalau nak semak jadual istiadat dan tarikh pengambilan jubah, boleh tengok di sini: https://drive.google.com/file/d/1Gn6xE0Fxy-Tj9AvGPHooCNkq5dB8lJ03/view





Untuk semak yuran konvo, saman dan denda sekiranya ada, kena tunggu 04 November 2022 baru link akan dibuka untuk semakan. Apa-apapun, graduan yang terlibat dalam sesi konvokesyen ke-95 boleh rujuk di sini untuk sebarang kemaskini daripada pihak UiTM: https://konvokesyen.uitm.edu.my/v1/konvo95.html


Aku sendiri keliru aku akan konvo 29 November ke 01 Disember sebab untuk course aku dibahagikan kepada 2 UiTM. So aku fikir aku akan konvo sekali dengan geng UiTM Shah Alam, tapi classmates aku cakap UiTM Seri Iskandar akan konvo pada 01 Disember. Nak senang kena call PiC untuk sesi konvokesyen ke-95 ni nanti. 


Apa-apapun, aku doakan semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua. Dah boleh cari baju dah untuk pakai masa konvokesyen nanti 😛 Kalau aku mungkin pakai baju apa yang ada je kot. Macam malas je nak beli baju baru hahaha.


Selamat berkonvokesyen semuanya!

Tuesday, 25 October 2022

Happy Belated Birthday!


Lama sangat tertangguh entri birthday ni, hari ini baru berkesempatan untuk menaip. Tak apalah tak post exactly on 10 Oktober, janji ada post jugak hehehe. Memang tajuk entri jadi "Happy Belated Birthday" lah jawabnya. 

Pejam celik pejam celik (Alhamdulillah masih celik) genap 25 tahun usia aku pada 10 Oktober tempoh hari. Dah besar panjang dah ghupanya! Macam tak percaya lagi 5 tahun aku akan berusia 30 tahun! Dah habis belajar dah, dah bekerjaya dah walaupun hanya kais pagi, makan pagi, kais petang, makan petang. Eh! Yeke? 

Birthday tahun ni lain sikit daripada birthday sebelum-sebelum ni sebab birthday tahun ni disambut dengan kawan-kawan satu tempat kerja. Sebelum-sebelum ni dengan orang lain tapi the rest is history hahaha.

Awal pagi kami berempat picnic di tepi tasik sambil makan McDonalds. Aku suka menu breakfast McDonalds! Sebab ada pancake! Sebab ada hashbrown! Lepak lepak sambil makan. 


Aku beli satu slice kek Secret Recipe. My favorite Chocolate Indulgence! Request nak tulis Happy Birthday tapi macam panjang sangat, so staff Secret Recipe pendekkan jadi "HB!" sahaja.


Belon yang kawan aku tiupkan. Sampai sekarang masih ada belon ni. Masih gemok! Tak kempis langsung. Mungkin boleh recycle next birthday pulak ke? Hahaha. 

To my friends: Terima kasih untuk satu hari yang korang habiskan untuk sambut birthday aku. Terima kasih hadiahkan aku sehelai blouse! Terima kasih sebab selalu ada walaupun kita baru start rapat since bulan Julai tempoh hari. Dulu aku sombong tak join group diorang sebab nampak diorang dah ada geng, aku jadi seganlah nak join. Tapi lepas aku broken haritu, aku mula rapat dengan diorang.