SEARCH HERE

Wednesday, 29 December 2021

Selamat Hari Lahir kepada Dia yang Pernah Hadir Walau Hanya Seketika

Pejam celik pejam celik tinggal 2 hari je lagi sebelum kita melangkah masuk ke tahun baru mengikut kalendar Masihi iaitu tahun 2022. Cepat ya masa berlalu. Aku rasa macam baru habis intern 24 Januari tempoh hari, know know dah 29 Disember dah. Tulat dah 01 Januari 2022. 

Walaupun bakal melangkah masuk ke tahun 2022, tiada apa yang bakal berubah. Kehidupan masih sama seperti tahun 2021. Yang berubah hanyalah usia kikiki. Rindu nak blogging macam dulu. Kita baca je komen-komen yang ditinggalkan oleh bloggers tapi tak sempat lagi nak blogwalking. Penyakit M menguasai diri. Bila dah berbaring atas katil, memang malas sungguh nak buka laptop >.<

Okey rasa macam dah jauh sangat dari tajuk asal entri ni 😆 

Just nak create satu entry sempena mengingati hari kelahiran arwah mak aku pada hari ini iaitu 29 Disember. Kalau arwah mak masih ada, dah berumur 66 tahun. Dah kategori warga emas. Kalau dulu selalu orang salah anggap aku ni sebagai cucu kepada mak aku padahal aku anak dia. Mak aku pun kadang iye kan aje bila orang tanya ''Cucu ke?" 


Apa-apapun, Selamat Hari Lahir kepada ibuku yang pernah hadir walau hanya untuk seketika. Seketika yang penuh makna, seketika yang sangat berharga, seketika yang tak dapat kujumpa jika engkau tiada di dunia. 

Semoga berbahagia disana dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. Aamiin aamiin ya rabbal alamin.

Hasfiah Othman,
29 Disember 1954 - 15 Julai 2009

We miss you always 💖

Monday, 27 December 2021

SPM Nota, Quiz, Kertas Peperiksaan dan Latihan Percuma di Eddy Academy

Pernahkah anda mengidam-idamkan slip keputusan SPM dalam tanganmu penuh dengan A? Bayangkan senyuman bangga yang terukir pada muka ibu bapa.

Sama ada dapat straight A atau tidak, itu bukan yang paling penting. Yang penting ialah usaha perlu dicurahkan terlebih dahulu kan? Macam mana nak buat ulang kaji dengan seronok?

Jadi, saya ingin memperkenalkan Edu buddy kamu -- EDDY!

Eddy Academy merupakan satu web aplikasi yang dicipta khas untuk pelajar SPM yang bakal menduduki peperiksaan! Pencipta Eddy, anak Malaysia (yang habis SPM 10 tahun lalu) bercita-cita memodenisasikan pendidikan dan membekalkan platform untuk pelajar-pelajar Tingkatan 4 dan 5 belajar dengan elektif.

Sebab-sebab pelajar SPM WAJIB cuba EDDY

Mari kita melawat EDDY secara maya!

1. SEMUA DALAM SATU!

Dari EDDY, korang boleh download nota-nota, kertas-kertas soalan peperiksaan dan buku teks elektronik -- dan belajar dari mana-mana pun.

Subjek-subjek SPM yang EDDY merangkumi:

1. Bahasa Melayu: Peribahasa, sastera, kosa kata, penyuntingan ayat, pola ayat dan tatabahasa.
2. Bahasa Inggeris: Short and long texts, reading comprehension, summary, vocabulary, grammar.
3. Dan juga Matematik, Matematik Tambahan, Sains, Fizik, Kimia, Biologi, Prinsip Perakaunan, Pendidikan Islam, Pendidikan Moral, Ekonomi, Bahasa Cina untuk pelajar Tingkatan 4 dan 5!
(terdapat bab yang sedia ada dan bakal datang).

Selain itu, praktis disediakan dengan penjelasan terperinci, jadi kamu boleh belajar secara berdikari. Soalan-soalan juga disusun secara topikal supaya mudah untuk korang menilai topik-topik yang lebih memerlukan perhatian.

Yang paling best? Soalan-soalan selaras dengan KSSM selalu ditambah untuk memastikan kamu mendapat latihan yang mencukupi untuk skor!

Bahan ulangkaji: Nota, kuiz, soalan, latihan kertas peperiksaan tahunan SPM skor A

Cuba sekarang! Eddy Academy

Kalau masih kurang faham, mungkin korang boleh cuba online tuition dengan tutor yang berpengalaman (kelas pertama percuma dengan diskaun RM20 untuk satu kelas yang seterusnya) kerana Eddy juga berkolaborasi dengan TigerCampus, pusat tuisyen premium atas talian di Malaysia dan Singapura.

Tutor-tutor TigerCampus ialah siswazah dari universiti yang terkemuka di pentas dunia seperti Universiti Malaya. National University of Singapore (NUS) dan Imperial College London.

Sunday, 12 December 2021

Homemade Brownies Cookies

Setelah sekian lama mengidam nak makan brownies cookies, akhirnya dapat juga makan. Homemade brownies cookies by shopee. Aku tak kuasa nak buat cookies bilamana alat kelengkapan nak buat cookies tak cukup di rumah sewa ni. Jadi, kita sebagai warganegara Malaysia haruslah support local business di shopee.

Lagipun, aku memang dah selalu membeli brownies cookies dekat seller di shopee ni. Tak tahulah dah kali keberapa aku repeat order. Masa intern tempoh hari, kawan-kawan yang satu tempat praktikal dengan aku pun join order sekali bila aku bawa brownies cookies tu di office. Dah macam promoter dah rasanya kikiki.

Harga pun murah which is RM7.50 sahaja. Tapi size kecil lah. Jangan expect besar gedabak. Tapi ngam ngamlah sumbat sekeping dalam satu mulut.


Tak hancur langsung! Memang seller bungkus elok-elok. Sikit pun tak pecah cookies ni. Aku beli 2 botol sebab nak cukupkan fee shipping RM15. Bolehlah buat stok mengunyah sambil buat kerja yang tak pernah habis ni. Sambil tengok drama korea pun boleh. 

Sekali hadap je terus habis sebotol. Tengok tengok dah licin isi dalam bekas. Bagi aku, brownies cookies ni tak manis sangat. Kiranya kenalah dengan citarasa aku. Mungkin lain orang, lain rasanya kan? Tapi bagi aku okey dah dengan rasa macam ni. Berbaloi untuk aku membeli sekali sekala.

Nak beli boleh beli disini: https://click.accesstra.de/go/CDivW5di

Bye!