SEARCH HERE

Sunday, 19 September 2021

Kek Batik Indulgence dan Pandan Gula Melaka

Cerita dah basi tapi makanan tak basi. Makanan dah selamat masuk perut hehehe. Cerita dia kakak aku dah lama nak makan kek batik. Nak buat tak sempat, jadi apa salahnya kita support bisnes orang melayu yang jual kek batik, kita beli je. Tolong menolong itukan amalan mulia 😛

Dah lama nak beli, tapi tak whatsapp whatsapp. Sampailah minggu lepas, dia whatsapp sendiri seller yang jual kek batik ni. Biasa dia suruh aku yang berurusan sebab dia malas nak berurusan. Yang dia tahu, berapa jumlah yang kena bayar. Tapi aku lupa nak whatsapp seller sebab kali terakhir aku singgah instagram seller tersebut, seller ada update dia tutup kedai untuk beberapa hari. 

Terus lupa nak whatsapp lepas tu. Tahu tahu kakak aku tanya nak perisa apa. Aku cakap terserah, tak kisah pun perisa apa sebab nampak semua sedap sedap belaka. Kakak aku pun pilih kek batik perisa indulgence dan juga pandan gula melaka. 

Kali pertama beli sebab nak rasa sedap atau tidak. Kalau sedap, dia akan repeat beli untuk bagi dekat staff nurse, doktor-doktor dan juga pegawai farmasi yang ada dalam ward department dia kerja. Kira macam tradisilah, bila dah habis kerja dekat satu department, mesti akan sediakan makanan sebagai tanda berterima kasih kepada orang yang ada dalam department tersebut. 
 
 
Atas: Kek batik indulgence
Bawah: Pandan gula melaka
 
Harum semerbak bau dia! Tak payah buka kotak, memang dah boleh bau dari luar.  Sedap ke tidak? Mestilah sedap! Kiranya menepati citarasa kakak akulah. Kira lulus! Bolehlah beli lagi lepas ni.

Aku suka pandan gula melaka tu. Memang sedap. Kek batik indulgence tu bahagian atas je indulgence, bahagian bawah macam kek batik biasa je. Tapi overall, kedua-duanya sedap belaka. Tapi aku paling suka pandan gula melaka. 

Seminggu juga nak habiskan sebab tak boleh makan banyak banyak sekaligus. Makan sikit sikit. Tapi nasib baiklah kek ni maintain sedap walaupun berada dalam peti sejuk dalam tempoh masa seminggu. Mostly kek kan tak boleh simpan lama lama sebab nanti rasa dah makin tak sedap. "Rasa peti". Itu yang aku selalu rasa kalau kek disimpan lama lama dalam peti. Tapi kek batik ni, tidak rasa peti. Masih sedap.
 
 
Sisi lain Pandan Gula Melaka (bawah kanan) 
 
 
Sisi lain Kek Batik Indulgence (bawah kiri)

Jadi, sesiapa yang nak COD dalam kawasan Kuala Terengganu, Gong Badak dan juga Rusila, boleh order di @shainaasdessert (instagram). Atau boleh whatsapp disini: https://www.wassap.my/+60143060251/shainaasdessert
 
Disclaimer: Ini bukan paid atau sponsored review ya. Ini dibeli menggunakan duit kakak aku sendiri hehehe.

Saturday, 18 September 2021

Anime: Kimi no Na wa (Your Name)

 
Sinopsis:
 
Seorang gadis yang tinggal di luar bandar mula terbangun di dalam tubuh badan seorang budak lelaki yang tinggal di bandar Tokyo yang menjalani kehidupan menarik seperti gadis tersebut idamkan.
 
!SpoilerAlert!
 
My Review:
 
Kali ini nak review anime. Aku jarang tengok anime tapi kadang kadang layan juga macam Attack on Titan, Itazura na Kiss dan Maid Sama! Yang tiga tajuk aku sebut ni semuanya drama. Tapi drama anime pendek je, dalam setengah jam je untuk satu episod.

Tapi Kimi no Na wa atau senang disebut Your Name ni ialah movie. Setelah sekian lama duduk dalam my list netflix, akhirnya aku tengok juga lepas baca review orang lain di Twitter.
 
Your Name ni mengisahkan kehidupan seorang gadis (Mitsuha Miyamizu) yang tinggal di luar bandar iaitu di Itomori, Jepun. Dia bosan tinggal dalam bandar Itomori dan selalu berhasrat untuk menjadi seorang lelaki yang tinggal di bandar Tokyo jika dilahirkan dalam kehidupan yang seterusnya. 

Dijadikan cerita, suatu pagi lepas Mitsuha bangun dari tidur, dia tiba tiba berada dalam badan seorang budak lelaki yang bernama Taki Tachibana. Kiranya mereka bertukar badan. Mitsuha dalam badan Taki dan Taki dalam badan Mitsuha. Mereka berdua boleh berkomunikasi antara satu sama lain dengan tinggalkan notes apa yang terjadi dan tulis do's dan dont's masa mereka bertukar badan.

Bukan Popia Pisang, Tapi Pisang Cheese

Okey dah setel makan Mr Dakgalbi, dah setel shopping, kita pun pulanglah ke sarang semula. Mata pun dah ngantuk, memang terbayang-bayang keempukan katil je masa tu. Sekali sampai dekat rumah, tak tidur tidur pun. 
 
Sampai rumah, simpan barang yang dibeli tadi dan cuba seluar jeans yang baru dibeli. Susah ya sekarang ni sebab memang tak boleh nak cuba dulu sebelum buat pembayaran. Dahlah tak boleh tukar kalau salah saiz. Memang tawakal je masa beli. Nasib baiklah saiz betul dan memang menepati piawaian aku. Jeans jenis slim fit memang aku suka. Tapi tak adalah ketat sampai kaki tak boleh bernafas. Kalau aku pakai seluar yang betul betul melekat dekat kaki, mahu terbalik biji mata kakak aku. Dia memang marah kalau aku beli seluar jenis gitu.
 
Aku pun tak suka sangat pakai jeans yang terlampau ketat yang memang betul betul melekat dekat kaki. Ibaratnya macam pakai legging. Tahu kan legging macam mana?

Tiba-tiba perut rasa lapar. Padahal memang dah lapar balik masa dalam Mr. Diy tadi. Jadi, bukalah foodpanda. Dilemma. Tak tahu nak makan apa. Last last aku beli pisang cheese. Tak beli dah popia pisang. Kali ni kita beli pisang cheese. Masih berunsurkan pisang. Kalau tunggu kakak aku buat pilihan nak makan apa, memang berjanggutlah jawabnya. Tu aku beli terus pisang cheese. Malas nak fikir lama-lama. Kakak aku pun bukan suka sangat pisang cheese. Last last dia beli sate. Dah lama tak makan sate katanya. 

Hari raya puasa tempoh hari tak merasa makan sate sebab raya berdua dengan aku je dekat rumah sewa. Tak tempah sate. Kalau tidak, memang wajiblah sate tu dalam hidangan raya kami sekeluarga. Aku tak makan sate, tapi makan nasi kapit or better known as nasi himpit. 
 
 
Foresight

 
Close view 

Baca review semua cakap sedap gila gila tapi bagi aku lagi sedap pisang cheese di Marang (di rumah kakak kedua aku). Masa cucuk vaksin tempoh hari, memang nak beli juga pisang cheese ni sebab dah lama tak makan, tapi malas nak dengar kakak kedua aku membebel sebab biasalah, harga dalam foodpanda kan mahal.

Kalau pergi beli di kedai, pisang cheese nya harga RM 5.00 sahaja. Tapi, dalam foodpanda dia jadi RM 8.00. Campur delivery RM 5.00, jadilah RM 13.00. Jadi, terpaksalah aku batalkan niat untuk beli pisang cheese di Marang tempoh hari demi menyelamatkan tahi telingaku HAHAHAHA
 
Yang aku beli semalam tak berapa kick rasanya tapi okey je buat makan petang sambil sambil tengok drama korea. Harga RM 10.50 + delivery RM 3+ jadilah RM 14+. Ada 12 ketul pisang yang disaluti coklat dan cheese.

Aku memang tak boleh lari dari coklat, coklat dan coklat. Kalau lari pun antara cheese ataupun caramel. Memang minat tiga perisa ni. Tapi paling minat coklat lah. Siapa pernah makan pisang cheese? Sama tak rupanya? Sedap ke tidak? 

Mungkin aku tak repeat beli dah lepas ni sebab rasa dia okey okey je dan a little bit pricey bila campur dengan harga delivery 😂