SEARCH HERE

Monday, 27 September 2021

Anime: Spirited Away

Spirited Away
 
Sinopsis:

Spirited Away mengisahkan seorang gadis berumur 10 tahun yang bernama Chihiro Ogino telah tersesat dan memasuki dunia Kami (cerita hantu rakyat Jepun) ketika berpindah ke kawasan kejiranan baru. Setelah ibu bapanya berubah menjadi babi kerana disihir oleh penyihir yang bernama Yubaba, Chihiro mula bekerja di rumah mandi Yubaba untuk mencari jalan membebaskan dirinya dan juga kedua-dua ibu bapanya dan kembali ke dunia manusia.

!SpoilerAlert!

My Review:

Pergi rumah kakak kedua di Marang tak bawa laptop sebab kakak ketiga nak guna laptop untuk siapkan kerja. Kakak ketiga tak ikut pergi Marang sebab kena kerja. Jadi, sebagai adik yang baik, aku mengalah. Tinggalkan laptop di rumah sewa untuk kakak ketiga aku gunakan.
 
Beginilah kisah hidupku selagi tak kerja, memang selalu ulang alik lah ke Marang. Nasib baiklah jarak dari rumah sewa aku di bandar Kuala Terengganu ni tak jauh mana pun dengan Marang. Dalam 15-20 minit dah sampai. 
 
Waktu malam bila Muhammad Arfan dah tidur, aku pun bosan. Nak buka blog tak boleh sebab tak ada laptop. Jenguk gitu gitu je melalui telefon. Maka misi mencari drama atau movie pun bermula. Terjumpa movie anime yang dah lama ditayangkan iaitu Spirited Away. Tahun 2001 ditayangkan. Dah 20 tahun anime ni ditayangkan tapi masih kekal sebagai top best anime of all time
 
Dan memang betul, memang best! Tak rugi tengok. Me be like "Kenapa aku tak tahu pun kewujudan movie anime yang best ni?" Macam mana nak tahu, asyik korea korea korea. Hehehehe.

Iced Onde Onde with Toasted Coconut Crunch & Pearls Tealive

Perasaan ingin mencuba dah lama ada bilamana tengok Tealive ada keluarkan menu ni. Tapi macam biasalah tak beli beli sebab takut rasa pelik. Kalau kuih onde onde tu memang kuih kegemaran. Tapi bila daripada kuih menjadi air ni, takut rasa pelik padahal makanan sama je hehehe.

Tealive onde onde
 
Tealive keluarkan 3 pilihan untuk menu terbaharu iaitu Iced Onde Onde, Onde Onde Yam Balls Smoothie dan Onde Onde Smoothie. Iced Onde Onde menjadi pilihan aku buat kali pertama. Tak ada gambar dari aku sebab tak cantik aku ambil. Kita pinjam gambar pak cik google je lah.


Sehari sebelum balik Marang, aku sempat beli air tealive sebab dah lama tak minum. Sekali sekala teringin juga nak minum hehehe. Aku beli 2 jenis air tealive iaitu onde onde dan juga yam yam. Total RM 15.30 sahaja untuk 2 air tersebut sebab dapat less RM 12.50 (voucher HOTDEALSGF kalau beli di Grabfood). Salah satu sebab aku lagi suka membeli makanan atau minuman di Grabfood sebab setiap bulan ada bagi promo code yang sangat sangat berbaloi (bagi aku) 😂 
 
Sedutan pertama air onde onde ni buat aku terkejut sekejap sebab manis. Manis sungguh. Tapi sedap kikiki. Aku suka! Bila dah suka tu, memang tak pelik lah rasanya. Memang sebijik sejibik sama rasa macam makan kuih onde onde. Cuma versi air ni terus telan. Tak payah kunyah. 

Sunday, 26 September 2021

Korean Drama: Squid Game

Squid Game
 
Tarikh tayangan: 17 September 2021
Jumlah episod: 9 episod
Genre: Survival, Aksi, Thriller
Pelakon: Lee Jung Jae, Park Hae Soo, Heo Sung Tae, Wi Ha Joon
 
Sinopsis:
 
Ki Hoon (Lee Jung Jae) dipecat dari pekerjaannya dan menyebabkan hidupnya sengsara. Dia ditawarkan untuk meyertai satu permainan survival rahsia dimana hadiah yang bakal dimenangi oleh seorang pemenang adalah merupakan wang tunai sebanyak 45.6 billion won (RM 167 juta). Ki Hoon memutuska untuk menyertai permainan itu atas desakan hidup yang kesempitan wang.
 
Sementara itu, Sang Woo (Park Hae Soo) yang dianggap Ki Hoon seperti adiknya dan vice versa. Mereka membesar bersama-sama di kampung dan berlatar belakang keluarga yang miskin. Walaupun Sang Woo datang dari keluarga yang miskin, tetapi dia merupakan bekas pelajar lulusan dari universiti berprestij dan mendapat pekerjaan yang baik. Sang Woo memutuskan untuk turut serta dalam permainan survival rahsia tersebut dengan Ki Hoon kerana menghadapi krisis iaitu terlibat dalam penyalahgunaan dana syarikat.
 
!SpoilerAlert!
 
My Review:
 
As for me, best! Recommended! Tapi ada baca review orang lain yang cakap Squid Game ni biasa biasa je. Best lagi Alice in Borderlands. Aku tak tengok lagi Alice in Borderlands, jadinya tak boleh nak compare antara dua drama ni.  First of all, dalam drama ni ada scene 18sx dalam episod 4 dan juga episod 7. Bukan sepanjang episod, tapi dalam beberapa minit sahaja.

Permulaan cerita agak perlahan, bagi aku a little bit boring. Tapi bila masuk part Ki Hoon dan yang lain-lain mula masuk pertandingan survival rahsia tu, dah hilang boring. Dah rasa excited nak tengok game apa yang bakal mereka semua mainkan. Jumlah semua peserta yang join adalah seramai 456 orang dan jumlah permainan yang bakal mereka pertandingkan adalah sebanyak 6 game.