SEARCH HERE

Wednesday, 8 February 2023

Macam Mana Nak Selesaikan Masalah Core Web Vitals Google Search Console?

Siapa pernah alami masalah di core web vitals ni? Angkat tangan! Kita geng! Aku dah lama dah sebenarnya duk godek godek nak selesaikan masalah core web vitals google search console ni tapi sampai sudah, macam tak ada apa-apa yang berubah pun. Aku pun dah pening. Dengan tak berapa faham beberapa terms ayat yang digunapakai. Tengok Sii Nurul selesaikan masalah core web vitals ni macam senang je. Tapi bila aku buat hmmm boleh migraine kejap.


Macam Mana Nak Selesaikan Masalah Core Web Vitals Google Search Console?

Dekat desktop macam tak ada masalah, tapi ada naik line warna oren pula. Tapi masih tulis 0 poor URLS0 URLS need improvement dan 0 good URLS

Macam Mana Nak Selesaikan Masalah Core Web Vitals Google Search Console?

Yang mobile tu tak payah cakaplah, memang sentiasa ada masalah. Dah berapa kali buat validation fix tapi tetap tak setel-setel. 96 poor URLS4 URLS need improvement dan 0 good URLS.

Sii Nurul pernah kongsikan artikel macam mana nak fix core web vitals google search console, tapi akhirnya akan menemui jalan buntu. Last sekali lantak kome lah apa nak jadi pun. Malas nak fikir😂(bila dah frust tak boleh nak selesaikan masalah core web vitals).

Tapi pada pendapat aku masalah ni memang patut diselesaikan sebab masalah ni boleh mengganggu prestasi blog, tapi buat masa sekarang as long as aku masih boleh menulis, AdSense masih mengalir walaupun tak rancak tapi itupun dah Alhamdulillah. 

Monday, 30 January 2023

Pengalaman Bekerja sebagai Personel Mystep di Putrajaya

Alhamdulillah, pejam celik pejam celik dah setahun lebih aku berkhidmat sebagai Personel MySTEP di salah sebuah syarikat kerajaan di Putrajaya. Syarikat apa? Biarlah rahsia bak lagu Siti Nurhaliza. Aku mula berkhidmat pada bulan Oktober 2020 dan kontrak aku masih disambung sehingga June 2023. July 2023? Masih belum ada kepastian. Tapi pegawai cakap mungkin akan disambung. Dengan izin Allah.

Pengalaman Bekerja sebagai Personel Mystep di Putrajaya

Ramai yang email aku dan tanya mengenai pengalaman aku bekerja sebagai MySTEP. Dah lama dah aku nak share tapi itulah mood malas lagi tinggi menguasai diri hehe. Tapi sebetulnya pengalaman bekerja sebagai Personel MySTEP bagi aku tidaklah sesusah mana sebab MySTEP level aku ni dikira level Sijil Pelajaran Malaysia. Kalau level Diploma mungkin akan susah sikit daripada SPM dan Ijazah Sarjana Muda lagi susah sikit dari Diploma? Tapi apa-apapun itu semua bergantung kepada syarikat masing-masing. Semua ada kelebihan dan kekurangannya.