SEARCH HERE

Sunday, 29 May 2022

Renew Domain Blog Selepas Setahun

Ya Allah, tahu tahu dah dua bulan ya aku tak update blog since 29 March lepas. Penyakit malas makin menjadi-jadi masa bulan puasa, sampai terbawa-bawa ke bulan syawal. Inipun dah masuk penghujung syawal dah. Sekejap je masa berlalu. 

Aku ada baca komen Kak Ret yang wish "Selamat Hari Raya, lama budak ni menghilang." Maafkan saya Kak Ret hahaha. Aku Alhamdulillah masih dipanjangkan usia untuk hidup di muka bumi ini dan dikurniakan kesihatan yang baik baik selalu. Rutin harian aku masih sama seperti dulu. Tak ada apa-apa yang berubah pun kecuali tempat duduk aku. Aku pindah meja sebelah selepas partner meja sebelah dah berhenti kerja. Aku pindah sebab tempat tu tertutup kiri kanan. Tempat aku yang lama tutup belah kri je which is pemisah antara meja aku dengan meja sebelah. Belah kanan terlopong tak ada tutup tutup. So macam tak ada privasi. Aku dahlah suka bersila atas kerusi, kadang-kadang waktu rehat aku tidur. So, lepas partner meja sebelah berhenti, aku terus pindah sebelum orang lain masuk. Nasib baik pegawai tak bising, siap sokong lagi kikiki. 

Penangan dua bulan tinggal blog, memang kaw-kaw pageview blog jatuh. Target nak capai 1 USD setiap hari pun memang ke laut china selatan lah jawabnya! Kalau ikutkan hati, memang banyak benda nak diceritakan. Iyelah dah dua bulan ditinggalkan. Kalau rumah ni memang berhabuk lah. Siap bersawang kot. Tapi tak apa, kita cerita mana yang penting jelah, iyedok? 

Tuesday, 29 March 2022

Pertama Kali Makan Vietnamese Cuisine di MyViets, Ayer 8, Putrajaya

21 March 2022 haritu housemates tiba-tiba ajak makan malam sama-sama. Tiberr sangat hahaha. Kami berempat tak permah makan malam dekat luar bersama-sama. Dalam rumah tu pernahlah. Mula-mula aku tak nak pergi sebab dah beli lauk untuk makan malam nanti, just masak nasi je nanti bila balik kerja. Tapi bila fikirkan balik, join jelah sekali mereka bertiga sebab bukan selalu kan. Gituh. 


Sampai rumah dalam pukul 5 petang, solat asar then tunggu housemate lagi seorang belum sampai rumah. Tunggu punya tunggu, dalam pukul 5.30 petang jugaklah naik grab pergi MyViets, Ayer 8. Dekat je. Tambang grab RM7.00. Aku macam terkejut jugak sebab ingatkan nak pergi makan malam dekat kedai masakan Melayu, rupanya nak pergi makan dekat MyViets. Aku dah lah tak pernah makan. First time! Tapi bedal jelah. Nanti sampai, tengoklah menu apa yang ada kan.

MyViets, Ayer 8, Putrajaya MyViets, Ayer 8, Putrajaya

Aku order menu simple je sebab nak buat alas perut je. Lauk dah beli dah, nanti balik rumah nak makan nasi lagi. Mahu kembung perut aku nanti.

Grilled Marinated Chicken with Lemongrass and Lime Leaf

Makanan pertama yang sampai lepas siap order. Kena order melalui QR Code yang disediakan. Kiranya scan QR Code then nanti automatik dia akan bawa kita ke link untuk order makanan. Kalau tak silap aku, nama menu ni Grilled Marinated Chicken with Lemongrass and Lime Leaf. Harga mungkin RM15.90. Maafkan aku kalau salah sebab dah lupa resit letak mana. 

Aku dengan housemate yang tak makan sayur ternganga kejap bila makanan ni sampai HAHAHA. Sebab penuh sayur! Kami bukan tak makan sayur tapi ada sesetengah sayur je yang makan. Paling tak suka taugeh! Housemate cakap sedap. Ayam pun sedap. Aku try rasa ayam and memang sedap. Ayam apa je yang tak sedap kan? Hihihi.

Monday, 28 March 2022

Booster Dose Completed At Klinik Mediviron, Putrajaya

Setelah sekian lama tertangguh, akhirnya completed jugak booster dose. Aku pernah post entry pasal terpaksa reject booster appointment sebab lokasi yang jauh dari tempat aku tinggal sekarang which is Putrajaya. Dapat appointment di Terengganu memang terpaksa reject lah sebab malas nak balik Terengganu semata-mata booster hehehe. 


Lepas reject 24 January 2022 haritu, sampai ke sudah tak dapat appointment baru. Member aku ada jugak booster appointment, tapi tak sampai dua minggu dah dapat date baru untuk booster. Tapi aku punya sunyi sepi. Tapi tak kisah pun sebab aku memang dah aim nak walk in klinik swasta yang ada di Putrajaya je. Tangguh punya tangguh, 24 March 2022 haritu baru dapat suntikan booster di Klinik Mediviron, Putrajaya. Sebetulnya nak pergi klinik yang berhampiran dengan rumah aku (Presint 9) tapi sayang, klinik tu hanya terima Sinovac's clan je. Selain daripada Sinovac, kena pergi klinik lain untuk booster. 


Kawan pun suggest klinik yang dia pergi tempoh hari. Terus call dan set appointment nak booster hari yang sama tapi lepas habis waktu pejabat, dalam pukul 5.30 petang. Punch out pukul 4.30 petang, kelam kabut balik naik bas, solat dan tukar baju. Tunggu kawan datang ambil dan terus pergi klinik. Klinik tu berhampiran Alamanda. Memang tepi Alamanda je. Parking dalam Alamanda, then keluar pintu yang berhampiran Cold Storage. Jalan lagi dalam 2 ke 3 minit, terus sampai.  



Nasib aku baik sebab masa aku sampai, tak ada pun customers. Yang ada doktor dan dua orang pembantunya. Serah kad pengenalan, isi borang sikit dan pap! Siap cucuk. Tak sampai 10 minit. Alhamdulillah tak ada kesan sampingan yang teruk lepas cucuk booster. Cumanya, sehari selepas cucuk (hari Jumaat) dalam tengah hari macam tu, tiba-tiba rasa tak bermaya. Rasa lemah badan. Tengah jalan nak pergi surau, tiba-tiba menangis sebab menggigil kesejukan 😂 Padahal pagi Jumaat tu elok je. Segar bugar je badan.