SEARCH HERE

Tuesday, 12 October 2021

Akaun Adsense Temporarily Suspended

 
Ya teman teman. Rentetan adsense mencanak naik beberapa hari yang lepas, akhirnya pada hari jadi aku iaitu semalam, aku dapat email daripada pihak Google Adsense yang menyatakan bahawa akaun adsense aku suspended selama satu bulan bermula 09 Oktober hingga 08 November 2021. 

 

Betul lah apa yang aku rasa. Memang betul apa yang aku risaukan dan jangkakan iaitu akaun adsense akan suspended. Dan memang betul-betul terjadi 😂 Akaun kena suspended ni pernah berlaku dekat blogger Kak Shida. Punca akaun suspended adalah kerana multi clicking iaitu satu atau lebih pengguna click iklan di blog dengan berulang ulang kali. 

 

Tak apalah kan? Nak buat macam mana? Cuba positifkan diri hahaha. Harap harap sebulan jelah akaun kena suspended. Moga moga tak berulang lagi sekali pada masa akan datang. Walaupun dah kerja, tak bermaksud aku akan lupakan blog aku. Adsense masih penting untuk aku as sumber pendapatan yang kedua walaupun tak cashout 100 USD setiap bulan pun. 

 

Ngam ngam hari jadi aku 10 Oktober, aku dapat email ni. Spoiled mood sikit sebab iyelah bukan senang nak lulus adsense ni tiba tiba suspended. Ish lah siapalah yang duk click iklan kat blog aku ni. Jahat betul kome ye. 

 

Aku tengok negara yang mostly click iklan di blog aku ialah United States dan juga Indonesia. Kalau United States tu memang beratus ratus yang click. Kalau pihak Google Adsense ada jumpa lagi policy violations sama ada dalam tempoh suspension ataupun selepas suspension tamat, besar kemungkinan akaun adsense aku akan disabled buat selama-lamanya. 

 

Tapi tak apalah, tunggu jelah sampai habis tempoh suspension ni, sampai 08 November. Kita tengok macam mana ya :') Kalau disabled forever pun nak buat macam mana kan? Kita menulis macam biasa jelah kikiki.

Monday, 11 October 2021

Happy Belated Birthday!

Aci lah kan post lambat sehari? Memandangkan semalam mood tak berapa okey, memang tertangguh nak publish entri ni. Mood swing tak tahulah pasal apa. Pagi tu bangun subuh elok je, lepas tu sambung main telefon sebab memang tak plan nak keluar pergi mana-mana pun semalam sebab hari Sabtu dah keluar. Dengan tiba-tiba rasa nak sebak campur nak nangis. Tahu tahu basah bantal kikiki.

Hari Isnin yakni hari ni kami 'Bekerja dari Rumah'. Seminggu sekali akan work from home. Walaupun work from home, tak boleh tidur lena sesuka hati. Kena sambung kerja yang terbengkalai hari Jumaat lepas tu 😂 Banyak lagi data tak siap check. Ada dekat 500 lebih data lagi yang kena check. Mahu juling biji mata duk tilik data satu demi satu. 

Kenapa duduk rumah rasa laju sungguh masa berjalan? Kalau duduk dekat pejabat, puas duk tengok jam. Sudahlah sejuk, pakai sweater pun tak menjadi. Tangan bila dah start sejuk, memang badan automatik menggigil, memang lagi lambat kerja siap sebab nak menaip jadi lambat. Tapi kalau lepas lunch hour, waktu berjalan macam biasa. Tahu tahu dah balik! Cepat cepat kemas meja, shutdown komputer dan clock out. Tak payah rajin nak buat OT, kami under program MySTEP tak layak untuk claim OT hehehe.
 
 
Apa-apapun, Happy Belated Birthday to me! Masih jauh perjalanan hidup yang perlu dilalui dan ditempuhi, moga moga yang baik baik sahaja akan berlaku. Special thanks kepada arwah mak yang bersusah payah mengandung dan melahirkan diriku walaupun umur dah mencecah 42 tahun masa tu. I miss you! 💗


Saturday, 9 October 2021

Adsense Mencanak Naik?

Cuti hujung minggu ni bolehlah create entri banyak banyak dan schedule post. Jadi jangan pelik ya kalau nampak blog berupdate sebab itu semua schedule post kikiki. Tapi kena ligat jugalah kepala otak nak fikir nak update pasal apa kan? Kali ini nak cerita pasal adsense. First of all, tak ada niat nak riak atau menunjuk nunjuk. Sekadar berkongsi kegembiraan tapi dalam masa yang sama, terselit kerisauan.
 
 
Gembira? Pasti. Siapa je tak gembira bila check akaun adsense, tiba tiba earnings mencanak naik! Sumpah demi Allah teman teman, aku terkejut gila khinzir bila aku check akaun adsense hari Rabu lepas, tengok bahagian earnings memang betul betul mencanak naik. Terus aku email Kak Fiza sebab nak dapatkan kepastian.
 
Memang laju Kak Fiza reply, and Kak Fiza pun cakap normal. Cuma risau juga. Kena tengok dua tiga hari earnings kembali biasa atau mantain macam ni. 

Faham tak perasaan gembira tapi terselit kerisauan sebab risaulah macam tiba-tiba sangat earnings melonjak naik ni. Risau sebab takut pihak Google Adsense suspended atau banned akaun adsense aku. Tapi serious talk, memang aku terkejut. Aku rasa aku dah lama tak update blog, pageviews pun 600+ macam tu je dalam sehari, tapi earnings sampai 10 USD. 

Hari Selasa: 9.20 USD
Hari Rabu: 7.46 USD
Hari Khamis: 4.88 USD
Hari Jumaat: 4.48 USD 

Tak pernah aku dapat banyak macam ni dalam sehari. Paling banyak pun 1 USD dalam masa sehari. Dulu pernahlah dapat 3 USD. Itupun baru sekali. Walaupun makin lama makin menurun, tapi 4 USD dalam masa sehari tu masih banyak bagi blog aku yang sangatlah newbie 😂