Wednesday, 28 July 2021

English Movie: Blood Red Sky


Sinopsis

Seorang ibu tunggal yang bernama Nadja bersiap siap untuk terbang ke New York bersama anaknya iaitu Elias. Mereka ingin ke New York kerana ingin bertemu dengan seorang doktor yang boleh membantu menyembuhkan penyakit yang dialaminya. Sementara menunggu ibunya mengambil ubat di dalam tandas, Elias telah berkawan dengan seorang lelaki yang bernama Farid.

Tetapi tanpa disangka, kapal terbang yang dinaiki oleh mereka telah ditawan oleh sekumpulan terrorist (pengganas) termasuklah pramugara dan co-pilot kapal terbang tersebut. Nadja berusaha hingga ke hujung nyawa untuk menyelamatkan anaknya daripada mati.

Sinopsis tamat.

Finally selesai tengok movie yang banyak di recommend kan oleh orang ramai. Dan bagi aku movie ni tak mengecewakan. Suka betul ya aku tengok movie yang ada zombi zombi ni HAHAHA. Tempoh hari tengok Kingdom: Ashin of the North. Yang baru selesai tengok Blood Red Sky. Coming soon, Army of the Dead. Pasal zombi juga. 

Aku jarang layan movie english tapi lately ni dah boring tengok korean drama. Tengok pun satu drama je sekarang ni iaitu Monthly Magazine House. Korean drama dalam waiting list dah penuh, tapi tak terlayan walaupun ada banyak masa lapang. Macam demotivated sikit. 

Kembali kepada tajuk iaitu Blood Red Sky, sebetulnya movie ni berkisahkan tentang zombi. Nadja jadi zombi lepas digigit oleh seorang zombi ketika Elias masih bayi. Tapi, sedih part ayah Elias mati sebab kena gigit dengan zombi. Alkisahnya bermula bila kereta yang mereka naiki rosak, then ayah Elias pergi minta pertolongan tapi tak balik balik. Nadja pun keluar dari kereta bersama sama Elias pergi mencari ayah Elias (suaminya). 

Sampailah mereka berdua di satu rumah, rupa-rupanya dalam rumah tu ada zombi. Dan mereka jumpa badan ayah Elias yang dah mati digigit oleh zombi di atas lantai rumah tersebut. Masa tengah berlari lari untuk selamatkan diri dari zombi, Nadja pun terkena gigitan cinta zombi di tangannya.

Tapi, Nadja zombi baik. Dia boleh kawal diri. Bukti? Dia tak makan pun anaknya. Dari Elias bayi sampai Elias besar, memang dijaga dengan baik. Tapi kadang-kadang terseksa juga Nadja sebab dia kena makan ubat selalu. Macam ubat untuk tenangkan diri daripada bertukar menjadi zombi barangkali hehehe. Dan masa kapal terbang kena tawan dengan pengganas, Nadja bertukar jadi zombi semata mata untuk selamatkan Elias dan penumpang yang lain. 

Tapi keadaan jadi huru hara bila salah seorang pengganas tahu yang Nadja tu zombi. Salah seorang pengganas ambil darah Nadja dan masukkan darah tersebut ke dalam dirinya. Automatik dia pun jadi zombi juga. Masa mula mula Nadja jadi zombi, keadaan macam okey sikit sebab Nadja seorang je yang zombi dan Nadja memang boleh kawal dirinya. Tapi lepas pengganas tu jadi zombi, memang teruk keadaan dalam kapal terbang tu. Habis semua orang nak digigitnya! Memang tak terkawal. 

Ending, Elias letupkan kapal terbang tu lepas selamat mendarat di satu tempat. Dengan Nadja sekali mati. Tapi apa boleh buat kan, Elias terpaksa sebab satu kapal terbang tu dah jadi zombi kecuali Elias dan Farid. Yang lain semua jadi zombi. Zombi Kampung Pisang, eh tiber! Hahaha. Kalau semua zombi yang ada dalam kapal terbang tu keluar, memang lagi haru biru. Kalau tak silap, kapal terbang tu landed dekat kawasan tentera. 

Farid pun pada awalnya disangka pengganas yang menawan kapal terbang tersebut, siap suruh Farid keluarkan semua penumpang lagi! Tapi Farid tak nak sebab semua dah jadi zombi! Tapi ketua tentera tak tahu pasal zombi. Bila tentera dah masuk dalam kapal terbang, baru tahu ada zombi.


Pengganas pertama yang tewas di tangan Nadja 


Nadja botak tapi dia pakai rambut palsu, tapi last last bila dah bertukar zombi tu, rambut palsu terbang tak tahu ke mana hahaha

Overall, best. Jangan risau, tak seram pun zombinya hehehe. Aku tengok sambil makan, bila masuk part darah auto tutup mata kejap >.< Jadi, sesiapa nak tengok boleh tonton di Netflix. Selamat menonton! 

Nota jemari: Maaflah ya banyak review drama atau movie sebab duduk rumah tak ada apa sangat nak diceritakan huhuhu. Otak pun tepu fikir nak update pasal apa.

Tuesday, 27 July 2021

Covid-19 Self-Test Kits


Semalam dah share pasal isu vaksin kosong beserta tatacara vaksinasi, dan hari ini nak kongsi Covid-19 Self-Test Kits yang telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Covid-19 Self-Test Kits ini membolehkan individu untuk membuat ujian saringan sendiri untuk Covid-19 dan mendapatkan keputusan yang cepat

Dua Covid-19 Self-Test Kits yang diluluskan ialah:
  • Salixium Covid-19 Rapid Antigen Rapid Test (sampel air liur dan hidung) by Reszon Diagnostic International Sdn Bhd Malaysia
  • Gmate Covid-19 Ag Saliva for home use by Philosys Co Ltd, Korea Selatan


Salixium Covid-19 Rapid Antigen Rapid Test merupakan kit buatan pertama bagi Malaysia. MyMedKad menyatakan bahawa bahawa ia adalah satu-satunya self-test kits yang tersedia untuk orang ramai yang akan mempunyai integrasi dengan MySejahtera. 

RT-PCR vs RTK Ag Tests

Untuk makluman, RTK Ag test boleh menghasilkan keputusan negatif palsu jika kepekatan antigen terlalu rendah atau sampel diambil dengan tidak betul. Oleh itu, ujian ini hanya boleh digunakan untuk pemeriksaan segera sahaja. RTK Ag test hanya berharga RM 40 sahaja dan boleh dapat keputusan yang cepat. 

Untuk mendapatkan ujian pengesahan, seseorang mesti melakukan RT-PCR di klinik atau hospital. Ujian RT-PCR biasanya berharga sekitar RM 190 hingga RM 240 dan keputusan akan keluar dalam masa 24 jam. 

Salixium Covid-19 Rapid Antigen Rapid Test

Salixium Covid-19 Rapid Antigen Rapid Test adalah ujian yang menggunakan sampel air liur dan sampel hidung untuk mengesan kehadiran antigen SARS-CoV-2. Jangan risau, sampel hidung untuk RTK Ag test tak perlu sampai dalam masuknya, cukup sekadar masuk sedalam 2 centimeter sahaja.

Macam mana nak guna Salixium Covid-19 Rapid Antigen Rapid Test


  • Kalau nampak ada satu line merah di sebelah 'C', bermaksud keputusan anda adalah negatif.
  • Tapi, kalau nampak ada satu line merah di sebelah 'C' dan di sebelah 'T' (walaupun pudar), bermaksud keputusan anda adalah positif.
  • Sekiranya anda tidak melihat line merah di sebelah 'C' tapi ada line merah di sebelah 'T', bermaksud ujian anda tidak sah. Boleh cuba lagi sekali.

Gmate Covid-19 Ag Saliva

Gmate Covid-19 Ag Saliva hanya menggunakan sampel air liur untuk mengesan kehadiran antigen SARS-CoV-2. 

Macam mana nak guna Gmate Covid-19 Ag Saliva

Gmate Covid-19 Ag Saliva hanya mempunyai lima cara sahaja tetapi anda mesti membilas mulut anda dengan air terlebih dahulu. Tidak boleh makan, minum atau merokok 30 minit sebelum membuat ujian. 


Dan keputusannya adalah sama seperti Salixium Covid-19 Rapid Antigen Rapid Test.

  • Kalau nampak ada satu line merah di sebelah 'C', bermaksud keputusan anda adalah negatif.
  • Tapi, kalau nampak ada satu line merah di sebelah 'C' dan di sebelah 'T' (walaupun pudar), bermaksud keputusan anda adalah positif.
  • Sekiranya anda tidak melihat line merah di sebelah 'C' tapi ada line merah di sebelah 'T', bermaksud ujian anda tidak sah. Boleh cuba lagi sekali.

Murah! Hanya RM 39.90 sahaja kalau nak dibandingkan dengan harga swab test. Dan boleh tahu keputusan dalam masa yang singkat. Kakak aku pun macam nak beli juga self-test kits ni, simpan dekat rumah. Anything, boleh check dekat rumah dulu.  Kalau swab test di klinik atau hospital, kena tunggu dalam masa 24 jam. Nak menunggu tu memang tak senang duduk. Asyik terfikir je kan? Macam housemate akulah.

Sabtu lepas buat swab test lepas salah seorang pesakit yang pernah berjumpa dengan housemate aku positive Covid-19. Walaupun housemate aku dalam kategori low risk sahaja, tapi dia tetap buat swab test. Dan Alhamdulillah, keputusan swab test dia negatif. Risau juga kalau positive, habislah satu rumah termasuk aku kena swab test sekali.

Kena swab test tu tak kisah, yang kisahnya keputusannya nanti samaada negative ataupun positive. Sudahlah aku seorang je yang belum dapat panggilan vaksin, yang lagi empat orang dah selamat dah dengan dua dos vaksin. Bulan April lagi dah selesai semuanya vaksin memandangkan mereka semua frontliners walaupun dalam bidang farmasi (ubat-ubatan). 

Dan sekarang, kakak aku dah masuk department ward. Lagilah terdedah dengan pesakit di dalam ward. Minta mintalah baik baik sahaja. Aku ni dahlah satu katil tidur dengan kakak aku, tapi Alhamdulillah setakat hari ini aku masih sihat walafiat. Tak ada demam ke sakit tekak ke atau simptom simptom lain. Dah lama dah tak jenguk luar rumah. 

Memang tak pergi mana mana pun. Kalau dulu, rajin juga turun beli lauk tengah hari dekat kedai bawah, tapi sekarang tak ada dah. Memang foodpanda atau grabfood semuanya. Kalau rajin, masak. Memang nak elakkan keluar rumah. 

Lately ni, kes di Terengganu agak tinggi dari hari hari biasa. Tapi tak adalah kes setinggi di Selangor atau Kedah yang cecah ribu kes. Terengganu yang cecah 300 kes pun dah risau, dah gusar inikan pula yang cecah 7000, 8000 ribu kes dalam masa sehari. Fuhhh! Minta dijauhkanlah. Nauzubillahminzalik. 

Apa-apapun stay safe semuanya! 

Monday, 26 July 2021

Isu Vaksin Kosong?

Dua tiga hari lepas tular satu kes di Malaysia dimana ada beberapa orang membuat laporan polis berhubung isu suntikan vaksin Covid19 kosong disebabkan kecuaian. Tapi menurut Berita Harian, hanya satu kes daripada 13 laporan polis yang dibuat berhubung isu tersebut.


Boleh terjadi ya kes cucuk vaksin kosong ni. Dan memang berlaku di pusat pemberian vaksin (PPV) Kem Lapangan Terbang Sungai Petani, Kedah. Amaran juga sudah diberikan kepada jururawat terbabit dan akan dikenakan tindakan tatatertib oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Lepas tular isu cucuk vaksin kosong, ramai yang berkongsi di laman twitter yang mengatakan bahawa ibu bapa mereka berasa risau selepas cucuk vaksin sebab tak ada kesan sampingan macam orang lain. Risau dapat vaksin kosong. 

Tapi jangan risau, kesan sampingan ini berbeza antara satu sama lain. Ada yang akan demam lepas cucuk, ada yang sihat walafiat. Ada yang lenguh tangan lepas cucuk vaksin dan mungkin juga boleh jadi ada yang tak ada lenguh lenguh pun.

Jadi, untuk mengelakkan kekeliruan berulang, penerima vaksin boleh dan dibenarkan untuk merakam proses pemberian vaksin. 

Sumber: Berita Harian

Tapi itulah, kalau yang remaja dan muda mudi bolehlah buat video semasa proses pemberian vaksin tu. Tapi kalau ibu bapa yang dah tua? Mana retinya nak rakam rakam semua tu.  

Tapi apa-apa pun, aku ada nak share tatacara vaksinasi bagi sesiapa yang belum cucuk vaksin lagi (termasuk aku) hehehe. Puas menunggu bilalah giliran aku pula untuk dapat vaksin. Tapi aku akan tetap menunggu. Macam tengah tunggu kekasih, eh tiber! Kah! Setiap hari buka dan refresh MySejahtera, tapi masih belum ada panggilan. 


Standard of Procedure (SOP) Penyuntik Vaksin

  • Tunjuk jarum suntikan yang telah diisi dengan vaksin mengikut kuantiti yang ditetapkan kepada penerima vaksin
    • Pfizer: 0.3 ml
    • AstraZeneca: 0.5 ml
    • Sinovac: 0.5 ml
  • Suntik vaksin dengan sempurna
  • Tunjuk jarum suntikan yang telah dikosongkan kepada penerima vaksin

Standard of Procedure (SOP) Penerima Vaksin

  • Pastikan jarum suntikan diisi vaksin dengan kuantiti yang tepat mengikut jenis vaksin
  • Pandang ke arah lengan yang disuntik untuk memastikan kesemua kuantiti vaksin disuntik. Rakaman video atau gambar dibenarkan
  • Pastikan jarum suntikan kosong sebelum mengimbas kod untuk melengkapkan vaksinasi

Pandang eh masa orang nak cucuk hmmm agak menyeramkan HAHAHA sebab aku macam takut sikit kalau tengok orang cucuk. Bukan takut sakit, tapi entah. Rasa takutlah bila tengok orang nak cucuk aku. Jadi memang aku takkan pandang bila kena cucuk. Tahu tahu dah siap hahaha. 

Masa nak check bacaan gula dalam darah tempoh hari pun aku tak tengok masa housemate cucuk dekat jari aku. Pejam mata beb. Sakit tu tak kisah sebab sakit macam kena gigit semut api (semut merah) je. Bukannya sakit macam kena tikam pisau. Eh dah pernah ada pengalaman kena tikam dengan pisau ke? (aku cakap dengan diri sendiri tiber hehehe).

Tapi pandang ke tak pandang ke, bergantung kepada individu. Janji sebelum cucuk, kita nampak dalam syringe ada vaksin, dan selepas cucuk, syringe dah kosong. Kosong sebab dah selamat dicucuk ke dalam badan kitalah, bukan kosong sebab lain pula.

Stay safe semuanya!  

Sunday, 25 July 2021

Request PIN AdSense Buat Kali Pertama


Nampaknya sebulan sudah berlalu dan surat AdSense masih belum kunjung tiba. Maka terpaksalah request Personal Identification Number (PIN) buat kali pertama. Cukup sebulan dari tarikh aku dapat email yang cakap aku dah berjaya untuk dapatkan PIN dari Google. 


Baca disini: AdSense dan Personal Identification Number (PIN)


Setiap hari check peti surat dengan harapan ada lah surat AdSense sampai. Tapi setiap kali check, setiap kali itulah perasaan hampa menjelma bila tengok peti surat masih kosong. Gigih okey turun bawah pergi check peti surat. Kakak aku tiap kali balik kerja, sebelum naik lif mesti pergi check dekat peti surat. 



Masih berbaki tiga kali percubaan untuk request PIN. Kalau tak sampai sampai juga, tak tahulah aku. Dah excited nak letak PIN tapi masih belum ada kesempatan lagi, iyelah surat pun tak sampai sampai lagi hahaha. Mungkin sebab Covid kot, jadi memakan masa yang lama untuk surat sampai. Ataupun surat ada je di pejabat poslaju. 

Kalau mengikut pengalaman bloggers yang lain, surat AdSense biasa sampai dalam dua hingga empat minggu sahaja. Tapi masa tu tahun bila. Memang tahun tahun sebelum Covid ada lagi. Dan baru beberapa hari lepas aku baca entri dari blog mana ya aku lupa pula, dia pun baru terima surat AdSense lepas EMPAT BULAN lebih. Ya teman teman, empat bulan. Bukan empat minggu.

Itupun dia pergi pejabat poslaju sendiri, pergi collect sendiri. Jadi aku tak boleh letak harapan yang tinggi lah yang surat akan sampai dalam masa terdekat. Entah entah aku pun kena pergi collect sendiri di poslaju. Hohoho malas nya ya Allah. Tapi minta mintalah sampai di peti surat rumah aku dengan selamat. 

Aku tak suka tengok ada warning merah merah dalam akaun AdSense aku. Kalau boleh nak setel awal awal, tapi itulah masalahnya. Selagi suratnya tak sampai, selagi itulah tak boleh setel :')

Jadi akhir kata, buat teman temanku, jaga diri semuanya. Kes Covid19 di Malaysia dua tiga hari ini memang menyeramkan sebab dah mencecah hampir 16, 000 kes. Ada aku baca jangkaan kes Covid19 di Malaysia boleh mencecah 24, 000 kes. Jadi, stay safe dan take care! 

Saturday, 24 July 2021

Korean Drama: Kingdom Ashin of the North


Kingdom: Ashin of the North merupakan Netflix first original Korean Series telah menemui penonton pada 23 Julai 2021 tempoh hari. Kalau sesiapa yang masih ingat, aku pernah buat entri pasal Kingdom Season I dan Season II sebelum ni. 


Tapi Kingdom: Ashin of the North bukanlah Series III. Bukan berbentuk drama yang berepisod, tapi berbentuk movie yang berdurasi selama 1 jam 33 minit. Bukan Season III tapi sidequel dari Kingdom Season II yang menampilkan seorang wanita yang bernama Ashin pada episode terakhir dalam Season II.

Senang kata, Kingdom: Ashin of the North ni merupakan permulaan cerita macam mana Kingdom Season I dan Season II boleh tercetus dan terjadi. Orang lain cakap, kalau Ashin ni tak buat masalah, tak akan ada lah Kingdom Season I dan Season II ni.

  • Kingdom Season I
  • Kingdom Season II
  • Kingdom: Ashin of the North
  • Kingdom: Crown Prince - coming soon

Turutan cerita kalau nak tengoklah hehehe. Senangnya Jun Ji Hyun berlakon! Tak banyak bercakap pun HAHAHA. Aku boleh kiralah berapa minit je dia bercakap sepanjang 1 jam 33 minit tu. 

Jun Ji Hyun memegang watak sebagai Ashin.

Ashin merupakan seorang budak perempuan yang baik. Tapi selepas kematian keluarga dan orang kampungnya (perkampungan Seongjeoyain), Ashin berubah menjadi seorang pendendam. Kiranya Ashin berdendam dengan satu pihak yang bernama Pajeowi kerana telah membunuh keluarga dan orang kampungnya di Seongjeoyain.

Ashin terselamat daripada dibunuh sebab pada masa kejadian, Ashin tak ada di dalam kampungnya. Ashin keluar dari kampung kerana mencari satu jenis bunga yang boleh menghidupkan kembali orang yang telah mati. Ashin sampai ke kampungnya, dia tengok semua rumah di kampungnya sudah hangus terbakar. 

Dan ayah Ashin dikhabarkan telah mati dibunuh oleh pihak Pajeowi kerana menyebarkan berita palsu tentang kematian sekumpulan Jurchen Pajeowi. Ayah Ashin cakap orang Jurchen Pajeowi tu mati dibunuh kerana serangan harimau padahal yang sebetulnya mereka mati dibunuh oleh pihak Joseon. 

Ketua tentera pihak Joseon suruh ayah Ashin sebarkan berita kematian orang Jurchen Pajeowi kerana serangan harimau untuk elakkan peperangan berlaku antara pihak Pajeowi dan Joseon. Tapi pihak Pajeowi tahu ayah Ashin menipu. Jadi mereka bunuh ayah Ashin. Dan mereka turut berdendam dengan pihak Joseon kerana telah membunuh orang-orangnya.

Jadi, hutang darah mesti dibayar dengan darah. Bila ketua tentera Joseon tahu pihak Pajeowi nak bunuh pihak mereka, jadi ketua tentera Joseon suruh pihak Pajeowi pergi serang kampung Seongjeoyain sebagai pembalasan.

Seriously, memang bodoh gila ketua tentera Joseon tu, sanggup suruh pihak Pajeowi pergi serang dan bunuh orang kampung Ashin padahal mereka semua tak bersalah. Mereka semua tak tahu apa apa pun. Senang kata, orang kampung Ashin dijadikan kambing hitam oleh pihak Joseon sendiri. Padahal orang kampung Ashin sangat taat setia pada pihak Joseon. 

Dan pada awalnya, Ashin tak tahu pun yang ketua tentera Joseon yang menyuruh pihak Pajeowi membunuh orang kampungnya. Jadi, Ashin berlindung di kem tentera Joseon sampai besar. Setiap hari Ashin berlatih memanah sebab nak bunuh pihak Pajeowi. Sampailah satu hari, Ashin terbaca satu surat di Pejabat Komander, Chupajin yang menyatakan bahawa perkampungan Seongjeoyain dijadikan korban kepada pihak Pajeowi.

Ashin terus tambah pihak Joseon juga dalam senarai dendaman dia. Dia nak bunuh semua orang yang berada di pihak Joseon dan Pajeowi. Jadi, Ashin bunuh seorang tentera Joseon dan hidupkan semula dengan meletakkan satu bunga di tengah tengah dahi tentera tersebut.

Untuk makluman, orang yang dah mati tapi dihidupkan semula akan menjadi zombi. Sesiapa yang digigit oleh zombi akan bertukar menjadi zombi juga. Jadi boleh bayangkan tak betapa huru haranya kem tentera Joseon bila ada seorang tentera telah bertukar menjadi zombi.


Ini lah bunga yang mampu menghidupkan semula orang yang telah mati. 

Jadi macam mana Kingdom Season I dan Season II boleh ada zombi? 
Dari Kingdom: Ashin of the North
Siapa puncanya? Ashin
Sebab apa? 
Sebab berdendam atas kematian keluarga dan orang kampungnya.

Itu aku cakap awal awal tadi, kalau Ashin tak mulakan dengan menghidupkan semula orang yang dah mati, tak akan adanya Kingdom Season I dan Season II. 

Tapi Ashin jadi macam tu pun sebab orang kampung dia mati dibunuh, mati dijadikan korban. Siapa je tak marah? Siapa je tak berdendam? Kalau orang kampungnya tak dijadikan korban, memang tak adalah zombinya. Maka tak akan ada lah semua cerita cerita ni hehehe.






Nampak tak dendam Ashin macam mana? Memang berdendam sungguh! Masa ni, Ashin dah hidupkan semua orang kampungnya yang telah mati dibunuh. Memang semua jadi zombi. Tapi Ashin rantai kaki semuanya. Dan hidangkan manusia sebagai makanan kepada zombi zombi tersebut,

Jadi, sesiapa nak tengok bolehlah tengok di Netflix. Tengok dari Kingdom Season I dan Season II dulu ya, baru proceed Kingdom: Ashin of the North. Dan coming soon Kingdom: Crown Prince. Selamat menonton! ;)

Friday, 23 July 2021

21 Tahun Yang Berlalu

Macam aku pernah bagitahu sebelum ni, bulan Julai banyak berlaku kematian dalam keluarga aku, saudara mara aku. Tapi yang aku ingat, kematian arwah mak dan arwah abang aku sahaja. Kalau arwah mak aku dah 12 tahun berlalu dari tarikh kematiannya, arwah abang aku pula 21 tahun sudah berlalu. 


23 Julai 2000 - 23 Julai 2021. 21 tahun yang berlalu. Cepat betul masa berlalu kan? Arwah abang aku yang meninggal ialah anak sulung dalam adik beradik aku. Meninggal pada usia yang muda iaitu sewaktu berumur 24 tahun akibat kemalangan jalan raya. Abang accident seorang diri. Tak ada kena langgar atau dilanggar kenderaan lain. 

Abang terbabas seorang diri masa naik motosikal kepunyaan kawannya. Motor RXZ kalau tak silap aku. Motor kegilaan remaja muda mudi suatu ketika dahulu. Aku rasalah motor kegilaan ramai sebab tahun 2000, aku baru berumur tiga tahun.

Arwah abang on the way balik rumah, tapi itulah bila dah ajal. Macam macam boleh berlaku kan? Jarak di antara tempat kemalangan dengan rumah arwah nenek dekat gila. Memang dekat sangat. Dan arwah abang meninggal di klinik kesihatan. 

Abang aku meninggal pun aku tak faham lagi. Pergi tanya arwah mak, kenapa abang amir berbalut serba putih. Najihah oh najihah hahaha. Tengok arwah mak menangis, pergi tanya kenapa menangis. Gigih kesat air liur di muka sebab nak nampak kita menangis padahal tak. Hahaha. Kita manalah reti bahasa lagi masa umur tiga tahun 😅

Aku tak sempat nak bermanja dengan abang aku yang sulung ini sebab dia pergi dalam usia yang muda. Eh bila fikirkan balik, aku pun sekarang 24 tahun. Memang muda sangat. Tapi itulah, ajal tak mengenal usia. Muda ke tua ke, bila Allah dah tetapkan kita hidup sampai umur sekian sekian, maka sampai umur sekian sekian, tamatlah riwayat hidup kita.

Ada juga rasa sedih dihati sebab tak banyak kenangan dengan arwah abang. Kami tak membesar bersama sebab arwah abang tinggal dengan nenek, aku tinggal dengan mak ayah dan adik beradik lain di rumah lain. Tapi aku masih bersyukur, masih punya tiga orang abang yang lain dan tiga orang kakak. Tak dapat kasih sayang dari abang sulung, dapat dari abang kedua, ketiga dan keempat pun alhamdulillah. Tak dilupakan juga, kasih sayang dari kakak kakakku.

Al fatihah Mohd Syamrul Amir,
25 September 1977 - 23 Julai 2000
Semoga arwah abang amir ditempatkan dalam golongan orang orang yang beriman. Aamiin aamiin ya rabbal alamin.  

Wednesday, 21 July 2021

Pengalaman Bersama Intellifluence

Hello semuanya! Entri aku kali ini aku rasa sebilangan besar bloggers dah pernah baca dan tahu tentang Intellifluence. Sebab apa aku cakap sedemikian? Sebab kebanyakan bloggers sekarang dah ramai yang sign up bersama Intellifluence. Begitu juga dengan aku. 


Jadi kali ini, aku nak share pengalaman aku bersama Intellifluence. Sebelum aku pergi jauh, aku nak terangkan sikit apa itu Intellifluence. Intellifluence adalah satu platform dimana seseorang itu boleh dapat review jobs. Bukan secara percuma, tapi ada bayarannya. Bukan kita yang kena bayar, tapi orang yang membayar hasil kerja kita. 

Bayaran bukan dalam Malaysian Ringgit tapi dalam US Dollar. Ya teman teman, dalam US Dollar. Kalau convert ke duit Malaysia, agak agak berapa ringgit ya? Atau berapa ratus? Hehehe. Bayaran yang diterima akan dimasukkan ke dalam akaun PayPal apabila mencecah 25.00 US Dollar. Bukan 100.00 US Dollar macam AdSense. Cukup 25.00 US Dollar, automatik duit akan diproses dan ditransfer ke dalam akaun PayPal kita. 

Jobs? Jangan risau, kita boleh pilih jobs apa yang sesuai dengan diri kita. Tak ada paksaan sama sekali. Kalau kita rasa job tu sesuai dengan kita, barulah kita apply. Tapi kalau rasa macam tak ngam, abaikan je. Boleh survey jobs lain pula. Banyak jobs yang ada dalam Intellifluence. Siapa yang tahu mana satu review jobs yang pernah aku ambil, maka bijaklah kamu hehehe. 

Jobs yang available tak semestinya menulis di blog sahaja, boleh jadi di Instagram, Youtube dan sebagainya. Tapi kalau tanya aku, aku suka yang melibatkan blog. Kalau jobs yang melibatkan Instagram tu aku macam a little bit shy shy shy hehehe. Tapi sesiapa yang follow aku di Instagram, jangan terkejut pula kalau nampak story aku lepas lepas ni kikiki. Tapi setakat ni, aku masih belum ambil jobs yang melibatkan Instagram dan Youtube. Masih memikirkan.

Macam mana nak dapat jobs yang banyak? Sesiapa yang sign up kena pastikan profile kamu semua mencapai 100%. Tapi tapi tapi, pada permulaan memang tak akan capai 100% terus. Aku pun dapat 80% something. Lepas dah selesai satu job, baru naik jadi 100%. 

Tapi make sure, dekat bahagian About Me tu kena karang ayat bombastik sikit. Biar orang tengok profile kita, orang rasa yakin nak bekerjasama dengan kita. Aku jenuh juga lah nak karang ayat tentang diri aku tapi bedal saja. Janji nampak panjang dekat About Me tu HAHAHA. 


Profile aku capai 100% bila dah selesai satu jobs


Ini job pertama yang aku buat dan sudah eligible pembayarannya. Tapi memandangkan setiap hari Jumaat sahaja pembayaran akan dilakukan, jadi aku kena tunggu 23 Julai untuk duit ditransfer ke dalam akaun PayPal aku. 


Macam aku cakap tadi, tak payah tunggu 100.00 US Dollar baru boleh cashout. Minimum 25.00 US Dollar sahaja. Bolehlah daripada tak ada kan? Hanya perlu menulis sahaja. Senang. Hehehehe.


Job kedua masih pending sebab article yang aku tulis baru lulus 14 Julai tempoh hari, jadi aku kena tunggu selama 15 hari baru duit akan menjadi eligible. Tak apa, 15 hari sahaja. Bukan berbulan bulan.


Ini antara flow dari aku mula mula berminat untuk buat review job tersebut sampailah job aku diterima oleh pihak mereka. 

  • 03 Julai (6.33 petang) - Aku hantar pitch kepada pihak di sana lepas aku berminat untuk buat review job yang ditawarkan oleh mereka
  • 03 Julai (7.17 malam) - Hari yang sama pitch aku diterima dan aku baru boleh mula menulis review tentang job tersebut. 
  • 03 Julai (7.39 malam) - Dan pukul 7.39 malam aku hantar link entri yang telah aku publish di blog. 
  • 05 Julai - Job aku telah diterima oleh pihak mereka. Jadi aku kena tunggu selama 15 hari barulah bayaran akan dikreditkan ke dalam akaun PayPal aku. Dan untuk job pertama ni, bayaran yang aku dapat ialah sebanyak 100.00 US Dollar. 

Bolehlah jana pendapatan sambil sambil blogging. Janji usaha. Tak adanya duit nak jatuh dari langit macam tu saja kan?

Nak access akaun Intellifluence kita pun senang sebab Intellifluence dah ada aplikasi di Play Store dan juga App Store. Boleh check setiap hari jobs apa yang available dan menarik untuk diambil. Oh ya, bukan semua jobs dibayar 100.00 US Dollar ya, ada yang dibayar 20.00 US Dollar, 75.00 US Dollar dan sebagainya.

Jadi sesiapa yang berminat juga nak buat pendapatan sambilan bersama blog, Youtube atau Instagram, bolehlah mendaftar disini -- Daftar Sini

Belum cuba belum tahu, sudah cuba pasti mahu lagi 😉

Kalau tak faham, boleh tanya. In shaa Allah aku tolong mana aku mampu. Adios!

Tuesday, 20 July 2021

Selamat Hari Raya AidilAdha


Selamat Hari Raya AidilAdha semuanya! Moga moga semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat seperti sediakala. Walaupun terpaksa beraya dalam rumah saja, tapi raya tetap raya. Raya mesti diraikan. Tapi bila dengar takbir raya, hati tetap terasa sayu. Tak apalah, nak buat macam mana kan? Ujian covid ni ujian Allah untuk kita semua. Nak ke tak nak ke, kita semua kena hadapinya.


Semalam off blogging sebab sibuk buat persiapan nak masak juadah hari raya. Amboi busy betul ya, bukan main buat persiapan bagai hahaha. Buat nasi minyak lauk daging masak merah dengan cheesekut saja. Tak banyak pun. Cukuplah untuk kami berdua makan. 


Amatur masak memang makan masa sikit buat persiapan. Lainlah kalau dah pro memasak, tak payah buat persiapan beriya sangat, tup tup siap hehehe. Alhamdulillah, selamat juga masak nasi minyak walaupun first time masak. 


Beginilah hidup tanpa kakak kedua aku yang jaguh memasak, terpaksa masak sendiri HAHAHA. Kalau tidak, dia yang biasanya memasak untuk juadah hari raya. Kami tolong gitu gitu je. Tapi sambil tolong, sambil dengar dan tengoklah cara dia memasak. Tapi okey saja walaupun kakak kedua aku tak ada sebab at least kami boleh belajar memasak sendiri. Sedap ke tak sedap ke tak ada orang nak condemn. Pak cik google kan ada? Manfaatkan sepenuhnya hehehe. 


Bolehlah daripada tak ada, walaupun daging keras sikit padahal dah rebus almost satu jam. Mungkin cara potong daging kot yang salah? Ke faktor lain? Tapi tak adalah keras sampai boleh tercabut gigi ya hahaha, liat sikit je. Yang lain-lain okey saja.


Apa cara lain untuk bagi daging empuk? Cara yang biasa kami buat ialah rebus daging dan letak air dalam empat kali macam tu. Kami ikut cara kakak kedua buat, tapi still keras. Kakak kedua buat daging jadi empuk je. Kami fikir mungkin cara potong lah kot yang jadi punca daging liat sikit sebab kami potong ikut sesuka hati, tak ada nak ikut urat ke lawan urat ke 😂 


Cheesekut? 


Foresight view

Close view

Menjadi juga tapi macam terlebih susu segar sikit. Kalau makan banyak banyak sekaligus memang muak lah (bagi aku), tapi overall sedap! Eceh puji diri sendiri tapi siapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan? Hehehehe. Yang coklat atas tu milo, ingat nak letak nestum tapi macam satu warna je nanti. Jadi, nak nampak ada warna lain, kami letak milo. Optional sahaja, tak nak letak pun tak apa. 

'Kami' read as aku dan kakak ketiga. 

Senang betul buat cheesekut ni, tak payah oven ke microwave ke apa apa lah, hanya perlu blender saja. Bahan bahan pun simple. Biskut, susu segar (pakai dua sudu saja), susu pekat, milo atau nestum (optional) dan akhir sekali cream cheese. 

Rujuk sini: Resipi Cheesekut

Lepas dah buat cheesekut, kepala otak ni terus fikir nak buat apa lagi. Kek batik ke taufu fa ke pudding caramel ke burnt cheese cake ke apa lagi ya? Nak buat kuih muih macam susah sikit sebab takut tak ada kelengkapan alat yang cukup. Yang ada air fryer je. 

Tapi ni berangan jelah sebab kakak aku busy lepas ni. Dia pindah ke department ward. Memang busy. Aku tengok housemate aku yang sekarang tengah duduk di department ward, memang busy gila. 6.15 pagi dah keluar rumah, balik rumah pukul 9.30 malam, kadang-kadang pukul 10 malam. 

Jadi aku dah boleh bayangkanlah kakak aku macam mana nanti hahaha. Lunch dinner seorang diri sajalah, biasa lunch seorang diri, tapi nanti pakej dengan dinner sekali makan seorang diri. Tapi tak apa, tak ada masalah. Small matter ;)

Dari tadi pum pam pum pam cakap pasal aku, sekarang nak tanya juadah hari raya yang tengah membaca entri ini apa pula? 

Monday, 19 July 2021

Mangkuk tandas perlu ditutup sebelum di'flush'?

Tandas. Kalau cakap pasal tandas, mesti kita akan bayangkan tempat kita mandi, buang air kecil dan air besar dan lain-lain lagi. Jadi pernah terbayang tak betapa kotornya tandas yang selalu kita gunakan walaupun pada mata kasarnya, kita nampak tandas rumah kita berada dalam keadaan yang bersih sebab selalu disental dan dibersihkan seminggu sekali. 


Tapi apa yang aku nak highlightkan dalam entri kali ini adalah berkenaan mangkuk tandas. Mangkuk tandas yang macam pintu tu, yang boleh dibuka dan ditutup. Sebetulnya, aku sendiri baru tahu selepas tertengok satu video yang dikongsi oleh seorang lelaki di aplikasi TikTok. Dalam video tersebut, dia ada menerangkan beberapa sebab kenapa mangkuk tandas perlu ditutup terlebih dahulu sebelum di'flush'. 

Jadi, aku ambil kesempatan ini untuk berkongsi di halaman blog aku. Kongsi apa yang aku tahu. Selagi benda tu tak mengaibkan orang lain atau memudaratkan orang yang membaca, aku fikir tak salah untuk aku berkongsi. Mana tahu ada yang pakar dalam bab bab ni, bolehlah kita sama sama bertukar tukar pendapat. Hehehe.

Apa yang dia bagitahu dalam videonya, bila kita flush, air yang berpusar yang membantu untuk menarik najis akan bercampur antara satu sama lain. Apabila bercampur, maka akan menghasilkan particles particles halus yang tak dapat dilihat pada mata kasar. Apa yang jadi dengan particles particles yang terhasil tu?

Particles particles tu akan menyembur ke atas dan seterusnya tersebar ke udara. Yiks! Aku lepas tengok video tersebut terus google sebab nak tahu kesahihannya, dan aku ada terbaca satu articles yang dipetik dari journal Philip Tierno yang merupakan seorang pakar mikrobiologi di Universiti New York, ia mengatakan bahawa semburan najis tersebut boleh menjangkau sehingga 5 kaki tinggi. 

Semburan najis tu yang terhasil daripada particles particles aku sebut tadi hehehe. Jadi boleh bayangkan tak kita sebenarnya dah diliputi oleh semburan najis bila kita keluar dari tandas kalau kita flush tanpa tutup mangkuk tandas terlebih dahulu! 

Semburan najis yang tersebar ke udara tadi boleh merebak ke seluruh bahagian tandas termasuklah dinding tandas, lantai tandas dan tidak dilupakan berus gigi kita yang tak bertutup. Lagi sekali, yiks! Aku bila baca tiba tiba rasa gelinya ya Allah. Berus gigi aku memang tak bertutup dan memang duduk betul betul dekat atas mangkuk tandas tu!

Berapa banyak dah semburan najis yang tersebar, memang den tak dapat nak bayangkan HAHAHA. Jadi, lepas tengok video tersebut dan baca beberapa articles, aku dah perlahan lahan tutup mangkuk tandas sebelum flush. Kadang-kadang terbabas juga, tapi cepat cepat tarik mangkuk tandas. 

Terus pesan dekat kakak aku, sebab kalau aku seorang saja yang tutup tapi kakak aku tak tutup, rasa macam sia sia saja lah sebab semburan najis masih bebas menyembur masa kakak aku flush :')

Sesiapa yang nak kena semburan najis, boleh teruskan flush tanpa menutup mangkuk tandas terlebih dahulu. Tiba rasa geli pula bayangkan semburan najis tu 😷 Nak kena tukar berus gigilah lepas ni! 

Sunday, 18 July 2021

Selamat Pengantin Baru!


Alhamdulillah, akhirnya selamat juga bernikah! Tapi jangan salah faham, bukan aku yang menikah hehehe. Tapi kawan baik aku. Simple wedding sahaja. Tak ada makan makan pun. Pagi menikah di pejabat agama, kemudian balik rumah ambil gambar sebagai memori. 

Macam macam masalah yang timbul sebab pkp sekejap, lockdown sekejap, member pun frust nak kahwin banyak betul masalahnya HAHAHA. Tapi berjaya juga nikah. Sedih memang sedih sebab sanak saudara yang duduk jauh tak dapat datang, tapi apakan daya. Buat apa yang mampu sahaja. Tapi, kalau tengok dari sudut lain, jimat kan kalau wedding simple? Baik simpan duit untuk kegunaan masa akan datang.


Dari kiri (depan): Farena, Atiqah, Aishah
Dari kiri (belakang): Shamimy, Azyan

Wah hidung aku memang tak boleh cover eh HAHAHA. Hidung penyek ni ikut belah mak ya teman teman hahaha. Hanya mampu video call sebab masa ni tengah meraikan Farena 'bride to be'. Aku jauh nun di Seri Iskandar, memang tak dapat balik untuk meraikan hari hari terakhir Farena sebagai wanita bujang sebab kebiasaannya minggu minggu akhir semester memang huru hara sikit dengan submission assignment, presentation dan sebagainya.

Jadi, video call saja lah yang mampu. Itu pasal aku duduk dalam telefon hahaha. Sedih memang sedih sebab tak dapat join sekali tapi keadaan tak mengizinkan. Aku kenal Farena, Azyan dengan Shamimy masa aku pindah dari Sekolah Menengah Kebangsaan ke Sekolah Menengah Teknik. Aishah aku kenal masa darjah 2 lagi. Alhamdulillah, masih utuh persahabatan kami walaupun jarang jarang berjumpa.

Tiga daripada lima orang dah off market, tinggal lagi dua orang yang masih bujang trang tang tang iaitu aku dengan shamimy.


Aishah dan Amin


Farena dan Firdaus (tak ada dalam gambar)


Azyan dan suaminya (lupa nama)

Cantik cantik kawan kita dalam pakaian perkahwinan! Farena tu pengantin lama 😆 Dah ada anak dah si Farena tu hahaha. Saja letak gambar dia sekali dengan pengantin baru. Biar dia baca dan acah acah rasa macam pengantin baru. 

Farena nikah 07 Disember 2019, Azyan nikah 16 Jun 2021 dan Aishah 16 Julai 2021. Sebulan saja beza tarikh perkahwinan Azyan dengan Aishah. 

Atiqah? Shamimy? In shaa Allah bulan Disember tapi tahun bila tak tahu lagi HAHAHA. Lamberttt lagi. Muda lagi kan 24 tahun? Ini kalau arwah nenek aku dengar mesti dia akan cakap 'Aku masa umur 24 tahun dah berderet anak anak.

Uish, nak bandingkan zaman dulu dengan sekarang susahlah. Dulu lain, sekarang lain. Nenek aku berumur 24 tahun pada tahun 1948. Itu kalau ikut kad pengenalan dia yang nyatakan nenek aku lahir pada tahun 1924. Tahun 1948 pun tak merdeka lagi. Memang jauh sungguhlah perbezaannya kalau nak dibandingkan dengan zaman sekarang.

Kahwin bukan ikut trend semata mata, tapi kahwin bila kita dah bersedia untuk pikul tanggungjawab yang mendatang. Ke pendapat korang lain? Kahwin saja, ready ke tak ready ke belakang cerita. Ke macam mana?

Zaman sekarang, semua pakai duit. Tak ada pakai air liur. Takkan nak makan pasir? Betul tak? Tak salah pun kahwin lambat, yang salahnya bila ada manusia yang suka jaga tepi kain orang lain. Hehehehe. 

Apa-apapun, Selamat Pengantin Baru aku ucapkan kepada Aishah dan Azyan. Semoga perkahwinan awak berdua kekal hingga ke hujung nyawa, dikurniakan anak anak yang soleh dan solehah dan berbahagia selalu! 

Eh geli pula bila bahasakan diri 'awak' dengan Azyan sebab aku biasa bahasakan diri aku mu dengan Azyan dan Shamimy. Dengan Farena dan Aishah saja aku bahasakan diri awak saya. Ini kalau Azyan dengar aku cakap awak ni, memang dia buat buat nak muntah HAHAHA.


Muhammad Muqsith Farrel - anak Farena

Saturday, 17 July 2021

Makan Petang Bersama Popia Pisang (Popis)

Alhamdulillah, hari ini dapat makan popia pisang atau senang dipanggil popis lagi sekali. Pisang yang disumbat dalam kulit popia dan di bahagian atas ditaburi dengan beberapa jenis topping. Ada macam macam jenis topping yang boleh diletak antaranya chocolate, caramel, keju, nutella, nestum dan sebagainya. Kalau tanya favorite aku, mestilah chocolate dengan caramel.

Kisahnya, tengah main game township, tiba tiba kawan call, cakap dia ada orderkan popis untuk aku. Oh sebelum aku bercerita panjang lebar, aku nak bagitahu, siapa siapa yang follow aku di instagram itu buat buat tak nampak sajalah story kedua aku ya HAHAHA. Kita malu hehehe.

Okey, back to popia pisang, aku terkezut sebab tak expect akan makan popis lagi hari ini memandangkan aku baru makan hari rabu lepas 😂 Tapi yang memberi tak tahu aku baru makan. Dia ingat aku dah lama tak makan, itu yang tiba-tiba dia belikan untuk aku. Tapi dah orang belanja kan? Kita makan sajalah. Rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari.

Foresight view

Close view

Sekali pandang yang bahagian atas dah macam hmm malas nak sebut hahaha tapi abaikan. Topping nutella dan keju. Jadilah kekejutella. Sedap? Mestilah! Popia pisang pun tergolong dalam golongan makanan kegemaran aku! Makan hari hari pun tak ada masalah HAHAHA. 

Sampaikan kakak aku dah naik jemu kalau dengar aku sebut popis. Popis, popis, popis dan popis! Macam tak ada makanan lain untuk dimakan, katanya hehehe.

Aku makan popis lepas dinner, sebab dah nak Maghrib masa popis sampai. Baik aku solat dulu, then baru dinner. Lepas siap makan nasi, kita sambung makan popis. Confirm mencanak naik bacaan gula aku. 

Tapi kena janji dengan diri, kena stop makan makanan manis untuk beberapa hari minggu hehehe. Kan nanti mimpi bacaan gula darah tinggi menjelma kembali macam aku pernah cerita sebelum ini.

Baca sini Part 1 dan Part 2

Makanan yang berunsurkan pisang semua aku minat. Itu pasal kecur air liur setiap kali tengok Sk dengan Kak Amie ada buat pengat pisang. Aku nak buat tapi kerajinan tak datang datang dalam diri HAHAHA. 

Dulu bukan main rancang dengan kakak, list kan barang apa yang patut dibeli, tengok cara memasak, tapi hampeh. Hampehlah sebab sampai sekarang tak buat buat 😂 Kakak aku pun sibuk kerja, balik lewat malam memang tak sempat nak buat. Balik kerja, dinner dan lepas solat Isyak terus belayar ke alam mimpi. Weekend pun kerja. Memang kalah pak menteri. 

Masih berbaki dua popia pisang dalam kotak, aku simpan dan makan esok. Tak boleh habiskan sekaligus sebab manis. Nak offer dekat housemates pun semua dah kekenyangan. Jadi, aku fikir simpan lah sikit untuk makan esok hari pula. Benda tak basi tak apa kalau disimpan cuma popis jadi sejuk lah. Kurang fresh.

Tapi sejuk sejuk pun tetap sedap! Kulit popia dia tak keras pun, memang lembut walaupun dah lama. Dah habis rasanya cerita aku bersama popia pisang, jadi yang tengah baca makan petang kamu semua apa? 

Rumah Kutai Rumah Tradisional Negeri Perak

Siapa sini orang Perak? Dan keluarga masih ada rumah tradisional iaitu Rumah Kutai? Aku terinspirasi untuk tulis entri ini lepas tengok Kak Ret update di blognya sebuah rumah tradisional Negeri Sembilan. Masih cantik rumahnya!

 


Jadi hari ini, aku nak bawa semua pergi melancong ke negeri Perak dan lihat rumah tradisional di Perak. Serba sedikit maklumat tentang Rumah Kutai:

  • Dibina sekitar tahun 1890an
  • Kutai adalah istilah orang tempatan gunakan untuk merujuk kepada tua atau sudah lama
  • Terdapat 37 buah Rumah Kutai yang dibina sepanjang tebing Sungai Perak
  • Selepas berakhir Perang Dunia Kedua pada tahun 1918, Rumah Kutai tidak lagi dibina di Perak


Ciri-ciri asli Rumah Kutai:

  • Menggunakan atap sagu (rumbia)
  • Dinding buluh
  • Menggunakan banyak cerucuk
  • Menggunakan bahan semulajadi yang dapat dijumpai sekitar kampung seperti kayu dan buluh

Keunikan Rumah Kutai dapat dilihat pada bumbungnya yang panjang dan mempunyai ruang penyimpanan di bumbung yang dikenali sebagai loteng. Rumah Kutai juga mempunyai hiasan yang menarik seperti tunjuk langit, papan pemeleh, kekisi, pagar musang dan sebagainya. Rumah jenis ini dikatakan mempunyai pengaruh senibina Acheh dan Bugis yang mempunyai sejarah dengan Kesultanan Perak.

Layout Rumah Kutai

Serba sedikit maklumat tentang Rumah Kutai yang aku dapat masa buat assignment pasal Rumah Kutai hehehe. Requirement assignment yang lecturer aku suruh buat masa aku semester lima ialah aku kena cari sebuah rumah tradisional dan kaji senibina yang ada pada rumah tersebut.

Rumah Kutai

Dan inilah Rumah Kutai yang berjaya aku jumpa dan terletak di Bota Kanan. Sebetulnya, aku tak jumpa pun rumah ini. Rumah ini aku dapat sebab lecturer aku yang bagi alamat rumah ini. Rumah Kutai diatas merupakan rumah nenek kepada kawan lecturer aku. Lecturer aku cakap rumah ini famous. Kesahihannya aku tidak pasti hahaha.

Aku ada sedikit masalah transportation nak pergi mencari rumah tradisional sebab aku tak ada lesen. Nak minta tolong kawan pun segan sebab makan masa juga kalau nak cari rumah tradisional ini. 

Bukan cari cari terus dapat. Kalau cari dan jumpa, kena minta pendapat lecturer dulu samaada dia luluskan atau tak untuk ambil rumah tersebut. Kalau lecturer tak luluskan, kena cari dan cari lagi sampailah dia puas hati. Kalau ada lesen, at least boleh sewa kereta kan? Tapi aku lesen pun tak ada. Menyedihkan betul lah hidup seorang Atiqah Najihah HAHAHA.

Dulu masa diploma, aku ada kawan yang boleh tolong aku bawa kemana-mana sahaja, tapi masa degree, dia dapat di UITM Shah Alam dan aku di UITM Seri Iskandar. Jadi, takkanlah aku nak suruh dia datang ke Seri Iskandar semata mata nak teman aku cari rumah tradisional 😂

Last last, lecturer aku bagi Rumah Kutai kepunyaan nenek kawannnya. Rumah Kutai peninggalan nenek kawannya dah tak ada orang duduk dan selenggara. Sayang sebab terbiar begitu sahaja. Tak ada orang jaga dan uruskan. Jadinya, bila lecturer aku dah bagi rumah nenek kawan dia, mudahlah untuk aku terus pergi ke rumah tersebut. Dah tak payah susah susah round satu dua tiga kampung untuk cari rumah tradisional.

Aku pergi dengan housemates merangkap classmates juga. Kami pergi bertiga. Aku segan nak minta tolong dia hantarkan sebab dah selalu menyusahkan dia, tapi nak tak nak terpaksa aku tebalkan muka dan minta tolong dia juga. Kereta Myvi Putih itu yang kawan aku punya hahaha.

Rumah Kutai ini memang duduk betul betul depan jalan raya yang sibuk. Agak menyeramkan juga masa mula mula sampai. Bukan takut dengan cik ponti dan seangkatan dengannya, tapi takut berjumpa dengan binatang yang bernama ular. Semak samun kiri, kanan dan belakang rumah, siapa saja tak takut? Sekali dia munculkan diri, memang tak cukup tanah nak berlari 😂

Sayang seribu kali sayang, aku tak dapat masuk ke dalam rumah sebab berkunci. Jadi aku tengok bahagian luar sahaja. Nak buat floor plan pun tak ada masalah sebab boleh rujuk floor plan melalui bawah rumah. 

Floor plan

Ini floor plan yang dilukis semula menggunakan AutoCAD. Aku lukis? Tidak sama sekali. Aku upah classmate aku masa diploma untuk lukiskan measured drawing untuk aku. Measured drawing yang lengkap dengan floor plan, empat elevation iaitu front, rear, left dan right elevation, section X X dan juga section Y Y

Kawan aku silap buat dimension kecil jadinya tak nampak dimenstion dekat belah kiri dan atas (rujuk gambar diatas). Tapi tak apalah, kecil pun kecil lah janji siap HAHAHA. Kedudukan pintu aku hentam saja sebab tak pasti kedudukannya, boleh intai ikut celah celah tingkap macam itu saja. Kan nanti orang kampung ingat kami nak mencuri pula.

Sekarang aku nak tunjuk architectural style yang ada pada Rumah Kutai tersebut. 

Tunjuk Langit

Bukan cucuk langit ya hahaha. Maaf ya gambar kabur sebab aku ambil dari pdf. Tak jumpa cari pula gambar yang aku ambil. Okey, tunjuk langit yang menghala ke langit itu. Sebab itu dipanggil tunjuk langit. 

Kepala Pintu

Kepala pintu terlindung disebalik tulisan jawi yang ada diatasnya. Jadi tak nampak mana kan kepala pintunya? 

Kepala Tingkap

Kalau tadi kepala pintu, sekarang kepala tingkap. Sebab apa kepala tingkap? Sebab berada dibahagian atas tingkap rumah. 

Ande-ande

Yang ini dipanggil ande-ande. Term yang selalu digunapakai di negeri Kelantan dan Terengganu untuk fascia board. 

Papan pemeleh

Juga dikenali sebagai peles, pemeles, papan layan dan sebagainya. 

Gerbang

Gerbang merupakan pemisah antara Anjung dan Rumah Ibu. Gerbang juga biasa terletak di depan rumah sebelum masuk pintu utama rumah.

Seterusnya, mari kita tengok building element yang ada pada pada Rumah Kutai.


Lantai yang tinggi daripada ground floor iaitu tanah. Tinggi banyak juga iaitu setinggi dua meter. Bijak orang zaman dulu dulu sebab buat lantai tinggi tinggi sebab satu, boleh elak rumah dinaiki air kalau musim banjir. Dan sebab yang kedua nak membenarkan pengudaraan keluar masuk dari dalam ke luar rumah dan sebaliknya.


Rumah Kutai didirikan atas tiang sebanyak 12 atau 16 tiang yang dipanggil tiang seri atau tiang adat. Banyak betul tiang kan? Sebab itulah Rumah Kutai ini masih kukuh berdiri sampai sekarang. 


Dinding Rumah Kutai pula biasanya dibina daripada buluh atau kelarai dan juga kayu. 


Rumah Kutai ada dua pintu masuk iaitu satu untuk lelaki dan satu lagi untuk perempuan. Pintu dibuat rendah untuk para tetamu tunduk ketika masuk ke dalam rumah. Kiranya, tanda hormat kepada tuan rumah lah.

Menarik sebenarnya rekabentuk rumah tradisional. Tak kisahlah rumah tradisional negeri Terengganu ke Perak ke Negeri Sembilan ke dan lain-lain lagi sebab rumah tradisional itu ada keunikan tersendiri. Ada  ukiran ukiran yang menarik yang diukir oleh nenek moyang kita dulu-dulu.

Pandangan hadapan

Pandangan belakang

Pandangan sisi kiri


Pandangan sisi kanan

Okey, habis dah bawa melancong ke Rumah Kutai di Perak. Rasa macam panjang entri kali ini HAHAHA. Dan kalau aku ada salah tulis pasal Rumah Kutai, boleh tegur aku ya. Adios!