Showing posts with label Blog. Show all posts
Showing posts with label Blog. Show all posts

Saturday, 11 September 2021

August Performance on Google Search

Rasa macam dah terlewat sangat untuk update entri pasal performance blog untuk bulan Ogos, tapi gasaklah. Aku tetap nak update 😆 Sejak balik rumah sewa ni kena beralah dengan kakak ketiga aku. Dia banyak guna laptop aku sebab ada kerja yang perlu dia selesaikan, jadi susah juga lah untuk aku blogging. Waktu siang (waktu dia bekerja) aku malas nak blogging, malam lepas solat Maghrib baru syok nak blogging. 

Okey kembali kepada tajuk asal, masa mula-mula dapat email ni, memang excited sungguh perasaan masa tu. First time dapat. Aku memang dah lama tunggu dan akhirnya penantian aku berakhir. Begituuuu. Drama sungguh hahaha. 

Sebelum-sebelum ni hanya mampu tengok bloggers lain update entri pasal performance blog mereka. Dan kini tidak lagi. Aku dapat juga update entri pasal performance blog aku padahal tak ada apa sangat untuk diceritakan kikiki. 


Performance blog aku pada bulan Ogos on google search. Rasa macam wow sekejap bila tengok impressions tu sebab macam tinggi jugalah (bagi aku) hehehe. Clicks pun not bad lah, almost 2k juga. Tapi masih tak setanding bloggers lain lagi lah. Masih jauh lagi perjalanan blog aku.

Jujurnya, aku kurang faham antara Top Growing Pages dengan Top Performing Pages. Ada sesiapa yang faham mind to share apa beza antara dua tu?

Top growing pages di blog aku ialah entri tak boleh masuk kecuali dah cucuk dua dos vaksin. Ramai mencari mungkin nak tahu SOP terbaru bila nak masuk mall. Mungkin? Yang entri pasal Covid-19 Self Test Kits pun ramai juga ya yang click. Harga test kits dah murah sekarang ni kan, kalau tak silap aku RM 19.90. Ada sesiapa yang dah pernah buat ke? 

English movie Aftermath pun ramai juga yang click, aku harap yang baca entri tersebut tak marahlah ya sebab aku letak spoiler tapi aku ikut saranan Kak Sal untuk letak warning 'Spoiler Alert'. Sebelum ni aku tak letak, tapi lepas Kak Sal tegur, aku terus letak hihihi. Thanks Kak Sal sebab tegur! ;)

Wednesday, 8 September 2021

Anti-Bacterial Hand Gel dari Blog AnakOmak6

Buka pintu sebab tunggu abang foodpanda mart datang hantar barang, tapi abang poslaju yang sampai. Akhirnya hadiah kecil dari budak kecil yang bernama Uyyum selamat tiba sempena menjadi salah seorang top commentator bulan Ogos di blog Kak Ret.


Anti-Bacterial Hand Gel from Bath & Body Works


Aku dapat Sweet Pea & Cucumber Melon. Paling suka bau Sweet Pea sebab bau manis! Cucumber Melon tu sedap juga bau dia, tapi paling sedap Sweet Pea. Ngam teruk bagi hand sanitizer ni sebab sanitizer lama aku kena kebas dengan kakak ketiga aku. 

Kecik molek. Memang senang letak dalam poket seluar je bila keluar memandangkan aku jenis tak suka bawa beg, letak dalam poket seluar pun okey dah. 

Kepada Uyyum dan Kak Ret, terima kasih untuk hadiah ini 🙆 Moga moga Allah melimpahkan rezeki yang berterusan kepada Uyyum dan juga Kak Ret. Aamiin. 

Jangan lupa singgah di blog Kak Ret -- https://anakomak6.blogspot.com/ ;)

Nota jemari: Font blog okey ke tidak? Hihihi

Monday, 6 September 2021

Hadiah Sempena Top Komentator Blog Jurnal Shikin Razali & Sihatimerahjambu

Alhamdulillah selamat sampai hadiah sempena top commentators di blog Jurnal Shikin Razali a.k.a Kak Shikin bulan Ogos lalu. Hadiah dah sampai lama, tapi aku tak ada dirumah. Semalam baru sampai di rumah sewa selepas dua minggu lebih bertapa dekat rumah kakak kedua aku. Tengok dah ramai yang terima hadiah dari Kak Shikin ni. Kita baru berkesempatan untuk update entri hari ini. 



Dapat storage box! Warna purple lagi! Warna favorite kita! Hehehe. Kak Shikin macam tahu tahu je barang dalam cart shopee saya apa dia kan, tiba tiba dapat percuma dari Kak Shikin. Ada dua size yang Kak Shikin iaitu larga dan juga small. Yang large tu boleh lah letak buku buku sebab sekarang ni buku buku terbiar je tepi dinding, at least bila letak dalam storage tak nampak serabut sangat kan? Dan tak berhabuk. 

Hadiah lain yang Kak Shikin bagi ialah sheet mask, eye mask dan juga thank you note. Thanks a lot Kak Shikin untuk hadiah-hadiah ni semua! Dah dua kali terima hadiah daripada Kak Shikin, semuanya hadiah sempena top commentators. 

Dannnnnnnn.....

Wednesday, 1 September 2021

Top Komentator Bulan Ogos 2021


Bertemu lagi dalam entri mencari seorang pemenang dalam kalangan Top Commentator di blog Atiqah Najihah bagi bulan Ogos 2021. Alhamdulillah, dari bulan Jun 2021 dan sampai Ogos 2021, aku masih konsisten dalam mencari seorang pemenang dalam usaha menghargai penat lelah korang semua yang sudi singgah, baca dan tinggalkan komen di blog aku. Eleh baru tiga bulan, cara cakap macam konsisten dah selama 3 tahun kikiki 😜

Walaupun hanya hadiah kecil yang mampu aku bagi, aku harap korang semua gembira dengan pemberian aku. Aku rasa semua dah boleh agak kan hadiah apa yang selalu aku bagi hehehe. Tak lain dan tak bukan mestilah hadiah berupa sebotol chocojar yang terdiri daripada pelbagai jenama.

Okey tak nak cakap panjang, meh kita tengok senarai Top Commentator bagi bulan Ogos di blog Atiqah Najihah. 


Top Commentator Ogos 2021

Sesiapa yang perasan, widget top commentator ni aku dah tak letak di sidebar main page macam sebelum ni sebab utamanya tak nak memberatkan main page blog aku. Jadi aku letak dalam page lain. Malas nak serabutkan banyak benda dalam main page pun iye juga. Cukuplah serabut dengan iklan AdSense hehehe.

Aku cuba sehabis mungkin untuk minimise main page blog sebab takut orang serabut bila singgah ke blog aku. Eh jap, macam menyimpang jauh dah dari tajuk asal entri ni kikiki. Sekali sekala, kira tak apalah kan? Kuikuikui.

Friday, 20 August 2021

Harga Domain NetKL Berubah Bermula 01 September 2021

Mula-mula dapat email macam terkejut jugalah sebab fikir ada masalah yang ingin dikhabarkan oleh pihak NetKL kepada aku mengenai domain blog aku. Tapi lepas baca isi-isi dalam kandungan email, terus rasa lega. Rupa-rupanya pihak NetKL email sekadar untuk memberitahu bahawa harga domain akan naik bermula 01 September 2021

Harga asal - Domain - Harga Baharu

RM 45.00 - .com - RM 50.00

RM 49.00 - .net - RM 55.00

RM 52.00 - .org - RM 55.00

RM 60.00 - .biz - RM 65.00

Double lega sebab harga naik sebanyak RM 5.00 sahaja untuk .com. Tak naik banyaklah. Seram juga kalau naik RM 30.00 dan ke atas. Tapi naik RM 5.00 ni kira okey lah. Masih boleh diterima hihihi. Beli domain blog ni pun salah satu investment untuk blog.

Sunday, 15 August 2021

Okey ke Tak Okey

Akhirnya selamat juga edit template baru. Padahal tak banyak benda pun yang diubahsuai kikiki. Kalau sesiapa yang masih ingat, aku pernah update entri iaitu teringin nak beli etsy template. Dan ya, hari ini dah selamat templatenya aku beli. 


Sudahnya beli template lain yang jauh lagi murah HAHAHA. Dah beli baru rasa nak menyesal. Ahhhh tak payah nak menyesal sangatlah najihah, dah beli dah pun, kata aku kepada diri aku sendiri.


Bosan tak tahu nak buat apa, nak komen entri blog orang lain tak boleh sebab apa? Aku pun tak pasti. Bila nak komen, cakap sila cuba lagi. Frust jugalah, jadi kita pun merayaulah cuci cuci mata di etsy. Tiba tiba ter'proceed order' beli template. Ini kalau kakak aku tahu ni, mahu kena bebel. Bazir katanya.

 


Tak jauh beza pun template lama dengan template sekarang kan? Kalau ada perubahan pun hanyalah minor sahaja. Bukan major. Antara perubahannya ialah warna blog. Dulu pakai warna putih dan ungu pastel. Sekarang dah jadi putih semuanya. Perubahan yang lain tak ada dah kot, itu pasal aku cakap memang tak jauh beza pun dengan template lama. 

Friday, 13 August 2021

Hadiah Top Commentator Bulan April Baru Selamat Diterima

Sesiapa yang masih ingat, aku terpilih sebagai salah seorang top commentator bulan April 2021 di blog Shikin Razali. Dan 24 May 2021 tempoh hari, aku ada update entri di blog yang menyatakan bahawa aku ada dapat satu parcel dari seorang blogger tapi sayang parcel tu sampai di rumah kakak kedua aku di Marang sedangkan aku berada di rumah sewa Kuala Terengganu. 

Ingat lagi tak entri aku 'Mencari cari tapi tak ketemu'? Adoi bila teringat balik rasa lucu sekejap sebab cari pekerja J&T tak jumpa jumpa! Memang tak akan jumpalah sebab pekerja J&T nya di Marang! Aku pula di rumah sewa Kuala Terenggnau. 

Dari bulan May lagi kan Malaysia terikat dengan lockdown jadi memang tak boleh rentas daerah untuk pergi ambil parcel kiriman Kak Shikin. Akhirnya bulan Ogos baru selamat diterima di tangan aku. Fuhh! Lama betul ya HAHAHA. Nasib baik parcel masih berada dalam keadaan baik tanpa sebarang kerosakan.

Aku terima parcel ni pun sebab masa cucuk vaksin dos pertama, aku cucuk di tempat yang sama dengan kakak kedua aku. Alang alang tu, aku suruh dia bawa parcel tu ke tempat cucuk vaksin.


Berat ya parcel kiriman Kak Shikin sebab gel aloe vera tu hahaha. Banyak juga isi kandungan dalam parcel tu. Ada gel aloe vera, beberapa keping sheet mask, eye mask, name card Kak Shikin dan bekas letak barang. Aku tak tahulah panggil apa, tapi aku panggil tempat letak barang je. Comel!

Masih memikirkan nak isi apa dalam bekas tersebut. Mungkin boleh letak coklat? Letak atas meja. Sambil blogging sambil makan coklat. Hehehe. Apa-apapun, terima kasih diucapkan kepada Kak Shikin untuk pemberian ini. Saya suka! Thanks alot! Semoga Kak Shikin dilimpahkan rezeki yang berterusan sepanjang masa. Aamiin.


Kepada sesiapa yang masih tak kenal blogger Kak Shikin, bolehlah melawat blog Kak Shikin. Dont shy shy to comment and follow. Mana tahu boleh tersenarai dalam top commentator blog Kak Shikin ke? Nak terjah, boleh click disini: Jurnal Shikin Razali.

Thursday, 12 August 2021

Jovian Disposable 3Ply Monogram Mask Black dan Extender dari Shida Radzuan

Dua minggu lepas ada terima satu email dari Kak Shida yang menanyakan alamat terkini untuk pos hadiah sempena menjadi salah seorang top komentator di blog Kak Shida. Aku tak tahu bila sampai sebab semalam aku baru balik ke rumah sewa lepas bertapa selama dua minggu di rumah lain. And yes, baru dapat laptop. Jadi sekarang dalam proses blogwalking. Hehehehe.

Nanti cucuk second dose aku akan bawa laptop sebab takut kena bertapa lagi lama di rumah lain. Tak nak pisang berbuah dua kali, aku mesti bawa laptop hahaha. Jenuh ya nak blogwalking kalau dah lama tak blogwalking. Bukan seorang dua, tapi berpuluh puluh blogger. Tapi tak apa, aku akan cuba untuk blogwalking setiap blog, in shaa Allah. 


Okey kembali kepada hadiah yang diberikan oleh Kak Shida, aku dapat sekeping mask berwarna hitam keluaran Jovian Mandagie. Mask premium dan exclusive sebab tengoklah siapa pemilik brandnya siapa. Siapa je tak kenal Jovian Mandagie ni? Pereka fesyen yang terkenal dan merupakan menantu kepada Ismail Sabri. Dalam sampul surat kiriman Kak Shida, ada sekeping disposable 3ply monogram mask berwarna hitam dari Jovian dan juga extender yang mempunyai warna seperti bendera Palestin. Cantik! 

Kak Shida macam tahu tahu je saya tengah survey mask Jovian ni. Alhamdulillah rezeki dapat sekeping, jadi dapatlah kita test mask keluaran Jovian ni. Best ke tidak, selesa ke tidak dan sebagainya sebelum beli satu kotak. Dah lama add to cart mask Jovian yang warna putih tapi tak beli beli sebab masih berlambak mask yang sediaada HAHAHA. Mask banyak banyak nak buat apa? Bukan pergi mana mana pun! Jadi, sila habiskan dulu mask yang sediaada ya najihah (cakap dengan diri sendiri hehehe).

Apa-apapun terima kasih ya Kak Shida untuk hadiah ini. Saya suka dan saya hargai! Bagi sesiapa yang belum kenal dengan Kak Shida, bolehlah terjah blog Kak Shida sekarang. Jangan segan silu nak terjah ya, sangat dialu-alukan!

Banyak kegunaan ya phone holder ni HAHAHA 

Wednesday, 11 August 2021

Google AdSense Personal Identification Number (PIN) Selamat Sampai!

Alhamdulillah akhirnya surat yang ditunggu tunggu telah selamat tiba di bumi Terengganu! Aku melompat bila buka peti surat dan nampak ada surat dari Google AdSense! Mujur tak ada orang disekeliling aku masa tu. Kalau tak, tak malu pun sebab pakai mask HAHAHA. Habis habis orang nampak mata je. 


Niat asal turun check peti surat sebab nak check samaada hadiah dari Kak Shida dah sampai ke belum, alih alih surat Google AdSense pun dah selamat sampai. Tak tahulah bila sampai sebab setiap hari kakak ketiga aku check memang tak ada. Memang tak adalah sebab dia dah jatuh berbaring dalam peti surat. Kakak aku just tengok bahagian luar peti surat je sebab dia tak bawa kunci, jadinya tak nampaklah isi dalam peti surat rumah kami. 

Personal Identification Number (PIN) dari Google AdSense akan sampai bila akaun AdSense kita dah cecah 10 USD. Mula mula aku dapat email yang mengatakan PIN AdSense akan dihantar kepada aku pada tarikh 24 June 2021. Tapi sebulan menunggu masih tak kunjung tiba, aku request PIN lagi sekali pada 24 Julai 2021. 


Aku dah bercadang nak pergi pejabat poslaju dalam minggu ini atau minggu depan. Tapi nasib baik tak sempat pergi! Ish seronok dia lain macam bila dah dapat PIN AdSense ni. Padahal bukan apa sangat pun hahaha.


Dah selamat verify address, maka hilanglah warning merah di dashboard akaun AdSense. Akhirnya. Harap harap lepas ni tak ada dah naik warning apa apa lagi. Tak suka betul kalau ada naik warning macam tu. 

Kepada sesiapa yang tengah tunggu PIN AdSense, aku doakan surat PIN AdSense kamu semua selamat sampai. Mungkin lambat sikit sebab pandemik Covid-19 kan, jadi jangan expect akan sampai dalam masa sebulan. Lepas sebulan tak sampai juga, request lagi. Tak sampai juga lagi, request lagi sampailah surat tu sampai. Ingat besar sampul suratnya, sekali sampai kecil je. Macam payslip pun ada juga. Tapi tak kisahlah kecil besar, janji sampai. Dan yang penting, aku tak payah pergi pejabat poslaju HAHAHA. 

Musim pandemik ni memang malas nak keluar rumah sebab takut. Gila tak takut dengan macam macam jenis varian delta sekarang ni, siap ada delta plus lagi. Dah macam smartphone dah. Nak pergi kedai pun malas sebab takut tak pasal pasal jadi close contact. 

Sunday, 8 August 2021

What is Your First Impression on Me?

Bosan bosan tak tahu nak buat apa, kita pun try lah update story di instagram tentang "What is Your First Impression on Me". First time buat. Selalu nampak kawan kawan je yang buat macam ni. Aku memang tak pernah buat sebab instagram aku sendu je. Takut tak ada feedback HAHAHAHA. Tapi nasib baik ada lima enam orang kawan aku yang layan juga story instagram aku ni hehehe.


Ala buat suka suka je, bukannya kena buat report pun. Sekadar nak tahu apa tanggapan orang lain waktu pertama kali jumpa aku. Jujur aku cakap, kalau aku tanya kawan kawan aku, ramai cakap aku sombong pada mulanya 😂 Dan ya, aku tak nafikan, aku tak reti nak mulakan perbualan. Tapi kalau dah start membual, haaaa bercakap jelah kerjanya hihihi. 


Senang kata, orang kena tegur aku dulu. Tegur tanya nama apa pun dah cukup. Aku macam tak berani nak tegur orang dulu sebab takut dia tengah bad mood ke, tengah sakit ke dan sebagainya. Jadi, biarlah dia yang tegur aku dulu. Kalau aku nampak dia macam okey, aku cakap macam biasalah. 


Macam aku intern diploma pada tahun 2018, budak intern sediaada yang tegur aku dulu. Dia kenal aku sebab sepupu dia satu sekolah dengan aku. Pum pam pum pam, Alhamdulillah masih berkawan baik sampai sekarang. Nur Aisyah namanya. 



Ini antara yang aku dapat dari kawan kawan aku




2, 6, 13, 15, 16, 23, 24, 27 dan 28


Scary - 2 orang  

Tiny - 3 orang 

Talented - 1 orang 

Quiet - 2 orang

Talkative - 1 orang

Caring - 1 orang

Annoying - 1 orang

Aggressive - 1 orang

Fearless - 1 orang


Yang tulis ayat tu tak menjawab soalan 😂 Kenal sangat dia tu, kawan since tadika lagi. Arissa namanya. Yang pilih annoying tu tak lain dan tak bukan ialah kakak ketiga aku. Mestilah dia annoying sebab ingatkan dia dah jadi anak bongsu, tiba tiba aku keluar HAHAHAHA. Dah tak bongsu dah dia. Aku beza dua tahun dengan kakak ketiga aku. Rezeki arwah mak dapat mengandungkan aku pada umur 42 tahun. 


Yang pilih quiet pun aku rasa saja je tu hahaha. Nampak letak emoji jelir lidah pun tahu dah dia tu saje je. Salah seorang yang pilih quiet tu kawan baik aku iaitu Farena. Siapa yang masih ingat, mommy kepada Muhammad Muqsith Farrel. 


Boleh baca disini: Selamat Pengantin Baru!


Pendiam lah sangat aku ni HAHAHAHA. Aku memang suka bercakap kalau dah jumpa topik yang ngam dengan aku. Kadang kadang orang lain letih nak melayan aku bercakap. Sesuai lah dengan aku, ada lalat "berak" atas dan bawah mulut. Orang cakap kalau tahi lalat atas bawah mulut ni memang suka bercakap. Betul ke?


Si Aisyah (orang pertama tegur aku masa intern diploma) pilih nombor 2. Eh dia ni, memang main main kan HAHAHAHA. Yang lagi seorang pilih nombor 2 tu aku nak tanya "scary sangat ke aku ni?" Mungkin sebab aku bekeng (baca: garang). Tapi tak adalah garang sangat pun. Mungkin nada aku bercakap kot, dia rasa aku scary. Tapi itulah, dah memang macam tu suara aku 😂 Tak adalah macam suara lelaki pun. Tapi tak apa, aku terima dengan hati terbuka dengan first impressions kawan kawan terhadap aku.


Haaa yang lagi 3 orang pilih tiny :') Memang kecil sangat ke aku ni? Hahahaha. Dahlah pendek, kurus lagi tu. Memang dari dekat ke dari jauh ke, memang nampak tiny lah kot ek? 


Ada juga yang pilih nombor 13 iaitu talented. Allahu speechless sis sekejap HAHAHA. Talented celah mana pun aku tak tahulah. Tapi nak buat macam mana kan? Dah itu impression orang terhadap kita kan? Walaupun pada hakikatnya, aku bukanlah seorang yang talented! Hehehe.


Yang pilih aggressive dengan fearless tu aku rasa main main juga. Mungkin bagi dia, aku kecil tapi ganas. Eh! Aku ni dalam hati ada taman tau. Fearless tu jauh sekali! Tidur dalam bilik yang gelap gelita pun takut. At least kena ada juga lampu jalan raya yang tembus ke dalam bilik aku walaupun sedikit sahaja cahayanya. Janji tak gelap gelita. Tapi lain kesnya kalau tidur berdua. Tidur berdua dengan kakak ketiga aku tak apa kalau gelap gelita. Sebab ada kakak akulah.


Kalau gelap gelita, aku jadi takut nak tidur. Overthinking. Bukan takut cik ponti, tapi takut dengan cik 🐍 Aku kalau tertengok video dia sebelum tidur, automatik satu bilik aku geledah. Aku akan check bawah katil ke, tepi almari ke, belakang pintu ke mana mana tempat yang ada ruang kosong lah. Sebab tu aku tak suka kalau tertengok video dia. Daripada tak fikir, terus terfikir. 


Eh, macam menyimpang jauh pula penerangan aku pasal fearless ni hehehe. Tapi tak apa kan sebab bukan selalu pun sekali sekala je. Jadi, aku nak tanya yang tengah baca ni, what is your first impression on me? Walaupun kita tak pernah bersua muka, hanya kenal melalui penulisan, tapi nak tahu jugalah apa first impression korang terhadap aku hehehe. 


Bawah ni antara first impression on me daripada aku kepada beberapa orang blogger.


Kak Ret - 34, 28

Kak Fiza - 19, 13

Kak Syu - 24

Kak Sal - 26, 27

Kak NA - 14, 15

Kak Farrah - 13, 14, 15

Kak Nadyaa - 15

Kak Amie - 23

Kak PC - 20

Kak Nina - 34

Alien Oren - 15, 13

Rabia - 15


Jangan ambil hati naaa kalau tak betul. Ini sekadar first impression sahaja hehehe. Orang cakap, kalau nak tahu baik ke jahat ke seseorang tu, kena kawan dulu dengan dia. Jangan dengar dari mulut mulut orang ;)

Wednesday, 4 August 2021

Top Komentator Bulan Julai 2021


Baru muncul entri ni, sepatutnya muncul 01 Ogos tempoh hari tapi memandangkan tak ada laptop, makanya 04 Ogos baru muncul pemenang Top Komentator Bulan Ogos 2021 di blog Atiqah Najihah. 


Inipun masih bersiaran daripada telefon. Masih belum ada laptop bersamaku :'( Tapi gigih ya update blog sebab pageviews menurun. Biasa pageviews dalam 2000 something, tapi beberapa hari tak update terus cecah 500+. 


Rasa terharu jap baca komen Rabia di entri semalam. Tertanya tanya mana pergi tuan blog ni, biasa setiap hari ada update entri. Tapi lama menyepi hehehe. Kak sal pun tanya, kemana pergi laptop aku. Laptop ada Kak Sal, tapi diri saya yang tak ada di rumah laptop saya berada. Tak bawa laptop sebab ingat stay rumah lain (sebab nak cucuk vaksin) sekejap je, eh alih-alih seminggu juga bertapa dekat rumah lain tu.


Nak blogwalking pun susah kalau pakai telefon ni. Nanti gigih lah ya blogwalking bila dah ada laptopnya. Kalau melalui telefon ni, aku biasa baca je. Jadi silent reader. Nak tinggalkan komen tapi mostly blog buat komen kena tunggu approval dari owner kan, jadinya takut aku komen komen komen, tapi hampeh. Tak ada naik pun bila buka melalui laptop. Dah selalu terkena dah macam tu. Jadi, sis serik nak komen melalui telefon.


Okay panjang dah mukadimahnya, lari dari topik asal lagi. Jadi tanpa membuang masa, jom kita tengok senarai top komentator di blog Atiqah Najihah pada bulan Julai 2021.


Tapi sebelum aku umumkan siapakah pemenang bertuah antara 10 orang top komentator, aku nak ucapkan ribuan terima kasih kepada para pembaca semuanya yang sudi singgah dan tinggalkan komen di blog aku. 


Aku nak minta maaf sebab hanya pilih seorang sahaja daripada sepuluh orang tersebut. In shaa Allah di lain bulan, mungkin aku akan pilih dua atau tiga, atau mungkin kesemua sekali. In shaa Allah. 


Doakan kita semua dilimpahkan rezeki yang berterusan biar dapat berkongsi rezeki antara satu sama lain.


 



Aku letak nama dalam wheel of names sebagaimana yang terpapar dalam senarai top komentator di blog aku (rujuk gambar kedua).


Dan sepertimana kamu semua tengok, pemenang yang bertuah antara sepuluh orang top komentator bulan Julai 2021 blog Atiqah Najihah jatuh kepada


Drum roll!



SalbiahM or better known as Kak Sal! 


Blog Sal


Tahniah diucapkan kepada Kak Sal! Harap harap Kak Sal boleh bagi details untuk terima hadiah kecil dari saya. 


Nama: _______

Alamat: _______

No telefon: __________


Ke jiehahzak@gmail.com


Apa apapun, tahniah lagi sekali diucapkan kepada sembilan top komentator yang lain. Harap harap kalian masih sudi singgah dan tinggalkan komen di blog ini tanpa jemu.


Tahniah! 😍

Sunday, 25 July 2021

Request PIN AdSense Buat Kali Pertama


Nampaknya sebulan sudah berlalu dan surat AdSense masih belum kunjung tiba. Maka terpaksalah request Personal Identification Number (PIN) buat kali pertama. Cukup sebulan dari tarikh aku dapat email yang cakap aku dah berjaya untuk dapatkan PIN dari Google. 


Baca disini: AdSense dan Personal Identification Number (PIN)


Setiap hari check peti surat dengan harapan ada lah surat AdSense sampai. Tapi setiap kali check, setiap kali itulah perasaan hampa menjelma bila tengok peti surat masih kosong. Gigih okey turun bawah pergi check peti surat. Kakak aku tiap kali balik kerja, sebelum naik lif mesti pergi check dekat peti surat. 



Masih berbaki tiga kali percubaan untuk request PIN. Kalau tak sampai sampai juga, tak tahulah aku. Dah excited nak letak PIN tapi masih belum ada kesempatan lagi, iyelah surat pun tak sampai sampai lagi hahaha. Mungkin sebab Covid kot, jadi memakan masa yang lama untuk surat sampai. Ataupun surat ada je di pejabat poslaju. 

Kalau mengikut pengalaman bloggers yang lain, surat AdSense biasa sampai dalam dua hingga empat minggu sahaja. Tapi masa tu tahun bila. Memang tahun tahun sebelum Covid ada lagi. Dan baru beberapa hari lepas aku baca entri dari blog mana ya aku lupa pula, dia pun baru terima surat AdSense lepas EMPAT BULAN lebih. Ya teman teman, empat bulan. Bukan empat minggu.

Itupun dia pergi pejabat poslaju sendiri, pergi collect sendiri. Jadi aku tak boleh letak harapan yang tinggi lah yang surat akan sampai dalam masa terdekat. Entah entah aku pun kena pergi collect sendiri di poslaju. Hohoho malas nya ya Allah. Tapi minta mintalah sampai di peti surat rumah aku dengan selamat. 

Aku tak suka tengok ada warning merah merah dalam akaun AdSense aku. Kalau boleh nak setel awal awal, tapi itulah masalahnya. Selagi suratnya tak sampai, selagi itulah tak boleh setel :')

Jadi akhir kata, buat teman temanku, jaga diri semuanya. Kes Covid19 di Malaysia dua tiga hari ini memang menyeramkan sebab dah mencecah hampir 16, 000 kes. Ada aku baca jangkaan kes Covid19 di Malaysia boleh mencecah 24, 000 kes. Jadi, stay safe dan take care! 

Wednesday, 21 July 2021

Pengalaman Bersama Intellifluence

Hello semuanya! Entri aku kali ini aku rasa sebilangan besar bloggers dah pernah baca dan tahu tentang Intellifluence. Sebab apa aku cakap sedemikian? Sebab kebanyakan bloggers sekarang dah ramai yang sign up bersama Intellifluence. Begitu juga dengan aku. 


Jadi kali ini, aku nak share pengalaman aku bersama Intellifluence. Sebelum aku pergi jauh, aku nak terangkan sikit apa itu Intellifluence. Intellifluence adalah satu platform dimana seseorang itu boleh dapat review jobs. Bukan secara percuma, tapi ada bayarannya. Bukan kita yang kena bayar, tapi orang yang membayar hasil kerja kita. 

Bayaran bukan dalam Malaysian Ringgit tapi dalam US Dollar. Ya teman teman, dalam US Dollar. Kalau convert ke duit Malaysia, agak agak berapa ringgit ya? Atau berapa ratus? Hehehe. Bayaran yang diterima akan dimasukkan ke dalam akaun PayPal apabila mencecah 25.00 US Dollar. Bukan 100.00 US Dollar macam AdSense. Cukup 25.00 US Dollar, automatik duit akan diproses dan ditransfer ke dalam akaun PayPal kita. 

Jobs? Jangan risau, kita boleh pilih jobs apa yang sesuai dengan diri kita. Tak ada paksaan sama sekali. Kalau kita rasa job tu sesuai dengan kita, barulah kita apply. Tapi kalau rasa macam tak ngam, abaikan je. Boleh survey jobs lain pula. Banyak jobs yang ada dalam Intellifluence. Siapa yang tahu mana satu review jobs yang pernah aku ambil, maka bijaklah kamu hehehe. 

Jobs yang available tak semestinya menulis di blog sahaja, boleh jadi di Instagram, Youtube dan sebagainya. Tapi kalau tanya aku, aku suka yang melibatkan blog. Kalau jobs yang melibatkan Instagram tu aku macam a little bit shy shy shy hehehe. Tapi sesiapa yang follow aku di Instagram, jangan terkejut pula kalau nampak story aku lepas lepas ni kikiki. Tapi setakat ni, aku masih belum ambil jobs yang melibatkan Instagram dan Youtube. Masih memikirkan.

Macam mana nak dapat jobs yang banyak? Sesiapa yang sign up kena pastikan profile kamu semua mencapai 100%. Tapi tapi tapi, pada permulaan memang tak akan capai 100% terus. Aku pun dapat 80% something. Lepas dah selesai satu job, baru naik jadi 100%. 

Tapi make sure, dekat bahagian About Me tu kena karang ayat bombastik sikit. Biar orang tengok profile kita, orang rasa yakin nak bekerjasama dengan kita. Aku jenuh juga lah nak karang ayat tentang diri aku tapi bedal saja. Janji nampak panjang dekat About Me tu HAHAHA. 


Profile aku capai 100% bila dah selesai satu jobs


Ini job pertama yang aku buat dan sudah eligible pembayarannya. Tapi memandangkan setiap hari Jumaat sahaja pembayaran akan dilakukan, jadi aku kena tunggu 23 Julai untuk duit ditransfer ke dalam akaun PayPal aku. 


Macam aku cakap tadi, tak payah tunggu 100.00 US Dollar baru boleh cashout. Minimum 25.00 US Dollar sahaja. Bolehlah daripada tak ada kan? Hanya perlu menulis sahaja. Senang. Hehehehe.


Job kedua masih pending sebab article yang aku tulis baru lulus 14 Julai tempoh hari, jadi aku kena tunggu selama 15 hari baru duit akan menjadi eligible. Tak apa, 15 hari sahaja. Bukan berbulan bulan.


Ini antara flow dari aku mula mula berminat untuk buat review job tersebut sampailah job aku diterima oleh pihak mereka. 

  • 03 Julai (6.33 petang) - Aku hantar pitch kepada pihak di sana lepas aku berminat untuk buat review job yang ditawarkan oleh mereka
  • 03 Julai (7.17 malam) - Hari yang sama pitch aku diterima dan aku baru boleh mula menulis review tentang job tersebut. 
  • 03 Julai (7.39 malam) - Dan pukul 7.39 malam aku hantar link entri yang telah aku publish di blog. 
  • 05 Julai - Job aku telah diterima oleh pihak mereka. Jadi aku kena tunggu selama 15 hari barulah bayaran akan dikreditkan ke dalam akaun PayPal aku. Dan untuk job pertama ni, bayaran yang aku dapat ialah sebanyak 100.00 US Dollar. 

Bolehlah jana pendapatan sambil sambil blogging. Janji usaha. Tak adanya duit nak jatuh dari langit macam tu saja kan?

Nak access akaun Intellifluence kita pun senang sebab Intellifluence dah ada aplikasi di Play Store dan juga App Store. Boleh check setiap hari jobs apa yang available dan menarik untuk diambil. Oh ya, bukan semua jobs dibayar 100.00 US Dollar ya, ada yang dibayar 20.00 US Dollar, 75.00 US Dollar dan sebagainya.

Jadi sesiapa yang berminat juga nak buat pendapatan sambilan bersama blog, Youtube atau Instagram, bolehlah mendaftar disini -- Daftar Sini

Belum cuba belum tahu, sudah cuba pasti mahu lagi 😉

Kalau tak faham, boleh tanya. In shaa Allah aku tolong mana aku mampu. Adios!

Sunday, 11 July 2021

Perkembangan dan Perubahan Blog yang dialami sepanjang bergelar seorang Blogger

Hello semuanya! Straight to the point, sebenarnya hari ini terasa nak berkongsi dengan para pembaca semuanya tentang perkembangan dan perubahan blog yang aku alami sepanjang bergelar sebagai seorang blogger dari dulu sampailah sekarang. 

Macam aku pernah beritahu sebelum ini, aku mula menulis dalam blog bermula pada tahun 2011. Tapi, disebabkan ada beberapa masalah yang tak dapat dielakkan antaranya kekurangan sumber internet, kekangan masa dan sebagainya, jadi aku terpaksa mengundurkan diri buat seketika dari dunia blog. Sedih memang sedih, tapi apa boleh buat kan? 

Sampailah bulan Februari 2021, aku kembali semula. Salah satu sebab aku kembali adalah kerana minat yang begitu mendalam dengan dunia blog. Sebetulnya dah lama nak kembali dalam dunia blog, tapi ada saja halangannya sampailah tahun ini, aku rasa dah tak ada apa-apa halangan yang boleh menyekat aku daripada terjebak semula ke dalam dunia blog memandangkan sekarang aku secara rasminya sudah habis belajar, mempunyai banyak masa lapang dan lain-lain lagi.


Dulu aku memang zero knowledge kalau ditanya tentang blog. Dulu aku menulis memang langsung tak ada tujuan. Hanya sekadar suka-suka sahaja. Langsung tak pernah nak serius. Tapi seiring dengan peredaran masa, aku mula serius dan mengambil berat tentang blog. Apa aku buat masa kembali tempoh hari? Aku ubah pendirian dan mula tetapkan tujuan aku kembali menulis dalam blog.

Dan aku memulakan blog ini dengan memilih tema sebagai seorang lifestyle blogger dimana aku akan berkongsi pelbagai jenis topik antaranya pengalaman hidup aku sendiri, pandangan peribadi tentang rancangan televisyen, drama dan movie korea, produk penjagaan muka atau badan berdasarkan pengalaman aku sendiri, isu-isu semasa yang pernah atau sedang berlaku di dalam Malaysia dan banyak lagi. Senang cerita, macam-macam ada!

BLOGGER ATAU INFLUENCER?

Dahulu blogger. Sekarang influencer ke? Atau kedua-duanya sekali? Entah layak ataupun tidak untuk aku menggelarkan diri aku sebagai seorang influencer. Kalau layak pun, hanya layak dikenali sebagai mikro influencer kerana memiliki jumlah followers yang masih sedikit jika dibandingkan dengan influencers yang lain. Tapi tak apa, mikro ke macro ke, itu semua tidak penting. Janji terus berusaha untuk jadi yang lagi baik daripada sebelum ini. 

MENJANA PENDAPATAN MELALUI BLOG

Selain itu, tak dapat dinafikan, melalui penulisan dalam blog, kita dapat menjana pendapatan kita sendiri. Dan memang terbukti benar apabila aku melihat ramai bloggers yang telah berjaya menjana pendapatan mereka sendiri hanya melalui penulisan dalam blog.

Aku cakap dengan diri aku sendiri, kalau orang lain boleh, kenapa aku tak boleh? Tak ada apa yang mustahil. Betul tak? Jadi, aku nak juga berjaya macam para blogger yang lain dengan terus menulis dan berkongsi ilmu tapi pada masa yang sama aku dapat menjana pendapatan aku sendiri.

Dan aku semakin bersemangat apabila permohonan aku untuk menjana pendapatan sendiri bersama satu syarikat yang sangat terkenal dan tidak asing lagi dalam kalangan bloggers berjaya lulus pada 24 Jun tempoh hari selepas menunggu selama 15 hari untuk lulus sepenuhnya.


PLATFORM UNTUK MEMPROMOSIKAN SUATU PRODUK ATAU PERKHIDMATAN

Blog juga boleh menjadi satu platform kepada para usahawan di luar sana untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan yang dijalankan oleh mereka. Para usahawan sendiri boleh meluaskan lagi pengetahuan orang ramai tentang perniagaan mereka melalui blog.

Hal ini terbukti betul apabila ramai usahawan mula menggunakan khidmat para blogger ataupun influencers untuk membantu meningkatkan lagi hasil penjualan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh mereka.

Aku yakin semua orang mesti sedia maklum bahawa memilih seorang blogger mahupun influencer yang tepat dan bersesuaian dengan jenis perniagaan yang dilakukan oleh mereka dapat membantu mendapatkan hasil yang memberangsangkan terhadap perniagaan mereka. 

Jadi salah satu strategi yang boleh digunakan untuk mengetahui siapakah bloggers atau influencers yang bersesuaian adalah dengan memahami siapakah bakal pembeli atau pelanggan mereka terlebih dahulu. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai strategi-strategi lain, boleh layari laman sesawang Forbes.com ini.

Bercakap melalui pengalaman, aku sendiri pernah berpeluang bekerjasama dengan sebuah syarikat yang agak terkenal. Serius aku cakap, memang aku tak sangka langsung yang aku akan di approach oleh salah seorang pekerja syarikat berkenaan. 

Dan lagi buat aku bertambah terkejut, mereka menyatakan hasrat untuk bekerjasama dengan aku dalam mempromosikan salah satu jenama pakaian yang ada dalam syarikat tersebut. Boleh dikatakan satu pengalaman yang cukup berharga bagi diri aku sepanjang bergelar seorang blogger. 

Dipendekkan cerita, memang terdapat banyak perkembangan dan perubahan positif yang aku alami sepanjang menjadi seorang blogger. Tak kisah sikit atau banyak, janji ada perkembangan kan? Takkan selama-laamanya nak berada ditakuk yang sama? 

Dan aku harapkan aku dapat capai perkembangan dan perubahan yang positif lagi banyak dari sebelum-sebelum ini pada masa yang akan datang. Nak cakap aku dah berjaya 100% itu memang jauh sekali tapi buat masa sekarang aku gembira dengan perkembangan dan perubahan terkini aku dalam dunia blog. 

Walaupun masih jauh lagi perjalanan aku bersama blog ini, tapi aku akan usahakan sampai aku berjaya capai apa yang aku inginkan. Doakan aku berjaya! Fighting! Dan tidak lupa juga, kepada semua yang membaca entri ini, aku doakan semuanya akan berjaya tidak kira dalam apa jua bidang sekalipun 💪

Thursday, 8 July 2021

Jom Timbang Berat Blog

Suka betul ya buat entri yang ada kaitan dengan berat 😂 Tapi kali ini bukan nak cakap pasal berat badan. Tapi berat blog kita semua. Ya, blog pun ada berat mereka tersendiri. 


Pernah tahu ke berapa berat blog anda? Berapa lama tempoh masa loading blog anda? Ya, tempoh masa loading blog memainkan peranan yang sangat penting sebab kalau lambat sangat loading, ada kemungkinan besar untuk para pengunjung close tab atau tekan butang pangkah sebelum selesai loading page blog. 

Jadi, dekat mana nak timbang berat blog?



URL macam biasa, isikan URL blog masing-masing dan TEST FROM itu aku pilih Asia. Sebab aku rasa itu saja yang macam kena dengan Malaysia huhuhu. Ke aku salah? Dan tekan START TEST. Tunggulah beberapa saat, keputusan akan keluar dekat bawah.

Dan ini keputusan berat blog aku

Masa yang diambil untuk load ialah selama 20.95 saat. Agak lama juga ya blog aku ambil masa untuk load? Sebab aku ada baca dekat satu blog dan dia cakap, better 10 saat dan ke bawah. Tapi masalahnya, benda ini ikut line internet juga kan? 

Kalau line internet slow, jadi slow lah load time yang diambil. Betul tak? Aku cuba dua tiga kali juga, dan aku dapat sekejap 18+ saat, sekejap 20+ saat dan sekejap 17+ saat. Itu aku cakap tadi, bergantung kepada kelajuan internet yang digunapakai juga.

Performance grade blog aku 62, dan ada tulis huruf D. Ini kalau dalam peperiksaan, teruk juga kalau dapat D 😂 Yang requests itu aku tak faham. Ada sesiapa faham? Mind to explain? Hehehe.

Itu dia! Berderet deret grade F! Bawah sekali saja yang A. Tapi nak explain dengan lebih terperinci pun aku tak berapa faham juga, yang aku faham load time dan performance grade sahaja HAHAHA. 

Ada lagi keputusan lain lain tapi macam aku cakap tadi, aku tak faham hehehe. Kalian bolehlah cuba timbang berat blog masing-masing. Tengok seberat apakah blog anda semua. Seberat durian kampungkah? Atau seberat durian musang king kah?

Eh tiber, mentang-mentang musim raja buah sekarang ini. Walaupun musim raja buah, tapi aku tak makan hehehe, hanya mampu melihat saja.

Tips mengurangkan masa loading blog:

  • Kurangkan penggunaan gambar (jpeg) kerana size jpeg kebiasaannya adalah besar
  • Kurangkan bilangan entri pada home page blog. Setting bilangan entri kepada dua atau tiga entri sahaja
  • Kurangkan widget yang banyak menggunakan javascript
  • Letak widget yang mempunyai size yang besar seperti blog achieve, bloglist atau followers di bahagian bawah blog supaya elemen blog yang lain dapat dibaca terlebih dahulu
  • Letak "Read More" bagi meringkaskan post entri supaya loading setiap entri dapat dibaca dengan lebih cepat

Ada banyak faktor yang mempengaruhi loading time sesebuah blog. Jadi, kalau blog berat, kena kurangkan atau buang widget widget yang tak penting. 

Kalau zaman dulu dulu, suka betul letak lagu dalam blog HAHAHA. Lagu pun bukan main jiwang. Tapi sekarang dah tak ada blogger yang letak kan? 

Dan dulu pun selalu juga letak jam digital, kononnya nak memudahkan readers tahu pukul berapa padahal di telefon mahupun di laptop pun mesti ada paparan masa dah. Jadi itupun salah satu faktor yang boleh mempengaruhi loading page blog. 

Wednesday, 7 July 2021

Bertukar Warna

'Eh, bertukar warna pun nak update entri juga ke?

Mestilah! Hehehe. 

Ada beberapa orang perasan perubahan di blog aku. Tak adalah major perubahan pun, minor sahaja. Berubah warna dan kedudukan beberapa widget. 

'Kenapa tak tukar template? Tempoh hari bukan ke cakap teringin nak tukar template, nak pakai etsy template lah.'


Dan aku masih mengekalkan template blog yang sama adalah kerana:


Ada beberapa orang komen, cantik memang cantik tapi takut tak mesra Search Engine Optimization (SEO), pageviews menurun dan jejas AdSense. Jadi nak selamat, kita kekal sahaja dengan template lama. Tukar warna saja dari merah jambu kepada ungu.

Bagi aku not bad pun template sekarang ini, tapi itulah. Aku saja yang mudah bosan, sikit sikit nak tukar template, sikit sikit nak tukar template. Tapi buat masa sekarang, kita tahan diri dulu. Pakai saja yang mana ada. 


Sebab apa tukar warna kepada warna ungu? 

Sebab ungu merupakan salah satu warna kegemaran aku. Yang sebetulnya nak tukar kepada warna kuning, tapi takut menyerlah sangat 😂 Nanti kan berpinar pinar biji mata bila masuk blog aku HAHAHA. 

Warna hijau pun warna kegemaran aku juga, tapi header blog terbuat campuran dua warna iaitu hitam dan ungu. Makanya, kita tukar semua jadi warna purple. 

Oh ya, cakap pasal header kan, rasa nak mention Bola Katok sebab atas pertolongan dia, header blog aku kembali normal. Siap berbalas email lagi sebab nak tolong aku dapatkan kembali header aku hehehe.

Actually header aku sebelum ini jadi blur dan kecil. Tak tahulah kenapa jadi begitu. Tapi lepas tambah code yang diberikan oleh Bola Katok ke dalam HTML, terus elok! Dah besar dan tak blur. 

Jadi, kita pun buat lah header baru di canva. Buat biasa biasa sahaja. Tak kreatif mana pun. Janji ada header 😂

Header 1
Header 2
Ini bukan header blog aku, tapi aku saja saja buat untuk Rabia

Tak cantik dan tak kreatif pun designnya. Orang cakap sekadar ada rupa, tapi entah entah rupa pun tak ada hahaha. Tangan tak berseni nak buat macam mana kan? Huhuhu. 

Bak komen Alien Oren, 'so lively, i can smell the lavenders here.'

Yes, kalaulah blog boleh letak pewangi, memang aku letak pewangi lavender! Sebab bau lavender merupakan bau paling aku suka! Pelembut baju (softener) aku beli bau lavender, sabun baju (FAB) pun ambil yang lavender, pewangi bilik pun bau lavender! 

Sampai kakak aku bosan HAHAHA. Semua bau lavender. Macam bau-bau lain tak wujud hehehe. Nasib baik dalam toilet pewangi strawberry, bukan lavender. Tapi itupun tetap berbau manis juga.



Antara komen komen yang aku dapat tentang perubahan warna blog. Adios!