Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Tutorial. Show all posts

Friday, 9 July 2021

Pernah kena Hack? Email atau Nombor Telefon Kita Berada dalam Data Breach atau tidak?

Wow lain macam tajuk kali ini. Panjang pula tu HAHAHA. Macam tak boleh diringkaskan 😂 Okey kembali kepada tajuk. Ada sesiapa sini pernah kena hack? Kalau tanya aku, aku pernah kena. Aplikasi Instagram. Dah lama dah, kalau tak silap tahun 2017 rasanya. 

Tapi Alhamdulillah dapat balik akaun Instagramnya sebab hacker boring dengan akaun aku yang sendu itu barangkali HAHAHA.

Alkisahnya bermula bila aku dapat chat dari salah seorang followers aku. Aku lupa script ayat dia macam mana, tapi yang pasti ada dia suruh tekan link yang diberi. Aku memang terlebih 'cerdik' dan tak fikir panjang, terus pergi tekan link tersebut dan log in menggunakan akaun Instagram aku.

Dan dengan tiba-tiba aku terlogout sendiri daripada akaun Instagram aku. Barulah aku sedar, rupa-rupanya aku telah di hack. What the fish HAHAHA. Tapi tak lama pun, keesokan harinya, aku dapat balik akaun aku. Tak tahulah kenapa hacker bagi balik. 

Mungkin macam yang aku cakap tadi lah, akaun aku sendu saja. Entah-entah hacker menyesal hack akaun aku yang tak seberapa itu HAHAHA. Tapi lepas kejadian itulah, aku dah tak percaya sebarang link yang aku terima. Memang seen terus. Takut pisang berbuah dua kali. 

Memang boleh buat akaun baru, tapi takkanlah nak kena buat selalu? Nak kena guna email yang berbeza pula, yang email sedia ada ini pun dah pening, dah ingat ingat lupa kata laluannya.

Nak tahu tak macam mana seseorang itu boleh hack akaun sosial media kita? Ini semua hasil perkongsian daripada Dragon Force Malaysia. Tak kenal? Dragon Force Malaysia inilah yang bocorkan database student Israel hampir 280, 000 data. 

First thing first, dalam dunia ini ada tiga jenis hacker. 


Whitehat hacker - Hacker yang jenis baik, bukan jenis hack ikut sesuka hati. Whitehat hacker kalau hack mesti ada sebab, contoh nak cari kelemahan dalam sesuatu sistem.

Blackhat hacker - Berlawanan dengan whitehat hacker, blackhat hacker ini seorang hacker yang jahat, masuk ke dalam sesuatu sistem tanpa kebenaran dan melakukan aktiviti defacement dan kebocoran database.

Greyhat hacker - Campuran antara whitehat dan blackhat hacker. Menurut Dragon Force Malaysia, greyhat hacker ini kadang-kadang masuk ke dalam sesuatu sistem bukan dengan niat nak tingkatkan keselamatan, tapi bukan juga nak lakukan defacement.

Jadi macam mana mereka ini hack akaun seseorang? Mesti ada caranya? Ya, ada caranya. Dari yang paling biasa ke paling legend.

1.    Guess the password

Teknik paling senanglah untuk hacker hack akaun seseorang. Hanya perlu guess the password. Berapa ramai yang pakai password 12345, iloveyou, password? Kita manusia memang tak lari dari buat password yang senang macam ini kan?

Tak dinafikan, memang senang untuk diingat, tapi senang juga untuk di hack. Jadi, nak tak nak, demi keselamatan akaun kita, kenalah ubah kepada password yang lebih secure. Lepas dah create password, tulis dalam notes telefon. Ataupun, catat dalam buku. Apa apa boleh rujuk notes telefon atau buku yang dicatat. 

2.    Social Engineering Attack

Teknik ini bermain dengan psychology manusia, akal fikiran manusia. Dan teknik ini merupakan teknik yang popular digunapakai oleh scammer di luar sana. 

Bayangkan macam mana scammer boleh dapat duit mangsa hanya melalui phone call? Dah kalau hanya melalui phone call, boleh dapat duit beribu, tak mustahil kan password mangsa pun boleh dapat juga kan?

3.    Bruto Force Attack

Teknik yang lebih kurang dengan teknik nombor satu tadi iaitu Guess the Password. Teknik ini paling popular. 


Teknik ini akan mencuba semua password yang ada dalam wordlist. Kalau ada satu juta password dalam wordlist, makanya satu juta kali jugalah dia akan cuba sampai berjaya. 

Tapi jangan risau, teknik ini dah tak boleh digunapakai kalau nak hack akaun Facebook, Instagram, Twitter. Sebab apa? Sekarang dunia dah makin maju, teknologi makin berkembang, jadi setiap aplikasi itu dah ada security dia yang tersendiri. 

Pernah tak terjadi, bila salah masuk password Facebook sebanyak tiga kali, Facebook akan locked akaun kita? Cuba bayangkan, kalau cuba satu juta kali, tapi tetap salah, memang Facebook akan locked terus lah. Memang boleh tahu ada percubaan untuk hack akaun Facebook tersebut.  

4.    Phishing Attack

Phishing attack ini macam kita pancing mangsa untuk bagi password akaun mereka sendiri. Macam mana dia pancing mangsa untuk bagi password?


Hacker akan create satu website yang palsu. Kemudian, dia akan pancinglah mangsa sampai mangsa masukkan username dan password mereka. Company besar luar negara pun boleh kena teknik pishing attack ini. Jadi, agak agak power tak power teknik ini? 

Ini macam sama kes dengan aku lah rasanya hahaha. Bagi link, dan kemudian aku dengan senang hatinya masukkan username dan password Instagram aku. Tahu tahu dah tak boleh access, tapi nasib baik sekejap sahaja HAHAHA.

Dan sama macam kes CIMB Clicks kan? 

Siapa pernah terkena? Kawan aku pernah kena, duit dalam akaun bank CIMB tiba-tiba hilang entah kemana. Makan ratus ratus ringgit jugalah huhuhu. Tapi apa boleh buat? CIMB memang famous kan kalau kes membabitkan kehilangan duit ini? 

Maybank2u pun sama. Ada yang create website palsu. Kemudian, hantar mesej kepada mangsa. Mangsa gelabah terus tekan link yang diberi, masukkan username dan password. Dan pap! Tahu tahu duit dah tinggal habuk sahaja. Mudah betul kan hacker buat kerja? Kita penat penat cari duit, tahu tahu lesap macam itu sahaja. 

5.    Data breaches

Okey, yang ini Dragon Force Malaysia cakap rahsia. Jadi, tak boleh beritahu. Sebab Dragon Force Malaysia pakai teknik inilah untuk leak kan database student Israel tempoh hari 😂

Dan yang terakhir, nak tahu tak sama ada email atau nombor telefon kita berada dalam data breach ataupun tidak?

Kalau nak tahu, pergi sini: https://haveibeenpwned.com/


Masukkan email atau nombor telefon masing masing dan tekan pwned?

Gambar diatas mengatakan email tyqah.gyhah@gmail.com pwned in 5 data breaches. Itu email official aku. Email blog ini masih suci dalam debu 😂 Kalau kalian scroll ke bawah, kalian boleh tengok email kalian pwned in data breaches apa.

Shopback dan Wattpad merupakan dua sebab email aku pwned in data breach. Jadi macam mana nak pastikan tak tersenarai dalam data breach? Aku tiada jawapan hehehe. Adios!

Thursday, 8 July 2021

Jom Timbang Berat Blog

Suka betul ya buat entri yang ada kaitan dengan berat 😂 Tapi kali ini bukan nak cakap pasal berat badan. Tapi berat blog kita semua. Ya, blog pun ada berat mereka tersendiri. 


Pernah tahu ke berapa berat blog anda? Berapa lama tempoh masa loading blog anda? Ya, tempoh masa loading blog memainkan peranan yang sangat penting sebab kalau lambat sangat loading, ada kemungkinan besar untuk para pengunjung close tab atau tekan butang pangkah sebelum selesai loading page blog. 

Jadi, dekat mana nak timbang berat blog?



URL macam biasa, isikan URL blog masing-masing dan TEST FROM itu aku pilih Asia. Sebab aku rasa itu saja yang macam kena dengan Malaysia huhuhu. Ke aku salah? Dan tekan START TEST. Tunggulah beberapa saat, keputusan akan keluar dekat bawah.

Dan ini keputusan berat blog aku

Masa yang diambil untuk load ialah selama 20.95 saat. Agak lama juga ya blog aku ambil masa untuk load? Sebab aku ada baca dekat satu blog dan dia cakap, better 10 saat dan ke bawah. Tapi masalahnya, benda ini ikut line internet juga kan? 

Kalau line internet slow, jadi slow lah load time yang diambil. Betul tak? Aku cuba dua tiga kali juga, dan aku dapat sekejap 18+ saat, sekejap 20+ saat dan sekejap 17+ saat. Itu aku cakap tadi, bergantung kepada kelajuan internet yang digunapakai juga.

Performance grade blog aku 62, dan ada tulis huruf D. Ini kalau dalam peperiksaan, teruk juga kalau dapat D 😂 Yang requests itu aku tak faham. Ada sesiapa faham? Mind to explain? Hehehe.

Itu dia! Berderet deret grade F! Bawah sekali saja yang A. Tapi nak explain dengan lebih terperinci pun aku tak berapa faham juga, yang aku faham load time dan performance grade sahaja HAHAHA. 

Ada lagi keputusan lain lain tapi macam aku cakap tadi, aku tak faham hehehe. Kalian bolehlah cuba timbang berat blog masing-masing. Tengok seberat apakah blog anda semua. Seberat durian kampungkah? Atau seberat durian musang king kah?

Eh tiber, mentang-mentang musim raja buah sekarang ini. Walaupun musim raja buah, tapi aku tak makan hehehe, hanya mampu melihat saja.

Tips mengurangkan masa loading blog:

  • Kurangkan penggunaan gambar (jpeg) kerana size jpeg kebiasaannya adalah besar
  • Kurangkan bilangan entri pada home page blog. Setting bilangan entri kepada dua atau tiga entri sahaja
  • Kurangkan widget yang banyak menggunakan javascript
  • Letak widget yang mempunyai size yang besar seperti blog achieve, bloglist atau followers di bahagian bawah blog supaya elemen blog yang lain dapat dibaca terlebih dahulu
  • Letak "Read More" bagi meringkaskan post entri supaya loading setiap entri dapat dibaca dengan lebih cepat

Ada banyak faktor yang mempengaruhi loading time sesebuah blog. Jadi, kalau blog berat, kena kurangkan atau buang widget widget yang tak penting. 

Kalau zaman dulu dulu, suka betul letak lagu dalam blog HAHAHA. Lagu pun bukan main jiwang. Tapi sekarang dah tak ada blogger yang letak kan? 

Dan dulu pun selalu juga letak jam digital, kononnya nak memudahkan readers tahu pukul berapa padahal di telefon mahupun di laptop pun mesti ada paparan masa dah. Jadi itupun salah satu faktor yang boleh mempengaruhi loading page blog. 

Sunday, 20 June 2021

Buang Broken Link dalam Blog

Bosan bosan tak tahu nak buat apa, jadi marilah kita selongkar blog kita. Nak jadi seorang blogger, bukan hanya menulis dan publish entri semata mata. Kena tahu juga perkembangan semasa blog kita ini.


Sebenarnya aku tak pernah tahu tentang broken links ini sampailah aku terjumpa satu entri daripada Sis Awa yang mengatakan ada kemungkinan broken links yang ada di blog kita terlalu banyak. 


Apa itu broken links?

Broken links ini ialah sebarang link yang ada di dalam blog kita terutama sekali dalam entri yang telah di publishkan oleh kita yang telah rosak. Link link yang memang error, memang tak boleh diakses lagi. Error 404.


Broken links boleh terdiri daripada pelbagai sumber antaranya ialah link giveaway, link contest, link facebook, profile blogger dan lain lain lagi. 


Boleh bayangkan lagi tak apa itu broken links?


Senang cerita, ada seseorang letak link blog aku ke dalam entry dia sebagai rujukan. Tiba tiba, aku tukar link blog aku daripada atiqahnajihah.com kepada akubudakgirl.com (contoh sahaja). 


Jadinya, link blog aku yang seseorang itu tadi letak di dalam entri dia sebagai rujukan sudah menjadi broken link sebab link blog aku yang lama iaitu atiqahnajihah.com sudah tidak dapat diakses lagi. 


Tak dapat akses lah sebab aku dah tukar kepada akubudakgirl.com. Itu maksudnya broken links. Boleh dikatakan hampir semua blog akan mengandungi broken links ini. Blog yang lagi lama aktif, lagi banyaklah broken links yang ada dalam blog mereka.


Penting ke buang broken links ini? Jawapannya terpulang kepada diri sendiri. Nak buang broken links tak adalah susah mana, cuma atas kerajinan diri sendiri sahaja. Kalau sikit sahaja broken links nya mungkin rajin lagilah. 


Tapi bila dah beratus atau boleh jadi beribu broken links yang ada dalam blog, maka penyakit yang bermula dengan huruf M mula menguasai diri HAHAHA. Malaslah nak cakap penyakit M itu apa, eh tapi dah tersebut dah pula hehehe.


Nak tahu tutorial macam mana nak buang broken links? Boleh sahaja rujuk disini tapi aku tetap nak tunjuk juga demi memanjangkan entri 😂


Cara Buang Broken Links




Macam biasa, masukkan link blog kalian dan tekan 'Find broken links'. 

Seterusnya, masukkan security code yang dibagi dan tekan 'Find broken links now!'

Maka bermulalah proses mencari broken links yang ada dalam blog kalian. Akan dipaparkan kesemua broken links yang ada dalam blog kalian beserta lokasinya.


Gambar diatas ialah broken links yang ada dalam blog aku. Eh! Satu saja ke broken link yang ada dalam blog aku?

Tidak teman teman. Tadi aku dah check dan ada 12 broken links. Almaklumlah blog aku masih dikategorikan sebagai blog baru, jadi broken links nya tak banyak hehehe. 

Lepas dah setel buang kesemua broken links, aku buat second check. Tiba tiba naik yang satu broken link ini (rujuk gambar diatas). Yang satu inipun dah selesai aku buang. 

Kalau blog sesiapa yang ada terlampau banyak broken links, boleh tekan stop dahulu. Setelkan dulu sedikit demi sedikit sampai selesai buang kesemua broken links. Buat sikit sikit pun tak apa, janji proses bergerak. 

Okay, kalau tengok gambar yang aku letak diatas, broken link itu datang daripada profile blogger. Yes, mostly broken links yang ada dalam blog aku datangnya daripada profile blogger. Komen komen daripada para pembaca yang menggunakan anonymous atau unknown profile ketika meninggalkan komen di entri aku.

Jadi, apa yang aku buat? Aku cari komen komen tersebut dan padam. Selesai. Lepas itu, aku ubah setting blog aku. Kalau sebelum ini, aku setkan kepada semua orang boleh komen. Tapi sekarang tidak lagi. Orang yang ada google account sahaja yang boleh komen. 

Kadang kadang, sesiapa yang suka share video daripada Youtube pun boleh jadi broken links bila video tersebut menjadi copyright. Jadi nak tak nak terpaksa buang video tersebut. Kalau tak, dia akan menjadi broken links dalam blog kita.

Gambar gambar yang diambil di google pun begitu juga. Ada juga broken link dalam blog aku. Aku ambil gambar dari google.com. Nak mudahkan kerja, terus aku delete entri hahaha. Sebab itu, mostly gambar yang aku letak dalam entri, aku buat sendiri di canva. Senang.

Nak lagi senang, tak payah letak gambar. Tapi kadang rasa kosong sangat kalau tak ada gambar. Ke tak begitu? Hehehe.

Aku buang broken links sebab broken links ini boleh mengganggu tahap Search Engine Optimization (SEO) pada blog kita. Lama lama, blog kita boleh dianggap spam oleh Google Search bila terlampau banyak sangat broken linksnya.

Broken links boleh mengurangkan kualiti Search Engine Optimization (SEO) bagi sesebuah blog dan secara tak langsung mengganggu prestasi blog kita. 

Hari ini buang, esok ada broken links baru pula. Buang broken links, eh esok ada lagi dan lagi dan begitulah seterusnya. Buang sikit sikit, lama lama jadi bukit hehehe. 

Sunday, 14 March 2021

Tutorial: Disable Highlight Text


Kali ini nak berkongsi tutorial disable highlight text. Tapi aku lupa tah siapa tanya haritu. Aku pun lupa aku buat disable higlight text Ini. Bila nak highlight link url peserta giveaway tiba tiba tak boleh boleh highlight. 


Naik hairan dah kenapa tak boleh pula. Duduk termenung sekejap baru teringat, ya Allah aku buat disable rupanya. Adoi baru 24 tahun dah nyanyuk. 


So sesiapa nak buat juga disable highlight text ini, boleh lah ikut step by step seperti dibawah. 

  • Blog layout
  • Add gadget
  • Choose html / java script


<script type="text/javascript">

/***********************************************

* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)

* This notice MUST stay intact for legal use

* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code

***********************************************/

 

function disableSelection(target){

if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route

target.onselectstart=function(){return false}

else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route

target.style.MozUserSelect="none"

else //All other route (ie: Opera)

target.onmousedown=function(){return false}

target.style.cursor = "default"

}

 

//Sample usages

//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body

//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"

</script>

<script type="text/javascript">

disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page

</script>

  • Paste code di atas dalam kotak html / java script tadi
  • Preview dan save

Senang and simple sahaja kan?. Selamat mencuba dan semoga membantu.

Friday, 12 March 2021

Tutorial: Letak Top Commentators



Hello! Malam ini rajin sikit nak berkongsi tutorial macam mana nak letak widget top commentators dalam blog. Tadi ada baca komen, Kak Nadyya tanya macam mana nak add widget tersebut. Jadi tanpa membuang masa, lets proceed to the steps.


Langkah pertama:

  • Scroll ke bawah dan kemudian kalian akan nampak widget options. Kalau nak edit or tukar apa apa, just tukar ikut selera masing masing. Nak kekalkan pun boleh. 

Langkah kedua:
  • Tekan add widget yang ada dibawah widget options tadi.


Langkah ketiga:
  • Lepas tekan add widget, dia akan bawa kita seperti gambar di bawah.
  • Dekat title kalau nak tukar, tukarlah. Ikut nama apa kita nak letak. Then tekan add widget dalam kotak biru tu.

  • Lepas itu, dia akan bawa kita ke blog layout blog kita. Boleh lah pilih nak letak di bahagian mana mana yang kita nak dan suka. Drag sahaja. 
  • Tekan view dan bila dah puas hati, baru tekan save. 

Itu sahaja. Simple kan? Hehehe semoga membantu :)