Showing posts with label AdSense. Show all posts
Showing posts with label AdSense. Show all posts

Saturday, 11 September 2021

August Performance on Google Search

Rasa macam dah terlewat sangat untuk update entri pasal performance blog untuk bulan Ogos, tapi gasaklah. Aku tetap nak update 😆 Sejak balik rumah sewa ni kena beralah dengan kakak ketiga aku. Dia banyak guna laptop aku sebab ada kerja yang perlu dia selesaikan, jadi susah juga lah untuk aku blogging. Waktu siang (waktu dia bekerja) aku malas nak blogging, malam lepas solat Maghrib baru syok nak blogging. 

Okey kembali kepada tajuk asal, masa mula-mula dapat email ni, memang excited sungguh perasaan masa tu. First time dapat. Aku memang dah lama tunggu dan akhirnya penantian aku berakhir. Begituuuu. Drama sungguh hahaha. 

Sebelum-sebelum ni hanya mampu tengok bloggers lain update entri pasal performance blog mereka. Dan kini tidak lagi. Aku dapat juga update entri pasal performance blog aku padahal tak ada apa sangat untuk diceritakan kikiki. 


Performance blog aku pada bulan Ogos on google search. Rasa macam wow sekejap bila tengok impressions tu sebab macam tinggi jugalah (bagi aku) hehehe. Clicks pun not bad lah, almost 2k juga. Tapi masih tak setanding bloggers lain lagi lah. Masih jauh lagi perjalanan blog aku.

Jujurnya, aku kurang faham antara Top Growing Pages dengan Top Performing Pages. Ada sesiapa yang faham mind to share apa beza antara dua tu?

Top growing pages di blog aku ialah entri tak boleh masuk kecuali dah cucuk dua dos vaksin. Ramai mencari mungkin nak tahu SOP terbaru bila nak masuk mall. Mungkin? Yang entri pasal Covid-19 Self Test Kits pun ramai juga ya yang click. Harga test kits dah murah sekarang ni kan, kalau tak silap aku RM 19.90. Ada sesiapa yang dah pernah buat ke? 

English movie Aftermath pun ramai juga yang click, aku harap yang baca entri tersebut tak marahlah ya sebab aku letak spoiler tapi aku ikut saranan Kak Sal untuk letak warning 'Spoiler Alert'. Sebelum ni aku tak letak, tapi lepas Kak Sal tegur, aku terus letak hihihi. Thanks Kak Sal sebab tegur! ;)

Wednesday, 1 September 2021

Top Komentator Bulan Ogos 2021


Bertemu lagi dalam entri mencari seorang pemenang dalam kalangan Top Commentator di blog Atiqah Najihah bagi bulan Ogos 2021. Alhamdulillah, dari bulan Jun 2021 dan sampai Ogos 2021, aku masih konsisten dalam mencari seorang pemenang dalam usaha menghargai penat lelah korang semua yang sudi singgah, baca dan tinggalkan komen di blog aku. Eleh baru tiga bulan, cara cakap macam konsisten dah selama 3 tahun kikiki 😜

Walaupun hanya hadiah kecil yang mampu aku bagi, aku harap korang semua gembira dengan pemberian aku. Aku rasa semua dah boleh agak kan hadiah apa yang selalu aku bagi hehehe. Tak lain dan tak bukan mestilah hadiah berupa sebotol chocojar yang terdiri daripada pelbagai jenama.

Okey tak nak cakap panjang, meh kita tengok senarai Top Commentator bagi bulan Ogos di blog Atiqah Najihah. 


Top Commentator Ogos 2021

Sesiapa yang perasan, widget top commentator ni aku dah tak letak di sidebar main page macam sebelum ni sebab utamanya tak nak memberatkan main page blog aku. Jadi aku letak dalam page lain. Malas nak serabutkan banyak benda dalam main page pun iye juga. Cukuplah serabut dengan iklan AdSense hehehe.

Aku cuba sehabis mungkin untuk minimise main page blog sebab takut orang serabut bila singgah ke blog aku. Eh jap, macam menyimpang jauh dah dari tajuk asal entri ni kikiki. Sekali sekala, kira tak apalah kan? Kuikuikui.

Friday, 20 August 2021

Harga Domain NetKL Berubah Bermula 01 September 2021

Mula-mula dapat email macam terkejut jugalah sebab fikir ada masalah yang ingin dikhabarkan oleh pihak NetKL kepada aku mengenai domain blog aku. Tapi lepas baca isi-isi dalam kandungan email, terus rasa lega. Rupa-rupanya pihak NetKL email sekadar untuk memberitahu bahawa harga domain akan naik bermula 01 September 2021

Harga asal - Domain - Harga Baharu

RM 45.00 - .com - RM 50.00

RM 49.00 - .net - RM 55.00

RM 52.00 - .org - RM 55.00

RM 60.00 - .biz - RM 65.00

Double lega sebab harga naik sebanyak RM 5.00 sahaja untuk .com. Tak naik banyaklah. Seram juga kalau naik RM 30.00 dan ke atas. Tapi naik RM 5.00 ni kira okey lah. Masih boleh diterima hihihi. Beli domain blog ni pun salah satu investment untuk blog.

Wednesday, 11 August 2021

Google AdSense Personal Identification Number (PIN) Selamat Sampai!

Alhamdulillah akhirnya surat yang ditunggu tunggu telah selamat tiba di bumi Terengganu! Aku melompat bila buka peti surat dan nampak ada surat dari Google AdSense! Mujur tak ada orang disekeliling aku masa tu. Kalau tak, tak malu pun sebab pakai mask HAHAHA. Habis habis orang nampak mata je. 


Niat asal turun check peti surat sebab nak check samaada hadiah dari Kak Shida dah sampai ke belum, alih alih surat Google AdSense pun dah selamat sampai. Tak tahulah bila sampai sebab setiap hari kakak ketiga aku check memang tak ada. Memang tak adalah sebab dia dah jatuh berbaring dalam peti surat. Kakak aku just tengok bahagian luar peti surat je sebab dia tak bawa kunci, jadinya tak nampaklah isi dalam peti surat rumah kami. 

Personal Identification Number (PIN) dari Google AdSense akan sampai bila akaun AdSense kita dah cecah 10 USD. Mula mula aku dapat email yang mengatakan PIN AdSense akan dihantar kepada aku pada tarikh 24 June 2021. Tapi sebulan menunggu masih tak kunjung tiba, aku request PIN lagi sekali pada 24 Julai 2021. 


Aku dah bercadang nak pergi pejabat poslaju dalam minggu ini atau minggu depan. Tapi nasib baik tak sempat pergi! Ish seronok dia lain macam bila dah dapat PIN AdSense ni. Padahal bukan apa sangat pun hahaha.


Dah selamat verify address, maka hilanglah warning merah di dashboard akaun AdSense. Akhirnya. Harap harap lepas ni tak ada dah naik warning apa apa lagi. Tak suka betul kalau ada naik warning macam tu. 

Kepada sesiapa yang tengah tunggu PIN AdSense, aku doakan surat PIN AdSense kamu semua selamat sampai. Mungkin lambat sikit sebab pandemik Covid-19 kan, jadi jangan expect akan sampai dalam masa sebulan. Lepas sebulan tak sampai juga, request lagi. Tak sampai juga lagi, request lagi sampailah surat tu sampai. Ingat besar sampul suratnya, sekali sampai kecil je. Macam payslip pun ada juga. Tapi tak kisahlah kecil besar, janji sampai. Dan yang penting, aku tak payah pergi pejabat poslaju HAHAHA. 

Musim pandemik ni memang malas nak keluar rumah sebab takut. Gila tak takut dengan macam macam jenis varian delta sekarang ni, siap ada delta plus lagi. Dah macam smartphone dah. Nak pergi kedai pun malas sebab takut tak pasal pasal jadi close contact. 

Sunday, 25 July 2021

Request PIN AdSense Buat Kali Pertama


Nampaknya sebulan sudah berlalu dan surat AdSense masih belum kunjung tiba. Maka terpaksalah request Personal Identification Number (PIN) buat kali pertama. Cukup sebulan dari tarikh aku dapat email yang cakap aku dah berjaya untuk dapatkan PIN dari Google. 


Baca disini: AdSense dan Personal Identification Number (PIN)


Setiap hari check peti surat dengan harapan ada lah surat AdSense sampai. Tapi setiap kali check, setiap kali itulah perasaan hampa menjelma bila tengok peti surat masih kosong. Gigih okey turun bawah pergi check peti surat. Kakak aku tiap kali balik kerja, sebelum naik lif mesti pergi check dekat peti surat. 



Masih berbaki tiga kali percubaan untuk request PIN. Kalau tak sampai sampai juga, tak tahulah aku. Dah excited nak letak PIN tapi masih belum ada kesempatan lagi, iyelah surat pun tak sampai sampai lagi hahaha. Mungkin sebab Covid kot, jadi memakan masa yang lama untuk surat sampai. Ataupun surat ada je di pejabat poslaju. 

Kalau mengikut pengalaman bloggers yang lain, surat AdSense biasa sampai dalam dua hingga empat minggu sahaja. Tapi masa tu tahun bila. Memang tahun tahun sebelum Covid ada lagi. Dan baru beberapa hari lepas aku baca entri dari blog mana ya aku lupa pula, dia pun baru terima surat AdSense lepas EMPAT BULAN lebih. Ya teman teman, empat bulan. Bukan empat minggu.

Itupun dia pergi pejabat poslaju sendiri, pergi collect sendiri. Jadi aku tak boleh letak harapan yang tinggi lah yang surat akan sampai dalam masa terdekat. Entah entah aku pun kena pergi collect sendiri di poslaju. Hohoho malas nya ya Allah. Tapi minta mintalah sampai di peti surat rumah aku dengan selamat. 

Aku tak suka tengok ada warning merah merah dalam akaun AdSense aku. Kalau boleh nak setel awal awal, tapi itulah masalahnya. Selagi suratnya tak sampai, selagi itulah tak boleh setel :')

Jadi akhir kata, buat teman temanku, jaga diri semuanya. Kes Covid19 di Malaysia dua tiga hari ini memang menyeramkan sebab dah mencecah hampir 16, 000 kes. Ada aku baca jangkaan kes Covid19 di Malaysia boleh mencecah 24, 000 kes. Jadi, stay safe dan take care! 

Wednesday, 21 July 2021

Pengalaman Bersama Intellifluence

Hello semuanya! Entri aku kali ini aku rasa sebilangan besar bloggers dah pernah baca dan tahu tentang Intellifluence. Sebab apa aku cakap sedemikian? Sebab kebanyakan bloggers sekarang dah ramai yang sign up bersama Intellifluence. Begitu juga dengan aku. 


Jadi kali ini, aku nak share pengalaman aku bersama Intellifluence. Sebelum aku pergi jauh, aku nak terangkan sikit apa itu Intellifluence. Intellifluence adalah satu platform dimana seseorang itu boleh dapat review jobs. Bukan secara percuma, tapi ada bayarannya. Bukan kita yang kena bayar, tapi orang yang membayar hasil kerja kita. 

Bayaran bukan dalam Malaysian Ringgit tapi dalam US Dollar. Ya teman teman, dalam US Dollar. Kalau convert ke duit Malaysia, agak agak berapa ringgit ya? Atau berapa ratus? Hehehe. Bayaran yang diterima akan dimasukkan ke dalam akaun PayPal apabila mencecah 25.00 US Dollar. Bukan 100.00 US Dollar macam AdSense. Cukup 25.00 US Dollar, automatik duit akan diproses dan ditransfer ke dalam akaun PayPal kita. 

Jobs? Jangan risau, kita boleh pilih jobs apa yang sesuai dengan diri kita. Tak ada paksaan sama sekali. Kalau kita rasa job tu sesuai dengan kita, barulah kita apply. Tapi kalau rasa macam tak ngam, abaikan je. Boleh survey jobs lain pula. Banyak jobs yang ada dalam Intellifluence. Siapa yang tahu mana satu review jobs yang pernah aku ambil, maka bijaklah kamu hehehe. 

Jobs yang available tak semestinya menulis di blog sahaja, boleh jadi di Instagram, Youtube dan sebagainya. Tapi kalau tanya aku, aku suka yang melibatkan blog. Kalau jobs yang melibatkan Instagram tu aku macam a little bit shy shy shy hehehe. Tapi sesiapa yang follow aku di Instagram, jangan terkejut pula kalau nampak story aku lepas lepas ni kikiki. Tapi setakat ni, aku masih belum ambil jobs yang melibatkan Instagram dan Youtube. Masih memikirkan.

Macam mana nak dapat jobs yang banyak? Sesiapa yang sign up kena pastikan profile kamu semua mencapai 100%. Tapi tapi tapi, pada permulaan memang tak akan capai 100% terus. Aku pun dapat 80% something. Lepas dah selesai satu job, baru naik jadi 100%. 

Tapi make sure, dekat bahagian About Me tu kena karang ayat bombastik sikit. Biar orang tengok profile kita, orang rasa yakin nak bekerjasama dengan kita. Aku jenuh juga lah nak karang ayat tentang diri aku tapi bedal saja. Janji nampak panjang dekat About Me tu HAHAHA. 


Profile aku capai 100% bila dah selesai satu jobs


Ini job pertama yang aku buat dan sudah eligible pembayarannya. Tapi memandangkan setiap hari Jumaat sahaja pembayaran akan dilakukan, jadi aku kena tunggu 23 Julai untuk duit ditransfer ke dalam akaun PayPal aku. 


Macam aku cakap tadi, tak payah tunggu 100.00 US Dollar baru boleh cashout. Minimum 25.00 US Dollar sahaja. Bolehlah daripada tak ada kan? Hanya perlu menulis sahaja. Senang. Hehehehe.


Job kedua masih pending sebab article yang aku tulis baru lulus 14 Julai tempoh hari, jadi aku kena tunggu selama 15 hari baru duit akan menjadi eligible. Tak apa, 15 hari sahaja. Bukan berbulan bulan.


Ini antara flow dari aku mula mula berminat untuk buat review job tersebut sampailah job aku diterima oleh pihak mereka. 

  • 03 Julai (6.33 petang) - Aku hantar pitch kepada pihak di sana lepas aku berminat untuk buat review job yang ditawarkan oleh mereka
  • 03 Julai (7.17 malam) - Hari yang sama pitch aku diterima dan aku baru boleh mula menulis review tentang job tersebut. 
  • 03 Julai (7.39 malam) - Dan pukul 7.39 malam aku hantar link entri yang telah aku publish di blog. 
  • 05 Julai - Job aku telah diterima oleh pihak mereka. Jadi aku kena tunggu selama 15 hari barulah bayaran akan dikreditkan ke dalam akaun PayPal aku. Dan untuk job pertama ni, bayaran yang aku dapat ialah sebanyak 100.00 US Dollar. 

Bolehlah jana pendapatan sambil sambil blogging. Janji usaha. Tak adanya duit nak jatuh dari langit macam tu saja kan?

Nak access akaun Intellifluence kita pun senang sebab Intellifluence dah ada aplikasi di Play Store dan juga App Store. Boleh check setiap hari jobs apa yang available dan menarik untuk diambil. Oh ya, bukan semua jobs dibayar 100.00 US Dollar ya, ada yang dibayar 20.00 US Dollar, 75.00 US Dollar dan sebagainya.

Jadi sesiapa yang berminat juga nak buat pendapatan sambilan bersama blog, Youtube atau Instagram, bolehlah mendaftar disini -- Daftar Sini

Belum cuba belum tahu, sudah cuba pasti mahu lagi 😉

Kalau tak faham, boleh tanya. In shaa Allah aku tolong mana aku mampu. Adios!

Wednesday, 7 July 2021

Bertukar Warna

'Eh, bertukar warna pun nak update entri juga ke?

Mestilah! Hehehe. 

Ada beberapa orang perasan perubahan di blog aku. Tak adalah major perubahan pun, minor sahaja. Berubah warna dan kedudukan beberapa widget. 

'Kenapa tak tukar template? Tempoh hari bukan ke cakap teringin nak tukar template, nak pakai etsy template lah.'


Dan aku masih mengekalkan template blog yang sama adalah kerana:


Ada beberapa orang komen, cantik memang cantik tapi takut tak mesra Search Engine Optimization (SEO), pageviews menurun dan jejas AdSense. Jadi nak selamat, kita kekal sahaja dengan template lama. Tukar warna saja dari merah jambu kepada ungu.

Bagi aku not bad pun template sekarang ini, tapi itulah. Aku saja yang mudah bosan, sikit sikit nak tukar template, sikit sikit nak tukar template. Tapi buat masa sekarang, kita tahan diri dulu. Pakai saja yang mana ada. 


Sebab apa tukar warna kepada warna ungu? 

Sebab ungu merupakan salah satu warna kegemaran aku. Yang sebetulnya nak tukar kepada warna kuning, tapi takut menyerlah sangat 😂 Nanti kan berpinar pinar biji mata bila masuk blog aku HAHAHA. 

Warna hijau pun warna kegemaran aku juga, tapi header blog terbuat campuran dua warna iaitu hitam dan ungu. Makanya, kita tukar semua jadi warna purple. 

Oh ya, cakap pasal header kan, rasa nak mention Bola Katok sebab atas pertolongan dia, header blog aku kembali normal. Siap berbalas email lagi sebab nak tolong aku dapatkan kembali header aku hehehe.

Actually header aku sebelum ini jadi blur dan kecil. Tak tahulah kenapa jadi begitu. Tapi lepas tambah code yang diberikan oleh Bola Katok ke dalam HTML, terus elok! Dah besar dan tak blur. 

Jadi, kita pun buat lah header baru di canva. Buat biasa biasa sahaja. Tak kreatif mana pun. Janji ada header 😂

Header 1
Header 2
Ini bukan header blog aku, tapi aku saja saja buat untuk Rabia

Tak cantik dan tak kreatif pun designnya. Orang cakap sekadar ada rupa, tapi entah entah rupa pun tak ada hahaha. Tangan tak berseni nak buat macam mana kan? Huhuhu. 

Bak komen Alien Oren, 'so lively, i can smell the lavenders here.'

Yes, kalaulah blog boleh letak pewangi, memang aku letak pewangi lavender! Sebab bau lavender merupakan bau paling aku suka! Pelembut baju (softener) aku beli bau lavender, sabun baju (FAB) pun ambil yang lavender, pewangi bilik pun bau lavender! 

Sampai kakak aku bosan HAHAHA. Semua bau lavender. Macam bau-bau lain tak wujud hehehe. Nasib baik dalam toilet pewangi strawberry, bukan lavender. Tapi itupun tetap berbau manis juga.



Antara komen komen yang aku dapat tentang perubahan warna blog. Adios! 

Monday, 5 July 2021

Top 5 Most Read Entries Based on Google Search Console

Top 5 Most Read Entries di atiqahnajihah.com. Hari ini tiba tiba rasa nak berkongsi most read entries blog aku. Yang sebetulnya, tak ada idea nak update apa, maka terhasillah entri ini hehehe.


Ala tak salah kan kalau nak share lima entri terbaik yang pernah aku publish di blog aku ini setakat hari ini. Tak adalah nak cakap hebat, hanya sekadar berkongsi 😂 Blog masih di proses beginner, followers pun baru 123 orang. 


Tak dan nak kejar macam followers blog blog orang lain. Masih ada yang jauh lagi hebat! Dan aku sendiri, masih banyak benda yang perlu dipelajari begituu kau Senang kata, masih jauh lagi perjalanan blog aku untuk dilalui HAHAHA.


Okey kembali kepada tajuk, Top 5 Most Read Entries ini aku ambil based on Google Search Console. Aku setiap hari buka untuk tengok perkembangan blog walaupun ada beberapa perkara aku tak faham. Bedal sajalah. Faham yang mana mudah difahami sajalah HAHAHA.


1.    Nombor satu jatuh kepada entri bertajuk Jaringan Prihatin Tunetalk. Baca disini: https://www.atiqahnajihah.com/2021/05/jaringan-prihatin-tunetalk.html


Tak dinafikan, entri pasal Jaringan Prihatin inilah yang buat earnings AdSense aku mencanak naik untuk beberapa hari! Serious tak tipu. Kalau bukan sebab entri ini, aku rasa, aku masih tak cukup nak kumpul 10 US dollar.


Aku langsung tak expect yang entri ini akan meletop kebabom gitulah lebih kurang 😂 Aku update macam biasa dan kemudian aku share di Twitter. Aku share dalam pukul 7 lebih rasanya. Dekat dekat nak Maghrib kalau tak silap aku.


Dan pap! Blog aku terus dikunjungi oleh orang ramai. Macam kunjung rumah dah bunyi ayat ini hahaha.


Mana aku tahu? Aku kan ada letak yang freeuseronline, jadinya dari situlah aku tahu. Legit saja kan freeuseronline itu kan? Malam aku publish entri tersebut, aku bukalah blog aku melalui telefon. Aku nampak 70 something online user.


Me be like "what?!" Memang tak percaya. Keesokan harinya aku buka akaun AdSense, memang naik earnings aku. Mula mula aku ada dalam 0.32 US dollar, tapi lepas saja entri tersebut di publish, earnings aku naik dalam 7 US dollar.


Dan sampai sekarang, entri tersebut masih menjadi the most read entries di blog aku. 


2.    Entri kedua jatuh kepada entri yang bertajuk Pengalaman Bekerja di McDonalds. Boleh baca disini: https://www.atiqahnajihah.com/2021/05/pengalaman-bekerja-di-mcdonalds.html


Mungkin ramai yang beminat nak tahu macam mana bekerja di fast food restaurant kan? Mungkin sebab itulah entri tersebut menjadi entri kedua the most read bagi blog aku.


Moga moga apa yang aku kongsi serba sedikit dapat membantu memberi pencerahan kepada orang yang memerlukan maklumat tentang pekerjaan di McDonalds hehehe.


3.    Seterusnya, yang ketiga jatuh kepada entri bertajuk Lee Kwang Soo Last Episode on Running Man Episode 559. Baca disini: https://www.atiqahnajihah.com/2021/06/lee-kwang-soo-last-episode-on-running.html


Rentetan berita pengunduran Lee Kwang Soo dalam variety show Running Man, ramai yang mencari cari tentang berita tersebut.


4.    Entri keempat yang menjadi the most read entries based on Google Search Console ialah entri yang bertajuk Ujian Bahasa Terengganu. Boleh baca disini: https://www.atiqahnajihah.com/2021/03/ujian-bahasa-terengganu.html?m=1


Mungkin ramai yang berminat nak belajar bahasa Terengganu? 😂


5.    Dan entri di tempat kelima pula jatuh kepada entri yang bertajuk Claim Free 40GB YES Sim on Shopee. Baca disini: https://www.atiqahnajihah.com/2021/06/claim-free-40gb-yes-sim-on-shopee.html


Mungkin sebab ebelia kan? Sebab YES Sim ini aku redeem sebab aku dapat ebelia. Dan aku rasa mungkin ramai yang ingin claim juga, tapi tak tahu macam mana caranya. Mungkin. Hehehe.


Dan itu sahaja. Cadangnya nak buat 10 entri terbaik tapi panjang sangat. Jenuh orang nak baca HAHAHA. Itupun kalau baca 😜

Friday, 25 June 2021

AdSense dan Personal Identification Number (PIN)

Alhamdulillah, lima belas hari menunggu akhirnya kamu muncul juga. Apa yang muncul? Iklan AdSense di blog ini.

Itulah, tukar domain blog tak fikir panjang, nasib baik menyebelahi aku sebab hanya perlu menunggu selama lima belas hari sahaja. Kalau baca pengalaman orang lain, ada yang sampai berbulan bulan lamanya. 


Pukul 10.33 pagi aku dapat email daripada Google AdSense yang mengatakan blog aku iaitu atiqahnajihah.com sudah bersedia untuk memaparkan iklan AdSense. Terus buka blog, tengok tengok dah ada iklannya. 

Setiap hari aku check email, tunggu bilalah Google AdSense nak hantar email dekat aku HAHAHA. Kalau dulu, masa first time apply, aku hanya menunggu dalam masa tiga hari sahaja, terus diterima. Tapi kali kedua, terpaksa tunggu lima belas hari.

Lima belas hari pun lima belas hari lah, janji lulus hehehe. Takut juga kalau kena reject, macam contoh baca pengalaman orang lain yang pernah direject oleh Google AdSense atas beberapa sebab, contohnya:

  • Do not create multiple pages or sites with duplicate content
  • Provide content that gives users a reason to visit, and return to your site
  • Provide the information or service promised
  • Pages should provide originality and added value
  • Strive for well-organized and information rich content
  • Avoid placing ads on non-content based pages

Ini antara sebab-sebab direject oleh Google AdSense yang dialami oleh Sii Nurul. Nurul dan Kak Fiza antara orang yang aku selalu tanya kalau berkenaan AdSense. Yang sebenarnya, aku tersangatlah segan nak email untuk tanya beberapa soalan, tapi memandangkan aku masih tak faham juga, terpaksa aku email juga.

Terima kasih ya sudi menjawab persoalan yang bermain di mindaku, bukan aku tak google, tapi bila dah google google pun masih pening, terpaksalah bertanya juga. 

Sebab itu, aku buang semua broken links yang ada dalam blog aku, edit semula entri lama lama dan bagi lebih patah perkataan. Minimum patah perkataan yang aku kena tulis dalam sesebuah entri ialah 300 patah perkataan. Ada yang cakap kena melebihi 500 patah perkataan dan ada yang cakap 300 patah perkataan sudah mencukupi. Tapi kalau boleh, aku nak tulis lebih daripada 500 patah perkataan.

Itupun kalau bolehlah HAHAHA. Ada saja entri yang 300 lebih patah perkataan, 400 lebih patah perkataan, janji melebihi 300 patah perkataan lah. Kalau tak cukup patah perkataan, kena panjangkanlah. Tapi kalau tak ada idea sangat, aku padam entri. Jenuh tahu nak edit satu satu entri. 

Aku banyak juga padam entri sebab rasa macam tak penting. Tapi nak lulus AdSense kan, kenalah berusaha sikit hehehe. 

Dan lagi satu, semua entri yang berkaitan dengan segmen, contest, giveaway yang aku anjurkan atau aku sertai, lepas dah selesai atau tamat, aku akan padam entri tersebut. Kalau tak padam, aku akan revert to draft. 

Dan dan lagi satu, aku tak pakai bahasa singkatan, sebab itu kalau perasan aku guna bahasa yang formal. Contoh, kalian, itu, ini dan sebagainya. Kadang kadang rasa macam cringe juga bila baca balik penggunaan bahasa yang aku pakai, tapi tak apalah 😂 

Tiba tiba, dalam pukul 6.25 petang, dapat email lagi sekali daripada Google AdSense yang mengatakan Google AdSense akan menghantar Personal Identification Number (PIN) melalui surat kepada aku.

Zaman dah maju pun masih hantar melalui surat ya. Dari luar negara lagi. First time nak terima surat dari luar negara, bukan biasa biasa 😂 


Personal Identifiation Number (PIN) ini akan dihantar apabila akaun AdSense kita telah mencapai USD10. Alhamdulillah, semalam juga akaun AdSense aku berjaya mencecah USD10. 

Entah berapa minggu surat akan sampai ya. Jangan sampai berbulan bulan :') Tak senang duduk rasanya hahaha. Harap haraplah surat selamat sampai. Ada yang cakap alamat kena sama seperti dalam kad pengenalan, ada yang cakap tak sama pun tak apa.

Aku macam takut juga sebab alamat yang aku isi dalam akaun Google AdSense tak sama seperti dalam kad pengenalan aku. Dah tak ada orang duduk di rumah yang beralamat dalam kad pengenalan aku, jadi terpaksalah aku buat alamat rumah menyewa sekarang ini. Moga moga selamat sampai. 

Nak kena check peti surat seminggu sekali ke macam mana? Hahaha. Sudahlah peti surat duduk dekat kawasan terlindung, seram aku nak pergi check HAHAHA. Memang kawasan perumahan aku duduk selamat, tapi itulah, takut juga kadang kadang bila sunyi sangat.

Jadi sekarang hanya perlu menunggu surat PIN dari luar negara sampai ke rumah. Barulah boleh verify address.

Nota jemari: Berapa lama surat PIN sampai ke rumah kalian bagi sesiapa yang pernah terima PIN? Ada yang pernah request PIN kali kedua atau kali ketiga ke? 

Wednesday, 16 June 2021

Teringin Nak Beli Etsy Template Blog

Teringin betul ya, setiap malam buka tutup website etsy.com. Sebab terkenankan template blog di etsy. 

Tak dinafikan, template blog di etsy banyak yang cantik cantik. Tapi harganya pun cantik HAHAHA. Aku tak tengoklah template yang cecah ratus ratus apatah lagi ribu ribu itu.

Tengok bawah RM 50.00 sahaja. Itupun dah banyak yang cantik cantik! Cantik pada pandangan akulah. Simple sahaja. Layout simple.

Tapi tak beli beli lagi sebab masih memikirkan. Tak tahulah bila nak habis fikir. Perempuan kan, selagi tak beli, selagi itulah berlegar legar dalam kepala otak :')

Nanti dah beli, mulalah menyesal lah, itulah, inilah dan macam macam lagi. Rumit ke seorang perempuan? HAHAHA. Ke aku saja yang macam itu? Hehehehe.

Memikirkan bila dah beli, mestilah kena tukar template. Tak akan nak disimpan saja. Nak kena hadap coding template yang memeningkan kepala satu hal. Lagi satu hal, ada terbaca time mohon AdSense tak boleh tukar tukar template blog. 

Betul ke? 

Sebab itulah aku masih kekal dengan template blog yang sedia ada ini. Dah lama tak tukar. Terdetik juga nak tukar tapi tahan diri. Hmmm dengan template blog bukan main tahan diri, tapi bila buka shopee, tak boleh tahan diri pula 😂




Pilihan pertama aku. Berkenan betul aku dengan font dia pakai. Jenis aku, aku cerewet sikit pasal font. Benda pertama aku tengok ialah font. Yang kedua baru tengok layout blog. 

Memang boleh tukar font di template sedia ada ini, tapi kadang kadang bila tukar font yang aku minat, dia macam tak jadi. Itu yang frust menonggeng. Gigih download dan install dalam laptop, sekali apply di blog, tetap tak menjadi. Tak tahu kenapa dia tak detect.

Kadang di laptop aku dia detect, tapi bila orang lain buka blog aku, dia jadi font lain pula. Mungkin sebab font itu hanya ada di laptop aku sahaja kan? Jadi dia tak boleh detect bila buka di laptop atau telefon orang lain? 

Boleh jadi ke macam itu?




Dan yang terakhir, pilihan kedua hehehe. 

Bagi kalian, yang mana cantik? Kalau ikutkan harga, yang kedua lagi murah berbanding yang pertama. Tapi kalau ikut pilihan hati, aku lagi suka pilihan nombor satu.

Bak kata kakak aku, yang percuma ada. Pakai saja yang percuma. Jimat duit HAHAHA. Tak membantu langsung! Tapi bila difikirkan balik, ada betulnya juga kan? Yang percuma dah ada, pakai saja yang percuma. Tak payah pening pening fikir nak beli ke tidak 😂

Jadi, nombor satu ataupun nombor dua? In case, tak boleh tidur, tiba tiba terbeli. Macam terbeli domain blog hari itu HAHAHAHA.

Nota jemari 1: Banyak lagi template blog yang cantik cantik, pergi etsy.com dan search blogger template. Mana tahu ada yang TERbeli hehehe :P

Nota jemari 2: Dulu berangan, kalau menang contest yang #luckyblog by Alien Oren, nak pakailah template ini, sekali nah merudum jatuh dari nombor satu kepada nombor lima HAHAHA :')

Wednesday, 9 June 2021

Blog Bertukar Nama

Yes, akhirnya. Hehehe. Finally, secara rasminya Atiqah Najihah's blog sudah bertukar daripada bilagadiskidal.blogspot.com menjadi atiqahnajihah.com


Penangan tak boleh tidur semalam, tiba tiba terbeli domain pukul 2 pagi HAHAHA. Nasihat aku, jangan beli pukul 2 atau 3 atau 4 pagi, tak lena nak tidur 😂 


Aku dah off internet pukul 2 lebih tapi pukul 4 lebih masih belum tidur sebab asyik terfikirkan betul ke aku beli domain ini, betul tak aku transfer duit ke account number NetKL itu dan macam macam lagi :')


Sebenarnya memang dah lama nak ada domain sendiri, barulah syok nak berblogging kan hehehe.


Tapi atas beberapa faktor, tak beli beli juga domain. Sampailah malam tadi bila tak boleh tidur, tergoogle cara cara beli domain untuk blogspot.


Aku rujuk cara pembelian di blog ini: https://www.sabreehussin.com/cara-beli-domain-profesional-untuk-blog-percuma-blogspot/


Buat masa sekarang, baru beli domain. Hosting masih belum dibeli. Masih tengah memikirkan hehehe. Gigih email kak Fiza tanya pasal hosting. Mujur kak Fiza cakap tak wajib beli hosting. Domain saja sudah memadai. Alhamdulillah hehehe.


Hosting agak mahal kalau dibandingkan dengan harga domain. So, no need to buy hosting. Cukup dengan domain sahaja.


Murah sahaja domain aku beli ini iaitu RM 45.00 untuk satu tahun. Tapi semalam total aku bayar RM 55.00 sebab RM 10.00 cas untuk pemasangan domain. 


Oh ya, sebelum itu, aku beli domain di NetKL Network. Servis tiptop! Menjawab semua soalan dengan baik. Okay, RM 10.00 itu dikira cas servis NetKL sebab tolong pasangkan domain di blog kita. Kalau kita buat sendiri, takut tak menjadi pula kan? Alang alang, bayar saja RM 10.00. Sekali bayar sahaja. 


Mula mula tak nak juga sebab nanti NetKL boleh akses blog kita, tapi memandangkan aku ini tak adalah reti mana nak setting domain, makanya kita add on saja cas pemasangan domain. Nanti siap, boleh tukar password kalau takut diceroboh.


Pembayaran tahun hadapan hanya RM 45.00 sahaja. Bagi aku berbaloi! Murah! RM 45.00 untuk satu tahun teman teman. Bukan sebulan sekali. Jadi, RM 45.00 bahagi 12 bulan bersamaan RM 3.75 sahaja untuk satu bulan. Tak sampai RM 5.00 pun!


Selesai beli domain, buka blog tiba tiba tak ada iklan AdSense. Jangan risau, boleh update new site di akaun google AdSense kita. Iklan hilang sebab AdSense dah tak jumpa link blog lama kita. So just update dan tunggu google review. 


Nota jemari: Harap harap Google AdSense tak bermasalah ya lepas beli domain baru nanti jenuh pula nak kena setting Google AdSense 😂