Showing posts with label Religion. Show all posts
Showing posts with label Religion. Show all posts

Wednesday, 18 August 2021

Menjauhkan Diri Daripada Sakit Hati dengan Kata-katanya dan juga Perbuatannya

Siapa sini suka jauhkan diri dari kawan kawan bagi mengelakkan sakit hati dengan kata-kata yang keluar dari mulut mahupun dari perbuatannya? Kalau tanya aku, aku tak akan jauhkan diri dari kawan-kawan yang mulut puaka, senang kata mulut puaka atau mulut tak ada lesen hahaha. Cakap ikut sedap hati dia saja. 

Tapi, kalau 'dia' memang dah melampaui batas, aku akan jauhkan diri juga bagi mengelakkan kesihatan mental aku terganggu. Selagimana aku masih boleh tolerate, aku bertahan dan bersabar. Sebab jenis aku, lantak kau lah. Janji dia tak cuba cederakan aku, aku masih okey.

Perbuatan menjauhkan diri dari kawan-kawan bagi mengelakkan diri kita daripada sakit hati dengan kata-katanya dan perbuatannya adalah suatu perkara yang dianjurkan disisi syarak. Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn 'Amru R.Anhuma, beliau berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud,

"Seorang muslim itu adalah mereka yang membuatkan muslim yang lain selamat dari kejahatan lidahnya dan juga tangannya."

Tuesday, 17 August 2021

Al Quran dan Terjemahannya

Alhamdulillah my new collection dah selamat sampai! Dah sampai dua hari lepas dan excited gila tunggu bila check tracking, parcel dah out for delivery. al-Quran beserta terjemahannya ni dalam bahasa Melayu, bukan dalam bahasa Indonesia. 


Walaupun kita serumpun dengan Indonesia tapi ada juga sesetengah perkataan Indonesia yang aku tak faham maksudnya. Tapi normal kan? Tak semua orang akan faham bahasa negara lain, begitu juga sebaliknya. 


Dah lama sebetulnya nak beli al-Quran yang ada terjemahan ni tapi macam biasalah seketul atiqah najihah, tak beli beli juga. Beli benda lain ingat pula contohnya makanan kikiki. Bukan tak ada al-Quran sebelum ni, tapi al-Quran lama tak ada terjemahan. Memang ayat ayat suci al-Quran semata mata. Jadi teringinlah nak beli yang ada terjemahan. Boleh baca. 


Macam mana boleh beli? Alkisahnya tengah syok scroll twitter, ternampak ada orang promot buku terjemahan al-Quran ni. Terus rasa nak beli sebab nampak menarik. Terus search di shopee sebab nak free shipping hehehe. Sebab tu, kalau nak beli apa apa, memang aku akan tuju shopee dulu. Bagus sebab ada free shipping, dan lagi bagus kalau ada cashback sekali hihihi.

Saturday, 14 August 2021

Afdhal Jaga Wuduk Sampai Solat Seterusnya atau Ambil Wuduk Baharu?

Siapa sini yang mampu jaga wuduk dia dari solat Zohor ke solat Asar? Ataupun solat Maghrib ke solat Isyak? Angkat tangan! Hebatnya kamu! Hehehe. Kalau tanya aku, aku tak mampu nak jaga wuduk walaupun daripada solat Maghrib ke solat Isyak 😂 Solat Zohor ke solat Asar tak payah cakaplah, lagi tak mampu nak jaga wuduknya HAHAHA.

Walaupun singkat je waktu Maghrib, most of the time aku tak mampu jaga. Tak tahulah kenapa, kadang kadang tak buat perkara yang membatalkan wuduk pun tapi aku akan tetap ambil wuduk baru. Kalau dah was was tu, baik ambil wuduk baharu je. Baru yakin!

Mana tahu ada terkentut tanpa sengaja kan? Jadi jalan selamat, aku ambil wuduk baharu. Tak susah pun. Tak sampai dua minit ambil wuduk. Dah selesai dan dah boleh tunaikan kewajipan yang diperintahkan oleh Allah s.w.t. Jadi, yang mana satu lagi afdhal? Jaga wuduk sampai solat seterusnya atau ambil wuduk baharu?

Jaga wuduk dan juga sentiasa dalam keadaan berwuduk merupakan salah satu perbuatan yang terpuji. Sebab apa? Sebab kita dapat bersedia dan lebih memudahkan untuk beribadah tak kira ibadah fardhu mahupun sunat. Walaupun kita dapat jaga wuduk dari solat Zohor ke solat Asar, kita disunatkan untuk memperbaharui wuduk kerana ia merupakan salah satu sunnah dan kebiasaan yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w.


Jadi, yang mana satu lagi afdhal? Ambil wuduk baharu adalah lebih afdhal dan baik kerana perbuatan tersebut tergolong dalam kelebihan orang yang banyak berwuduk. Perbuatan memperbaharui wuduk setiap kali solat merupakan sunnah Rasulullah s.a.w. Satu hadis yang diriwayatkan daripada Saidina Anas bin Malik yang bermaksud,

'Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. berwuduk setiap kali solat. Aku bertanya: Bagaimanakah kalian (para sahabat) lakukan? Anas r.a. menjawab: Pada kami cukup hanya satu wuduk sahaja jika tidak berhadas.'

Terdapat beberapa pandangan berbeza tentang syarat-syarat bagi seseorang yang disunatkan memperbaharui wuduk dalam kalangan para ulama mazhab al-Syafie. Iman al-Nawawi berkata:

Para ulama' mazhab al-Syafie berpandangan disunatkan untuk memperbaharui wuduk iaitu seseorang yang yang sudah berada dalam keadaan suci daripada hadas kemudian dia berwuduk buat kali kedua tanpa sebab hadas.

Pertama, disunatkan memperbaharui wuduk bagi sesiapa yang telah mendirikan satu solat samaada solat fardhu mahupun sunat. Kedua, tidak disunatkan kecuali bagi sesiapa yang mendirikan solat fardhu sahaja. Ketiga, disunatkan bagi sesiapa yang ingin melakukan sesuatu perbuatan yang tidak sah kecuali dengan bersuci seperti memegang al-Quran dan sujud tilawah. Keempat, disunat walaupun tidak melakukan apa-apa ibadah yang memerlukan wuduk dengan syarat hendaklah disenggangkan waktu antara berwuduk dan perbuatan memperbaharui wuduk itu dengan satu kadar waktu yang sama dengan perbuatan mengambil wuduk sebagai satu pemisah

Memperbaharui wuduk bukanlah perkara wajib. Hanya sunat sahaja. Tak jadi masalah pun kalau kita jaga wuduk sediaada dan dibawa ke solat seterusnya. Tak ada masalah. Boleh. Janji kita yakin yang wuduk kita masih belum batal. Kelebihan kelebihan orang yang sentiasa berwuduk antaranya ialah sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud:

'Apabila seseorang muslim atau mukmin mengambil wuduk, lalu dia membasuh wajahnya, maka keluarlah dari wajahnya segala dosa yang telah dilihat oleh kedua-dua matanya melalui air atau titisan air yang terakhir. Ketika dia membasuh kedua-dua belah tangannya, maka keluarlah daripada kedua-dua belah tangannya setiap dosa yang dilakukan oleh tangannya itu bersama titisan air yang terakhir. Ketika dia membasuh kedua-dua belah kakinya, makan keluarlah dari kedua-dua belah kakinya itu setiap dosa yang dilangkah oleh kedua-dua kakinya itu bersama air atau titisan air yang terakhir sehinggalah dia selesai berwuduk dalam keadaan bersih daripada dosa-dosa.

(Riwayat Muslim - 360)

WaAllahu a'lam

Friday, 13 August 2021

Boleh Ke Bertemu Kucing Kesayangan di Syurga nanti?

Bila sebut kucing, mesti ramai yang membela kucing sebagai haiwan peliharaan kan? Tidak kurang juga yang tidak membela atas sebab-sebab yang tertentu seperti takut kucing, masalah kesihatan dan sebagainya. Aku sendiri tergolong dalam golongan orang yang suka bela kucing di rumah. Dululah. Sekarang tak bela dah sebab duduk rumah bertingkat. Kesian dengan kucing nanti sebab terperap je dalam rumah. Tak bebas. 

Kucing kucing aku bela semua kucing kampung. Tak pernah lagilah beli kucing sebab tak mampu. Kadang kadang geram juga tengok kucing orang lain, semua bulu kembang setaman. Manja. Kaki pendek. Hidung penyek. Tapi bila fikir semula, kalau semua orang pakat beli kucing, kucing kampung nanti siapa nak bela? Kucing kampung pun ada je yang comel comel. Nak kucing gangster, belalah kucing warna oren. Memang gangster kampung pisang!

Kalau ada sesiapa yang masih ingat, aku pernah cerita tentang dua ekor kucing kepunyaan kakak kedua aku yang bernama Sayang dan Hitam. Sadly, Sayang dah mati (kami semua fikir dia dah mati) sebab dah lama tak balik rumah walaupun kakak kedua aku dah habis pantang. Dah balik rumah di Marang semula dah. Sayang tetap tak balik balik. 

Kami (baca: aku, kakak ketiga dan kakak kedua) fikir Sayang mati sebab sebelum kakak kedua aku start cuti bersalin, Sayang macam ada luka atas hidung dan atas kepala. Memang teruk. Dia punya luka tu dah jadi berair, berdarah. Mula mula luka kecil je, tapi lama lama macam makin merebak sampai ke pipi sikit. Kiranya dah tak nampak macam hidung dah, nampak luka yang makin besar dan setompok atas hidung Sayang. 

Puas kesat sebab ingatkan luka biasa je tapi masih tetap sama. Tak sempat bawa pergi klinik haiwan sebab aku dan kakak ketiga dah berpindah ke rumah sewa di Kuala Terengganu. Kakak ketiga kena pergi kursus selama beberapa hari sebelum masuk bekerja. Kakak kedua aku pula dah start cuti bersalin dan duduk di rumah mentua dia buat sementara waktu. 

Kami rasa Sayang mati sebab penyakit sporo. Google google tentang penyakit sporo, rasa macam betul dah Sayang kena sporo. Penyakit sporo bahaya ya teman teman, memang boleh bawa mati dan boleh merebak kepada manusia dan juga kucing kucing yang lain kalau tak dirawat. Nak rawat kucing kena sporo ni memang memerlukan kesabaran, kena selalu bagi semangat dekat kucing. Biar dia terus kuat untuk lawan penyakitnya.

Pendek cerita, Hitam masih setia balik ke rumah kakak kedua aku tu. Balik, makan dan terus keluar semula. Dasar kucing jantan! Dah rasa diri tu besar, memang tak melekat dekat rumahlah kan. Tapi tak apalah as long as dia masih balik makan, masih sihat, itupun dah bersyukur. Sekarang dah pandai memancut. Berapi kepala kakak kedua aku bila Hitam memancut dekat sofa mahal dia 😆


Jadi ada satu persoalan yang bermain main dalam fikiran aku iaitu bila dah kiamat nanti boleh ke kalau kita nak jumpa semula kucing kucing yang pernah kita bela. Selalu orang cakap, in shaa Allah nanti di akhirat sana di syurga sana boleh jumpa semula kucing kucing kita. Tapi betul ke?

Bila tak tahu betul atau salah, kita pun google. Terus jumpa satu artikel yang ditulis oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. Jadi jom kita baca adakah kita boleh berjumpa semula kucing kesayangan di syurga nanti ataupun tidak.

Sebuah riwayat dari Abu Hurairah R.A. bahawa beliau berkata yang bermaksud,

'Sesungguhnya Allah akan menghimpunkan makhluk kesemuanya (pada hari akhirat kelak) iaitu setiap haiwan, burung-burung dan juga manusia. Lalu Allah berkata kepada haiwan-haiwan dan burung-burung, jadilah kamu tanah.'

Tafsir Al Thabari (24/181)

Keadaan haiwan ≠ dengan keadaan manusia di akhirat kelak. Haiwan tak akan dihisab seperti manusia dari segi kebaikan dan keburukannya. Dan haiwan-haiwan juga tak akan dimasukkan ke dalam syurga seperti manusia yang bertakwa. Maka, jadilah debu semuanya.

Ya, itulah jawapannya. Kita tidak akan dapat berjumpa dengan kucing kesayangan di syurga nanti. Tapi para penghuni syurga boleh minta apa sahaja yang mereka mahukan, mungkin mereka boleh minta untuk bertemu dengan kucing mereka? 

Setiap manusia itu lebih utama untuk berusaha memastikan dirinya dapat masuk ke syurga Allah semasa di akhirat kelak. Jadi, jaga kebajikan haiwan-haiwan juga merupakan salah satu perbuatan amalan soleh yang boleh membawa seseorang menuju ke syurga.

Bila seseorang itu sudah berada di syurga, pasti semua kemahuan dan kehendaknya akan ditunaikan dan dituruti sebagai ganjaran dari Allah s.w.t kepada hambaNya yang taat padaNya. 

Tuesday, 10 August 2021

Salam Maal Hijrah 1443

Assalamualaikum semuanya. Semoga semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat seperti sediakala. Semalam kita dikejutkan dengan pemergian Siti Sarah yang telah selamat kembali kepada PenciptaNya setelah beberapa hari bertarung nyawa melawan virus Covid-19. Salam takziah untuk keluarga arwah Siti Sarah. Semoga arwah Siti Sarah berada dalam kalangan orang orang yang beriman. 


Walaupun tak pernah berjumpa, tapi bila dapat tahu berita kematian dia, tak tahu kenapa rasa sedih menjelma di hati. Membayangkan bayi kecil yang diberi nama Ayyash Affan yang belum sempat bertemu dengan orang yang mengandungkannya selama lapan bulan. Baca berita, makin ramai ibu ibu yang mengandung turut mengalami perkara yang sama seperti Siti Sarah. Berapa ramai yang dah kehilangan ibu bapa, datuk, nenek, adik beradik dan sanak saudara angkara Covid-19? Terlalu ramai. Sampai bila ni semua akan berlaku? Wallahualam. Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui apa yang berlaku. 


Hari ini kita sihat, belum tentu esok pun kita akan masih sihat seperti semalam. Hari ini kita masih bernafas, belum tentu esok hari kita masih bernafas seperti hari hari sebelumnya. 


Apa apapun, sempena masuk tahun baru dalam kalendar Islam, aku ingin ucapkan Salam Maal Hijrah buat semua umat Islam tidak kira dimana jua anda berada. Sudah memasuki 1443 Hijrah selepas waktu Maghrib semalam. 



Apa yang istimewa dalam bulan Muharram ni?


Bulan Muharram merupakan salah satu daripada empat bulan Haram. Lagi tiga bulan Haram ialah bulan Rejab, Zulkaedah dan Zulhijjah. Bulan haram ini bermaksud bulan bulan yang sangat dihormati dan dimuliakan. 


Berpuasa pada bulan Muharram juga merupakan puasa yang paling afdal selepas berpuasa pada bulan Ramadhan. Berdasarkan hadis Nabi Muhammad saw yang diriwayatkan oleh Riwayat Muslim (1163) yang bermaksud:


"Dan puasa yang paling afdal selepas bulan Ramadhan ialah berpuasa pada bulan al- Muharram."


Bulan Muharram juga merupakan satu satunya bulan yang disifatkan sebagai bulan Allah swt berdasarkan hadis sahih. Sesebuah tempat, seseorang individu dan sesuatu masa apabila disandarkan kepada Allah, maka secara automatiknya ia menjadi mulia. 


Berpuasa pada 10 Muharram atau kita panggil Hari Asyura juga dianjurkan pada bulan Muharram. Berpuasa pada Hari Asyura menghapuskan dosa dosa kecil setahun yang berlalu (Riwayat Muslim 1162). Pada hari Tasu'a yakni pada 9 Muharram juga disunatkan untuk berpuasa oleh umat Islam. Hadis Nabi yang bermaksud 


"Sekiranya aku masih hidup pada tahun hadapan, nescaya aku akan berpuasa pada hari ke-9 Muharram." - Riwayat Muslim 1134.


Dan akhir sekali, tak ada sebarang doa khusus dari Nabi saw dengan sifat doa awal tahun dan akhir tahun kerana penetapan awal tahun Hijrah juga dibuat selepas kewafafan Nabi Muhammad saw. Namun begitu, secara logiknya tak ada yang salah bagi seseorang itu untuk membaca doa meminta kebaikan dan kesejahteraan buat dirinya sebaik dia memasuki 1443 Hijrah. 


Sumber: Muhammad Fahmi