Showing posts with label English. Show all posts
Showing posts with label English. Show all posts

Thursday, 5 August 2021

English Movie: Aftermath (2021)


Sinopsis:


Pasangan suami isteri berusaha untuk memulihkan hubungan mereka selepas perkahwinan mereka mengalami masalah akibat kecurangan sang isteri. Berpindah ke sebuah rumah baru bagi memulakan kehidupan baru tapi mereka tidah tahu bahawa rumah tersebut ada kisah misteri disebaliknya.


!Spoiler Alert!

1 jam 54 minit selesai diperuntukkan untuk tengok US Movie terbaharu iaitu Aftermath. Baru ditayangkan di Netflix pada 03 Ogos 2021. Genre suspenseful, scary, mystery, thriller dan juga horror. Dan movie Aftermath ini diilhamkan dari kisah benar.

Mula mula rasa seram tapi lama lama tak menyeramkan dah. Kufikir hantu, rupanya manusia. Oh ya, movie ini sesuai untuk 18 tahun dan keatas sebab ada scene scene yang tak sepatutnya ditonton budak bawah umur. Aku sendiri pun skip scene scene yang tak elok tu, tengok scene yang elok je hehehe.

Honest opinion, movie ni biasa biasa je. Kisah rumah berhantu. Pasangan suami isteri pindah ke rumah baru untuk mulakan kehidupan baru selepas si suami tak boleh nak teruskan hidup bersama isterinya kalau duduk rumah lama. Terbayang bayang si isteri yang pernah curang sebelum ni.

Tapi mereka tak bercerai. Mereka pergi kaunseling untuk dapatkan nasihat dari pakar bertauliah untuk menyelesaikan masalah rumahtangga mereka. Jadi, si suami pun belilah sebuah rumah yang agak murah dijual selepas dapat persetujuan dari isterinya untuk berpindah dari rumah lama. Rumah murah sebab dalam rumah tu pernah berlaku pembunuhan antara pasangan suami isteri juga iaitu Jay dan Erin.

Macam aku cakap awal awal tadi, ingatkan hantu yang mengusik tapi manusia rupanya. Macam kak naniey cakap, ending dia tergantung sebab habis macam tu je 😂 Si Kevin dan isterinya iaitu Natalie pindah dari rumah yang dibelinya satu bulan selepas berjaya menyelamatkan diri daripada dibunuh oleh manusia lain yang turut menghuni rumah mereka. 

Tiba tiba, ada satu pintu tertutup sendiri. The end. Curious juga, kalau manusia yang mengganggu rumah tersebut dah mati, jadi siapa yang tutup pintu pada minit terakhir movie tersebut? Jeng jeng jeng. Manusia lain tu sebenarnya kekasih kepada Erin. Lelaki misteri yang tak dikenali. Tak ada nama disebut. 

Jay curang - Erin tahu dan Erin pun curang dengan lelaki misteri yang tak ada nama tu - Jay dan Erin berbaik sebab mereka sayang each other - Erin rekabentuk rumah - Mereka hidup berdua dalam rumah tersebut - Dan mati pun bersama

Erin rekabentuk rumah tersebut sebab nak kurung lelaki misteri tersebut dekat satu ruang kosong dalam rumah tersebut. Tapi lelaki misteri tu sedih sebab macam mana sekalipun, Erin tetap pilih Jay. Dan akhirnya, Erin dan Jay mati bersama pada minit awal movie ni. Aku rasa lelaki misteri tersebut yang bunuh. I think so hehehe.

Aku rasa lelaki misteri tu ada masalah mental. Memang aim nak musnahkan rumahtangga orang. Ambil gambar Natalie tengah tidur, mesej Kevin cakap Kevin tak perlu balik rumah malam ni (masa tu Kevin dan Natalie tengah gaduh) dan sebagainya. Padahal Natalie tak buat pun. Si lelaki misteri itulah yang buat. Porak perandakan rumahtangga Kevin dan Natalie yang memang tengah bergolak.

Polis dan Kevin pada mulanya pun ingat Natalie gila sebab Natalie je yang nampak ada bayangan orang lain dalam rumah mereka tu. Nak pula time Natalie kena tu, Kevin tak ada sekali. Kevin pun rasa partner curang Natalie yang ambilkan gambar Natalie masa tengah tidur tu. 

Nampak tak, Kevin masih belum boleh lupakan kisah kecurangan Natalie? Yelah, isteri sendiri yang curang. Depan mata sendiri pula tu. Siapa je yang boleh lupakan sekelip mata?

Dan nasib baik, mati juga lelaki misteri tu. Tapi lagi satu yang misteri bagi aku, kemana pergi adik Natalie iaitu Dani? Dani hilang begitu je lepas ditarik oleh seseorang ketika berada di rumah kakaknya. Mati juga mungkin? 

Apa apa pun, jangan risau tak ada muka hantu menyeramkan pun. Suspens je banyak. Memang tak ada hantu langsung 😂 Dan boleh tonton di Netflix. Selamat menonton! ;)

Wednesday, 28 July 2021

English Movie: Blood Red Sky


Sinopsis

Seorang ibu tunggal yang bernama Nadja bersiap siap untuk terbang ke New York bersama anaknya iaitu Elias. Mereka ingin ke New York kerana ingin bertemu dengan seorang doktor yang boleh membantu menyembuhkan penyakit yang dialaminya. Sementara menunggu ibunya mengambil ubat di dalam tandas, Elias telah berkawan dengan seorang lelaki yang bernama Farid.

Tetapi tanpa disangka, kapal terbang yang dinaiki oleh mereka telah ditawan oleh sekumpulan terrorist (pengganas) termasuklah pramugara dan co-pilot kapal terbang tersebut. Nadja berusaha hingga ke hujung nyawa untuk menyelamatkan anaknya daripada mati.

Sinopsis tamat.

Finally selesai tengok movie yang banyak di recommend kan oleh orang ramai. Dan bagi aku movie ni tak mengecewakan. Suka betul ya aku tengok movie yang ada zombi zombi ni HAHAHA. Tempoh hari tengok Kingdom: Ashin of the North. Yang baru selesai tengok Blood Red Sky. Coming soon, Army of the Dead. Pasal zombi juga. 

Aku jarang layan movie english tapi lately ni dah boring tengok korean drama. Tengok pun satu drama je sekarang ni iaitu Monthly Magazine House. Korean drama dalam waiting list dah penuh, tapi tak terlayan walaupun ada banyak masa lapang. Macam demotivated sikit. 

Kembali kepada tajuk iaitu Blood Red Sky, sebetulnya movie ni berkisahkan tentang zombi. Nadja jadi zombi lepas digigit oleh seorang zombi ketika Elias masih bayi. Tapi, sedih part ayah Elias mati sebab kena gigit dengan zombi. Alkisahnya bermula bila kereta yang mereka naiki rosak, then ayah Elias pergi minta pertolongan tapi tak balik balik. Nadja pun keluar dari kereta bersama sama Elias pergi mencari ayah Elias (suaminya). 

Sampailah mereka berdua di satu rumah, rupa-rupanya dalam rumah tu ada zombi. Dan mereka jumpa badan ayah Elias yang dah mati digigit oleh zombi di atas lantai rumah tersebut. Masa tengah berlari lari untuk selamatkan diri dari zombi, Nadja pun terkena gigitan cinta zombi di tangannya.

Tapi, Nadja zombi baik. Dia boleh kawal diri. Bukti? Dia tak makan pun anaknya. Dari Elias bayi sampai Elias besar, memang dijaga dengan baik. Tapi kadang-kadang terseksa juga Nadja sebab dia kena makan ubat selalu. Macam ubat untuk tenangkan diri daripada bertukar menjadi zombi barangkali hehehe. Dan masa kapal terbang kena tawan dengan pengganas, Nadja bertukar jadi zombi semata mata untuk selamatkan Elias dan penumpang yang lain. 

Tapi keadaan jadi huru hara bila salah seorang pengganas tahu yang Nadja tu zombi. Salah seorang pengganas ambil darah Nadja dan masukkan darah tersebut ke dalam dirinya. Automatik dia pun jadi zombi juga. Masa mula mula Nadja jadi zombi, keadaan macam okey sikit sebab Nadja seorang je yang zombi dan Nadja memang boleh kawal dirinya. Tapi lepas pengganas tu jadi zombi, memang teruk keadaan dalam kapal terbang tu. Habis semua orang nak digigitnya! Memang tak terkawal. 

Ending, Elias letupkan kapal terbang tu lepas selamat mendarat di satu tempat. Dengan Nadja sekali mati. Tapi apa boleh buat kan, Elias terpaksa sebab satu kapal terbang tu dah jadi zombi kecuali Elias dan Farid. Yang lain semua jadi zombi. Zombi Kampung Pisang, eh tiber! Hahaha. Kalau semua zombi yang ada dalam kapal terbang tu keluar, memang lagi haru biru. Kalau tak silap, kapal terbang tu landed dekat kawasan tentera. 

Farid pun pada awalnya disangka pengganas yang menawan kapal terbang tersebut, siap suruh Farid keluarkan semua penumpang lagi! Tapi Farid tak nak sebab semua dah jadi zombi! Tapi ketua tentera tak tahu pasal zombi. Bila tentera dah masuk dalam kapal terbang, baru tahu ada zombi.


Pengganas pertama yang tewas di tangan Nadja 


Nadja botak tapi dia pakai rambut palsu, tapi last last bila dah bertukar zombi tu, rambut palsu terbang tak tahu ke mana hahaha

Overall, best. Jangan risau, tak seram pun zombinya hehehe. Aku tengok sambil makan, bila masuk part darah auto tutup mata kejap >.< Jadi, sesiapa nak tengok boleh tonton di Netflix. Selamat menonton! 

Nota jemari: Maaflah ya banyak review drama atau movie sebab duduk rumah tak ada apa sangat nak diceritakan huhuhu. Otak pun tepu fikir nak update pasal apa.