Showing posts with label Ramadhan. Show all posts
Showing posts with label Ramadhan. Show all posts

Wednesday, 12 May 2021

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin diucapkan kepada semua Muslimin dan Muslimat yang merayakan pada hari ini.



Hari yang ditunggu tunggu oleh semua orang yang beragama Islam setelah selesai menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan selama 30 hari. Maaf dipinta kepada semua kawan kawan bloggersku sekalian andai kata ada komen dari aku yang mengguris hati kalian.

Alhamdulillah, walaupun beraya dalam keadaan dunia menghadapi pandemik Covid-19, kita tetap harus meraikannya sebagai tanda kemenangan setelah selesai berpuasa pada bulan Ramadhan yang lalu. 

Larangan merentas daerah dan negeri bukanlah penghalang untuk kita meraikan hari raya dengan penuh ceria. Walaupun aku terpaksa bekerja di pagi raya, tapi masih boleh meraikannya di tempat kerja hehehe.

Terlalu banyak benda yang dirindukan. Antaranya rindu nak main bunga api! Dulu dulu main bunga api depan rumah, tak berani nak main mercun sebab takut hehehe. 

Ayah pun tak bagi main mercun sejak kecil lagi, walaupun nak main mercun pop pop pun tak boleh HAHAHA. Padahal lempar atas lantai macam tu je, bukannya macam mercun bola yang memang kena cucuh dengan api. 

Sekarang nak main bunga api pun tak boleh, duduk apartment macam mana nak main hohoho. Tengok dari jauh saja orang main mercun yang tembak ke langit. Yang warna warni itu. Mercun 30 das rasanya namanya hehehe. 

Kuih raya? Dulu tersangatlah rajin buat kuih raya, sekarang kuih raya tunjuk sahaja 😆 Dulu selalulah juga buat tart nenas, kuih dahlia, cornflakes madu dengan biskut coklat. Tapi itu dululah. Masa arwah mak masih ada lagi. 

Terpaling suka, cornflakes madu! Tak sempat hidang hari raya, memang habis dulu HAHAHA. Tart nenas memang wajib dibuat masa arwah mak ada. Siap ambil tempahan lagi. Arwah mak sakit sakit pun tapi masih gigih siapkan tart nenas.

Juadah hari raya? Antara juadah wajib pada hari raya ialah nasi minyak, sate dan kuah kacang. Sate biasa tempah dari orang, pagi raya baru bakar! Memang tugas aku dan abang ketiga bakar sate pagi raya walaupun aku sendiri tak makan sate. Best bakar sate walaupun berasap muka hahaha. 

Lepas arwah mak dah meninggal, kakak kedua lah ambil alih tugas memasak untuk juadah hari raya. Kadang-kadang buat nasi kunyit, kadang-kadang buat nasi dagang, ada juga buat nasi arab. Tengok atas mood kakak kedua aku. Kita tak boleh lawan sebab bukan kita yang memasak hehehe. 

Skill memasak arwah mak turun kepada kakak kedua aku, sebab itu kakak kedua aku ambil alih tugas memasak untuk hari raya lepas pemergian arwah mak. Memang sebiji sama rasa masakan kakak kedua dengan masakan arwah mak. 

Tapi memandangkan kakak kedua tengah berpantang, memang tak larat nak memasak. Lagipun tak boleh merentas daerah juga huhuhu. Tapi untuk tahun ini, kakak ketiga aku semangat nak masak nanti raya! Mentang mentang dia cuti, semangatlah nak memasak. Cuba kalau dia kena bekerja, memang tidak lah nak memasaknya HAHAHA. 

Macam mana persiapan hari raya para pembaca sekalian? Apa juadah wajib disediakan pada hari raya? Soto? Lontong? Rendang? Macam mana dengan kuih raya? Kuih dibuat sendiri atau kuih tunjuk sama macam aku juga? 😂

Apa apa pun, Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin aku ucapkan sekali lagi kepada semua yang membaca post entri ini. 11 jari disusun memohon kemaafan andai kata ada tersilap bicara. Jangan sedih sedih tak dapat balik beraya, moga moga ada hikmah disebalik yang berlaku ini.

Aku akhiri post entri dengan serangkap pantun yang berbunyi,  
Andai langkah membekas lara,
Ada kata menusuk sukma, 
Ada tingkah menoreh luka,
Maka maafkanlah kesilapan saya.
Meh lawan pantun raya meh 😛

Hari Kedua Bekerja dah Off Day

Hari Kedua dah Off Day | Ya teman teman, hari kedua bekerja dah off day. Off day bukan sebab aku yang minta tapi memang manager yang tetapkan. 10 Mei aku masuk shift petang iaitu pukul 5 petang sampai 2 pagi. Lama tak bekerja, badan asyik relax, tak ada buat kerja berat, jadi bila start kerja semalam, badan macam work shock juga hahaha.


Tak adalah berat sangat kerjanya, sebab aku ditugaskan duduk di bahagian cashier. Fuhhh first day dah kena ambil order customers! Mencabar juga sebab aku tak berapa fasih lagi dengan monitor cashier KFC tu. Menu KFC pun aku ingat ingat lupa 😂


Takut okey jaga bahagian cashier. Kalau duit dalam drawer tak cukup, memang kena potong gajilah jawabnya. Kalau bawah RM 10.00, boleh diterima lagilah. Dah kalau tak cukup sampai mencecah RM 100.00, mahu tak menangis teman teman?


Mula mula masuk blank sekejap sebab tak tahu nak buat apa, lepas itu manager ajar macam mana nak ambil order, eh lepas itu dibiarkan aku seorang diri uruskan cashier. Nervous. Nak ucap "Hai selamat datang, makan sini ke bungkus?" pun terketar-ketar! HAHAHA.


Suara dah macam perempuan melayu terakhir begitu. Tapi bila dah lama lama eh dah hilang suara ayu, suara letih dah keluar. Dia letih sebab tak boleh duduk, kena berdiri selalu. Lenguh pinggang yang utama, lenguh kaki itu biasalah. 


Bila balik kerja dan dapat baring atas katil, ya Allah nikmatnya! Balik kerja terus mandi dan solat isyak. Terus sapu minyak angin biar berangin satu badan! Lagi lena nak tidur. Memang lena sungguhlah sampai terbabas sahur aku :')


Menyesal lah tak sahur masa pukul 3 pagi sebelum tidur tu, tapi apa boleh buat. Terlajak tidur, sampaikan alarm telefon berbunyi pun tak sedar. Sampaikan kakak aku pun terbabas bangun pukul 7 pagi, cepat-cepat pergi mandi dan siapkan diri untuk masuk kerja. Itupun housemate merangkap kawan kakak aku yang kejutkan kami berdua. 


Dia dah pelik tengok bilik kami sunyi sepi saja, mujurlah dia tergerak hati pergi kejutkan kami. Kalau tidak, memang lambatlah kakak aku masuk kerja HAHAHA. Puasa 29 Ramadhan, tahap kelaparan sampai terketar ketar satu badan. Puasa 28 Ramadhan, berbuka makanan yang diberikan oleh KFC iaitu nasi kolonel (nasi ayam), ayam goreng satu ketul, air pepsi dan coleslaw. 


Bukan selera aku makan nasi tak ada lauk, memang makan nasi kolonel dengan ayam goreng semata mata. Tekak aku memang tak boleh nak telan kalau tak ada kuah. Makan nasi kolonel dalam tiga atau empat suap sahaja. Terus aku ratah ayam goreng seketul. Balik kerja, tidur dan terlajak sahur. Kesudahannya, satu badan terketar ketar. 


Memang tak pernah lah terketar ketar satu badan, memang dah cakap dekat kakak, rasa nak berbuka. Memang tak larat, nak muntah pun ada, pening kepala dan macam macam. Tapi Alhamdullilah, berjaya juga tahan diri daripada berbuka waktu tengah hari. 


Eh eh bila dah berbuka 29 Ramadhan, foodpanda rider hantar lambat pula makanan. Kita punyalah order awal awal, pukul 8 lebih baru dapat makanan. Rider ada cakap, dia berbuka sekejap tapi tak expect lah sampai 8 lebih baru dia hantarkan makanan aku. Apa boleh buat, benda sudah berlaku.


Okay kembali kepada pekerjaan, sepanjang jadi cashier, perkataan maaf tak henti henti aku sebut. Minta maaf dekat customers sebab tak jumpa cari menu 😆 Dah tak terbiasa lagi dengan monitor menu, memang tak jumpa carilah menunya. 


Mujurlah customers memahami situasi aku iaitu pekerja baru. Customers siap cakap "Tak apa adik, perlahan lahan, nanti salah tekan menu kena marah dengan manager pula kan."  


Kadang kadang, ada juga tanya pekerja KFC yang lama, dekat mana menu tu terletak. Nasib baiklah pekerja lama tak lokek ilmu nak ajar, walaupun ada yang macam tegas dan berlagak sikit, ala biasalah kan, ala ala senior. Kita junior kenalah bersabar. Tegas semasa bekerja itu biasa. Lepas habis waktu bekerja, okey saja dia bercakap dengan aku. 


Jadi semalam 11 Mei aku dah off day. Tak ada off day sampai tarikh aku habis bekerja iaitu 20 Mei sebab memang sekali sahaja off day nya. Sekarang dah satu negara terikat dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), jadi dah tak boleh dine in dah. Boleh takeaway sahaja.


Masih berbaki 9 hari sebagai contract staff raya for KFC 💦


Nota jemari 1: Esok shift petang iaitu pukul 3 petang dan balik pukul 12 tengah malam. 


Nota jemari 2: Arahan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu arahkan semua perniagaan tutup pada pukul 12 tengah malam pada malam hari raya, dan buka semula pada jam 1 tengah hari bagi raya pertama.

Tuesday, 4 May 2021

Amalan Perempuan yang Haid untuk Mendapat Pahala Lailatul Qadar

Amalan untuk Perempuan yang Haid untuk Mendapat Pahala Lailatul Qadar.

"Ruginya period di 10 hari terakhir bulan Ramadhan. Tak dapat nak beribadah untuk mencari malam Lailatul Qadar."

Jangan risau, walaupun kita tengah berhadas besar, masih ada amalan yang boleh dilakukan untuk mendapat pahala Lailatul Qadar. 


  • Berdoa dan berzikir.

Kita boleh berdoa dan berzikir tanpa henti. Perbanyakkan berdoa dengan apa sahaja doa kebaikan dan juga berzikir seperti bertahmid, bertasbih, bertakbir, bertahlil dan sebagainya. 

  • Mendengar al Quran.

Tak ada masalah untuk seseorang wanita yang tengah berhadas besar untuk mendengar al Quran. Walaupun tidak boleh membaca al Quran, tapi kita masih boleh mendengar alunan merdu surah daripada al Quran. Mendengar al Quran pun merupakan satu ibadah dan salah satu cara mengambil manfaat daripada al Quran.

  • Menuntut ilmu.

Menuntut ilmu khususnya fardhu ain merupakan ibadah yang utama. Bahkan ia lagi afdal berbanding solat sunat. Cara untuk menuntut ilmu ketika berhadas besar, kita boleh membaca, mendengar kuliah atau ceramah ilmu.

Lagi satu, menyediakan juadah sahur kepada orang yang berpuasa turut menghasilkan pahala ibadah pada malam Lailatul Qadar. 

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:

"Sesiapa yang mempersiapkan (peralatan) bagi mereka yang berperang, dia juga dianggap telah pergi berperang. Dan sesiapa yang menjaga kebajikan keluarga seseorang yang pergi berperang, dia juga telah dianggap pergi berperang.' 

Apa sahaja ibadah yang tidak disyaratkan bersih dari haid yang dilakukan, yang tidak disebutkan dalam beberapa contoh di atas, maka ia akan menghasilkan pahala beribadah pada malam Lailatul Qadar. 

Wednesday, 28 April 2021

Zakat Fitrah

Zakat Fitrah | Ya zakat yang wajib di bayar di bulan Ramadhan al Mubarak. Alhamdulillah sudah selesai bayar zakat fitrah pagi tadi. Walaupun aku masih belum bekerja, tapi duit elaun yang abang kedua aku bagi setiap bulan, aku gunakan sedikit untuk membayar zakat fitrah bagi diri aku.


First time aku bayar zakat fitrah untuk diri sendiri tahun ini. Kebiasaannya abang kedua ataupun ayah aku akan bayarkan. Tapi tahun ini, aku cuba bayar sendiri. Tak mahal pun, dalam RM 7.00 sahaja. 


Cara nak bayar pun senang dan mudah. Seperti sebutan ABC dan Alif Ba Ta hehehe. Aku bayar online sahaja melalui e-zakat Online MAIDAM. Senang betul proses pembayarannya, cuma isi maklumat diri dan bayar melalui bank pilihan kita. Tak sampai lima (5) minit sudahpun selesai. 



Lepas dah selesai bayar, pihak MAIDAM akan bagi resit kepada kita. Simpanlah resit itu sebagai bukti.

1.    Zakat Fitrah
  • Zakat fitrah ialah zakat yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat syarat yang ditetapkan.

2.    Syarat Wajib Zakat Fitrah
  • Orang Islam yang wajib mengeluarkan zakat fitrah untuk dirinya atau keluarganya atau tanggungannya ialah:
    1. Individu yang mempunyai lebihan makanan atau hartanya dari keperluan tanggungannya pada malam dan pagi hari raya.
    2. Anak yang lahir sebelum matahari jatuh pada akhir Ramadhan dan hidup selepas terbenam matahari.
    3. Memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir Ramadhan dan berkekalan Islamnya.
    4. Seseorang yang meninggal selepas matahari terbenam akhir Ramadhan.

3.     Kadar Zakat Fitrah
  • Kadar zakat fitrah ialah satu gantang Baghdad bersamaan 2.70 kg beras atau senilai dengannya. Kadar ini berdasarkan ketentuan oleh Pihak Berkuasa Agama Negeri Negeri.

4.    Waktu Menunaikan Zakat Fitrah
  • Wajib: Apabila terbenam matahari akhir Ramadhan sehingga terbit matahari Satu Syawal
  • Afdal: Sebelum solat Hari Raya
  • Sunat: Sepanjang bulan puasa
  • Makruh: Selepas solat Hari Raya sehingga matahari terbenam Satu Syawal
  • Haram: Selepas terbenam matahari Satu Syawal


Jadi jangan lupa bayar zakat untuk diri sendiri dan keluarga :)

Saturday, 17 April 2021

Dugaan Kecil


Dugaan Kecil | Salam Ramadhan al Mubarak dan Salam 5 Ramadhan. Betul betul tak ada idea nak update sebab puasa kan, tak ada pergi mana mana kecuali bazaar. 


Sepanjang lima hari berpuasa, tiga kali aku pergi bazaar. Hari Ahad, Jumaat dan Sabtu. Hari lain semuanya foodpanda hehehe. Biasa aku berbuka makan sejenis lauk sahaja, memang dari kecil lagi makan sejenis lauk pun dah memadai. Contoh, ayam masak merah pun dah cukup. Tak ada sayur pun tak apa. 


Semalam berbuka beli sayur pucuk paku dengan ayam goreng RM 1.00 sebanyak empat ketul. Sahur makan roti gardenia sekeping sapu dengan kaya. Puasa hari ini betul betul letih dan kurang berdaya daripada hari sebelum sebelum ini. Letih dan kurang berdaya sebab apa? Sebab ulang alik ke tandas! Almost 20 kali aku pergi tandas since sahur.


Since sahur kawan kawan :') Sampai sekarang aku tengah taip pukul 7.07 petang, sampai sekarang perut masih sakit. Kalau tandas boleh bercakap, mesti dia akan cakap "asyik muka kau saja yang masuk tandas." 😂


Tak tahulah silap makan ke atau sebab apa. Nak cakap silap makan, apa yang aku makan, kakak aku pun makan. Sama saja makanan kami berdua. Tapi yang membezakan sahur pagi tadi. Kakak aku tak sahur makan roti, sahur makan makanan lain. 


Tadi pergi bazaar pun dah terasa letih dan tak bermaya. Pergi bazaar pun tak senang sebab perut asyik memulas. Kakak suruh berbuka sebab suruh makan ubat since sahur aku dah membuang, air pun minum sikit masa sahur, memang banyak hilang air lah dalam badan. Tapi sayang! Sayang nak tinggal hehehe.


Ini nak makan pun tak tahulah ada selera ke tidak, rasa takut nak makan pun ada, sebab takut terbeli makanan yang dah lama, mana kita tahu kan? Tapi still membeli jugak di bazaar HAHAHA. Sebelum ini ada saja hari sakit perut tapi tak adalah melarat sampai ke petang pun, biasa lepas makan pil chi kit teck aun dah lega tapi since puasa tak boleh nak makan lagi, tunggu lepas berbukalah baru kita makan. Moga moga tak sakit dah lepas ini. Aamiin.

Tuesday, 13 April 2021

Kenangan Melucukan Tarawih 2019


Kenangan Tarawih 2019 | Bila datangnya bulan Ramadhan al Mubarak ini, pasti tiba sekali dengan solat tarawih. Solat yang ditunggu tunggu sebab hanya ada semasa bulan Ramadhan sahaja.


Hari ini rasa nak berkongsi cerita kenangan tarawih masa tahun 2019. Tahun 2020 tak ada kenangan sebab Corona virus jadi tarawih tak dapat dilakukan di masjid, dan bazaar Ramadhan pun dibatalkan. Puasa tahun 2019, aku berpuasa di Seri Iskandar sebab masih belajar dan masa itu tengah semester 5 kalau tak silap aku hihihi. 


Pagi petang pergi kelas macam biasa. Kalau tak ada kelas, buat assignment atau kalau tak ada assignment lagi, buat hal sendiri dalam bilik masing masing. Oh ya, aku as degree student tak duduk kolej dah, jadi kena sewa rumah yang berdekatan dengan UiTM. 


Duduk satu rumah dalam lima orang. Empat orang classmates aku dan lagi seorang kawan kepada classmates aku tapi course yang berbeza iaitu course Estate Management (Pengurusan Hartanah). 


Biasanya juadah berbuka ini kebanyakan harinya membelilah di bazaar. Kalau hari cuti atau hari tak ada kelas sampai petang barulah akan memasak. Lepas solat Maghrib, siap siap nak pergi solat tarawih di Masjid As Siddiq. 


Masjid inipun berhampiran dengan rumah sewa juga. Jalan kaki dalam lima minit dah sampai ke masjidnya. 


Kami berlima tak buat banyak pun tarawihnya, buat lapan rakaat dan witir tiga rakaat hihihi. Buat 8 rakaat terus balik rumah sebab imam masjid tu terus sambung tarawih. Balik rumah, kami berlima terus solat witir. Bergilir gilir jadi imam antara kami berlima. 


Apa kenangan yang melucukan bagi kami semua? Kenangan terkejut disebabkan budak budak main mercun! Seorang saja yang terkejut, habis punah barisan makmum dibelakang HAHAHA. Biasalah musim puasa, bunyi mercun itu bunyi wajib lah kan. 


Si housemate merangkap classmate aku yang namanya Akashah terkejut sebab bunyi mercun bola. Sangat kuat. Rasa macam budak budak baling dalam kawasan rumah aku saja. Lagipun kami semua solat di ruang tamu. 


Aku walaupun melatah dan mudah terkejut, tapi aku still boleh tenangkan diri masa solat tu. Sebab kalau aku terkejut masa solat, biasanya aku terus pejamkan mata.


Kalau zaman sekolah menengah dulu, mungkin aku boleh bersilat kalau terkejut. Tapi sekarang Alhamdulillah melatah aku dah bertambah baik. Kalau terkejut, aku biasanya pejam mata sambil tutup telinga hehehe.


Si Akashah terkejut, dia boleh pergi gelak. Aku dengan si Fatihah pun dah terangkat bahu tahan gelak tapi tak boleh. Tetap tergelak juga. Tinggallah seorang makmum iaitu si Fitrah yang masih kukuh imannya. 


Gelak kejap terus masuk saf balik sebab imam dah nak rukuk. Siap solat, sambung gelak. Semua salahkan si Akashah lah sebab dia punca. Kalau dia tak tergelak, aku dengan Fatihah takkan tergelak sekali hehehe.


Kenangan yang terakhir yang tarawih ialah makmum lagi laju daripada imam HAHAHA. Siapa makmumnya? Mestilah si Akashah. Dia dengar imam dah sebut Allahuakhbar dah, jadi dia terus bangun dan duduk antara dua sujud. Aku yang duduk tepi dia ternampak lah dia bangun dan duduk antara dua sujud dan terus sujud semula lepas sedar imam masih sujud. 


Tapi Alhamdulillah, masa aku nampak dia bangun dan sujud semula, terus aku pejamkan mata. Tak nak kejadian terkejut bunyi mercun itu berulang kembali. Jadi sampai sekarang lah, asal puasa menjelma saja duduk terbayang bayang dua kejadian yang berlaku masa solat witir itu. Semuanya gara gara si Akashah 😂


Macam mana dengan kalian? Ada kenangan melucukan tak berlaku masa bulan puasa kalian? Mind to share? ;)

Monday, 12 April 2021

Salam Ramadhan Al Mubarak 1442H / 2021M


Salam Ramadhan Al Mubarak 1442 H 2021 M | Alhamdulillah diberi kesempatan oleh Allah s.w.t untuk menunaikan ibadah puasa pada tahun ni.

Semoga puasa tahun ini lebih baik daripada tahun tahun sebelum ini.


Just sharing. Biasa aku niat sebulan terus tapi tiap tiap malam sebelum tidur, masih niat macam biasa. Kalau period tengah tengah bulan puasa, niat sebulan dah tak valid. Jadi kena niat macam biasa jugak. 

Sahur macam mana? Korang sahur makan makanan berat ke? Atau sekadar sebiji dua buah kurma dan segelas air atau susu? Kalau aku pulak, waktu sahur biasanya tak makan berat, biasa makan roti sekeping dua dan air segelas. Kecuali ada lauk lebihan masa berbuka puasa sebelum tu, memang akan dihabiskan masa sahur. 

Sekejap je masa berlalu, pejam celik pejam celik dah puasa. Tahun lepas first time puasa dalam keadaan dunia menghadapi pandemik Covid19, jadi tahun ni tahun kedua dah rasa biasa dah. Apa apapun, stay safe and take care! Selamat menunaikan ibadah puasa! 💛

Sunday, 4 April 2021

Ubat Yang Batalkan Puasa vs Ubat Yang Tidak Batalkan Puasa

Ubat Yang Batalkan Puasa vs Ubat Yang Tidak Batalkan Puasa | Sempena bulan Ramadhan yang bakal menjelma in shaa Allah 13 April ni, Dr Ahmad Samhan ada berkongsi tentang ubat ubatan dan beberapa prosedur yang boleh membatalkan puasa dan yang tidak akan membatalkan puasa jika dimakan. Macam biasa, aku nak kongsikan disini just in case masih ada yang keliru termasuklah diri aku hehehe.





Pertama sekali, ubat yang boleh membatalkan puasa terbahagi kepada empat jenis ubat iaitu:
  1. Ubat biji
  2. Ubat minum
  3. Pesari (Ubat yang masuk ke dalam vagina)
  4. Ubat masuk bontot (supositori dan enema)

Kedua, ubat yang tidak akan membatalkan puasa jika diambil terbahagi kepada lapan jenis ubat iaitu:
  1. Ubat yang diletakkan dibawah lidah (dengan syarat, LETAK bawah lidah. Bukan TELAN)
  2. Ubat cucuk insulin
  3. Ubat titis mata, telinga dan cuci telinga (ear wash)
  4. Ubat sapu seperti krim dan losyen
  5. Ubat kumur (dengan syarat, KUMUR sahaja, bukan DITELAN)
  6. Ubat sembur atau pancit hidung (dengan syarat, TAK DISEDUT)
  7. Ubat bius setempat atau separuh
  8. Ubat titik hidung, spray hidung atau inhaler untuk asthma

Ketiga, prosedur yang tidak akan membatalkan puasa terbahagi kepada 16 jenis prosedur iaitu:
  1. Hemodialisis atau peritoneal dialysis
  2. Mengambil darah untuk pemeriksaan
  3. Memasukkan alat urethroscope ataupun ubatan melalui saluran kencing ataupun irigasi pundi kencing
  4. Cucuk melalui kulit, ke dalam otot, sendi, ke dalam pembuluh darah kecuali bahan yang dicucuk itu mengandungi zat
  5. Menderma atau menerima darah
  6. Menerima oksigen atau gas untuk dibius
  7. Menerima semua bahan yang diserap ke dalam badan melalui kulit seperti krim sapuan, minyak dan sebagainya
  8. Memasukkan ovules ke dalam vagina, cuci vagina, memasukkan alat speculum ke dalam vagina atau memasukkan jari ke dalam vagina (oleh doktor atau bidan) untuk pemeriksaan 
  9. Memasukkan tiub catheter untuk pemeriksaan
  10. Memasukkan tiub ke dalam mulut atau dubur (endoscopy) untuk pemeriksaan (diagnostic) atau rawatan (intervention)
  11. Mencuci mulut, kumur, spray mulut dengan syarat tidak ditelan
  12. Pemeriksaan dalam rahim (Hysteroscopy) atau memasukkan alat ke dalam rahim
  13. Menggerudi, mencabut, mencuci gigi, menggunakan miswak (kayu sugi) dengan syarat tidak ditelan
  14. Mengambil sel dari hati atau organ lain (Biopsy)
  15. Cucuk pada dubur, pemeriksaan dubur atau pemeriksaan dubur menggunakan jari
  16. Pembedahan yang memerlukan bius penuh (general anaesthesia)

Dulu zaman sekolah menengah tingkatan 1 tahun 2010, pernah bagi alasan tengah ganti puasa sebab masa tu nak kena cucuk Pelalian HPV yang Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mewajibkan budak sekolah berumur 13 tahun ambil Pelalian HPV. Tak pasti zaman sekarang masih ada ke tidak. Padahal penakut dengan jarum! Rupanya rupanya tak batal puasa pun HAHAHA. Pandai sangat bagi alasan yang tak valid padahal nurse yang nak cucuk itu lagi arif daripada aku 😆

Hadiah Top Commentator Bulan March 2021 Daripada Blog AnakOmak6

Hadiah Top Commentator Bulan March 2021 daripada Blog AnakOmak6 | Alhamdulillah hadiah sempena top commentator bulan March daripada blog AnakOmak6 berjaya mendarat di Marang, Terengganu. Fast delivery from seller and courier. Hari Khamis, Kak Ret whatsapp dan bagitahu hadiah dah diposkan. Hari sabtu (semalam) tengah hari, abang ninjavan selamat delivered. 


Alhamdulillah rezeki dapat menang sempena top commentator, walaupun haritu tak ada rezeki nak menang giveaway Kak Ret hehehe. Bak kata orang, rezeki tak pernah salah alamat. Begituuuuuuuu 😂



First impression, pegang parcel dan rasa berat. Terfikir Kak Ret bagi kain batik ke aku ke. Lepas buka parcel tu, jeng jeng jeng...


*Maaflah gambar tak berapa menarik sebab tak pandai ambil gambar*

Dapat kurma! Sempena ramadhan yang bakal tiba tak lama lagi, Kak Ret hadiahkan kurma. Boleh makan masa bulan puasa nanti, banyak pulak tu. Cukuplah kot untuk sebulan puasa hihihi. Cantikkkkk kotak kurmanya, sekali pandang macam al-Quran pun ada. Walaupun ada kemek pada kotak, tapi kurma masih dalam keadaan baik. Biasalah kemek tu, benda biasa terjadi dah tuuu hehehe.

Kepada Kak Ret, terima kasih untuk hadiah ni. Semoga Kak Ret dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah! Thank youuuuu! 💜

Tuesday, 16 March 2021

Ganti Puasa

Alhamdulillah, semalam sudah selesai ganti puasa. Sekarang dah masuk 2 Syaaban, jadi tak lama lagi Ramadhan menjelma. Bulan puasa tahun lepas niat nak ganti puasa masa bulan Syawal. 


Eh eh niat tak kesampaian HAHAHA last last bulan Rejab atau bulan Syaaban juga baru habis gantinya. Sesiapa yang belum setel hutang tinggal puasa, boleh dah ganti terus hehehe. Kalau tak sempat, kena bayar fidyah. 


Apa itu Fidyah?


Fidyah itu DENDA ke atas seseorang umat Islam yang telah mencapai akal baligh kerana telah melakukan sesuatu perkara yang melibatkan pelanggaran terhadap hukum puasa, haji dan hal hal lain yang berkaitan. 


Kalau melibatkan hukum puasa, fidyah dikenakan kerana meninggalkan puasa wajib semasa bulan Ramadhan atas sebab sebab tertentu atau sengaja melewatkan puasa ganti sehingga masuk bulan Ramadhan pada tahun seterusnya.


Dari segi hukum, hukum fidyah adalah WAJIB. Ia wajib disempurnakan mengikut bilangan hari yang ditinggalkan. Ia dikira satu tanggungan (hutang) kepada Allah s.w.t jika tidak dilaksanakan. 


Kiraan fidyah:


Contoh: Aminah telah meninggalkan puasa selama tujuh hari kerana haid pada bulan Ramadhan 1438 H (2017). 


Situasi 1: Aminah belum menggantikan puasa sehingga memasuki bulan Ramdhan seterusnya iaitu 1439 H (2018). 


Formula kiraan: Bilangan hari tidak berpuasa x Kadar fidyah


7 hari x RM 4.00 = RM 28.00


Situasi 2: Aminah belum menggantikan puasa yang ditinggalkannya pada 1438, 1439 dan sehinggalah 1441 H. Aminah berkemampuan untuk menggandakan bayaran fidyah beliau.


Formula kiraan: Bilangan hari tidak berpuasa x Kadar fidyah x Berapa tahun yang ditinggalkan


7 hari x RM 4.00 x 3 tahun = RM 84.00


**3 tahun bermula dari 1439 hingga 1441 H. 


Bayaran Fidyah dan Qada' Puasa bagi golongan ini?

  • Perempuan hamil
  • Perempuan susukan anak
  • Orang tua yang uzur
  • Sakit hingga tidak dapat puasa


*Rujuk jadual dibawah


Harga fidyah (sehari) di Malaysia 2021:

  • Wilayah: RM 4.00
  • Kedah, Perak dan Selangor: RM 1.80
  • Penang, Sarawak, Negeri Sembilan, Sabah, Terengganu, Johor, Pahang, Perlis dan juga Kelantan: RM 1.75
  • Melaka: RM 1.70


Nak tahu selebihnya, boleh rujuk disini: Fidyah dan Bayaran Fidyah. Semoga kita diberikan kesempatan untuk berpuasa pada tahun ini 💜