Showing posts with label Book. Show all posts
Showing posts with label Book. Show all posts

Sunday, 12 September 2021

Kapal Terakhir Di Dunia Episod 1


Baru selesai baca Kapal Terakhir di Dunia Episode 1. Dah selesai lama dah yang sebetulnya tapi baru nak bagi review hehehe. First of all, entri kali ini panjang ya. Boleh skip kalau tak sanggup nak baca.

Sinopsis
Bokor, sebuah kapal besi gergasi yang asalnya dicipta untuk menghadapi bencana hujan tahi bintang menjadi satu-satunya tempat manusia berlindung. Meski terasing daripada ancaman dunia luar, penghuninya telah dijangkiti pelbagai jenis penyakit dan diasingkan mengikut sektor masing-masing termasuklah Aria dan adiknya. 
Namun, kondisi adiknya lebih parah dan memerlukan rawatan segera. Beban Aria semakin terasa apabila bapanya sendiri tidak pernah mempedulikan mereka berdua. 
Aria, yang hidupnya hanya demi Bokor dan keluarga, kian teruji apabila bapanya pula didapati telah melanggar peraturan. Dia dilema antara kepentingan keluarga atau keamanan seluruh manusia. 
Ketika konflik kian memuncak, Aria tersedar sesuatu tentang kehidupan dalam Bokor - iaitu sentiasa ada harga besar yang harus dibayar demi kesetiaannya.  
"Kau perlu pilih siapa yang kau perlu perangi, Aria."

Ilustrasi Bokor / Credit: Bukuzzatee

Credit: Teme Abdullah

Basically, buku Kapal Terakhir di Dunia (KTDD) Episod 1 mengisahkan kehidupan ribuan manusia di dalam sebuah Bokor (rujuk gambar diatas). Bokor ni memang besar, penulis gambarkan saiz sebuah Bokor ni ibarat sebuah pulau. Saiz Bokor kecil sedikit daripada Eiffel Tower dan tingginya pula hampir sama dengan ketinggian Menara Berkembar Petronas (KLCC).



Di dalam Bokor, manusia dibahagikan kepada tiga jenis sektor iaitu Sektor Biru, Sektor Kuning dan Sektor Hijau. Mereka semua dibahagikan mengikut jenis penyakit yang mereka hidapi. Mana-mana sektor dilarang sama sekali untuk membanding-bandingkan penyakit antara sektor. 

Di Sektor Biru, hanya manusia yang berpenyakit kulit sahaja yang tinggal di situ. Sektor Biru melakukan pekerjaan mengumpul sumber protein utama buat bekalan tenaga manusia di dalam Bokor. Pekerjaan yang mereka lakukan memerlukan mereka untuk keluar ke laut (keluar dari Bokor) dan berhadapan dengan serangan mugor dan jangkitan virus dari dunia luar. Senang kata, Sektor Biru ni pemburu laut.

Manusia yang tinggal di bahagian Sektor Kuning pula bertanggungjawab untuk membaiki kesemua mesin-mesin yang mengalami kerosakan. Mencipta mesin baru pun iye juga. Jadilah pencipta dan penyelenggara mesin.

Thursday, 19 August 2021

Kapal Terakhir di Dunia oleh Teme Abdullah

Semalam di entri ini, aku ada bagitahu yang aku tengah menunggu tiga buah buku baru sampai. Dan akhirnya, dua hari lepas buku tersebut telah selamat sampai! Yahoooooooo! Siapa yang follow aku di instagram, mesti nampak story aku pasal buku ni hehehe. 


Aku tak tahulah kenapa aku excited sangat menunggu parcel, tapi aku rasa bukan aku sorang je yang excited setiap kali check tracking, 'parcel out for delivery'. Semua orang excited juga even beli guna duit sendiri sebab ibarat bagi hadiah kepada diri kita hehehe. Self-reward orang cakap.


Macam biasa sebelum membayar, aku akan search dulu feedback atau review dari orang lain. Dua tiga hari juga baca review orang, akhirnya beli juga buku karya Teme Abdullah. Siapa Teme Abdullah? Tak pernah kenal? Penulis baru ke? Nak tahu siapakah Teme Abdullah? Mari sambung baca.


Sedikit info tentang Teme Abdullah

Tuesday, 17 August 2021

Al Quran dan Terjemahannya

Alhamdulillah my new collection dah selamat sampai! Dah sampai dua hari lepas dan excited gila tunggu bila check tracking, parcel dah out for delivery. al-Quran beserta terjemahannya ni dalam bahasa Melayu, bukan dalam bahasa Indonesia. 


Walaupun kita serumpun dengan Indonesia tapi ada juga sesetengah perkataan Indonesia yang aku tak faham maksudnya. Tapi normal kan? Tak semua orang akan faham bahasa negara lain, begitu juga sebaliknya. 


Dah lama sebetulnya nak beli al-Quran yang ada terjemahan ni tapi macam biasalah seketul atiqah najihah, tak beli beli juga. Beli benda lain ingat pula contohnya makanan kikiki. Bukan tak ada al-Quran sebelum ni, tapi al-Quran lama tak ada terjemahan. Memang ayat ayat suci al-Quran semata mata. Jadi teringinlah nak beli yang ada terjemahan. Boleh baca. 


Macam mana boleh beli? Alkisahnya tengah syok scroll twitter, ternampak ada orang promot buku terjemahan al-Quran ni. Terus rasa nak beli sebab nampak menarik. Terus search di shopee sebab nak free shipping hehehe. Sebab tu, kalau nak beli apa apa, memang aku akan tuju shopee dulu. Bagus sebab ada free shipping, dan lagi bagus kalau ada cashback sekali hihihi.