Showing posts with label Dilapidation Survey. Show all posts
Showing posts with label Dilapidation Survey. Show all posts

Friday, 5 March 2021

Dilapidation Survey Work

Hello! Assalamualaikum! Baru berkesempatan untuk menaip sebab hari ini merupakan hari yang begitu productive bagi diriku. Diberi peluang untuk buat kerja selama beberapa jam hehehe. Alhamdulillah :) 


Actually, hari ini tolong kawan buat dilapidation survey work di Gong Badak. Untuk pengetahuan kalian, dilapidation survey work ini dilakukan untuk mengenalpasti kecacatan pada sesebuah bangunan ataupun rumah. 


Maksudnya, aku akan ambil semua kecacatan pada rumah especially kecacatan jenis retak (crack) yang besar dan high depth. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh baca disini. P-Con ini salah satu syarikat yang menjalankan dilapidation survey work ini juga. Tapi kerja aku hari ini tak ada kena mengena dengan syarikat P-Con ini. Jangan salah faham pula ya. 



Itu saya! Hahaha. Acah acah sekejap sebelum sambung buat kerja lepas makan tengah hari HAHAHA! Ambil gambar untuk kenang-kenangan. Pengalaman baru. 

Padahal masa belajar dah buat dah dilapidation survey work ini. Tapi belajar dengan kerja mana sama kan kan kan? Hehehe.

Kalau time belajar, santai santai saja, tapi kerja ini rasa nervous betul pada permulaan itu. Tapi bila dah setel satu rumah itu terus okey. 

Terus gembira dan seronok walaupun penat HAHAHA! Tapi biasalah itu, kerja apa saja yang tak penat kan? Kerja menghadap laptop pun penat, penat mata kannnnn. 

           

Jadi, inilah antara contoh-contoh gambar kecacatan yang ada pada bangunan berdasarkan kerja yang aku buat pagi tadi. Dilapidation survey ini pun salah satu scope of work bagi Building Surveying. It was fun! 

Aku berterima kasih kepada kawan satu kelas aku semasa ijazah sarjana muda tempoh hari iaitu Fatihah sebab sudi ajak aku buat kerja walaupun untuk beberapa jam sahaja. Boleh lah dapat duit poket sikit hehehe.

Nanti next time ajak aku lagi! HAHAHAHAHAHAHA! Aku suka okey buat kerja kerja macam ini sebab kerja ini memang benda yang aku belajar. Jadi bila lagi aku nak praktikkan apa yang pernah aku belajar kan?