Monday, 30 January 2023

Pengalaman Bekerja sebagai Personel Mystep di Putrajaya

Alhamdulillah, pejam celik pejam celik dah setahun lebih aku berkhidmat sebagai Personel MySTEP di salah sebuah syarikat kerajaan di Putrajaya. Syarikat apa? Biarlah rahsia bak lagu Siti Nurhaliza. Aku mula berkhidmat pada bulan Oktober 2020 dan kontrak aku masih disambung sehingga June 2023. July 2023? Masih belum ada kepastian. Tapi pegawai cakap mungkin akan disambung. Dengan izin Allah.

Pengalaman Bekerja sebagai Personel Mystep di Putrajaya

Ramai yang email aku dan tanya mengenai pengalaman aku bekerja sebagai MySTEP. Dah lama dah aku nak share tapi itulah mood malas lagi tinggi menguasai diri hehe. Tapi sebetulnya pengalaman bekerja sebagai Personel MySTEP bagi aku tidaklah sesusah mana sebab MySTEP level aku ni dikira level Sijil Pelajaran Malaysia. Kalau level Diploma mungkin akan susah sikit daripada SPM dan Ijazah Sarjana Muda lagi susah sikit dari Diploma? Tapi apa-apapun itu semua bergantung kepada syarikat masing-masing. Semua ada kelebihan dan kekurangannya.

Friday, 27 January 2023

Setiap Yang Hidup Pasti Akan Merasai Kematian

Bersesuaian dengan surah Ali' Imran ayat 185 yang membawa maksud:

"Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya."
Setiap Yang Hidup Pasti Akan Merasai Kematian
Begitulah roda hidup mahkluk yang bernyawa. Nyawa yang hanya diberi pinjaman oleh Allah sebelum akhirnya akan dimatikan bila sampai masanya. Terkesan dengan pemergian arwah ayah housemate aku yang meninggal dunia Selasa minggu lepas selepas bertarung hebat dengan beberapa jenis penyakit yang akhirnya menghembuskan nafas terakhir di pangkuan keluarga tercinta.

Wednesday, 25 January 2023

Family Mart x GSC Caramel Popcorn Sofuto

Family Mart x GSC Caramel Popcorn Sofuto

Berkesempatan untuk merasa dan mencuba aiskrim keluaran terbaru dari Family Mart iaitu GSC Caramel Popcorn Sofuto. Bila sebut je caramel memang dah terbayang-bayang dah kemanisan aiskrim tu! Dan memang betul, memang manis. Tapi bagi aku manis dia tu acceptable hehe. Tak adalah manis do'oh. Aiskrim ni merupakan kolaborasi antara Family Mart dan GSC Cinema. That is why ada terselit popcorn.

Family Mart x GSC Caramel Popcorn Sofuto

Haaaa begitulah rupanya. Ada dijual di dalam cup (RM4.90) dan juga cone (RM3.90). Harga cone murah sikit daripada harga dalam cup. Tapi aku lagi suka beli dalam cup sebab tak meleleh-leleh. Kalau beli cone kena makan cepat-cepat sebab nanti meleleh-leleh sampai kena baju. Aku ni makan tak cepat sangat, tak lambat sangat juga tapi selalunya lah kalau beli cone memang menitik-nitik atas baju kerja aku.

Monday, 2 January 2023

Pencapaian Post di Blog Pada Tahun 2022

Bila sebut tahun baru kan, mesti ada azam baru kan? Aku pun tak terlepas daripada berazam untuk aktif semula dalam dunia blog ni. Harap-harap tak hangat-hangat tahi ayam dahlah. Awal-awal je bersemangat, bila dah masuk bulan Februari nanti sendu balik hahaha. Untuk hari kedua bagi tahun 2023 ni aku masih bersemangat. Alang-alang tengah tak ada buat apa-apa, bolehlah update blog sekejap.

Bila tengok balik history post tahun 2022, ya Allah sikit je jumlah entri yang aku publishkan dalam satu bulan. Memang jauh bezalah dengan tahun 2021. Itu pasal aku harap tahun 2023 ni akan ada perubahan lah dalam blog aku. Aku azam nak publish sekurang-kurangnya 20 entri dalam satu bulan. Sebetulnya 20 entri tu sikit je kan? Aku tengok bloggers lain boleh cecah 100+ entri dalam satu bulan. Sangat mengagumkan! Aku kadang-kadang mati akal tak tahu nak update apa.
Pencapaian Post di Blog Pada Tahun 2022
Tengoklah history post 2022 blog aku. April tak ada entri langsung. June pun tak ada. Kalau ada entri pun tak lebih 10 entri sebulan. Itupun bulan Januari je ada 7 entri. Bulan-bulan lain tak lebih 5 entri 😂 Satu entri satu bulan. Kalau terlebih rajin sikit, jadilah dua entri satu bulan kikiki.

Sunday, 1 January 2023

Main Games Online Secara Percuma di Mortgage Calculator


Lama dah rasanya tak main games sebab sibuk dengan urusan harian. Ecececey acah sibuk betul, kalah perdana menteri. Seminggu dua ni aku ada main games dekat Mortgage Calculator, best jugak lah sebab ada banyak pilihan mainan yang boleh dimainkan. Aku selalunya main dekat telefon je sebab lagi senang! Tak payah susah-susah nak buka laptop.

Dalam banyak-banyak games, ada beberapa games yang aku suka main! Aku repeat main acap kali jugaklah antaranya


Best! Sebab boleh tekan-tekan mesin wang tu walaupun tekan dalam game je hahaha. Kalau beli barang dapur dekat AEON kan, kalau aku nampak ada counter closed, aku akan tekan tekan mesin wang tu. Tekan kejap je pastu cepat-cepat lari sebab takut kantoi! 


Awal-awal game aku pening sikit, tapi bila dah lama main terus jadi mahir. Orang cakap practice makes perfect gitu. Sumpah tak complicated pun game ni, just tekan-tekan harga barang, berapa total barang, berapa jumlah customer bayar dan last sekali berapa baki duit customer. Budak darjah 1 pun boleh main ni aku rasa. 





Aku rasa aku pernah cakap yang aku suka main game mahjong walaupun dalam realiti aku tak pernah main pun. Tak tahu halal ke haram game mahjong tu(?) Selalu nampak Chinese main game mahjong. Jadi aku main dalam game je sebab bagi aku game ni macam cari pasangan gitu je. Bila dah ada cooking mahjong, aku pun try main. Lah! Rupanya kena siapkan menu makanan tapi dalam bentuk mahjong. Sebab tu nama game dia Cooking Mahjong.

Selamat Datang Tahun 2023!

Pejam celik pejam celik dah masuk hari pertama bagi tahun 2023! Happy New Year! Dah masuk tahun baru, maka bertambah satu tahun usiaku. Baru 10 Oktober tempoh hari sambut birthday yang ke-25, tup-tup masuk 01 Januari 2023 dah jadi 26 tahun walaupun belum official. Lagi empat tahun akan jadi 30 tahun. Unbelievable. 


Selamat Datang Tahun 2023!


Dari Atiqah Najihah 2022 kepada Atiqah Najihah 2023,


"Semoga dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah, diberikan kesihatan tubuh badan yang baik, dipermudah segala urusan, rezeki, pekerjaan, kehidupan, jodoh dan juga kematian kelak. Semoga dilindungi, dirahmati dan diberkati oleh Allah s.w.t. selalu. Semoga dikurniakan kebahagiaan di dunia dan di akhirat, dijauhkan daripada sebarang malapetaka dan penyakit yang berbahaya dan semoga terus tabah menghadapi sebarang ujian yang berlaku dalam hidup."


Kepada sesiapa yang membaca entri ini, aku doakan benda yang sama jugak kepada korang semua. Sesungguhnya perancangan Allah s.w.t. itu yang terbaik. Allah s.w.t tidak akan bagi apa yang kita mahu, tapi Allah s.w.t. akan bagi yang terbaik untuk hambaNya. Semoga terus sabar dalam meniti kehidupan pada hari ini, esok dan seterusnya.


Cakap pasal tahun baru kan, mestilah tak lupa nak tengok public holiday bagi tahun 2023. Mesti excited nak tahu bila puasa, bila raya puasa, bila raya haji kan kan kan?


Cuti Umum 2023


01    Januari

  1. Ahad, 01 Januari 2023: Cuti Tahun Baru (Semua negeri kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu)
  2. Isnin, 02 Januari 2023: Cuti Tahun Baru (Semua negeri kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu)
  3. Sabtu, 14 Januari 2023: Hari Keputeraaan YDPB Negeri Sembilan (Negeri Sembilan)
  4. Ahad, 22 Januari 2023: Tahun Baru Cina (Semua negeri)
  5. Isnin, 23 Januari 2023: Tahun Baru Cina (Semua negeri)
  6. Selasa, 24 Januari 2023: Tahun Baru Cina (Semua negeri kecuali Johor, Kedah, Kelantan & Terengganu)


02    Februari

  1. Rabu, 01 Februari 2023: Hari Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya)
  2. Ahad, 05 Februari 2023: Hari Thaipusam (Johor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Perak, Putrajaya & Selangor)
  3. Isnin, 06 Februari 2023: Hari Thaipusam (Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Perak, Putrajaya & Selangor)
  4. Sabtu, 18 Februari 2023: Israk dan Mikraj (Kedah, Negeri Sembilan, Perlis & Terengganu)
  5. Ahad, 19 Februari 2023: Israk dan Mikraj (Terengganu)


03    Mac

  1. Sabtu, 04 Mac 2023: Hari Ulang Tahun Pertabalan Sultan Terengganu (Terengganu)
  2. Ahad, 05 Mac 2023: Hari Ulang Tahun Pertabalan Sultan Terengganu (Terengganu)
  3. Khamis, 23 Mac 2023: Awal Ramadhan (Johor, Kedah & Melaka)
  4. Khamis, 23 Mac 2023: Hari Keputeraan Sultan Johor (Johor)