Showing posts with label Konvokesyen. Show all posts
Showing posts with label Konvokesyen. Show all posts

Friday, 4 June 2021

Konvokesyen Ijazah Sarjana Muda UiTM pada December 2021


Tiga empat hari yang lepas, ada ternampak kawan kawan yang satu batch di universiti upload story di Instagram tentang konvokesyen untuk ijazah sarjana muda. Dan semalam aku pun check jugalah. In shaa Allah bulan Disember 2021 ini bakal bergraduasi daripada UiTM Seri Iskandar. 


Walaupun tahu agak mustahil bagi pihak UiTM untuk mengadakan majlis konvokesyen dalam keadaan negara tengah menghadapi pandemik Covid19 ini, aku tak meletakkan harapan yang tinggi pun. 


Cukuplah sekadar sijil ijazah sarjana muda dan transkrip aku selamat sampai ke tangan. Sebab apa aku tak kisah kalau tak ada majlis konvokesyen untuk ijazah sarjana muda ini? Sebabnya aku dah pernah berkonvokesyen semasa diploma tempoh hari. Itupun sudah cukup dan memadai hehehe.


Tapi kasihan juga dekat orang yang pertama kali konvokesyen kan, tapi terpaksa konvokesyen secara alam maya (online) ataupun terima sijil daripada abang poslaju hehehe. 


Tapi apa boleh buat kan? Keadaan tak mengizinkan kita semua nak bebas macam dahulu kala. Pakai ayat dahulu kala rasa macam terbang ke tahun 1950-an, 1960-an hahahaha.


Kalau sebelum ini, pelajar akan berkonvokesyen di UiTM yang berhampiran dengan rumah masing masing. Contoh, sepatutnya aku akan berkonvokesyen di UiTM Seri Iskandar, Perak tapi disebabkan Covid19, aku terpaksa pergi ke UiTM berhampiran iaitu UiTM Kuala Terengganu di Chendering. 


Tapi apa apapun tunggu pengumuman rasmi daripada pihak UiTM. 


Alhamdulillah berjaya juga habiskan ijazah sarjana muda walaupun mulut setiap hari duduk meratib nak quit nak quit HAHAHA. Biasalah, stress tengah belajar, tengah buat assignment, tengah lukis pelan, memang mulut meratib nak quit sajalah. Tapi tak buat pun 😂


Aku, diploma dan ijazah sarjana muda dalam jurusan yang sama iaitu Ukur Bangunan (Building Surveying). Dalam dua tahun setengah sahaja aku dalam ijazah sarjana muda sebab potong credit hours (subjek yang pernah diambil semasa diploma). Itu untung kalau sambung jurusan yang sama, banyak credit hours boleh potong. 


Boleh baca disini untuk tahu apa itu Ukur Bangunan dan juga disini Juruukur Bangunan. Dan Life as Building Surveying's student.


Walaupun pihak UiTM ada menawarkan untuk sambung ke master dalam jurusan Master of Science in Green Architecture di UiTM Seri Iskandar juga, tapi aku menolak hehehe. Cukup sampai ijazah sarjana muda dulu buat masa sekarang 😂


Kalau umur masih panjang, dah ada pekerjaan yang tetap, boleh difikirkan semula untuk ambil master sebagai part time hehehe. In shaa Allah suatu hari nanti. 

Saturday, 13 March 2021

Graduation's Day 2019

Seperti biasa, assalamualaikum dan selamat pagi semuanya. Semoga harini berjalan dengan lancar dan dimurahkan rezeki yang melimpah ruah. Pagi ini nak throwback to graduation's day pada tahun 2019. 


Graduated from UiTM Seri Iskandar in Diploma of Building Surveying. Alhamdulillah dapat graduate on time bersama kawan kawan yang lain. Tak ada repeat paper and CGPA 3.37. Daftar 02 June 2015 and officially tamat 12 December 2018. Tak tahu kenapa tamat 12 December sedangkan aku habis praktikal pada bulan June 2018. 



Gambar atas pentas masa ambil sijil. Menyesal sebut "thank you" sebab mulut jadi muncung, sepatutnya sebut "terima kasih" baru mulut jadi senyum. Itulah, sehari sebelum hari kejadian tak nak pergi rehearsal, kesudahannya menyesal tak sudah. 

Yang print gambar pun, macam tak ada gambar lain nak pilih. Oh maybe gambar ini sajalah yang paling okey HAHAHA. Tapi tak apalah, benda dah siap jadi gambar dah.

Nanti degree tak tahu lah boleh konvo macam ini ataupun tidak. Tidakpun konvo secara atas talian atau mungkin ambil sijil dengan abang poslaju HAHAHA. Lagi satu kemungkinan, pergi ke UiTM yang berhampiran. 

Nak buat macam mana, keadaan pandemik Covid19 ini yang tak ada kesudahan. Moga moga pandemik ini berakhir dengan segera. 

Okey back to konvokesyen diploma, keluarga aku tak dapat datang. Jadi, aku tumpang lah mak ayah kawan kawan aku hehehe. Ada mak housemates aku siap bagi bunga and teddy bear sebab kasihankan aku yang family tak datang. Aku terharu kejap bila mak dia bagi sejambak bunga beserta teddy bear. Rasa dikasihi!

Sempat spend time bersama kawan kawan diploma sebab mostly kawan diploma aku bila sambung degree dalam bidang yang sama, mereka dapat UiTM Shah Alam. Batch degree aku yang tinggal 18 orang sahaja, yang selebihnya pergi UiTM Shah Alam. Dalam 10 orang tak sambung degree sebab ada komitmen lain. 

Nah kalian enjoy lah tengok gambar gambar pre-convo aku. Bukan main posing ya!








Hari konvokesyen kalian macam mana pulak? Mind to share?