Showing posts with label Ukur Bangunan. Show all posts
Showing posts with label Ukur Bangunan. Show all posts

Saturday, 17 July 2021

Rumah Kutai Rumah Tradisional Negeri Perak

Siapa sini orang Perak? Dan keluarga masih ada rumah tradisional iaitu Rumah Kutai? Aku terinspirasi untuk tulis entri ini lepas tengok Kak Ret update di blognya sebuah rumah tradisional Negeri Sembilan. Masih cantik rumahnya!

 


Jadi hari ini, aku nak bawa semua pergi melancong ke negeri Perak dan lihat rumah tradisional di Perak. Serba sedikit maklumat tentang Rumah Kutai:

  • Dibina sekitar tahun 1890an
  • Kutai adalah istilah orang tempatan gunakan untuk merujuk kepada tua atau sudah lama
  • Terdapat 37 buah Rumah Kutai yang dibina sepanjang tebing Sungai Perak
  • Selepas berakhir Perang Dunia Kedua pada tahun 1918, Rumah Kutai tidak lagi dibina di Perak


Ciri-ciri asli Rumah Kutai:

  • Menggunakan atap sagu (rumbia)
  • Dinding buluh
  • Menggunakan banyak cerucuk
  • Menggunakan bahan semulajadi yang dapat dijumpai sekitar kampung seperti kayu dan buluh

Keunikan Rumah Kutai dapat dilihat pada bumbungnya yang panjang dan mempunyai ruang penyimpanan di bumbung yang dikenali sebagai loteng. Rumah Kutai juga mempunyai hiasan yang menarik seperti tunjuk langit, papan pemeleh, kekisi, pagar musang dan sebagainya. Rumah jenis ini dikatakan mempunyai pengaruh senibina Acheh dan Bugis yang mempunyai sejarah dengan Kesultanan Perak.

Layout Rumah Kutai

Serba sedikit maklumat tentang Rumah Kutai yang aku dapat masa buat assignment pasal Rumah Kutai hehehe. Requirement assignment yang lecturer aku suruh buat masa aku semester lima ialah aku kena cari sebuah rumah tradisional dan kaji senibina yang ada pada rumah tersebut.

Rumah Kutai

Dan inilah Rumah Kutai yang berjaya aku jumpa dan terletak di Bota Kanan. Sebetulnya, aku tak jumpa pun rumah ini. Rumah ini aku dapat sebab lecturer aku yang bagi alamat rumah ini. Rumah Kutai diatas merupakan rumah nenek kepada kawan lecturer aku. Lecturer aku cakap rumah ini famous. Kesahihannya aku tidak pasti hahaha.

Aku ada sedikit masalah transportation nak pergi mencari rumah tradisional sebab aku tak ada lesen. Nak minta tolong kawan pun segan sebab makan masa juga kalau nak cari rumah tradisional ini. 

Bukan cari cari terus dapat. Kalau cari dan jumpa, kena minta pendapat lecturer dulu samaada dia luluskan atau tak untuk ambil rumah tersebut. Kalau lecturer tak luluskan, kena cari dan cari lagi sampailah dia puas hati. Kalau ada lesen, at least boleh sewa kereta kan? Tapi aku lesen pun tak ada. Menyedihkan betul lah hidup seorang Atiqah Najihah HAHAHA.

Dulu masa diploma, aku ada kawan yang boleh tolong aku bawa kemana-mana sahaja, tapi masa degree, dia dapat di UITM Shah Alam dan aku di UITM Seri Iskandar. Jadi, takkanlah aku nak suruh dia datang ke Seri Iskandar semata mata nak teman aku cari rumah tradisional 😂

Last last, lecturer aku bagi Rumah Kutai kepunyaan nenek kawannnya. Rumah Kutai peninggalan nenek kawannya dah tak ada orang duduk dan selenggara. Sayang sebab terbiar begitu sahaja. Tak ada orang jaga dan uruskan. Jadinya, bila lecturer aku dah bagi rumah nenek kawan dia, mudahlah untuk aku terus pergi ke rumah tersebut. Dah tak payah susah susah round satu dua tiga kampung untuk cari rumah tradisional.

Aku pergi dengan housemates merangkap classmates juga. Kami pergi bertiga. Aku segan nak minta tolong dia hantarkan sebab dah selalu menyusahkan dia, tapi nak tak nak terpaksa aku tebalkan muka dan minta tolong dia juga. Kereta Myvi Putih itu yang kawan aku punya hahaha.

Rumah Kutai ini memang duduk betul betul depan jalan raya yang sibuk. Agak menyeramkan juga masa mula mula sampai. Bukan takut dengan cik ponti dan seangkatan dengannya, tapi takut berjumpa dengan binatang yang bernama ular. Semak samun kiri, kanan dan belakang rumah, siapa saja tak takut? Sekali dia munculkan diri, memang tak cukup tanah nak berlari 😂

Sayang seribu kali sayang, aku tak dapat masuk ke dalam rumah sebab berkunci. Jadi aku tengok bahagian luar sahaja. Nak buat floor plan pun tak ada masalah sebab boleh rujuk floor plan melalui bawah rumah. 

Floor plan

Ini floor plan yang dilukis semula menggunakan AutoCAD. Aku lukis? Tidak sama sekali. Aku upah classmate aku masa diploma untuk lukiskan measured drawing untuk aku. Measured drawing yang lengkap dengan floor plan, empat elevation iaitu front, rear, left dan right elevation, section X X dan juga section Y Y

Kawan aku silap buat dimension kecil jadinya tak nampak dimenstion dekat belah kiri dan atas (rujuk gambar diatas). Tapi tak apalah, kecil pun kecil lah janji siap HAHAHA. Kedudukan pintu aku hentam saja sebab tak pasti kedudukannya, boleh intai ikut celah celah tingkap macam itu saja. Kan nanti orang kampung ingat kami nak mencuri pula.

Sekarang aku nak tunjuk architectural style yang ada pada Rumah Kutai tersebut. 

Tunjuk Langit

Bukan cucuk langit ya hahaha. Maaf ya gambar kabur sebab aku ambil dari pdf. Tak jumpa cari pula gambar yang aku ambil. Okey, tunjuk langit yang menghala ke langit itu. Sebab itu dipanggil tunjuk langit. 

Kepala Pintu

Kepala pintu terlindung disebalik tulisan jawi yang ada diatasnya. Jadi tak nampak mana kan kepala pintunya? 

Kepala Tingkap

Kalau tadi kepala pintu, sekarang kepala tingkap. Sebab apa kepala tingkap? Sebab berada dibahagian atas tingkap rumah. 

Ande-ande

Yang ini dipanggil ande-ande. Term yang selalu digunapakai di negeri Kelantan dan Terengganu untuk fascia board. 

Papan pemeleh

Juga dikenali sebagai peles, pemeles, papan layan dan sebagainya. 

Gerbang

Gerbang merupakan pemisah antara Anjung dan Rumah Ibu. Gerbang juga biasa terletak di depan rumah sebelum masuk pintu utama rumah.

Seterusnya, mari kita tengok building element yang ada pada pada Rumah Kutai.


Lantai yang tinggi daripada ground floor iaitu tanah. Tinggi banyak juga iaitu setinggi dua meter. Bijak orang zaman dulu dulu sebab buat lantai tinggi tinggi sebab satu, boleh elak rumah dinaiki air kalau musim banjir. Dan sebab yang kedua nak membenarkan pengudaraan keluar masuk dari dalam ke luar rumah dan sebaliknya.


Rumah Kutai didirikan atas tiang sebanyak 12 atau 16 tiang yang dipanggil tiang seri atau tiang adat. Banyak betul tiang kan? Sebab itulah Rumah Kutai ini masih kukuh berdiri sampai sekarang. 


Dinding Rumah Kutai pula biasanya dibina daripada buluh atau kelarai dan juga kayu. 


Rumah Kutai ada dua pintu masuk iaitu satu untuk lelaki dan satu lagi untuk perempuan. Pintu dibuat rendah untuk para tetamu tunduk ketika masuk ke dalam rumah. Kiranya, tanda hormat kepada tuan rumah lah.

Menarik sebenarnya rekabentuk rumah tradisional. Tak kisahlah rumah tradisional negeri Terengganu ke Perak ke Negeri Sembilan ke dan lain-lain lagi sebab rumah tradisional itu ada keunikan tersendiri. Ada  ukiran ukiran yang menarik yang diukir oleh nenek moyang kita dulu-dulu.

Pandangan hadapan

Pandangan belakang

Pandangan sisi kiri


Pandangan sisi kanan

Okey, habis dah bawa melancong ke Rumah Kutai di Perak. Rasa macam panjang entri kali ini HAHAHA. Dan kalau aku ada salah tulis pasal Rumah Kutai, boleh tegur aku ya. Adios! 

Monday, 21 June 2021

Pengambilan 18, 702 Guru Secara One Off - Sesuai atau Tidak?

Dipetik daripada Utusan Malaysia online, pengambilan seramai 18, 702 pegawai pendidikan gred DG41 secara 'one off' yang diumumkan oleh Kementerian Pendidikan adalah untuk mengatasi masalah kekurangan guru di Malaysia yang membabitkan negeri dan matapelajaran tertentu.

Iklan tawaran yang akan dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan bermula 07 Julai dan penempatan secara berperingkat akan dibuat bermula Oktober, kata Menteri Kanan Pendidikan iaitu Datuk Dr. Radzi Jidin.

Kementerian Pendidikan akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) untuk memastikan perancangan ia lebih teratur dengan pendekatan baharu dibuat oleh kementerian bersama SPP dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA). 

Pengambilan guru secara one off ini adalah bertujuan untuk mengurangkan jurang kekurangan guru dan matapelajaran yang menghadapi masalah kekurangan guru. 

Empat negeri yang kekurangan guru ialah:
  • Sabah
  • Sarawak
  • Selangor
  • Johor

Antara subjek yang kekurangan guru untuk diisi ialah:

Sekolah Rendah:
  • Bahasa Inggeris
  • Sejarah
  • Pendidikan Khas
  • Pendidikan Agama Islam
  • Teknologi Maklumat dan Komunikasi

Sekolah Menengah:
  • Bahasa Melayu
  • Bahasa Inggeris
  • Pendidikan Khas
  • Pendidikan Agama Islam
  • Reka Bentuk dan Teknologi

Berita pengambilan guru secara one off ini menarik minat aku memandangkan aku sekarang tak ada pekerjaan. Nak mencari pekerjaan sekarang bukan senang, mostly tak ambil pekerja disebabkan masalah kewangan akibat Covid-19. 

Bila tengok ada subjek Sejarah, lagilah menarik minat aku memandangkan aku memang minat dengan subjek Sejarah. Boleh dipertimbangkan untuk apply bila tawaran sudah dibuka. 

Tapi tengah tengah scroll pasal berita ini, tiba tiba ternampak satu berita yang mengatakan pengambilan guru secara one off ini tidak sesuai. 

Sebab apa tidak sesuai? Sebab takut akan menimbulkan masalah dari segi struktur dan kualiti keguruan. Hanya graduan yang memang dari bidang pendidikan sahaja yang layak untuk memohon dan diterima untuk mengisi kekosongan sebanyak 18, 702 jawatan baru yang ditawarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). 


Pendapat kalian macam mana? Sesuai atau tidak graduan yang datang dari pelbagai bidang dan mohon untuk mengisi kekosongan jawatan sebagai guru seperti yang ditawarkan oleh Kementerian Pendidikan? 

Atau graduan yang datang dari pelbagai bidang tersebut hanya perlu fokus kepada bidang asal mereka sahaja? Senang cerita, jangan menyibuk nak mohon sebagai guru. Kalau bidang asal perubatan, fokus saja dalam bidang perubatan. Jangan fokus bidang pendidikan.

Bagi aku, tak salah kalau nak mencuba bidang lain. As long as, kita diberikan pengetahuan, tunjuk ajar yang secukupnya sebelum mula mengajar para pelajar. 

Mudah kata, sebelum nak mengajar, kenalah belajar dulu selok belok bidang pendidikan. Sekurang kurangnya tak ada lah kosong sangat ilmu di dada. Mungkin boleh hadir kursus, ataupun belajar lagi dalam setahun hingga tiga tahun sebelum mula mengajar.

Kawan aku pernah ajak aku untuk ambil bidang perguruan. Kiranya, second degree aku dalam bidang perguruan. First degree dalam bidang Ukur Bangunan. Bila baca balik syarat kemasukan Institut Pendidikan Guru (IPG), rasa macam lambat lagilah boleh bekerja HAHAHA. 

Pertama sekali, kena ambil Program Persediaan Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PPISMP) selama 12 bulan atau tiga semester di IPG yang ditetapkan. Kemudian, akan ditawarkan untuk mengikuti pengajian Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan selama empat tahun atau 12 semester

Okay rasa macam menyimpang jauh jugalah tajuk entri dengan isi entri hehehe. Tapi bagi aku, pendapat aku, tak salah kalau mencuba untuk memohon walaupun aku bukan dari bidang pendidikan. 

Dunia sekarang, kena cuba semua benda. Ada rezeki, dapat tawaran. Tak ada rezeki, kita cuba di tempat lain. 

Jangan memilih kerja. Cari kerja, janji dari rezeki yang halal :)

Nota jemari: Takut sampai email daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) 😂

Wednesday, 16 June 2021

Thesis Degree Part 2


Kesinambungan dari Thesis Degree Part 1. Boleh baca disini: Thesis Degree Part 1

Fikir punya fikir, buat online questionnaires. Nak distributes among students with disabilities di UITM. Dah dapat contact seorang doktor merangkap pensyarah (kalau tak silap aku) yang jaga hal ehwal students with disabilities ini.
 
Tapi untuk sekian kalinya, terpaksa tukar target students lagi sekali. Sebab apa? Sebab takut tak ramai students with disabilities di UITM. Supervisor aku cakap nak dalam 150 respondents. Ya Allah!

150 orang itu agak ramai! Fikir punya fikir punya fikir, aku tukar target kepada student without disabilities. Memang online questionnaires sajalah yang mampu. Keadaan tak mengizinkan waktu itu. 

Ya, walaupun tukar target kepada students without disabilities, total respondents aku tetap tak capai 150 orang. Hanya capai 120 orang sahaja. Supervisor pun cakap, tak apalah Atiqah. Awak analisis saja walaupun hanya ada 120 orang sahaja yang menjawab online questionnaires aku. 

Jenuh nak analisis! Pakai Statistical Packages for Social Sciences (SPSS). Tak pernah pernah belajar pakai software SPSS, tiba tiba analisis pakai software ini. Belajar last minit di Youtube! Dan belajar dengan kakak aku juga sebab thesis dia sebelum ini pun pakai SPSS juga. 

Beli software di Shopee, tak silap berharga RM 3.00. Memang murah 😂 Nak dijadikan cerita, aku baru nak analisis data 01 Julai 2020, tiba tiba supervisor merangkap penyelia subjek Academic Project hantar whatsapp dalam group batch aku, full report thesis mesti dihantar pada 03 Julai 2020! 

Ya Allah lagi sekali! Dalam masa dua hari nak kena setelkan Chapter 1, 2, 3, 4 dan 5! Tak termasuk format thesis lagi! Classmate aku pula ada yang laptop di kedai sebab rosak, bincang punya bincang, penyelia extend tarikh sampai 09 Julai 2020 kalau tak silap aku.

Maka pulun atiqah pulun siapkan thesis. Tak tidur malam selama beberapa hari. Tidur lepas subuh. Sampai kakak kedua aku membebel sebab tak tidur malam. Dia tak tahu ke, students memang suka buat kerja last minit? 😂 

Idea mencurah curah kalau last minit! 

Kakak kedua aku nak tidur waktu malam, jenguk bilik aku sekejap. Tengok aku masih di depan laptop. Eh! Bangun pagi siap siap nak pergi kerja, tengok aku masih di depan laptop. Geleng kepala saja yang mampu HAHAHA. 

Kakak ketiga aku memang dah sedia faham sebab dia pun student juga masa itu. 

Akhirnya, setelah beberapa hari tak tidur malam, tidur lepas subuh, sambung buat kerja lepas zohor, berjaya submit full report thesis pada 08 Julai 2020. Dia punya gembira, memang tak terkata! 

Awareness and Observation Among UITM Students on Facilities Provided for Students with Disabilities. 

Tajuk rasmi thesis ijazah sarjana muda aku 👆

Itu baru siap submit full report thesis. Tak siap lagi presentation. Ada mini kolokium. Alhamdulillah bersyukur juga sebab tak payah present melalui google meet. Cukup sekadar buat slide presentation dan record suara. Then, submit melalui email. 

Nak record suara pun banyak masalah. Masa itu duduk di Marang. Rumah betul betul depan jalan raya utama. Tak kira masa, pukul 3 pagi ke 4 pagi ke mesti ada lah bunyi motor lah ekzos kereta yang bising lah dan sebagainya.

Aku sajalah nak record suara pagi pagi buta dengan harapan tak ada gangguan, tapi tetap ada gangguan. Kalau record siang hari, tak payah cakaplah sebab memang lagi double triple gangguan. 

Aku redha dah, sebab letih dah nak record. Memang akan ada banyak gangguan. Tak termasuk gangguan oleh makhluk Allah yang berbulu dan berfish ball. Meow meow tak berhenti henti HAHAHA. Jentik fish ball kan baru tahu! 😆

Dah setel buat slide presentation, dah setel record suara, dah submit di email. Akhirnya, sudah boleh di hard coverkan. Tapi, aku rasa tersangatlah membazir buat hard cover yang harganya agak mahal. Sebab apa membazir? 

Sebab kesudahannya, akan masuk bakul sampah :') Tapi terpaksalah ikut arahan. Penyelia nak hard cover, kita pun buat saja lah. Janji dapat A. Hahaha.

Tuesday, 15 June 2021

Thesis Degree Part 1


Tiba tiba rindu nak buat assignment. Eh! Dulu time buat assignment, stress lah, tak faham skop assignment lah, menangis lah, itulah dan inilah. Alih alih sekarang rindu pula HAHAHA.

Petanda nak kena sambung master ke? 

Sudah pasti tidak hahaha. UITM hantar email semalam, suruh sambung master tapi tak apalah. Tapi entri kali ini bukan nak cakap master. Tapi nak bercerita tentang thesis aku yang aku buat semasa belajar tempoh hari. 

Thesis termasuk dalam subjek yang diberi nama Academic Project. Serious talk, mula mula aku sambung degree, aku tak tahu aku kena buat thesis! Begitu juga aku tak expect aku kena ambil subjek Lukisan Kejuruteraan bila apply sekolah teknik semasa tingkatan 4!

Nampak tak ambil cakna kan? HAHAHA.

Disebabkan aku sambung degree atas course yang sama sewaktu diploma, jadi aku terus lompat ke semester 3. Kalau sesiapa yang datang dari matrikulasi, STPM atau diploma course lain, kena start dari semester 1. Tapi aku boleh lompat terus ke semester 3. Agak menjimatkan masa.

Jadi, masa semester 5, bermulalah subjek Academic Project I. Thesis ada 5 chapter yang penting iaitu:

Chapter 1: Introduction
Chapter 2: Literature Review
Chapter 3: Research Methodology
Chapter 4: Results and Discussions
Chapter 5: Conclusion and Recommendations

Untuk semester 5, hanya perlu buat Chapter 1, 2 dan 3 sahaja. Next semester iaitu semester 6 baru sambung Chapter 4 dan 5.

Masa semester 5, tak ada covid lagi masa itu. Bukan tak ada, cumanya tak teruk macam sekarang. Masa itu kalau tak silap, dalam 2 atau 3 kes sahaja. Kalau tak silaplah hehehe. 

Cadangnya nak buat pasal kemudahan pelajar kelainan upaya di tiga buah sekolah. Nak pergi tiga buah sekolah yang dipilih dan nak kaji kemudahan kemudahan yang ada disediakan oleh pihak sekolah kepada para pelajar kelainan upaya yang mendaftar di sekolah mereka. Target thesis aku pada masa itu ialah murid sekolah rendah. 

Consult dengan supervisor, dan supervisor pun setuju. Maka buatlah Chapter 1, 2 dan 3 based on tajuk yang dipersetujui. Bila masuk semester 6, awal bulan 3, masa inilah Covid dah slow slow merebak di Malaysia. Awal semester 6, dah siap call, email dan buat official letter kepada tiga sekolah yang aku pilih. 

Buat surat rasmi, nak maklumkan dan minta kebenaran untuk buat kajian di sekolah mereka and at the same time, nak interview beberapa orang pelajar kelainan upaya.

Eh! Kita hanya mampu merancang, Allah menentukan segala galanya. Tiba tiba dikhabarkan dengan khabar berita yang buruk iaitu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 1.0) berkuatkuasa 18 Mac 2020. 

Maka punahlah semua yang aku rancangkan. Masa itu, keadaan agak kelam kabut. Since 18 March 2020 sampailah awal bulan 5 rasanya, aku tersangatlah relax! Sebulan lebih tak ada kelas sebab UITM masih dalam peringkat perbincangan untuk adakan Open and Distance Learning (ODL) yang masih dijalankan sampai sekarang disebabkan Covid-19.

Memang sebulan lebih aku tak fikir pasal thesis langsung! Sampailah satu hari di pertengahan bulan 6, aku dapat call dari supervisor, membebel dekat aku HAHAHA.


"Atiqah, kenal tak lagi suara saya?"
"Atiqah, awak langsung tak contact saya ya, mentang mentang duduk rumah sekarang ini."

Dan banyak lagi HAHAHAHA. Aku akui salah aku sebab tak contact langsung supervisor aku. Sudahlah supervisor aku itu merangkap penyelia kepada subjek Academic Project ini :')

Tiba tiba supervisor cakap, tak lama dah submission thesis. Dah boleh mula dah sekarang ini. Nak kena adjust balik Chapter 1, 2 dan 3 aku yang lepas. Sah sah dah bertukar tajuknya sebab tak dapat pergi sekolah.

Bersambung...

Friday, 4 June 2021

Konvokesyen Ijazah Sarjana Muda UiTM pada December 2021


Tiga empat hari yang lepas, ada ternampak kawan kawan yang satu batch di universiti upload story di Instagram tentang konvokesyen untuk ijazah sarjana muda. Dan semalam aku pun check jugalah. In shaa Allah bulan Disember 2021 ini bakal bergraduasi daripada UiTM Seri Iskandar. 


Walaupun tahu agak mustahil bagi pihak UiTM untuk mengadakan majlis konvokesyen dalam keadaan negara tengah menghadapi pandemik Covid19 ini, aku tak meletakkan harapan yang tinggi pun. 


Cukuplah sekadar sijil ijazah sarjana muda dan transkrip aku selamat sampai ke tangan. Sebab apa aku tak kisah kalau tak ada majlis konvokesyen untuk ijazah sarjana muda ini? Sebabnya aku dah pernah berkonvokesyen semasa diploma tempoh hari. Itupun sudah cukup dan memadai hehehe.


Tapi kasihan juga dekat orang yang pertama kali konvokesyen kan, tapi terpaksa konvokesyen secara alam maya (online) ataupun terima sijil daripada abang poslaju hehehe. 


Tapi apa boleh buat kan? Keadaan tak mengizinkan kita semua nak bebas macam dahulu kala. Pakai ayat dahulu kala rasa macam terbang ke tahun 1950-an, 1960-an hahahaha.


Kalau sebelum ini, pelajar akan berkonvokesyen di UiTM yang berhampiran dengan rumah masing masing. Contoh, sepatutnya aku akan berkonvokesyen di UiTM Seri Iskandar, Perak tapi disebabkan Covid19, aku terpaksa pergi ke UiTM berhampiran iaitu UiTM Kuala Terengganu di Chendering. 


Tapi apa apapun tunggu pengumuman rasmi daripada pihak UiTM. 


Alhamdulillah berjaya juga habiskan ijazah sarjana muda walaupun mulut setiap hari duduk meratib nak quit nak quit HAHAHA. Biasalah, stress tengah belajar, tengah buat assignment, tengah lukis pelan, memang mulut meratib nak quit sajalah. Tapi tak buat pun 😂


Aku, diploma dan ijazah sarjana muda dalam jurusan yang sama iaitu Ukur Bangunan (Building Surveying). Dalam dua tahun setengah sahaja aku dalam ijazah sarjana muda sebab potong credit hours (subjek yang pernah diambil semasa diploma). Itu untung kalau sambung jurusan yang sama, banyak credit hours boleh potong. 


Boleh baca disini untuk tahu apa itu Ukur Bangunan dan juga disini Juruukur Bangunan. Dan Life as Building Surveying's student.


Walaupun pihak UiTM ada menawarkan untuk sambung ke master dalam jurusan Master of Science in Green Architecture di UiTM Seri Iskandar juga, tapi aku menolak hehehe. Cukup sampai ijazah sarjana muda dulu buat masa sekarang 😂


Kalau umur masih panjang, dah ada pekerjaan yang tetap, boleh difikirkan semula untuk ambil master sebagai part time hehehe. In shaa Allah suatu hari nanti. 

Friday, 5 March 2021

Dilapidation Survey Work

Hello! Assalamualaikum! Baru berkesempatan untuk menaip sebab hari ini merupakan hari yang begitu productive bagi diriku. Diberi peluang untuk buat kerja selama beberapa jam hehehe. Alhamdulillah :) 


Actually, hari ini tolong kawan buat dilapidation survey work di Gong Badak. Untuk pengetahuan kalian, dilapidation survey work ini dilakukan untuk mengenalpasti kecacatan pada sesebuah bangunan ataupun rumah. 


Maksudnya, aku akan ambil semua kecacatan pada rumah especially kecacatan jenis retak (crack) yang besar dan high depth. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh baca disini. P-Con ini salah satu syarikat yang menjalankan dilapidation survey work ini juga. Tapi kerja aku hari ini tak ada kena mengena dengan syarikat P-Con ini. Jangan salah faham pula ya. 



Itu saya! Hahaha. Acah acah sekejap sebelum sambung buat kerja lepas makan tengah hari HAHAHA! Ambil gambar untuk kenang-kenangan. Pengalaman baru. 

Padahal masa belajar dah buat dah dilapidation survey work ini. Tapi belajar dengan kerja mana sama kan kan kan? Hehehe.

Kalau time belajar, santai santai saja, tapi kerja ini rasa nervous betul pada permulaan itu. Tapi bila dah setel satu rumah itu terus okey. 

Terus gembira dan seronok walaupun penat HAHAHA! Tapi biasalah itu, kerja apa saja yang tak penat kan? Kerja menghadap laptop pun penat, penat mata kannnnn. 

           

Jadi, inilah antara contoh-contoh gambar kecacatan yang ada pada bangunan berdasarkan kerja yang aku buat pagi tadi. Dilapidation survey ini pun salah satu scope of work bagi Building Surveying. It was fun! 

Aku berterima kasih kepada kawan satu kelas aku semasa ijazah sarjana muda tempoh hari iaitu Fatihah sebab sudi ajak aku buat kerja walaupun untuk beberapa jam sahaja. Boleh lah dapat duit poket sikit hehehe.

Nanti next time ajak aku lagi! HAHAHAHAHAHAHA! Aku suka okey buat kerja kerja macam ini sebab kerja ini memang benda yang aku belajar. Jadi bila lagi aku nak praktikkan apa yang pernah aku belajar kan?

Wednesday, 3 March 2021

Life As Building Surveying's Student Part I

Assalamualaikum and hi peeps! Today, nak sambung cerita pasal Building Surveying tapi bukan lagi "apa itu building surveying". Tetapi, pasal kehidupan seorang pelajar jurusan Ukur Bangunan. Firstly, masa isi borang UPU dulu kan, aku sendiri tak tahu apa benda yang diisi sebab pakat tekan tekan je. Alhamdulillah, rezeki dapat course Ukur Bangunan. Masa itu memang tak kisah langsung dapat course apa tapi yang dikisahkan dekat mana aku akan pergi. Search punya search pakcik google tu, dapat tahu course ini for diploma hanya ada di UiTM Seri Iskandar. Nun jauh di Perak sana. 


Atas nasihat and pandangan family, maka 02 June 2015 selamat mendaftarkan diri sebagai salah seorang pelajar diploma jurusan Ukur Bangunan di UiTM Seri Iskandar. Seminggu yang menyeksakan sebab ada MDS ala ala orientasi sekolah. First semester masih main main, tak belajar sungguh sungguh so hasilnya boleh dilihat pada keputusan peperiksaan. Tapi, Alhamdulillah still 3.0 above. Life sebagai seorang junior, gigih mencari senior senior sebab nak minta notes or soalan exam yang sebelum sebelum ini. Alhamdulillah lagi sekali, kenal senior yang baik. Tanya macam macam pun still jawab dengan baik.


Sekadar info, semester 1 dan 2 tak akan ada academic trip. Academic trip inilah yang paling disukai oleh semua pelajar sebab boleh pergi makan angin! HAHA! Semua kos ditanggung oleh pihak pengurusan universiti. Siap dapat duit poket lagi. Usually, academic trip ini tak lama pun dalam 3 hari 2 malam sahaja. Unless pergi tempat jauh, jadi berkemungkinan akan makan masa dalam seminggu. Masa semester 3, pergi Taiping, buat inspection bangunan kerajaan. Inspection cari kecacatan pada bangunan dan lukis semula pelan asal bangunan. 


Dan kebiasaannya juga, academic trip ini akan bergabung dengan beberapa subjek. Jadi senang sebab case study yang sama. Tak payah dah nak pergi cari case study yang lain.

 


Gambar kenangan depan bangunan yang diinspect. Gigih tahu scroll balik gambar gambar lama semata mata nak letak dalam blog ini haha! Kami berlima satu groupmates. Kami stay satu group untuk semua subjek sebab menyenangkan! Tak payah pening pening nak pilih orang itu ini. Buat group whatsapp pun senang senang! HAHA! Jujur saja, academic trip ini buat kerja sehari saja, selebihnya makan angin. Lecturers pun geleng kepala tapi as long as kami siap buat kerja dan tak ada tertinggal apa apa maklumat, lecturers okey. 


Ini pun salah satu gambar kenangan yang masih ada dalam hard disc. Lecturer lelaki yang boleh buat aku menangis bila dia tanya soalan hahaha, aku pun tak tahu lah asal lah aku mudah dengan air mata padahal sir tanya elok elok je, aku saja yang mudah benar menitikkan air mata HAHAHA. Dalam gambar diatas semua classmates aku tapi ada 2 atau 3 orang budak repeaters. Repeaters ni maksudnya mereka gagal dalam subjek ini pada semester lepas jadi mereka kena repeat ambil masa pada next semester.

Tuesday, 2 March 2021

Building Surveying (BS)


Assalamualaikum and selamat pagi semuanya. Rest sekejap daripada join segmen or giveaway. Today nak cerita pasal "Building Surveying" (BS). Apa itu Building Surveying? Kerja ukur ketinggian bangunan ke? Mostly, orang ramai tak tahu apa itu course BS. 


Sering disamakan dengan "Quantity Surveying" (QS). Tidak sama sekali. Building Surveying ini ialah Juruukur Bangunan while Quantity Sureying pula ialah Juruukur Bahan. 


Berbeza kan? So dah boleh bezakan antara BS dan QS?


Apa yang dilakukan oleh seorang Building Surveyor?


Building Surveying atau Surveyor menawarkan perkhidmatan pakar dalam hal-hal yang berkaitan dengan pembangunan bangunan dan harta tanah seperti pengelolaan projek dan pembinaan, penyelenggaraan dan pembaikan bangunan, pembaikan dan pemulihan harta tanah lama, undang-undang dan peraturan bangunan, kerja-kerja pembongkaran dan pembangunan harta tanah. 


Building Surveying atau Surveyor yang kompeten diharapkan dapat mengurus, mengatur, mengawasi, mengawasi, menilai, dan menyelaraskan setiap aspek kerja bangunan dan pembangunan dan bertindak sebagai penghubung penting dalam projek antara semua profesi yang berafiliasi seperti arkitek, jurutera, perancang dan pembina. Selain itu, Building Surveying atau Surveyor juga menyediakan perkhidmatan perhubungan dan perundingan dengan pihak berkuasa awam dan tempatan untuk pelanggan.