Monday, 27 September 2021

Anime: Spirited Away

Spirited Away
 
Sinopsis:

Spirited Away mengisahkan seorang gadis berumur 10 tahun yang bernama Chihiro Ogino telah tersesat dan memasuki dunia Kami (cerita hantu rakyat Jepun) ketika berpindah ke kawasan kejiranan baru. Setelah ibu bapanya berubah menjadi babi kerana disihir oleh penyihir yang bernama Yubaba, Chihiro mula bekerja di rumah mandi Yubaba untuk mencari jalan membebaskan dirinya dan juga kedua-dua ibu bapanya dan kembali ke dunia manusia.

!SpoilerAlert!

My Review:

Pergi rumah kakak kedua di Marang tak bawa laptop sebab kakak ketiga nak guna laptop untuk siapkan kerja. Kakak ketiga tak ikut pergi Marang sebab kena kerja. Jadi, sebagai adik yang baik, aku mengalah. Tinggalkan laptop di rumah sewa untuk kakak ketiga aku gunakan.
 
Beginilah kisah hidupku selagi tak kerja, memang selalu ulang alik lah ke Marang. Nasib baiklah jarak dari rumah sewa aku di bandar Kuala Terengganu ni tak jauh mana pun dengan Marang. Dalam 15-20 minit dah sampai. 
 
Waktu malam bila Muhammad Arfan dah tidur, aku pun bosan. Nak buka blog tak boleh sebab tak ada laptop. Jenguk gitu gitu je melalui telefon. Maka misi mencari drama atau movie pun bermula. Terjumpa movie anime yang dah lama ditayangkan iaitu Spirited Away. Tahun 2001 ditayangkan. Dah 20 tahun anime ni ditayangkan tapi masih kekal sebagai top best anime of all time
 
Dan memang betul, memang best! Tak rugi tengok. Me be like "Kenapa aku tak tahu pun kewujudan movie anime yang best ni?" Macam mana nak tahu, asyik korea korea korea. Hehehehe.

Iced Onde Onde with Toasted Coconut Crunch & Pearls Tealive

Perasaan ingin mencuba dah lama ada bilamana tengok Tealive ada keluarkan menu ni. Tapi macam biasalah tak beli beli sebab takut rasa pelik. Kalau kuih onde onde tu memang kuih kegemaran. Tapi bila daripada kuih menjadi air ni, takut rasa pelik padahal makanan sama je hehehe.

Tealive onde onde
 
Tealive keluarkan 3 pilihan untuk menu terbaharu iaitu Iced Onde Onde, Onde Onde Yam Balls Smoothie dan Onde Onde Smoothie. Iced Onde Onde menjadi pilihan aku buat kali pertama. Tak ada gambar dari aku sebab tak cantik aku ambil. Kita pinjam gambar pak cik google je lah.


Sehari sebelum balik Marang, aku sempat beli air tealive sebab dah lama tak minum. Sekali sekala teringin juga nak minum hehehe. Aku beli 2 jenis air tealive iaitu onde onde dan juga yam yam. Total RM 15.30 sahaja untuk 2 air tersebut sebab dapat less RM 12.50 (voucher HOTDEALSGF kalau beli di Grabfood). Salah satu sebab aku lagi suka membeli makanan atau minuman di Grabfood sebab setiap bulan ada bagi promo code yang sangat sangat berbaloi (bagi aku) 😂 
 
Sedutan pertama air onde onde ni buat aku terkejut sekejap sebab manis. Manis sungguh. Tapi sedap kikiki. Aku suka! Bila dah suka tu, memang tak pelik lah rasanya. Memang sebijik sejibik sama rasa macam makan kuih onde onde. Cuma versi air ni terus telan. Tak payah kunyah. 

Sunday, 26 September 2021

Korean Drama: Squid Game

Squid Game
 
Tarikh tayangan: 17 September 2021
Jumlah episod: 9 episod
Genre: Survival, Aksi, Thriller
Pelakon: Lee Jung Jae, Park Hae Soo, Heo Sung Tae, Wi Ha Joon
 
Sinopsis:
 
Ki Hoon (Lee Jung Jae) dipecat dari pekerjaannya dan menyebabkan hidupnya sengsara. Dia ditawarkan untuk meyertai satu permainan survival rahsia dimana hadiah yang bakal dimenangi oleh seorang pemenang adalah merupakan wang tunai sebanyak 45.6 billion won (RM 167 juta). Ki Hoon memutuska untuk menyertai permainan itu atas desakan hidup yang kesempitan wang.
 
Sementara itu, Sang Woo (Park Hae Soo) yang dianggap Ki Hoon seperti adiknya dan vice versa. Mereka membesar bersama-sama di kampung dan berlatar belakang keluarga yang miskin. Walaupun Sang Woo datang dari keluarga yang miskin, tetapi dia merupakan bekas pelajar lulusan dari universiti berprestij dan mendapat pekerjaan yang baik. Sang Woo memutuskan untuk turut serta dalam permainan survival rahsia tersebut dengan Ki Hoon kerana menghadapi krisis iaitu terlibat dalam penyalahgunaan dana syarikat.
 
!SpoilerAlert!
 
My Review:
 
As for me, best! Recommended! Tapi ada baca review orang lain yang cakap Squid Game ni biasa biasa je. Best lagi Alice in Borderlands. Aku tak tengok lagi Alice in Borderlands, jadinya tak boleh nak compare antara dua drama ni.  First of all, dalam drama ni ada scene 18sx dalam episod 4 dan juga episod 7. Bukan sepanjang episod, tapi dalam beberapa minit sahaja.

Permulaan cerita agak perlahan, bagi aku a little bit boring. Tapi bila masuk part Ki Hoon dan yang lain-lain mula masuk pertandingan survival rahsia tu, dah hilang boring. Dah rasa excited nak tengok game apa yang bakal mereka semua mainkan. Jumlah semua peserta yang join adalah seramai 456 orang dan jumlah permainan yang bakal mereka pertandingkan adalah sebanyak 6 game.

Giveaway by Shida Radzuan

Giveaway
click banner to join

Baru berkesempatan untuk join giveaway yang dianjurkan oleh Kak Shida. Syarat penyertaan yang ke-empat iaitu 'Apa yang korang suka tentang blog shida' ialah:

Mobile-friendly. Buka blog Kak Shida melalui telefon pun tak ada masalah. Nak baca entri pun senang, tak serabut dengan iklan AdSense. Susunan widget di bahagian kanan sidebar pun tersusun cantik. Senang kata, tak pening kepala lah kalau masuk blog Kak Shida. Nak cari apa apa pun mudah je. 

Warna biru putih yang digunakan oleh Kak Shida pun cantik. Warna yang tak menyakitkan mata. Penggunaan font yang jelas dan mudah dibaca pun merupakan salah satu perkara yang saya suka tentang blog Kak Shida.
 
Jadi, kepada sesiapa yang masih belum join giveaway ni, meh cepat cepat join. 3 kotak hadiah misteri menanti para pemenang. Jeng jeng jeng. Kalau peserta melebihi 50 orang, hadiah bakal ditambah! Jadi cepat cepat join! 

Tarikh tutup: 02 Oktober 2021

Goodluck and all the best kepada semua peserta! ;)

Wednesday, 22 September 2021

Suprise Giveaway By Aienienka


Baru berkesempatan untuk join Suprise Giveaway by Aienienka. Nak join, boleh click banner diatas. The best surprise yang pernah aku terima dalam hidup ialah surprise birthday pada bulan Oktober tahun 2019. Memandangkan birthday kita semakin menghampiri, so kita tulis pasal surprise harijadi. Hehehe. 

Surprise birthday dari housematesku. Masa birthday aku pada 10 Oktober 2019, boleh dikatakan ramai dah wish Happy Birthday. Tapi, housemates aku sunyi sepi. Memang tak ada wish apa apa. Naik kereta pergi class pun cakap macam biasa. Aku fikir mungkin busy kot, itu pasal tak sempat nak wish hahaha. 

Sampailah lepas Maghrib kalau tak silap aku, tiba-tiba blackout nyah rumah kami. Aku tengah siapkan assignment. Nervous dah sis sebab fikir kerja-kerja yang aku buat tadi dah save ke belum. Kalau tak autosave, memang murunglah nak kena taip balik 😂

Masa tu lah tak ingat telefon letak mana sebab benda berlaku tiba-tiba sangat. Dari dalam bilik, terdengar housemates bercakap tapi dalam keadaan berbisik. Aku pun terus keluar bilik cari housemates sebabnya aku takut duduk dalam keadaan gelap gelita. Tak expect mereka buat surprise sebab rumah kami sewa tu memang selalu blackout.

Keluar dari bilik terus nampak housemates tengah pegang kek yang dihiasi dengan beberapa batang lilin menuju ke bilik aku. Terus aku jerit "Ohhhh patutlah tak ada seorang pun yang wish birthday, rupa-rupanya nak buat surprise. Aku tengah buat assignment weh, kalau tak autosave mati lah aku."

Housemates pakat gelak je sebab standard Words autosave kan, so mereka cakap tak payah risau, selamat je kerja kau tu. Dah tiup lilin, ambil gambar maka berakhirlah surprise birthday aku pada tahun 2019. Sambung buat assignment 😆 Terharu sis, ingatkan dah besar panjang dah tak ada orang nak bagi kek. Tapi masih ada.

Monday, 20 September 2021

From Photo to Cartoon

Semalam sebelum tidur ada nampak orang promote hasil kerja dia yang lukis semula muka customer tapi dalam versi cartoon. Aku macam biasalah, terus search di shopee. Nampaklah satu seller ni ada buat juga servis macam ni. Apa lagi, memang add to cart lah yang jawabnya. Asyik nampak orang promote dekat Twitter, jadi kita pun cuba lah sekali. Benda ni untuk fun fun je.
 
Jadi pagi tadi baru aku checkout. Lepas bayar, aku hantarlah gambar selfie yang paling latest dekat email seller. Gambar yang aku pakai mask KF94 masa pergi makan Mr Dakgalbi. Saja nak mencuba. Hehehe. Dalam description, seller tulis akan siap dalam masa 30 minit. Tapi aku rasa lebih daripada 30 minit. Tak kisah pun sebab bukan urgent. Petang tu dalam pukul 5 lebih, masa tengah tengok drama, tiba-tiba dapat reply daripada seller. 



 
Inilah hasilnya. Aku ingatkan sekeping je seller bagi, rupa-rupanya tiga keping. Aku terhibur sekejap tengok kening aku yang gambar cartoon terakhir ni. Mana pergi lah kening depan belakang aku tu :') Ada bahagian tengah je. Yang belah kanan okey je keningnya. Belah kiri je dia ada dekat tengah tengah. Secotek dekat tengah tengah tu 😂 

Pandai ya seller alter kening aku dalam gambar pertama dan kedua HAHAHA. Kenapa gambar ketiga tak alter sekali kikiki. Tapi tak apa lah, dah kening aku macam tu, nak buat macam mana. Nak lukis kening pun tak reti. Nanti jadi kening shin chan kan 😆

Jangan risau sebab harga dia murah sahaja. Hanya RM 1.02 sahaja. Sesiapa yang berminat nak tukar muka versi cartoon, boleh lah cuba disini: https://bit.ly/3lB5EIQ

Nota jemari: Maaf tak dapat nak blogwalking sebab tidur rumah kakak kedua tak bawa laptop, kena mengalah dengan kakak ketiga sebab dia nak guna laptop untuk siapkan report -,-

Sunday, 19 September 2021

Kek Batik Indulgence dan Pandan Gula Melaka

Cerita dah basi tapi makanan tak basi. Makanan dah selamat masuk perut hehehe. Cerita dia kakak aku dah lama nak makan kek batik. Nak buat tak sempat, jadi apa salahnya kita support bisnes orang melayu yang jual kek batik, kita beli je. Tolong menolong itukan amalan mulia 😛

Dah lama nak beli, tapi tak whatsapp whatsapp. Sampailah minggu lepas, dia whatsapp sendiri seller yang jual kek batik ni. Biasa dia suruh aku yang berurusan sebab dia malas nak berurusan. Yang dia tahu, berapa jumlah yang kena bayar. Tapi aku lupa nak whatsapp seller sebab kali terakhir aku singgah instagram seller tersebut, seller ada update dia tutup kedai untuk beberapa hari. 

Terus lupa nak whatsapp lepas tu. Tahu tahu kakak aku tanya nak perisa apa. Aku cakap terserah, tak kisah pun perisa apa sebab nampak semua sedap sedap belaka. Kakak aku pun pilih kek batik perisa indulgence dan juga pandan gula melaka. 

Kali pertama beli sebab nak rasa sedap atau tidak. Kalau sedap, dia akan repeat beli untuk bagi dekat staff nurse, doktor-doktor dan juga pegawai farmasi yang ada dalam ward department dia kerja. Kira macam tradisilah, bila dah habis kerja dekat satu department, mesti akan sediakan makanan sebagai tanda berterima kasih kepada orang yang ada dalam department tersebut. 
 
 
Atas: Kek batik indulgence
Bawah: Pandan gula melaka
 
Harum semerbak bau dia! Tak payah buka kotak, memang dah boleh bau dari luar.  Sedap ke tidak? Mestilah sedap! Kiranya menepati citarasa kakak akulah. Kira lulus! Bolehlah beli lagi lepas ni.

Aku suka pandan gula melaka tu. Memang sedap. Kek batik indulgence tu bahagian atas je indulgence, bahagian bawah macam kek batik biasa je. Tapi overall, kedua-duanya sedap belaka. Tapi aku paling suka pandan gula melaka. 

Seminggu juga nak habiskan sebab tak boleh makan banyak banyak sekaligus. Makan sikit sikit. Tapi nasib baiklah kek ni maintain sedap walaupun berada dalam peti sejuk dalam tempoh masa seminggu. Mostly kek kan tak boleh simpan lama lama sebab nanti rasa dah makin tak sedap. "Rasa peti". Itu yang aku selalu rasa kalau kek disimpan lama lama dalam peti. Tapi kek batik ni, tidak rasa peti. Masih sedap.
 
 
Sisi lain Pandan Gula Melaka (bawah kanan) 
 
 
Sisi lain Kek Batik Indulgence (bawah kiri)

Jadi, sesiapa yang nak COD dalam kawasan Kuala Terengganu, Gong Badak dan juga Rusila, boleh order di @shainaasdessert (instagram). Atau boleh whatsapp disini: https://www.wassap.my/+60143060251/shainaasdessert
 
Disclaimer: Ini bukan paid atau sponsored review ya. Ini dibeli menggunakan duit kakak aku sendiri hehehe.

Saturday, 18 September 2021

Anime: Kimi no Na wa (Your Name)

 
Sinopsis:
 
Seorang gadis yang tinggal di luar bandar mula terbangun di dalam tubuh badan seorang budak lelaki yang tinggal di bandar Tokyo yang menjalani kehidupan menarik seperti gadis tersebut idamkan.
 
!SpoilerAlert!
 
My Review:
 
Kali ini nak review anime. Aku jarang tengok anime tapi kadang kadang layan juga macam Attack on Titan, Itazura na Kiss dan Maid Sama! Yang tiga tajuk aku sebut ni semuanya drama. Tapi drama anime pendek je, dalam setengah jam je untuk satu episod.

Tapi Kimi no Na wa atau senang disebut Your Name ni ialah movie. Setelah sekian lama duduk dalam my list netflix, akhirnya aku tengok juga lepas baca review orang lain di Twitter.
 
Your Name ni mengisahkan kehidupan seorang gadis (Mitsuha Miyamizu) yang tinggal di luar bandar iaitu di Itomori, Jepun. Dia bosan tinggal dalam bandar Itomori dan selalu berhasrat untuk menjadi seorang lelaki yang tinggal di bandar Tokyo jika dilahirkan dalam kehidupan yang seterusnya. 

Dijadikan cerita, suatu pagi lepas Mitsuha bangun dari tidur, dia tiba tiba berada dalam badan seorang budak lelaki yang bernama Taki Tachibana. Kiranya mereka bertukar badan. Mitsuha dalam badan Taki dan Taki dalam badan Mitsuha. Mereka berdua boleh berkomunikasi antara satu sama lain dengan tinggalkan notes apa yang terjadi dan tulis do's dan dont's masa mereka bertukar badan.

Bukan Popia Pisang, Tapi Pisang Cheese

Okey dah setel makan Mr Dakgalbi, dah setel shopping, kita pun pulanglah ke sarang semula. Mata pun dah ngantuk, memang terbayang-bayang keempukan katil je masa tu. Sekali sampai dekat rumah, tak tidur tidur pun. 
 
Sampai rumah, simpan barang yang dibeli tadi dan cuba seluar jeans yang baru dibeli. Susah ya sekarang ni sebab memang tak boleh nak cuba dulu sebelum buat pembayaran. Dahlah tak boleh tukar kalau salah saiz. Memang tawakal je masa beli. Nasib baiklah saiz betul dan memang menepati piawaian aku. Jeans jenis slim fit memang aku suka. Tapi tak adalah ketat sampai kaki tak boleh bernafas. Kalau aku pakai seluar yang betul betul melekat dekat kaki, mahu terbalik biji mata kakak aku. Dia memang marah kalau aku beli seluar jenis gitu.
 
Aku pun tak suka sangat pakai jeans yang terlampau ketat yang memang betul betul melekat dekat kaki. Ibaratnya macam pakai legging. Tahu kan legging macam mana?

Tiba-tiba perut rasa lapar. Padahal memang dah lapar balik masa dalam Mr. Diy tadi. Jadi, bukalah foodpanda. Dilemma. Tak tahu nak makan apa. Last last aku beli pisang cheese. Tak beli dah popia pisang. Kali ni kita beli pisang cheese. Masih berunsurkan pisang. Kalau tunggu kakak aku buat pilihan nak makan apa, memang berjanggutlah jawabnya. Tu aku beli terus pisang cheese. Malas nak fikir lama-lama. Kakak aku pun bukan suka sangat pisang cheese. Last last dia beli sate. Dah lama tak makan sate katanya. 

Hari raya puasa tempoh hari tak merasa makan sate sebab raya berdua dengan aku je dekat rumah sewa. Tak tempah sate. Kalau tidak, memang wajiblah sate tu dalam hidangan raya kami sekeluarga. Aku tak makan sate, tapi makan nasi kapit or better known as nasi himpit. 
 
 
Foresight

 
Close view 

Baca review semua cakap sedap gila gila tapi bagi aku lagi sedap pisang cheese di Marang (di rumah kakak kedua aku). Masa cucuk vaksin tempoh hari, memang nak beli juga pisang cheese ni sebab dah lama tak makan, tapi malas nak dengar kakak kedua aku membebel sebab biasalah, harga dalam foodpanda kan mahal.

Kalau pergi beli di kedai, pisang cheese nya harga RM 5.00 sahaja. Tapi, dalam foodpanda dia jadi RM 8.00. Campur delivery RM 5.00, jadilah RM 13.00. Jadi, terpaksalah aku batalkan niat untuk beli pisang cheese di Marang tempoh hari demi menyelamatkan tahi telingaku HAHAHAHA
 
Yang aku beli semalam tak berapa kick rasanya tapi okey je buat makan petang sambil sambil tengok drama korea. Harga RM 10.50 + delivery RM 3+ jadilah RM 14+. Ada 12 ketul pisang yang disaluti coklat dan cheese.

Aku memang tak boleh lari dari coklat, coklat dan coklat. Kalau lari pun antara cheese ataupun caramel. Memang minat tiga perisa ni. Tapi paling minat coklat lah. Siapa pernah makan pisang cheese? Sama tak rupanya? Sedap ke tidak? 

Mungkin aku tak repeat beli dah lepas ni sebab rasa dia okey okey je dan a little bit pricey bila campur dengan harga delivery 😂

Friday, 17 September 2021

Rezeki Menang Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100

Alhamdulillah masih tak percaya ya aku menang giveaway yang dianjurkan oleh Kak Busyra ni. Selalunya aku susah nak terpilih kalau join mana mana pertandingan tak kisahlah join dalam blog ke mahupun dalam kehidupan aku. Memang dari tadika lagi, berapa puluh pertandingan mewarna aku masuk, satu pun tak pernah menang HAHAHA
 
Tak ada rezeki orang cakap kan? Mungkin rezeki dalam bentuk lain contohnya dikurniakan kawan kawan yang baik dan sebagainya. Aku masuk giveaway pun sebagai tanda sokongan kepada blogger yang menganjurkan giveaway tersebut. Menang kalah adat pertandingan. Kalau menang, Alhamdulillah. Kalau kalah atau tak ada rezeki, tak apa. Cuba lagi next time begitu hehehe.
 
Tup tup, masa tengah buka blog melalui telefon, aku baca komen dari Kak Busyra yang cakap aku menang giveaway tersebut. Apa lagi, cepat cepat on laptop sebab tak percaya kikiki. Memang betul lah nama aku yang terpilih. Terus whatsapp sebab takut orang menanti.
 
 
 
Dan baru tadi Kak Busyra transfer hadiah wang tunai sebanyak RM 50.00. Tak apa transfer lambat, saya faham mesti akak busy. Apa-apapun, terima kasih Kak Busyra untuk wang tunai ni. Moga moga rezeki Kak Busyra berlipat kali ganda lagi selepas ni. Thank you! 😊
 
Jom singgah blog Kak Busyra disini: https://www.busyratakiyudin.com/ 
Jangan lupa follow dan komen sekali. Check it out! ;)
 
Nota jemari: Duit menang giveaway ni kita guna untuk beli makanan hehehe

Apa Yang Dibeli?

Dah siap makan Mr Dakgalbi, apa lagi, pusing mall lah jawabnya. Alang alang dah keluar kan, kita ronda ronda lah sekejap dalam mall tu. Cari barang apa yang perlu dibeli atau sengaja nak beli. Mula mula pergi F.O.S. Niat tak nak beli apa apa, sekali terbeli jeans. Murah jugalah sebab harga asal RM 69.00, tapi bila bayar cuma RM 29.00 sahaja. Discount RM 40.00!
 
Next station pergi Watsons. Beli moisturizer jenama Rosken. Aku memang pengguna setia moisturizer ni, memang dah banyak tube aku pakai. Memang best dan ngam dengan muka aku. Siapa pernah pakai dan memang tengah guna moisturizer ni? Angkat tangan, kita geng! Hehehe.
 
 
Keluar Watsons, housemates ajak pusing dalam Mr. Diy. Salah satu tempat 'berhantu' selain kedai Eco. Awal awal memang tak ada apa pun nak dibeli, tapi bila dah masuk, memang penuh satu troli 😂 Habis RM 80.00 shopping dekat Mr. Diy. Ini barang aku dan kakak akulah. Beli lanyard, sticky notes, bulu ayam, sepit rambut, karpet bulu bulu, bantal buat alas duduk dan lain-lain lagi.

 
Ini barang aku. Dua benda ni saja dah RM 40.00. Tapi tak menyesal lah beli sebab memang best bila dah guna. Karpet bulu bulu warna coklat tu RM 26+ dan bantal warna ungu tu RM 13+. Selama ni aku blogging, memang direct duduk atas lantai. Atas tiles. Dan memang sakit ya tulang punggungku bila duduk lama lama tak ada alas. 

Dah lama nak beli tapi tak terasa nak beli. Tapi pergi Mr. Diy semalam, laju je tangan ambil dua benda ni. Karpet tu memang lembut gila wei. Syok duk gosok gosok kaki atas karpet hahaha. Memang lembut, serious tak tipu. Aku mula mula tak perasan pun karpet ni, tapi housemate pi tunjuk. Kita pun cepat cepat pergi scan barcode sebab nak sahih harga, sekali tengok RM 26+. Kira masih boleh diterima, terus letak dalam troli sebab tak banyak dah karpet ni dekat rak. Warna putih banyak, tapi tak nak lah ambil warna putih. Takutlah aku ada tumpahkan makanan, jenuh nak hilangkan nanti >.<

Harap harap tak sakit tulang punggung lepas ni kikiki. Dan harap harap bantal ungu ni tahan lama lah ya. Aku bukan berat sangat, jadi jangan nak kempis ke bocor ke awal sangat 😆

Pertama Kali Makan Mr Dakgalbi

Selamat Hari Malaysia kepada semua warganegara Malaysia. Moga moga lepas ni tak ada dah yang fikir Sabah dan Sarawak bukan negeri dalam Malaysia lagi. Hehehe. Okey sempena Hari Malaysia atau lagi tepat, sempena meraikan hari pembebasan kakak aku daripada ward department, maka kami semua pergi makan di Mr Dakgalbi.
 
Kakak aku gembira tak terkata bila dah habis kerjanya di ward department. Dia kena duduk di ward department selama lapan minggu dan hari Rabu lepas ialah hari terakhir dia di ward department. Memang gembiralah sebabnya letih teramat duduk di bahagian ward ni. Pukul 6.30 pagi dah masuk kerja, balik pukul 9 malam. Kadang kadang je boleh balik awal. Selebihnya memang balik lewat. 
 
Next department dia kena duduk di ward kanser rasanya. Aku pun tak pasti. Sebetulnya nak meraikan di Seoul Garden tapi bila call, Seoul Garden tak beroperasi lagi sebab tak cukup staff atau staff mereka tak cukup dua dos suntikan vaksin lagi. Jadinya, terpaksalah tukar kepada Mr Dakgalbi. 
 
Sejujurnya ini kali pertama aku makan di Mr Dakgalbi. Well you know me HAHAHAHA, kalau Seoul Garden tu memang dah selalu dah makan. Tapi ini first time nak makan di Mr Dakgalbi. Puas kakak aku cakap 'Ala dik, makanan macam orang Korea makan tu je, macam nasi goreng gitu je.' Akhirnya aku setuju jelah makan dekat situ. Sekali sekala mencuba benda baru kan. Hihihi.
 
 
Menu kami makan semalam. Aku tak tahulah nama apa menu ni tapi ada cheese. Bukan aku yang order, tapi housemate aku yang order memandangkan dia dah selalu sangat makan Mr Dakgalbi, jadi kami (baca: aku dan kakak aku) serahkan kepada yang pakar untuk pilih menu.

Hidangan untuk dua orang sahaja walaupun bertiga. Sebetulnya kami berlima. Tapi lagi dua orang tu duduk meja lain dan order menu lain. Ini bahagian kami bertiga. Ada mi, nasi dan yang pasti cheese. Nampak macam sikit kan kalau tengok dalam gambar, tapi banyak yang sebenarnya. Siap makan mi, staff Mr Dakgalbi gorengkan nasi goreng untuk kami. Tak ada gambar sebab malas nak ambil, segan orang tengok 😂 Ambil mana sempat je. 

First impression; rasa macam makan maggi goreng je teman teman.
 
 
Aku makan dua mangkuk kecil ni dan semangkuk nasi goreng. Kenyanglah sekejap, pastu pusing pusing mall dah lapar balik. Jadi not bad lah Mr Dakgalbi ni, kiranya next time boleh repeat makan lagilah. Tapi tak nak ambil cheese. Aku rasa macam muak sikit makan dengan cheese. 

Thursday, 16 September 2021

Muhammad Arfan Dulu dan Kini

Muhammad Arfan dulu dan kini. My latest anak buah iaitu anak saudara yang kelapan dan merupakan anak kepada kakak kedua aku. Ramai dah ya anak saudara aku 😂 Beginilah jadinya bila abang kakak ramai kan, memang beraturlah anak saudaranya kikiki. Coming soon anak saudara yang kesembilan. Mungkin Januari 2022 akan keluar.

 Muhammad Arfan yang dulu (dalam pantang)


Muhammad Arfan yang kini

Arfan baru siap mandi dalam gambar latest ni. Pakai baju che su belikan. Baju murah murah je che su mampu bagi. Ala baby cepat membesar kan, rasa macam sayang kalau beli baju mahal mahal tapi boleh pakai sekejap je. Better tunggu dia besar dulu, then baru boleh beli baju yang mahal sikit. Sikit jelah, tak boleh banyak banyak 😆

Kalau berminat nak beli baju macam Arfan pakai, boleh beli disini: https://bit.ly/3lgEoio atau disini: https://click.accesstra.de/go/SAx6dsFn
 
Kalau kakak aku baca entri ni mesti membebel sebab letak gambar Arfan yang latest ni. Dia cakap 'anak aku comel kot, ambik elok elok lah gambar Arfan'. Maafkan che su Arfan, comel je Arfan dalam gambar yang paling latest tu hehehe. Masih handsome walaupun tak ada rambut 😛

Wednesday, 15 September 2021

Kek Roll Tapak Kuda Premium Homemade Perisa Nutella

Siapa dah pernah makan kek tapak kuda? Kalau tanya aku, ini first time aku beli dan makan. Untuk pengetahuan semua, kek tapak kuda adalah kek yang popular di Brunei. Dan aku akhirnya beli juga pada 09 September tempoh hari selepas sebulan lebih duduk dalam cart shopee hehehe. Memang dah teringin lama nak makan tapi macam biasalah seketul atiqah najihah iaitu tak beli beli.
 
Pantang buka Twitter, mesti nampak orang review atau promote kek tapak kuda ni. Kita sebagai seorang yang mudah terpengaruh, cepat cepat cari dekat shopee dan add to cart. Bukan tak nak beli, tapi mengenangkan harganya yang agak mahal tu yang buat aku termenung sekejap tiap kali nak beli 😂
 
Bagi aku mahal juga lah harga kek tapak kuda ni iaitu RM 28.00 untuk perisa nutella dan RM 33.18 untuk perisa lotus biscoff. Kalau beli lauk ni boleh dua atau tiga jenis lauk dah. Tapi, last last beli juga. Cakap dekat diri sendiri, "Belilah Najihah, kalau tak sedap tak payah beli dah next time. Kalau sedap pun tak payah beli juga next time. Janji dah pernah merasa.
 
Cehh konon konon kalau sedap, tak akan beli dah. Macam tipu sangat sebab mesti akan beli lagilah. Confirm! Tapi bukan dalam masa yang terdekatlah. 
 
 
Packaging kek tapak kuda. Memang bagus sungguh seller ni siap letak dalam kotak lagi. Bagi aku, memang nampak premium lah sebab bubuh dalam kotak ni. Kek pun selamat daripada terpenyek masa dalam proses penghantaran dari seller kepada courier dan seterusnya kepada pembeli. Tapi kotak tetap kemek. Itu memang tak boleh buat apa dah. 

 
Bahagian dalam. Walaupun kotak kemek, tapi kek tetap berada dalam keadaan yang baik. Langsung tak penyek. Maaf ya, silau pula gambarnya kikiki. Cepat cepat simpan dalam peti. Sedap ke tidak? Mestilah sedap! Serious tak tipu. Memang sedap!

Monday, 13 September 2021

Korean Drama: D.P. (Deserter Pursuit)


Tajuk: D.P (Deserter Pursuit)
Genre: Violence, Sex, Language, Suicide
Jumlah episod: 6 episod
Pelakon: Jung Hae In, Koo Kyo Hwan, Kim Sung Kyun, Son Suk Ku

Sinopsis:
 
Prebet An Ju Ho merupakan seorang askar. Dia seorang yang pendiam, tenang tetapi tidak fleksibel. Sarjan Park Beom Gu menawarkan An Ju Ho untuk menjadi D.P. setelah memerhatikan kegigihan dan kemampuan An Ju Ho. An Ju Ho terpilih menjadi D.P. dan misi mencari askar yang lari daripada kem ketenteraan bermula. An Ju Ho bekerjasama dengan Koperal Han Ho Yeol dalam misi membawa balik askar yang lari.

!Spoiler Alert!

My Review: 

Best! Recommended! Drama korea yang mengisahkan kehidupan manusia di dalam kem ketenteraan. Kisah dia pasal An Ju Ho masuk askar dan terpilih menjadi deserter pursuit. Deserter pursuit ni tugas dia mencari dan membawa pulang askar-askar yang lari daripada kem ketenteraan. 

Ramai ya askar yang lari daripada kem ketenteraan dan sebab mereka semua melarikan diri adalah kerana diBULI. Isu buli ni aku rasa di semua peringkat ada. Dari zaman sekolah rendah sampai ke sekolah menengah dan seterusnya. Memang akan sentiasa ada isu buli membuli ni. Jadi, dalam drama D.P. ni memang kesemua askar yang melarikan diri daripada kem ketenteraan adalah kerana tidak tahan dibuli oleh askar-askar lain. 

Senior dan junior. Dalam kem ketenteraan An Ju Ho masuk ni pun tak terlepas daripada sistem senior dan junior. Yang senior buli junior. Junior sesama junior tak dapat nak tolong kawan-kawan mereka yang dibuli sebab takut mereka juga akan dibuli. Pihak atasan pun tahu tapi tak ada tindakan yang diambil.

Bagi aku, jadi D.P. ni tugas yang agak berat sebab nak keluar mencari askar yang lari tu bukan senang. Macam macam benda nak kena tempuh. Kalau askar yang lari tu jenis boleh dibawa berbincang memang tak ada masalah. Tapi cuba bayangkan kalau dapat askar yang melawan dan agresif. Nyawa menjadi pertaruhan. 

Dalam episod 1, An Ju Ho tak berjaya membawa pulang askar yang larikan diri sebab rakan sepasukan dia iaitu Park Sung Woo sangatlah tidak bertanggungjawab. Seronok memang seronok dapat keluar daripada kem ketenteraan, tapi Sung Woo ni duk ajak An Ju Ho pergi club. Dah pergi club, mesti mabuk mabuk. Kesudahannya, askar yang sepatutnya mereka cari dah bunuh diri. Itu yang An Ju Ho sangat kesalkan. 

Tapi nasib baik, episod 2 dan seterusnya Park Sung Woo dah tiada. Kiranya Park Sung Woo tu cameo sahaja. Park Sung Woo digantikan dengan Koperal Han Ho Yeol (lelaki pakai jaket biru dalam poster diatas). Koperal Han Ho Yeol ni memang baik walaupun muka dia macam orang tak ada perasaan.

Memang best tengok An Ju Ho berpasukan dengan Koperal Han Ho Yeol dalam misi membawa pulang askar yang melarikan diri. Jangan ingat drama aksi tak ada scene yang menyedihkan ya. Harus ada!

Sunday, 12 September 2021

Birthday Giveaway Sheila Inspire

click banner to join

Selamat Hari Lahir Kak Sheila! Dan selamat diatas kelahiran cahaya mata baru. Jom pakat ramai ramai memeriahkan lagi giveaway anjuran Kak Sheila. Banyak hadiah menarik menanti untuk dimenangi!

Tarikh penyertaan: 21 Ogos 2021 - 21 September 2021
 
Goodluck and all the best kepada semua peserta! ;)

Kapal Terakhir Di Dunia Episod 1


Baru selesai baca Kapal Terakhir di Dunia Episode 1. Dah selesai lama dah yang sebetulnya tapi baru nak bagi review hehehe. First of all, entri kali ini panjang ya. Boleh skip kalau tak sanggup nak baca.

Sinopsis
Bokor, sebuah kapal besi gergasi yang asalnya dicipta untuk menghadapi bencana hujan tahi bintang menjadi satu-satunya tempat manusia berlindung. Meski terasing daripada ancaman dunia luar, penghuninya telah dijangkiti pelbagai jenis penyakit dan diasingkan mengikut sektor masing-masing termasuklah Aria dan adiknya. 
Namun, kondisi adiknya lebih parah dan memerlukan rawatan segera. Beban Aria semakin terasa apabila bapanya sendiri tidak pernah mempedulikan mereka berdua. 
Aria, yang hidupnya hanya demi Bokor dan keluarga, kian teruji apabila bapanya pula didapati telah melanggar peraturan. Dia dilema antara kepentingan keluarga atau keamanan seluruh manusia. 
Ketika konflik kian memuncak, Aria tersedar sesuatu tentang kehidupan dalam Bokor - iaitu sentiasa ada harga besar yang harus dibayar demi kesetiaannya.  
"Kau perlu pilih siapa yang kau perlu perangi, Aria."

Ilustrasi Bokor / Credit: Bukuzzatee

Credit: Teme Abdullah

Basically, buku Kapal Terakhir di Dunia (KTDD) Episod 1 mengisahkan kehidupan ribuan manusia di dalam sebuah Bokor (rujuk gambar diatas). Bokor ni memang besar, penulis gambarkan saiz sebuah Bokor ni ibarat sebuah pulau. Saiz Bokor kecil sedikit daripada Eiffel Tower dan tingginya pula hampir sama dengan ketinggian Menara Berkembar Petronas (KLCC).



Di dalam Bokor, manusia dibahagikan kepada tiga jenis sektor iaitu Sektor Biru, Sektor Kuning dan Sektor Hijau. Mereka semua dibahagikan mengikut jenis penyakit yang mereka hidapi. Mana-mana sektor dilarang sama sekali untuk membanding-bandingkan penyakit antara sektor. 

Di Sektor Biru, hanya manusia yang berpenyakit kulit sahaja yang tinggal di situ. Sektor Biru melakukan pekerjaan mengumpul sumber protein utama buat bekalan tenaga manusia di dalam Bokor. Pekerjaan yang mereka lakukan memerlukan mereka untuk keluar ke laut (keluar dari Bokor) dan berhadapan dengan serangan mugor dan jangkitan virus dari dunia luar. Senang kata, Sektor Biru ni pemburu laut.

Manusia yang tinggal di bahagian Sektor Kuning pula bertanggungjawab untuk membaiki kesemua mesin-mesin yang mengalami kerosakan. Mencipta mesin baru pun iye juga. Jadilah pencipta dan penyelenggara mesin.

Saturday, 11 September 2021

Poster Keselamatan Pengubatan Part II

Kalau sesiapa yang masih ingat dalam entri lepas, aku ada minta pendapat korang semua pasal poster yang bertemakan Keselamatan Pengubatan kan, jadi hari ini posternya sudah siap! Bukan poster rasmi lagi sebab kakak ketiga aku tak tengok teliti lagi.

Punyalah gigih tanya korang apa yang perlu aku letak dalam poster, sekali kakak aku cakap buat simple simple je. Semalam dia buat seorang diri. Hari ini aku pula buat seorang diri. Lepas dah tengok poster yang dihasilkan kakak aku macam mana, aku buat poster versi aku sendiri.


Ini yang kakak ketiga aku buat. Seringkas yang mungkin sebab dia dah malas. Janji hantar je dia cakap.


Ini yang aku buat. First komen dari kakak aku, dia cakap macam poster budak-budak. Meriah betul posternya HAHAHA. Kakak aku cakap macam poster budak-budak tapi suruh reserved poster aku buat ni 😆 Takut aku terbagi kepada housemate padahal aku tengok housemates aku tak ada yang buat pun. Macam kakak aku je yang bersungguh sungguh buat hehehe. Mungkin nak dapat markah kot? Aku pun tak pasti.

Aku pun tak ada idea sangat nak buat poster yang tema Keselamatan Pengubatan ni. Kalau tema merdeka banyak bendalah juga boleh letak kan tapi ni poster pasal ubat. Memang tak tahu manalah jawabnya huhuhu.

Pendapat korang macam mana? Any idea untuk ditambah atau dibuang? Colorful sangat ke? Bagi pembaca yang berumur 35 dan ke atas, bila tengok poster kedua ni rasa okey ke tak okey? Boleh serap tak maklumat yang ada dalam poster tu ke dalam diri korang? Atau rasa terganggu dengan penggunaan warna yang terlalu banyak? Jangan segan silu untuk komen ya ;) 

Sementara masih ada masa, bolehlah aku edit lagi mana-mana yang patut. Submission 15 September 2021 ni. Terima kasih ya yang sudi komen! 😉

August Performance on Google Search

Rasa macam dah terlewat sangat untuk update entri pasal performance blog untuk bulan Ogos, tapi gasaklah. Aku tetap nak update 😆 Sejak balik rumah sewa ni kena beralah dengan kakak ketiga aku. Dia banyak guna laptop aku sebab ada kerja yang perlu dia selesaikan, jadi susah juga lah untuk aku blogging. Waktu siang (waktu dia bekerja) aku malas nak blogging, malam lepas solat Maghrib baru syok nak blogging. 

Okey kembali kepada tajuk asal, masa mula-mula dapat email ni, memang excited sungguh perasaan masa tu. First time dapat. Aku memang dah lama tunggu dan akhirnya penantian aku berakhir. Begituuuu. Drama sungguh hahaha. 

Sebelum-sebelum ni hanya mampu tengok bloggers lain update entri pasal performance blog mereka. Dan kini tidak lagi. Aku dapat juga update entri pasal performance blog aku padahal tak ada apa sangat untuk diceritakan kikiki. 


Performance blog aku pada bulan Ogos on google search. Rasa macam wow sekejap bila tengok impressions tu sebab macam tinggi jugalah (bagi aku) hehehe. Clicks pun not bad lah, almost 2k juga. Tapi masih tak setanding bloggers lain lagi lah. Masih jauh lagi perjalanan blog aku.

Jujurnya, aku kurang faham antara Top Growing Pages dengan Top Performing Pages. Ada sesiapa yang faham mind to share apa beza antara dua tu?

Top growing pages di blog aku ialah entri tak boleh masuk kecuali dah cucuk dua dos vaksin. Ramai mencari mungkin nak tahu SOP terbaru bila nak masuk mall. Mungkin? Yang entri pasal Covid-19 Self Test Kits pun ramai juga ya yang click. Harga test kits dah murah sekarang ni kan, kalau tak silap aku RM 19.90. Ada sesiapa yang dah pernah buat ke? 

English movie Aftermath pun ramai juga yang click, aku harap yang baca entri tersebut tak marahlah ya sebab aku letak spoiler tapi aku ikut saranan Kak Sal untuk letak warning 'Spoiler Alert'. Sebelum ni aku tak letak, tapi lepas Kak Sal tegur, aku terus letak hihihi. Thanks Kak Sal sebab tegur! ;)

Thursday, 9 September 2021

Milka & Daim Chocolate

Milka & Daim Chocolate. Siapa pernah makan? Aku? First time beli dan makan. Aku tertipu sebab ingatkan Cadbury & Daim, sekali bila sampai Milka & Daim rupanya. First time dengar milka. Packaging pun lebih kurang dengan cadbury. 

Cuba google google pasal coklat milka dan terjumpa yang menyatakan milka ni dari company yang sama dengan cadbury. So sebab itu kot packaging dia lebih kurang je?


Aku beli bulan Julai tempoh hari rasanya, tapi semalam baru makan 😂 Beli di shopee sekali dengan coklat Daim. Tak boleh pergi Langkawi untuk borong coklat, kita borong dalam shopee jelah. Cara cakap macam dah pernah jejak Langkawi ye, padahal hakikatnya tak pernah. Kakak ketiga aku tak sempat nak bawa aku pergi jalan jalan di Langkawi, tiba-tiba covid melanda. Bila nak pergi? Teman pun tak tahu hehehe. Harga untuk satu bar ni kalau tak silap aku RM 4.60. 

Sedap ke tidak? Mestilah sedap. Manis dia orang terengganu cakap meleting leting. Manis do'oh. Bayangkan coklat cadbury yang memang dah manis tu ditambah lagi dengan coklat daim. Kiranya double manis! Bila gigit, boleh rasa ketulan ketulan kecil coklat daim di bahagian dalam. Memang rasa la ketulan ketulan coklat daim tu.

Wednesday, 8 September 2021

Anti-Bacterial Hand Gel dari Blog AnakOmak6

Buka pintu sebab tunggu abang foodpanda mart datang hantar barang, tapi abang poslaju yang sampai. Akhirnya hadiah kecil dari budak kecil yang bernama Uyyum selamat tiba sempena menjadi salah seorang top commentator bulan Ogos di blog Kak Ret.


Anti-Bacterial Hand Gel from Bath & Body Works


Aku dapat Sweet Pea & Cucumber Melon. Paling suka bau Sweet Pea sebab bau manis! Cucumber Melon tu sedap juga bau dia, tapi paling sedap Sweet Pea. Ngam teruk bagi hand sanitizer ni sebab sanitizer lama aku kena kebas dengan kakak ketiga aku. 

Kecik molek. Memang senang letak dalam poket seluar je bila keluar memandangkan aku jenis tak suka bawa beg, letak dalam poket seluar pun okey dah. 

Kepada Uyyum dan Kak Ret, terima kasih untuk hadiah ini 🙆 Moga moga Allah melimpahkan rezeki yang berterusan kepada Uyyum dan juga Kak Ret. Aamiin. 

Jangan lupa singgah di blog Kak Ret -- https://anakomak6.blogspot.com/ ;)

Nota jemari: Font blog okey ke tidak? Hihihi

Tuesday, 7 September 2021

Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100

click banner to join

Baru berkesempatan untuk join giveaway dari blog Kak Busyra. Jom pakat ramai ramai memeriahkan lagi giveaway ini. Mana tahu boleh menang wang tunai RM 50.00 ke hihihi. Belum cuba belum tahu! 😛


Syarat kelima penyertaan giveaway ini adalah nyatakan satu entri lain yang aku suka dalam blog Kak Busyra ialah entri Pakai braces kali pertama sakit ke tak? #Part 1. Memandangkan aku pun memang ada niat nak pakai braces, jadi aku suka baca entri yang berkaitan braces. Boleh rasa ngilu bila pakai braces tu 😂 Beauty is pain right? Kikiki.


Macam kakak ketiga aku sendiri tengah pakai braces, dah cecah empat tahun dia pakai. Tak tahu bila nak cabut hahaha. Tiap tiap bulan pergi appointment gigi, tapi sejak sejak covid ni dah jarang pergi. Maksud jarang tu macam dua tiga bulan sekali baru ada appointment. Kalau dulu, tiap-tiap bulan.

Aku nak pakai juga sebab gigi atas aku macam jarang sikit, tapi benda bukan murah. Busuk busuk pun kena standby 5k juga. Kos tambahan tak termasuk dalam 5k tu. Haaa jadi selain beauty is pain, beauty is expensive pun iye 😂 Nak kena tunggu kerja baru boleh pakai. Kalau buat di klinik kerajaan memang murah! Tapi klinik kerajaan ada limit umur, jadi aku dah terlebih umur terpaksalah buat di klinik swasta.  

Eh macam tiber sangat kan cerita kisah aku dan kakak aku dalam entri giveaway ni hehehe. Apa-apapun jangan lupa join! 10 September tak lama dah.

Goodluck and all the best kepada semua peserta! 

Di Solitaire.org Kita Habiskan Masa Terluang

Kebelakangan ni aku banyak habiskan masa dengan bermain game. Bukanlah 24 jam aku main game, tapi boleh dikatakan banyak jugalah aku habiskan masa dengan bermain game di laptop mahupun game dalam telefon. Bila telefon tengah cas, aku beralih kepada game dalam laptop. Bila kakak aku guna laptop, aku main game dalam telefon.

Aku main game yang biasa biasa sahaja. Tak suka game yang advance macam PUBG ke Mobile Legend ke Among Us ke, memang tak suka 😂 Selalu juga kawan kawan ajak main, tapi aku tetap tak main. Aku lagi suka main game yang santai dan tenang. 


Dan beberapa hari ni aku sangatlah suka main game di Solitaire.org ni. Banyak betul ya pilihan game yang ada dekat situ. Memang puas hati kalau main. Dan yang paling penting, game-game tersebut boleh main secara PERCUMA dan tanpa IKLAN. Memang satu kelebihan ya bilamana tak ada iklan bila tengah main game. Dan game pun percuma. Tak payah bayar apa-apa. Siapa je tak suka benda percuma ni kan? 😛

Game mengikut kategori:


Monday, 6 September 2021

Popia Pisang Lagi

Bila dah jadi makanan kegemaran, memang selalulah aku makan. Selagi tak jemu, selagi itulah aku akan makan. Tapi favorite kot? Tak akan nak jemu kan? Hehehe. Last aku makan 17 Julai 2021 tempoh hari. Kiranya memang dah lama lah tak makan. Memang mengidam teruk kikiki. 

Bila dah balik rumah sewa di bandar Kuala Terengganu ni barulah boleh beli. Sebab kedai popia pisang ni ada dekat area rumah sewa aku je. Kalau balik rumah kakak kedua aku, memang tak boleh nak membelilah sebab jauh. Lagi satu, kalau duduk rumah kakak kedua aku, tak boleh beli di foodpanda sangat. Dia punya membebel 7 hari 7 malam tak habis habis -,-

Sebab dah teringin sangat, kita pun belilah. Makan waktu petang sambil tengok running man episode paling latest. Biasa beli popia pisang perisa chocolate ataupun chocomel (gabungan chocolate dan caramel). Tapi kali ini aku try beli perisa lain pula iaitu perisa sos keju + cheddar parut + butterscotch. Harga RM 12.00. Kalau perisa chocomel atau chocolate tu RM 6.00 sahaja. Kalau beli yang itu dah boleh dapat 2 set popia pisang kan? Tapi tak apalah, sekali sekala kita cuba perisa lain pula. 


Foresight

Hadiah Sempena Top Komentator Blog Jurnal Shikin Razali & Sihatimerahjambu

Alhamdulillah selamat sampai hadiah sempena top commentators di blog Jurnal Shikin Razali a.k.a Kak Shikin bulan Ogos lalu. Hadiah dah sampai lama, tapi aku tak ada dirumah. Semalam baru sampai di rumah sewa selepas dua minggu lebih bertapa dekat rumah kakak kedua aku. Tengok dah ramai yang terima hadiah dari Kak Shikin ni. Kita baru berkesempatan untuk update entri hari ini. 



Dapat storage box! Warna purple lagi! Warna favorite kita! Hehehe. Kak Shikin macam tahu tahu je barang dalam cart shopee saya apa dia kan, tiba tiba dapat percuma dari Kak Shikin. Ada dua size yang Kak Shikin iaitu larga dan juga small. Yang large tu boleh lah letak buku buku sebab sekarang ni buku buku terbiar je tepi dinding, at least bila letak dalam storage tak nampak serabut sangat kan? Dan tak berhabuk. 

Hadiah lain yang Kak Shikin bagi ialah sheet mask, eye mask dan juga thank you note. Thanks a lot Kak Shikin untuk hadiah-hadiah ni semua! Dah dua kali terima hadiah daripada Kak Shikin, semuanya hadiah sempena top commentators. 

Dannnnnnnn.....

Saturday, 4 September 2021

Makan Petang Bersama Kuih Ketayap

Previous entri, ada yang salah faham ya pasal poster tu. Ramai ingat itu poster yang aku dah siap buat. Tidak teman teman. Aku tak start buat apa-apa lagi. Previous entri itu aku tulis hanya untuk meminta pendapat apakah yang perlu aku letakkan dalam poster yang bertemakan 'Keselamatan Pengubatan'. Okey abaikan sebab tak penting hahaha. Nanti dah siap buat poster, aku update entri macam aku buat poster kemerdekaan tempoh hari.

Hari ini masih seperti hari-hari sebelum ini. Tak ada yang berubah pun. Rutin harian yang masih sama setiap hari. Dan aku masih bertapa di rumah kakak kedua  aku dari hari Khamis, 19 Ogos 2021 lagi. Tak tahulah bila dia nak hantar aku balik 😂 Pergi rumah kakak kedua untuk cucuk vaksin sebab tempat aku cucuk vaksin ni berhampiran dengan rumah dia.

Empat hari berturut turut rasanya makan cempedak goreng. Nasib baik hari ini dah tak makan cempedak goreng sebab dah naik jemu setiap hari makan. Sebagai pengganti cempedak goreng, kita buat kuih ketayap sebagai makan petang sambil ambil angin diluar rumah. Bukan akulah yang buat, aku tukang tengok je hehehe. Oh ya, ini cerita petang semalam.

Nak buat onde-onde tapi baru teringat tak ada tepung pulut. Jadi buatlah kuih ketayap. Ondeh-ondeh ke onde-onde? Aku selalu eja onde-onde. Korang panggil onde-onde juga ke? Ke panggil buah melaka? Tak kisahlah panggil apa pun, janji sedap! Janji bila gigit onde-onde tu memang ada lah air nisan (gula melaka) bahagian dalamnya. Bukan kosong. 

Okey berbalik kepada kuih ketayap, rupa-rupanya senang je nak buat. Ingatkan susah. Bahan-bahan pun simple sahaja. Aku tak nak lah cakap pasal cara cara membuat kuih ketayap sebab kakak aku pun rujuk resipi chenom. Boleh tengok disini: Resipi Kuih Ketayap. Cumanya, kakak aku tak letak telur sebab dia tengah menyusukan anak. Anak saudara aku pula badan macam naik ekzema sikit.

Friday, 3 September 2021

Poster Bertemakan Keselamatan Pengubatan (Medication Safety)

Semalam ingatkan kakak ketiga aku whatsapp nak cakap pasal poster merdeka tempoh harilah. Rupa-rupanya nak bagitahu yang aku kena buat poster lain lagi sekali! Hampeh! Kali ini poster bukan bertemakan kemerdekaan lagi dah, tapi poster bertemakan 'Keselamatan Pengubatan'. 


Baca disini: Poster Kemerdekaan Negara Part I dan Poster Kemerdekaan Negara Part II


Apa benda tu Keselamatan Pengubatan? Dia pun tak tahu. Tapi aku rasa bukan dia tak tahu apa itu Keselamatan Pengubatan, cumanya dia malas lagi nak terangkan dengan lebih terperinci memandangkan lambat lagi tarikh akhir penyertaan iaitu pada 15 September 2021. Dia pun tahu adik kesayangan dia ni bukannya buat terus. Nanti beberapa hari lagi nak sampai tarikh akhir penyertaan, haa masa itulah baru terhegeh hegeh nak buat. Last minit katakan hehehe.



Poster pasal pertandingan. Tapi bukan poster official daripada pihak penganjur. Aku buat sendiri dekat canva sebab terlebih rajin. Ingatkan nak letak je poster pasal pertandingan yang pihak penganjur sediakan, tapi tak apalah. Alang alang dah buka canva, kita design sekejap. Tak ada masalah.

Thursday, 2 September 2021

Bluetick?

Macam biasalah ketandusan idea untuk menaip sebab tu lately ni macam kurang sikit update entri. Penangan vaksin mungkin kikiki. Tengah tengah scroll Twitter, ternampak ada orang tweet pasal bluetick di WhatsApp. Ting! Terus ada idea untuk blog. Maka terhasil lah entri yang bertajuk 'Bluetick?'.



Bluetick tu yang hujung kanan warna biru dan dekat dengan masa. Itulah namanya bluetick. Benda ni kita boleh pilih nak hide bluetick ataupun tak nak hide. Kalau hide memang tak akan jadi warna birulah. Jadi, kita tak boleh tahulah dia dah baca mesej kita ataupun belum. Tapi kalau tak hide, memang akan bertukar warna biru.

Jenis aku, aku tak hide bluetick dan last seen. Tak suka. Tak tahulah kenapa. Bluetick ni boleh bawa masalah ke? Boleh. Bilamana kita WhatsApp kawan kawan atau sesiapa sahaja, tapi dia sekadar read sahaja. Tak reply. Mesej tak penting tak apa lah kot kan kalau kita read je kan? Tapi kalau mesej penting, menyirap jugalah bila orang tak reply hehehe.

Nak nak masa belajar dulu. Group assignment. Pum pam pum pam kita duk hantar mesej dalam group WhatsApp. Tanya itu. Tanya ini. Minta pendapat itu. Minta pendapat ini. Eh! Last-last semua pakat read je. Tak ada seorang pun yang reply. Tapi ada juga yang jenis tak suka reply dalam group, dia akan personal mesej kita. Yang itu tak jadi masalah as long as dia reply lah juga walaupun personal. Kadang-kadang terasa lah juga bila kena macam tu, rasa macam cakap seorang diri pun ada padahal ramai je ahli dalam group WhatsApp tersebut.

Aku bluetick juga orang yang mesej aku kalau dah tak ada idea sangat nak reply apa, tapi sekarang kalau nak tamatkan perbualan dalam WhatsApp, mesti hantar sticker HAHAHAHA. Kiranya sticker tu penamatlah. Kalau tidak pun, reply 'Hahaha' atau emoji '👍' dan '👌'. Siapa sini suka kumpul sticker? Mesti penuh kan koleksi sticker dalam Whatsapp korang kuikuikui.