Showing posts with label Skincare. Show all posts
Showing posts with label Skincare. Show all posts

Sunday, 7 March 2021

Skincare: Toner

Hello! Assalamualaikum! Okey today, i am going to share about toner. Bagi kalian toner penting ataupun tidak untuk include sekali dalam skincare routine kalian? 


Bagi aku penting. Sebab apa aku cakap penting? Sebab toner boleh membantu melembapkan kulit muka kita disamping mengurangkan penampakan pores. Ingat, pores bukannya sejenis pintu yang boleh ditutup dan dibuka begitu sahaja. 


Kita cuma boleh mengurangkan penampakan pores sahaja. Before that, what works for me, might not work for you. This is just my personal experience. Tapi sebelum itu, untuk pengetahuan kalian, toner terbahagi kepada tiga jenis iaitu hydrating toner, exfoliating toner dan astrigents toner. Apa itu? Apa fungsi setiap jenis itu?


Mari sini aku terangkan.

  • Hydrating toner - berfungsi untuk melembapkan kulit disamping mengurangkan penampakan pores
  • Exfoliating toner - mengandungi AHA BHA yang berfungsi untuk adjust pH value kulit
  • Astringents toner - mengandungi kandungan alcohol yang tinggi


Terdapat beberapa jenis toner atau pelembap muka yang pernah aku cuba iaitu:

Thursday, 4 March 2021

Skincare: Cleanser

Hello! Hari ini nak share dengan kalian semua beberapa jenis pencuci muka yang pernah aku pakai and masih dipakai sampai sekarang. Before that, what works for me, might not work for you. This is just my personal experience. Aku dan skincare memang tak dipisahkan.

Simple Refreshing Facial Wash

First and foremost, pencuci muka jenama Simple. Aku rasa semua orang pernah pakai. Sebab cleanser simple ini paling gentle. Tak ada sebarang irritation bila cuci muka. 

Aku sempat pakai dalam tiga (3) atau empat (4) botol sebelum bertukar kepada pencuci muka jenama lain pula. Tapi pada pendapat aku, aku berpuas hati dengan pencuci muka ini. 

Secara keseluruhannya memang bagus, murah dan mudah sangat untuk didapati. Hanya perlu membeli di drugstores yang berhampiran seperti Guardian mahupun Watsons. 

Coalface Soap Kayman Beauty

Second, Coalface Soap by Kayman Beauty. Kayman Beauty? Kalian pernah dengar tak? Kayman Beauty ini salah satu local product tapi jangan bimbang sebab dijamin selamat daripada sebarang mercury atau bahan bahan larangan. Kalau search twitter founder Kayman Beauty (@NabellaAnuar) ini, kalian boleh tengok banyak positive feedback soap ini daripada para pengguna. 

                                   

Aku sendiri dah membeli sebanyak lapan (8) kali. Harga RM39 untuk satu buku tapi boleh tahan sampai empat (4) bulan kalau pandai jaga sebab sabun mudah cair kalau terdedah dengan air. Aku start pakai since Julai 2018 sebab breakout teruk. 

Punca utama aku breakout adalah disebabkan aku berpraktikal dan ulang alik pergi tapak pembinaan, jadi memang sangat terdedah dengan habuk, debu, panas, peluh dan termasuklah persekitaran yang tak bersih. 

Faham faham sendirilah tapak pembinaan macam mana kawasannya. Bukannya bersih sangat kan? Sudahlah begitu, night routine itupun hilang entah kemana HAHAHA. Bila rajin, memang lengkap night routine, tapi bila dah malas, memang kirim salam.

Aku pakai sekali dengan garden of eden yang botol hijau kecil itu. Memang menjadi! Hilang terus jerawat di dahi. Memang tak naik dah lepas tu. Parut pun pudar cepat. Serious talk! Memang tak tipu. Walaupun harga eden itu agak mahal dengan kuantiti dia, tapi sangat berbaloi! 

Pakai sikit saja sudah memadai, memang sudah cukup untuk cover satu muka hehehe. Bau dia pun boleh tahan. Siapa yang tak suka, memang menyerah awal hahaha. Contoh? Kakak aku sendiri. Dia cakap boleh sakit kepala bila pakai eden.

Coalface Cleanser Kayman Beauty

Third, aku pernah pakai Coalface Cleanser by Kayman Beauty juga. Tapi aku sempat pakai sebotol sahaja sebab tak suka. Harga RM49. Sekarang dah tukar botol baru dan lagi cantik. 

Tak tahulah kenapa tak suka, rasa macam tak menjadi dengan kulit muka aku. Jadi, aku lagi suka sabun punya pencuci muka. 

Alluskin Purifying Cleanser (APC)

Dan, pencuci muka yang terakhir iaitu daripada jenama Alluskin. Founder Alluskin ialah seorang doktor iaitu Doktor Aen. Local product juga and dijamin selamat daripada sebarang bahan bahan terlarang. 

Dalam Alluskin Purifying Cleanser ini ada glycolic acid yang bertindak sebagai alpha hydroxy acids (AHA). Tapi jangan risau. Pencuci muka ini masih selamat untuk dipakai setiap hari. Harga RM49 dan boleh bertahan dalam sebulan lebih kalau berjimat cermat.

Jadi, buat masa sekarang aku masih pakai Coalface Soap by Kayman Beauty. Ada niat dihati nak cuba Mimpimika Salicylic Acid Deep Cleansing Cleanser pula. Tapi belum ada rezeki. Apa apa pun, sebelum try produk baru, sila patch test dahulu. Jangan menyesal di kemudian hari kalau tiba tiba purging ataupun breakout.

Macam mana pula dengan kalian? Pencuci muka apa yang kalian pakai? Mana tahu lain kali aku boleh cuba juga hehehe.