Showing posts with label Face Mask. Show all posts
Showing posts with label Face Mask. Show all posts

Thursday, 12 August 2021

Jovian Disposable 3Ply Monogram Mask Black dan Extender dari Shida Radzuan

Dua minggu lepas ada terima satu email dari Kak Shida yang menanyakan alamat terkini untuk pos hadiah sempena menjadi salah seorang top komentator di blog Kak Shida. Aku tak tahu bila sampai sebab semalam aku baru balik ke rumah sewa lepas bertapa selama dua minggu di rumah lain. And yes, baru dapat laptop. Jadi sekarang dalam proses blogwalking. Hehehehe.

Nanti cucuk second dose aku akan bawa laptop sebab takut kena bertapa lagi lama di rumah lain. Tak nak pisang berbuah dua kali, aku mesti bawa laptop hahaha. Jenuh ya nak blogwalking kalau dah lama tak blogwalking. Bukan seorang dua, tapi berpuluh puluh blogger. Tapi tak apa, aku akan cuba untuk blogwalking setiap blog, in shaa Allah. 


Okey kembali kepada hadiah yang diberikan oleh Kak Shida, aku dapat sekeping mask berwarna hitam keluaran Jovian Mandagie. Mask premium dan exclusive sebab tengoklah siapa pemilik brandnya siapa. Siapa je tak kenal Jovian Mandagie ni? Pereka fesyen yang terkenal dan merupakan menantu kepada Ismail Sabri. Dalam sampul surat kiriman Kak Shida, ada sekeping disposable 3ply monogram mask berwarna hitam dari Jovian dan juga extender yang mempunyai warna seperti bendera Palestin. Cantik! 

Kak Shida macam tahu tahu je saya tengah survey mask Jovian ni. Alhamdulillah rezeki dapat sekeping, jadi dapatlah kita test mask keluaran Jovian ni. Best ke tidak, selesa ke tidak dan sebagainya sebelum beli satu kotak. Dah lama add to cart mask Jovian yang warna putih tapi tak beli beli sebab masih berlambak mask yang sediaada HAHAHA. Mask banyak banyak nak buat apa? Bukan pergi mana mana pun! Jadi, sila habiskan dulu mask yang sediaada ya najihah (cakap dengan diri sendiri hehehe).

Apa-apapun terima kasih ya Kak Shida untuk hadiah ini. Saya suka dan saya hargai! Bagi sesiapa yang belum kenal dengan Kak Shida, bolehlah terjah blog Kak Shida sekarang. Jangan segan silu nak terjah ya, sangat dialu-alukan!

Banyak kegunaan ya phone holder ni HAHAHA 

Monday, 24 May 2021

Double Face Mask


"Digalakkan untuk memakai double face mask dan face shield jika berada di tempat-tempat berisiko tinggi seperti di hospital. Di tempat awam tidak perlu memakai double face mask tapi wajib memakai face mask" - Director General Dr. Noor Hisham Abdullah

Baru perasan, akaun rasmi twitter milik Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dah tutup ruangan komen. Terlampau banyak komen negatif yang diterima sampai terpaksa ditutup ruangan komen.

Okay berbalik kepada tajuk iaitu double face mask. Hanya wajib dipakai double face mask dan juga face shield jika berada di kawasan yang berisiko tinggi seperti di hospital. Tapi kalau berada di kawasan yang tidak berisiko tinggi, hanya wajib memakai face mask sahaja.

Nak pakai double face mask pun tidak mengapa, tak ada masalah. Extra precaution orang cakap :)

Perkongsian daripada Doktor Nimelesh, sekiranya anda ingin memakai double face mask, anda mestilah:

  • Menggunakan topeng kain yang mempunyai pelbagai lapisan kain / Use a cloth mask that has multiple layers of fabric
  • Pakai topeng muka pakai buang dibawah topeng kain tersebut / Wear a disposable mask underneath a cloth mask
  • Topeng kain harus menolak tepi topeng pakai buang ke wajah anda / The cloth mask should push the edges of the disposable mask against your face
  • Pastikan anda dapat melihat dan bernafas dengan mudah / Make sure you can see and breathe easily


JANGAN LAKUKAN PERKARA INI / DO NOT DO THIS

  • Jangan gabungkan dua topeng muka pakai buang anda. Topeng pakai buang tidak dicipta untuk dipakai dengan ketat dan memakai lebih daripada satu tidak akan membantu / Do not combine two disposable face mask. Disposable masks are not designed to fit tightly and wearing more than one will not improve fit


  • Jangan gabungkan topeng muka KN95 dengan topeng muka yang lain. Sekiranya anda menggunakan topeng muka KN95, gunakan satu sahaja pada satu masa tertentu / Do not combine KN95 mask with any other mask. If you use KN95, use only one at a time