Showing posts with label Food. Show all posts
Showing posts with label Food. Show all posts

Monday, 27 September 2021

Iced Onde Onde with Toasted Coconut Crunch & Pearls Tealive

Perasaan ingin mencuba dah lama ada bilamana tengok Tealive ada keluarkan menu ni. Tapi macam biasalah tak beli beli sebab takut rasa pelik. Kalau kuih onde onde tu memang kuih kegemaran. Tapi bila daripada kuih menjadi air ni, takut rasa pelik padahal makanan sama je hehehe.

Tealive onde onde
 
Tealive keluarkan 3 pilihan untuk menu terbaharu iaitu Iced Onde Onde, Onde Onde Yam Balls Smoothie dan Onde Onde Smoothie. Iced Onde Onde menjadi pilihan aku buat kali pertama. Tak ada gambar dari aku sebab tak cantik aku ambil. Kita pinjam gambar pak cik google je lah.


Sehari sebelum balik Marang, aku sempat beli air tealive sebab dah lama tak minum. Sekali sekala teringin juga nak minum hehehe. Aku beli 2 jenis air tealive iaitu onde onde dan juga yam yam. Total RM 15.30 sahaja untuk 2 air tersebut sebab dapat less RM 12.50 (voucher HOTDEALSGF kalau beli di Grabfood). Salah satu sebab aku lagi suka membeli makanan atau minuman di Grabfood sebab setiap bulan ada bagi promo code yang sangat sangat berbaloi (bagi aku) 😂 
 
Sedutan pertama air onde onde ni buat aku terkejut sekejap sebab manis. Manis sungguh. Tapi sedap kikiki. Aku suka! Bila dah suka tu, memang tak pelik lah rasanya. Memang sebijik sejibik sama rasa macam makan kuih onde onde. Cuma versi air ni terus telan. Tak payah kunyah. 

Sunday, 19 September 2021

Kek Batik Indulgence dan Pandan Gula Melaka

Cerita dah basi tapi makanan tak basi. Makanan dah selamat masuk perut hehehe. Cerita dia kakak aku dah lama nak makan kek batik. Nak buat tak sempat, jadi apa salahnya kita support bisnes orang melayu yang jual kek batik, kita beli je. Tolong menolong itukan amalan mulia 😛

Dah lama nak beli, tapi tak whatsapp whatsapp. Sampailah minggu lepas, dia whatsapp sendiri seller yang jual kek batik ni. Biasa dia suruh aku yang berurusan sebab dia malas nak berurusan. Yang dia tahu, berapa jumlah yang kena bayar. Tapi aku lupa nak whatsapp seller sebab kali terakhir aku singgah instagram seller tersebut, seller ada update dia tutup kedai untuk beberapa hari. 

Terus lupa nak whatsapp lepas tu. Tahu tahu kakak aku tanya nak perisa apa. Aku cakap terserah, tak kisah pun perisa apa sebab nampak semua sedap sedap belaka. Kakak aku pun pilih kek batik perisa indulgence dan juga pandan gula melaka. 

Kali pertama beli sebab nak rasa sedap atau tidak. Kalau sedap, dia akan repeat beli untuk bagi dekat staff nurse, doktor-doktor dan juga pegawai farmasi yang ada dalam ward department dia kerja. Kira macam tradisilah, bila dah habis kerja dekat satu department, mesti akan sediakan makanan sebagai tanda berterima kasih kepada orang yang ada dalam department tersebut. 
 
 
Atas: Kek batik indulgence
Bawah: Pandan gula melaka
 
Harum semerbak bau dia! Tak payah buka kotak, memang dah boleh bau dari luar.  Sedap ke tidak? Mestilah sedap! Kiranya menepati citarasa kakak akulah. Kira lulus! Bolehlah beli lagi lepas ni.

Aku suka pandan gula melaka tu. Memang sedap. Kek batik indulgence tu bahagian atas je indulgence, bahagian bawah macam kek batik biasa je. Tapi overall, kedua-duanya sedap belaka. Tapi aku paling suka pandan gula melaka. 

Seminggu juga nak habiskan sebab tak boleh makan banyak banyak sekaligus. Makan sikit sikit. Tapi nasib baiklah kek ni maintain sedap walaupun berada dalam peti sejuk dalam tempoh masa seminggu. Mostly kek kan tak boleh simpan lama lama sebab nanti rasa dah makin tak sedap. "Rasa peti". Itu yang aku selalu rasa kalau kek disimpan lama lama dalam peti. Tapi kek batik ni, tidak rasa peti. Masih sedap.
 
 
Sisi lain Pandan Gula Melaka (bawah kanan) 
 
 
Sisi lain Kek Batik Indulgence (bawah kiri)

Jadi, sesiapa yang nak COD dalam kawasan Kuala Terengganu, Gong Badak dan juga Rusila, boleh order di @shainaasdessert (instagram). Atau boleh whatsapp disini: https://www.wassap.my/+60143060251/shainaasdessert
 
Disclaimer: Ini bukan paid atau sponsored review ya. Ini dibeli menggunakan duit kakak aku sendiri hehehe.

Saturday, 18 September 2021

Bukan Popia Pisang, Tapi Pisang Cheese

Okey dah setel makan Mr Dakgalbi, dah setel shopping, kita pun pulanglah ke sarang semula. Mata pun dah ngantuk, memang terbayang-bayang keempukan katil je masa tu. Sekali sampai dekat rumah, tak tidur tidur pun. 
 
Sampai rumah, simpan barang yang dibeli tadi dan cuba seluar jeans yang baru dibeli. Susah ya sekarang ni sebab memang tak boleh nak cuba dulu sebelum buat pembayaran. Dahlah tak boleh tukar kalau salah saiz. Memang tawakal je masa beli. Nasib baiklah saiz betul dan memang menepati piawaian aku. Jeans jenis slim fit memang aku suka. Tapi tak adalah ketat sampai kaki tak boleh bernafas. Kalau aku pakai seluar yang betul betul melekat dekat kaki, mahu terbalik biji mata kakak aku. Dia memang marah kalau aku beli seluar jenis gitu.
 
Aku pun tak suka sangat pakai jeans yang terlampau ketat yang memang betul betul melekat dekat kaki. Ibaratnya macam pakai legging. Tahu kan legging macam mana?

Tiba-tiba perut rasa lapar. Padahal memang dah lapar balik masa dalam Mr. Diy tadi. Jadi, bukalah foodpanda. Dilemma. Tak tahu nak makan apa. Last last aku beli pisang cheese. Tak beli dah popia pisang. Kali ni kita beli pisang cheese. Masih berunsurkan pisang. Kalau tunggu kakak aku buat pilihan nak makan apa, memang berjanggutlah jawabnya. Tu aku beli terus pisang cheese. Malas nak fikir lama-lama. Kakak aku pun bukan suka sangat pisang cheese. Last last dia beli sate. Dah lama tak makan sate katanya. 

Hari raya puasa tempoh hari tak merasa makan sate sebab raya berdua dengan aku je dekat rumah sewa. Tak tempah sate. Kalau tidak, memang wajiblah sate tu dalam hidangan raya kami sekeluarga. Aku tak makan sate, tapi makan nasi kapit or better known as nasi himpit. 
 
 
Foresight

 
Close view 

Baca review semua cakap sedap gila gila tapi bagi aku lagi sedap pisang cheese di Marang (di rumah kakak kedua aku). Masa cucuk vaksin tempoh hari, memang nak beli juga pisang cheese ni sebab dah lama tak makan, tapi malas nak dengar kakak kedua aku membebel sebab biasalah, harga dalam foodpanda kan mahal.

Kalau pergi beli di kedai, pisang cheese nya harga RM 5.00 sahaja. Tapi, dalam foodpanda dia jadi RM 8.00. Campur delivery RM 5.00, jadilah RM 13.00. Jadi, terpaksalah aku batalkan niat untuk beli pisang cheese di Marang tempoh hari demi menyelamatkan tahi telingaku HAHAHAHA
 
Yang aku beli semalam tak berapa kick rasanya tapi okey je buat makan petang sambil sambil tengok drama korea. Harga RM 10.50 + delivery RM 3+ jadilah RM 14+. Ada 12 ketul pisang yang disaluti coklat dan cheese.

Aku memang tak boleh lari dari coklat, coklat dan coklat. Kalau lari pun antara cheese ataupun caramel. Memang minat tiga perisa ni. Tapi paling minat coklat lah. Siapa pernah makan pisang cheese? Sama tak rupanya? Sedap ke tidak? 

Mungkin aku tak repeat beli dah lepas ni sebab rasa dia okey okey je dan a little bit pricey bila campur dengan harga delivery 😂

Friday, 17 September 2021

Pertama Kali Makan Mr Dakgalbi

Selamat Hari Malaysia kepada semua warganegara Malaysia. Moga moga lepas ni tak ada dah yang fikir Sabah dan Sarawak bukan negeri dalam Malaysia lagi. Hehehe. Okey sempena Hari Malaysia atau lagi tepat, sempena meraikan hari pembebasan kakak aku daripada ward department, maka kami semua pergi makan di Mr Dakgalbi.
 
Kakak aku gembira tak terkata bila dah habis kerjanya di ward department. Dia kena duduk di ward department selama lapan minggu dan hari Rabu lepas ialah hari terakhir dia di ward department. Memang gembiralah sebabnya letih teramat duduk di bahagian ward ni. Pukul 6.30 pagi dah masuk kerja, balik pukul 9 malam. Kadang kadang je boleh balik awal. Selebihnya memang balik lewat. 
 
Next department dia kena duduk di ward kanser rasanya. Aku pun tak pasti. Sebetulnya nak meraikan di Seoul Garden tapi bila call, Seoul Garden tak beroperasi lagi sebab tak cukup staff atau staff mereka tak cukup dua dos suntikan vaksin lagi. Jadinya, terpaksalah tukar kepada Mr Dakgalbi. 
 
Sejujurnya ini kali pertama aku makan di Mr Dakgalbi. Well you know me HAHAHAHA, kalau Seoul Garden tu memang dah selalu dah makan. Tapi ini first time nak makan di Mr Dakgalbi. Puas kakak aku cakap 'Ala dik, makanan macam orang Korea makan tu je, macam nasi goreng gitu je.' Akhirnya aku setuju jelah makan dekat situ. Sekali sekala mencuba benda baru kan. Hihihi.
 
 
Menu kami makan semalam. Aku tak tahulah nama apa menu ni tapi ada cheese. Bukan aku yang order, tapi housemate aku yang order memandangkan dia dah selalu sangat makan Mr Dakgalbi, jadi kami (baca: aku dan kakak aku) serahkan kepada yang pakar untuk pilih menu.

Hidangan untuk dua orang sahaja walaupun bertiga. Sebetulnya kami berlima. Tapi lagi dua orang tu duduk meja lain dan order menu lain. Ini bahagian kami bertiga. Ada mi, nasi dan yang pasti cheese. Nampak macam sikit kan kalau tengok dalam gambar, tapi banyak yang sebenarnya. Siap makan mi, staff Mr Dakgalbi gorengkan nasi goreng untuk kami. Tak ada gambar sebab malas nak ambil, segan orang tengok 😂 Ambil mana sempat je. 

First impression; rasa macam makan maggi goreng je teman teman.
 
 
Aku makan dua mangkuk kecil ni dan semangkuk nasi goreng. Kenyanglah sekejap, pastu pusing pusing mall dah lapar balik. Jadi not bad lah Mr Dakgalbi ni, kiranya next time boleh repeat makan lagilah. Tapi tak nak ambil cheese. Aku rasa macam muak sikit makan dengan cheese. 

Wednesday, 15 September 2021

Kek Roll Tapak Kuda Premium Homemade Perisa Nutella

Siapa dah pernah makan kek tapak kuda? Kalau tanya aku, ini first time aku beli dan makan. Untuk pengetahuan semua, kek tapak kuda adalah kek yang popular di Brunei. Dan aku akhirnya beli juga pada 09 September tempoh hari selepas sebulan lebih duduk dalam cart shopee hehehe. Memang dah teringin lama nak makan tapi macam biasalah seketul atiqah najihah iaitu tak beli beli.
 
Pantang buka Twitter, mesti nampak orang review atau promote kek tapak kuda ni. Kita sebagai seorang yang mudah terpengaruh, cepat cepat cari dekat shopee dan add to cart. Bukan tak nak beli, tapi mengenangkan harganya yang agak mahal tu yang buat aku termenung sekejap tiap kali nak beli 😂
 
Bagi aku mahal juga lah harga kek tapak kuda ni iaitu RM 28.00 untuk perisa nutella dan RM 33.18 untuk perisa lotus biscoff. Kalau beli lauk ni boleh dua atau tiga jenis lauk dah. Tapi, last last beli juga. Cakap dekat diri sendiri, "Belilah Najihah, kalau tak sedap tak payah beli dah next time. Kalau sedap pun tak payah beli juga next time. Janji dah pernah merasa.
 
Cehh konon konon kalau sedap, tak akan beli dah. Macam tipu sangat sebab mesti akan beli lagilah. Confirm! Tapi bukan dalam masa yang terdekatlah. 
 
 
Packaging kek tapak kuda. Memang bagus sungguh seller ni siap letak dalam kotak lagi. Bagi aku, memang nampak premium lah sebab bubuh dalam kotak ni. Kek pun selamat daripada terpenyek masa dalam proses penghantaran dari seller kepada courier dan seterusnya kepada pembeli. Tapi kotak tetap kemek. Itu memang tak boleh buat apa dah. 

 
Bahagian dalam. Walaupun kotak kemek, tapi kek tetap berada dalam keadaan yang baik. Langsung tak penyek. Maaf ya, silau pula gambarnya kikiki. Cepat cepat simpan dalam peti. Sedap ke tidak? Mestilah sedap! Serious tak tipu. Memang sedap!

Thursday, 9 September 2021

Milka & Daim Chocolate

Milka & Daim Chocolate. Siapa pernah makan? Aku? First time beli dan makan. Aku tertipu sebab ingatkan Cadbury & Daim, sekali bila sampai Milka & Daim rupanya. First time dengar milka. Packaging pun lebih kurang dengan cadbury. 

Cuba google google pasal coklat milka dan terjumpa yang menyatakan milka ni dari company yang sama dengan cadbury. So sebab itu kot packaging dia lebih kurang je?


Aku beli bulan Julai tempoh hari rasanya, tapi semalam baru makan 😂 Beli di shopee sekali dengan coklat Daim. Tak boleh pergi Langkawi untuk borong coklat, kita borong dalam shopee jelah. Cara cakap macam dah pernah jejak Langkawi ye, padahal hakikatnya tak pernah. Kakak ketiga aku tak sempat nak bawa aku pergi jalan jalan di Langkawi, tiba-tiba covid melanda. Bila nak pergi? Teman pun tak tahu hehehe. Harga untuk satu bar ni kalau tak silap aku RM 4.60. 

Sedap ke tidak? Mestilah sedap. Manis dia orang terengganu cakap meleting leting. Manis do'oh. Bayangkan coklat cadbury yang memang dah manis tu ditambah lagi dengan coklat daim. Kiranya double manis! Bila gigit, boleh rasa ketulan ketulan kecil coklat daim di bahagian dalam. Memang rasa la ketulan ketulan coklat daim tu.

Monday, 6 September 2021

Popia Pisang Lagi

Bila dah jadi makanan kegemaran, memang selalulah aku makan. Selagi tak jemu, selagi itulah aku akan makan. Tapi favorite kot? Tak akan nak jemu kan? Hehehe. Last aku makan 17 Julai 2021 tempoh hari. Kiranya memang dah lama lah tak makan. Memang mengidam teruk kikiki. 

Bila dah balik rumah sewa di bandar Kuala Terengganu ni barulah boleh beli. Sebab kedai popia pisang ni ada dekat area rumah sewa aku je. Kalau balik rumah kakak kedua aku, memang tak boleh nak membelilah sebab jauh. Lagi satu, kalau duduk rumah kakak kedua aku, tak boleh beli di foodpanda sangat. Dia punya membebel 7 hari 7 malam tak habis habis -,-

Sebab dah teringin sangat, kita pun belilah. Makan waktu petang sambil tengok running man episode paling latest. Biasa beli popia pisang perisa chocolate ataupun chocomel (gabungan chocolate dan caramel). Tapi kali ini aku try beli perisa lain pula iaitu perisa sos keju + cheddar parut + butterscotch. Harga RM 12.00. Kalau perisa chocomel atau chocolate tu RM 6.00 sahaja. Kalau beli yang itu dah boleh dapat 2 set popia pisang kan? Tapi tak apalah, sekali sekala kita cuba perisa lain pula. 


Foresight

Saturday, 4 September 2021

Makan Petang Bersama Kuih Ketayap

Previous entri, ada yang salah faham ya pasal poster tu. Ramai ingat itu poster yang aku dah siap buat. Tidak teman teman. Aku tak start buat apa-apa lagi. Previous entri itu aku tulis hanya untuk meminta pendapat apakah yang perlu aku letakkan dalam poster yang bertemakan 'Keselamatan Pengubatan'. Okey abaikan sebab tak penting hahaha. Nanti dah siap buat poster, aku update entri macam aku buat poster kemerdekaan tempoh hari.

Hari ini masih seperti hari-hari sebelum ini. Tak ada yang berubah pun. Rutin harian yang masih sama setiap hari. Dan aku masih bertapa di rumah kakak kedua  aku dari hari Khamis, 19 Ogos 2021 lagi. Tak tahulah bila dia nak hantar aku balik 😂 Pergi rumah kakak kedua untuk cucuk vaksin sebab tempat aku cucuk vaksin ni berhampiran dengan rumah dia.

Empat hari berturut turut rasanya makan cempedak goreng. Nasib baik hari ini dah tak makan cempedak goreng sebab dah naik jemu setiap hari makan. Sebagai pengganti cempedak goreng, kita buat kuih ketayap sebagai makan petang sambil ambil angin diluar rumah. Bukan akulah yang buat, aku tukang tengok je hehehe. Oh ya, ini cerita petang semalam.

Nak buat onde-onde tapi baru teringat tak ada tepung pulut. Jadi buatlah kuih ketayap. Ondeh-ondeh ke onde-onde? Aku selalu eja onde-onde. Korang panggil onde-onde juga ke? Ke panggil buah melaka? Tak kisahlah panggil apa pun, janji sedap! Janji bila gigit onde-onde tu memang ada lah air nisan (gula melaka) bahagian dalamnya. Bukan kosong. 

Okey berbalik kepada kuih ketayap, rupa-rupanya senang je nak buat. Ingatkan susah. Bahan-bahan pun simple sahaja. Aku tak nak lah cakap pasal cara cara membuat kuih ketayap sebab kakak aku pun rujuk resipi chenom. Boleh tengok disini: Resipi Kuih Ketayap. Cumanya, kakak aku tak letak telur sebab dia tengah menyusukan anak. Anak saudara aku pula badan macam naik ekzema sikit.

Saturday, 28 August 2021

Salted Caramel & Pretzel Bits McFlurry McDonalds

Last minit plan petang tadi pergi McDonalds. Dah lama sangat tak makan, tiba-tiba hari ini teringin nak makan burger mekdi. Mengada sungguh ya, padahal kalau beli burger ramly tepi jalan tu boleh je, tapi nak juga burger mekdi. Sekali sekala beli dan makan makanan mekdi. Kalau hari-hari mahu kempis beg duit hehehe.

Punyalah panjang barisan drive-thru, last-last pergi beli dekat kaunter. Tak ada seorang pun yang membeli di kaunter dan nasib aku baik, sampai depan pintu terus manager ambil pesanan dan tunggu dalam lima hingga tujuh minit, pesanan pun siap. Beli depan pintu je sebab kawasan kaunter banjir. Tak tahulah apa yang berlaku, mungkin atap bocor barangkali. Nasib baik aku cepat, sebab lepas aku siap order, terus ramai beratur belakang aku. 

Okey dipendekkan cerita, maka menu pilihan aku kali ini ialah Spicy Chicken Mcdeluxe dan Salted Caramel & Pretzel Bits McFlurry. Tak nak cerita pasal burger sebab burger tu semua orang tahu kan? Tapi nak cerita pasal salted caramel mcflurry. Mula mula ambil sundae chocolate tapi ternampak perkataan salted caramel dekat menu board, terus cancel sundae chocolate dan order salted caramel mcflurry. Memang favorite sungguh kalau ada aiskrim yang berunsurkan salted caramel ni! 

Dulu masa kerja dekat mekdi, memang tiap tiap hari aku beratur dekat kaunter semata mata nak beli salted caramel mcflurry lepas dah habis waktu bekerja hihihi. Aiskrim yang macam ni biasanya bermusim, jadi selagi tak habis musim dia, selagi itulah aku membeli 😂 Itu dululah, sekarang beli sekali sekala aje. 


First of all, maaf ya aku ambil gambar orang di google. Aku ada ambil gambar aiskrimnya tapi gambar bergegar sebab ambil masa dalam kereta. Makan dalam kereta. Tak sempat sampai rumah, aiskrim dah habis dimakan. Memang sebijik sama rupa aiskrim yang aku terima dengan gambar diatas. Sikit tak tipu. Memang sama.

Friday, 20 August 2021

Tak Boleh Masuk Kecuali dah Cucuk Dua Dos Vaksin

Selamat pagi semuanya. Semoga semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat seperti sediakala. Pagi ni, topik santai santai sebab tak ada idea nak menulis kikiki. Mood pun macam chipsmore, kejap ada kejap tak ada. Tak tahulah kenapa jadi macam tu. Tapi dah nama pun manusia kan? Mesti ada okey sekejap dan tak okey sekejap. Jangan tak okey lama lama pula, boleh ganggu mental health nanti.


Sajalah nak bercerita, semalam pergi mall untuk beli barang abang keempat. Ingat nak belilah baju, tracksuit, jeans dan lain-lain lagi sebab dah lama tak beli barang baru untuk dia dan memandangkan dia baru nak mula bekerja, kiranya nak bagi semangatlah dekat dia. Tapi pergi dengan harapan, pulang dengan kekecewaan hahaha.


Kecewa sebab tak boleh masuk kecuali dah cucuk dua dos suntikan vaksin. Masuk dalam main mall tu memang boleh. Tapi nak masuk store yang ada dalam main mall tu tak boleh. Bukan semua store lah yang tak boleh. Store yang kami nak masuk itulah tak bolehnya. Tempat korang dah start tetapkan peraturan macam ni ke? Atau korang tak tahu lagi sebab tak jejakkan kaki ke mall lagi? Frust jugalah sebab tak boleh masuk, tapi nak buat macam mana kan? Dah itu peraturannya, memang kena patuhlah. 


Hari Sabtu yakni esok baru aku akan dapat suntikan kedua vaksin. Itupun kena tunggu lagi tujuh atau empat belas hari barulah betul betul valid suntikan vaksin aku tu. Jadi, kecewa punya pasal, kami turun escalator pergi beli roti dan creme brulee cheese tart di kedai Harold's Bread. Salah satu kuih (kuih ke?) kesukaan aku! Memang wajib beli kalau singgah Harold's Bread.

Tuesday, 10 August 2021

Lunch Bersama Pizza Hut Island Tuna, Chicken Popcorns dan Mushroom Soup


Cerita beberapa hari yang lepas teringin nak makan pizza. Walaupun lunch biasanya makan nasi, tapi kita dah bosan makan nasi dan perut menginginkan pizza, jadi kita pun belilah pizza. Beli yang kecil je sebab faham kuota perut kita tak besar mana, nanti beli banyak banyak tak mampu nak habiskan pula dah jatuh membazir hehehe. Selalu share dengan kakak ketiga, tapi memandangkan aku tak ada di rumah sewa tersebut, aku makan seorang diri je. 

Scroll punya scroll dalam foodpanda, akhirnya beli pizza dari Pizza Hut. Honest opinion aku, pizza Dominos lagi sedap daripada Pizza Hut. Pizza Hut bila dah sejuk, dia punya keras tu tak boleh bawa bincang HAHAHA. Dominos tak, walaupun dah sejuk tetap sedap untuk dimakan. Tak keras. Tapi masa aku nak beli tempoh hari, tak ada pilihan lain selain Pizza Hut. Jadi, beli je. 

Fikir punya fikir, beli yang Signature Combo sebab ada up to 45% dicount! Tapi tak macam ada discount pun harganya hahaha. Macam sama je. Tapi tak apalah, sekali sekala hehehe. Sampai sudahlah pakai konsep 'tak apa, sekali sekala.' Hehehehe. 


Total RM 18.40 lepas tolak RM 8.00 sebab voucher. Gigih ya add mushroom soup tu padahal aku tak makan pun. Add mushroom soup sebab nak redeem voucher RM 8.00. Minimum spend RM 25.00. Tak pernah makan sebab tak minat. Selalu mushroom soup tu aku bagi dekat kakak ketiga aku selaku 'tong sampah' HAHAHAHA. Dia jenis makan banyak, jadi apa benda yang aku tak makan, aku akan bagi dekat dia.

Dulu dulu kalau makan dekat kedai makan, selalu kena ugut dengan abang kedua, abang ketiga dan kakak kedua. Kalau makan tak habis, mereka nak tinggalkan aku dekat kedai makan tu. Jadi, siapakah penyelamat aku? Semestinya kakak ketiga aku.


Pizza Island Tuna. Salah satu topping kegemaran aku. Tapi sedih, tunanya sedikit je atas tu. Aku macam kecewa jugalah sebab sikit je tunanya. Tapi nak buat macam mana kan? Hanya boleh bagi review dekat foodpanda. Harap harap lepas ni pihak mereka boleh perbaiki masalah ni. 


Chicken popcorns. Tak kira pula ada berapa ketul tapi bolehlah rasanya. Tak pedas pun. Makan time panas memang sedap, tapi bila sejuk tahu tahu sajalah rasanya macam mana hahaha. 


Mushroom soup. Dekat sejam masa diambil untuk aku habiskan mushroom soup ni sebab aku tak suka. Tapi terpaksa makan juga. Tak tahulah kenapa aku tak suka, padahal bukannya rasa apa pun, rasa mushroom je. Dan rasa mushroom tu tak kuat mana pun, tapi still susah untuk aku terima hehehe.

Overall? Bolehlah walaupun tak puas hati topping tuna sikit. Oh ya, dalam satu set ni ada air pepsi sekali tapi tak letak dalam entri ni sebab aku tak minum hehehe.

Nota jemari: Dalam proses blogwalking hehehe

Friday, 6 August 2021

Makan Petang Bersama Cheezy Popcorn Bowl dan Banana Ball dari KFC


Buka tutup buka tutup aplikasi foodpanda. Terasa nak makan kepci tapi tak tahu nak makan apa. Bukan kisah hari ini, tapi kisah beberapa hari yang lepas. Beli cheezy popcorn bowl dengan banana ball. 


Pernah makan banana ball sebiji je, memang ingat ingat lupa rasa dia macam mana, sebab tu aku beli banana ball. Nampak dari illustration gambar macam menarik! Tapi biasalah, gambar tak pernah tak gempak hihihi.



Abaikan request aku tu hehehe. Jumlah semua sekali ialah RM14.48. Ini kalau beli satu jenis lauk dah kenyang dah ni dengan nasi. Extra air teh peng. Tapi tak apalah, sekali sekala. Aku pun tak ada selera nak makan nasi sebab ulser dekat bibir. 


Terseksa nak makan oi. Dan rasa nak makan makanan mengarut. Mengarut bukan la makanan haram ye, mengarut macam makan kepci ke McD ke burger tepi jalan ke. Yang pasti bukan nasi. Tapi tetap makan nasi juga walaupun sikit. Sebab takut perut masuk angin. 


Cheezy Popcorn Bowl


Okey kembali kepada cheezy popcorn bowl, memang tak dapat dinafikan lagi, memang sedap! Makan time panas panas lagi double sedap! Aku lagi suka fries kepci. Sebab fries kepci memang lagi sedap dari fries McD 😂 Siapa setuju dengan aku? Angkat tangan sikit, kita geng! Hehehe. Ayam popcorn pun sedap! Tapi sikit sangat. Adalah dalam tiga atau empat ketul. Selebihnya fries.


Banana Ball


Banana ball? Bagi aku biasa biasa je. Sekali beli je. Lepas ni tak beli dah kot 😂 Baik aku beli cheezy popcorn bowl. Murah pun murah. Banana ball ni aku ambil yang lima ketul. Dia ada dua pilihan iaitu tiga atau lima ketul. Aku fikir pisang kan, dan makanan yang berunsurkan pisang memang favorite aku, jadi aku ambil lima ketul.


Dan lagi sekali, macam aku cakap, banana ball ni biasa biasa aje. Dia macam tak capai expectations aku. Entah. Macam ada kuranglah sikit. Inti pisang dekat dalam macam sikit je. Tapi overall okey je. Bukan aku cakap tak sedap langsung. Sedap tu sedap. Tapi biasa biasa je. Tapi kalau makan panas panas memang sedap.


Untuk beli kali kedua ke ketiga ke, tak akan beli dah kot. Tapi kalau cheezy popcorn bowl, memang antara menu sampingan wajib beli kalau beli makanan di kepci. Ini sekadar pendapat dari aku. Lain orang, lain citarasanya. Nak tahu, boleh cuba sendiri. Adios!

Nota jemari: Bilalah boleh blogwalking ni :/

Saturday, 17 July 2021

Makan Petang Bersama Popia Pisang (Popis)

Alhamdulillah, hari ini dapat makan popia pisang atau senang dipanggil popis lagi sekali. Pisang yang disumbat dalam kulit popia dan di bahagian atas ditaburi dengan beberapa jenis topping. Ada macam macam jenis topping yang boleh diletak antaranya chocolate, caramel, keju, nutella, nestum dan sebagainya. Kalau tanya favorite aku, mestilah chocolate dengan caramel.

Kisahnya, tengah main game township, tiba tiba kawan call, cakap dia ada orderkan popis untuk aku. Oh sebelum aku bercerita panjang lebar, aku nak bagitahu, siapa siapa yang follow aku di instagram itu buat buat tak nampak sajalah story kedua aku ya HAHAHA. Kita malu hehehe.

Okey, back to popia pisang, aku terkezut sebab tak expect akan makan popis lagi hari ini memandangkan aku baru makan hari rabu lepas 😂 Tapi yang memberi tak tahu aku baru makan. Dia ingat aku dah lama tak makan, itu yang tiba-tiba dia belikan untuk aku. Tapi dah orang belanja kan? Kita makan sajalah. Rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari.

Foresight view

Close view

Sekali pandang yang bahagian atas dah macam hmm malas nak sebut hahaha tapi abaikan. Topping nutella dan keju. Jadilah kekejutella. Sedap? Mestilah! Popia pisang pun tergolong dalam golongan makanan kegemaran aku! Makan hari hari pun tak ada masalah HAHAHA. 

Sampaikan kakak aku dah naik jemu kalau dengar aku sebut popis. Popis, popis, popis dan popis! Macam tak ada makanan lain untuk dimakan, katanya hehehe.

Aku makan popis lepas dinner, sebab dah nak Maghrib masa popis sampai. Baik aku solat dulu, then baru dinner. Lepas siap makan nasi, kita sambung makan popis. Confirm mencanak naik bacaan gula aku. 

Tapi kena janji dengan diri, kena stop makan makanan manis untuk beberapa hari minggu hehehe. Kan nanti mimpi bacaan gula darah tinggi menjelma kembali macam aku pernah cerita sebelum ini.

Baca sini Part 1 dan Part 2

Makanan yang berunsurkan pisang semua aku minat. Itu pasal kecur air liur setiap kali tengok Sk dengan Kak Amie ada buat pengat pisang. Aku nak buat tapi kerajinan tak datang datang dalam diri HAHAHA. 

Dulu bukan main rancang dengan kakak, list kan barang apa yang patut dibeli, tengok cara memasak, tapi hampeh. Hampehlah sebab sampai sekarang tak buat buat 😂 Kakak aku pun sibuk kerja, balik lewat malam memang tak sempat nak buat. Balik kerja, dinner dan lepas solat Isyak terus belayar ke alam mimpi. Weekend pun kerja. Memang kalah pak menteri. 

Masih berbaki dua popia pisang dalam kotak, aku simpan dan makan esok. Tak boleh habiskan sekaligus sebab manis. Nak offer dekat housemates pun semua dah kekenyangan. Jadi, aku fikir simpan lah sikit untuk makan esok hari pula. Benda tak basi tak apa kalau disimpan cuma popis jadi sejuk lah. Kurang fresh.

Tapi sejuk sejuk pun tetap sedap! Kulit popia dia tak keras pun, memang lembut walaupun dah lama. Dah habis rasanya cerita aku bersama popia pisang, jadi yang tengah baca makan petang kamu semua apa? 

Friday, 16 July 2021

Sarapan Roti Telur Bersama Nugget

Tak pernah pernah buat entri pasal makanan, tiba-tiba hari ini terasa nak update entri makanan hehehe. Yang sebetulnya, kekeringan idea nak update pasal apa. Aku asyik pakai alasan yang sama saja kan, asyik asyik kekeringan idea, sikit sikit kekeringan idea, betul tak? Bedal saja, janji bukan update entri yang mengarut ke yang pelik pelik hehehe.

Kali kedua yang sebetulnya, bukanlah sarapan semata mata, tapi brunch. Brunch ialah gabungan waktu makan antara sarapan dan tengah hari. Senang gabung sekali, tak payah pening pening kepala fikir nak makan apa. Nak makan apa pun penat nak fikir, sebab dah jemu semua makanan. Tapi, bagi diri aku dan kakak aku, tetap kena makan nasi juga, kalau tak rasa macam tak lengkap.

Simple saja brunch aku sebab perut dah berkeroncong sangat. Malam semalam makan nasi goreng tapi suku sahaja, jadi bila celik mata pagi hari, terus rasa lapar. Otak pun ligat fikir nak makan apa, dan teringat roti gardenia expired 14 Julai, jadi 15 Julai selamat lagilah untuk dimakan. 

Walaupun kadang kadang takut juga nak makan roti even sehari baru expired, sebab dah ada pengalaman masa bulan puasa tempoh hari, cirit birit beb! Seharian cirit birit. Memang lembik badan den keluar masuk toilet tak berhenti henti. Padahal roti gardenia yang aku makan masa sahur baru expired sehari. Bila dah habis cirit birit, barulah perasan roti dah berkulat :')

Padahal sebelum sebelum ini, pernah saja makan roti yang dah expired lima enam hari, memang elok lagi. Tak kena cirit birit pun. Mungkin nasib aku terkena cirit birit masa puasa tempoh hari. Tapi Alhamdulillah, tak ada sakit perut pun lepas makan roti telur tadi.

Goreng nugget sikit dengan chicken finger strips. Makan sambil tengok running man memang mantap. Jenis aku, kalau makan sambil tengok drama ke movie ke running man ke apa apa ke, makanan aku akan habis dimakan berbanding aku makan tapi tak tengok cerita. Mungkin sebab syok kot makan sambil tengok cerita? Sedar sedar nasi dah habis. Sedar sedar buka tudung periuk nasi dan menambah! Hehehe.

Foresight view

Close view

Alamak kantoi air tak penuh gelas HAHAHA. Tak apa, ada satu jug air yang setia duduk tepi masa aku tengah makan. Tapi maaf lah ya, tak menarik sungguh gambar aku ambil. Tangan tak berseni memang macam inilah. Terketar ketar nak ambil gambar. Kakak aku cakap tangan aku terketar ketar masa nak ambil gambar sebab tangan tak kena bedung masa baby. Cis kurang asam jawa betul. Tapi ada kaitan ke? Curious pula aku 😂

Gigih juga buat watermark ya. Janji adalah watermark. Sebelum sebelum ini tak pernah pernah nak watermarknya. Tiba-tiba rajin letak watermark pula hari ini.

Tengok? Buat entri pasal sarapan saja, berjela jela yang ditulisnya huhuhu. Adios!

Nota jemari 1: Rasa macam tergantung pula entri kali ini hehehe
Nota jemari 2: Geram dengan blog sebab sampai sudah tak boleh nak edit HTML. Tak tahulah apa masalahnya tiba tiba tak keluar bahagian edit HTLM, loading setiap masa