Tuesday, 25 October 2022

Berkayak di Sisiran Floria, Putrajaya

Assalamualaikum teman-teman! Kembali bersiaran pada pagi ini bersama diriku. Betul-betul berhabuk blog aku sekarang ni, jengah blog gitu-gitu aje. Itupun buka melalui telefon. Bukan tak ada masa tapi yang sebetulnya tak ada mood. Nak menulis ni memerlukan mood, baru idea datang mencurah-curah. Kalau tak ada mood, memang dalam draft lah jawabnya post yang nak publish tu.

Okay short story, harini nak cerita pengalaman berkayak selepas beberapa belas tahun tak berkayak. Seingat aku, last aku berkayak semasa aku Tingkatan 1 atau 2 mungkin? Itupun kena paksa join aktiviti kayak dengan cikgu pengiring. Aktiviti berkayak ni bukanlah aktiviti yang dirancang, dia tiba-tiba "jom kayak" by my housemates. Dah tepu otak tak tahu nak pergi mana, nak pergi mall pun dah kebosanan, jadi, kita pergilah buat aktiviti yang mengeluarkan peluh. Biar terbakar kalori dalam badan gitu.

Mulanya nak pergi berkayak dekat Kelab Tasik Putrajaya, tapi dah full booking. Ingatkan boleh walk-in tapi kena booking dulu. Search google, tiba-tiba teringat macam pernah nampak orang berkayak dekat Sisiran Floria, Putrajaya. Terus call dan kemudian staff mereka cakap boleh walk-in sahaja. Tak payah booking. Jadi kami terus pergi Sisiran Floria.

Boleh call: 011-5552 7110
Dibuka pada setiap hari kecuali hari Isnin bermula jam 9.00 pagi hingga 6.30 petang. Harga RM15.00 untuk kayak double selama 1 jam.


Sesungguhnya sangat tenang ya dapat tengok keindahan alam ciptaan Allah. Walaupun sedikit pening sebab berombak, tapi ketenangan tu tetap ada. Rasa macam hilang sekejap kesedihan atau masalah yang ada dalam hidup.

Sunday, 25 September 2022

Mengasah Bakat dan Minda Diri Sendiri dengan Game Matematik bersama Calculators.org

Menjadi seorang juruwang tu merupakan salah satu cita-cita aku masa kecil. Betul ya, sikit tak tipu. Aku suka betul bila teman family pergi shopping barang dapur dan sampai giliran family aku untuk bayar, aku akan tengok cashier scan setiap satu barang yang dibeli. Tengok cashier tekan tekan mesin wang tu aku rasa macam WOW! 


Sekarang dah jarang main games sebab kekangan masa, cumanya bila boring sangat, aku akan main Sudoku tapi jaranglah sebab aku ni boleh tahan loadingnya bila main Sudoku HAHAHA. Tengok kakak aku main Sudoku senang gila, bila time aku, me be like what is this? Tapi kejap, Sudoku ni dikira adik beradik dengan game matematik jugak kan?


Mengasah Bakat dan Minda Diri Sendiri dengan Game Matematik bersama Calculators.org


Jadi, sesiapa nak asah bakat dan minda dengan game Matematik macam aku boleh pergi website Calculators.org. Banyak sangat game matematik tapi bagi aku tak adalah susah sangat pun, simple sahaja. Tapi bila dah berkait dengan pengiraan ni haruslah ada masanya. Kalau lambat memang kalah teruslah. Tapi tak apa, boleh cuba banyak kali sampai mahir. Tak ada masalah!

Monday, 1 August 2022

Hello August!


 Day 1: May it be a BETTER month

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan lapan. Berbaki empat bulan lagi sebelum tahun 2022 melabuhkan tirainya. Tak minta banyak, hanya berharap bulan Ogos dan bulan-bulan yang akan datang ini aku diberikan kembali semangat aku yang hilang since bulan June tempoh hari, diberikan kesihatan tubuh badan (since tengah bulan June aku selsema dan batuk), dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah dan dipermudah segala urusan nak nak urusan mencari kerja baru.

Misi mencari kerja giat dijalankan memandangkan contract dah nak habis iaitu bulan Disember ini. Memang ada empat bulan lagi tapi takkan nak cari last minit dak? Kalau banyak cable tak apalah jugak. Ini cable telefon je yang ada HAHAHA. Mystep ni tak tahu ada ke tidak tahun depan sebab semuanya bergantung kepada bajet tahunan negara (pendapat aku). And bagi aku, mystep ni sekadar mencari pengalaman bolehlah, tapi untuk kekal selamanya mungkin tidak. Jadi, doakan aku diberikan kemudahan dan kesenangan mencari kerja baru ye teman teman :)

Oh iya, bulan Ogos ni tak banyak public holiday pun kecuali 31 Ogos yang jatuh hari Rabu. Jadi, bertabahlah kita semua. Tapi sekarang pun sekejap je masa berlalu kan? Jadi tak terasa mana kalau cuti ke tak cuti (ini bagi diri akulah hehehe).

Apa-apapun, aku doakan korang semua diberikan kesihatan yang baik-baik selalu (sekarang ghisauuu banyak betul virus), dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah dan dipermudah segala urusan. 

Nota kaki: Jangan lupa terus berdoa. Jangan putus harapan dengan Allah kerana Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Allah tak akan uji hambaNya kalau Allah tahu hambaNya tidak mampu menghadapi ujian tersebut. Sentiasa bersangka baik dengan Allah 💖