Showing posts with label Drama. Show all posts
Showing posts with label Drama. Show all posts

Wednesday, 24 March 2021

Korean Drama: Kingdom Series I & Series II


Kingdom | Ada yang dah tengok ke Season 1 dan Season 2 Kingdom ni? Aku baru je habis tengok kedua dua seasons. Akan datang special episode of this series yang diberi tajuk "Kingdom: Ashin of the North" yang dijangka keluar tahun ni jugak. Special episode ni akan fokus kepada karakter sokongan Ashin yang dilakonkan oleh Jun Ji Hyun

Jun Ji Hyun yang jadi mermaid dalam Legend of the Blue Sea dan kekasih alien dalam My Love from Another Star. Confirm best! Suka kalau Jun Ji Hyun tu berlakon sebab dia crack gila. Kepala masuk air betul hahaha.

Info:
  • Genre: Historical period, political drama, horror & thriller
  • Created by: Netflix
  • Based on: Adapted from webcomic series which is The Kingdom of the Gods
  • Starring by: Ju Ji Hoon, Ryu Seung Ryung, Bae Doo Na, Kim Sang Ho, Kim Sung Kyu, Kim Hye Jun
  • No of season: 2 season
  • No of episode: 12 episodes for 2 seasons

Sinopsis Season 1:
Permulaan cerita, raja meninggal disebabkan oleh penyakit cacar. Pada masa yang sama, permaisuri raja mengandung anak sulung. Ayah Permaisuri menyembunyikan kematian raja sehingga anaknya melahirkan anak sulung raja tersebut. Anak sulung permaisuri dikira lebih layak untuk menjadi pengganti raja berbanding putera mahkota sekarang yang ibunya dahulu hanyalah gundik raja. 
Raja diinokulasi dengan tanaman kebangkitan yang boleh bertukar menjadi zombi pada waktu malam. Raja diikat dengan rantai besi untuk mengelakkan raja memakan manusia yang ada disekelilingnya semasa bertukar menjadi zombi. 
Keadaan bertukar menjadi huru hara apabila ramai rakyat yang bertukar menjadi zombi apabila memakan daging manusia yang pernah digigit oleh raja semasa merawat raja. Rakyat tersebut memakan daging manusia kerana mereka kelaparan dan menyangka daging tu daging rusa.

Sinopsis Season 2:
Permaisuri raja telah mengumpulkan banyak wanita hamil di kediaman peribadinya. Wanita hamil akan dibunuh jika melahirkan anak perempuan. Sekarang, zombi bukan hanya bertukar pada waktu malam tapi cuaca yang sejuk pun mempengaruhi pertukaran zombi
Tujuh tahun kemudian, anak yang dilahirkan oleh permaisuri raja diangkat menjadi raja. Bekas putera mahkota dan beberapa orang pembantunya tiba di sebuah kampung yang kosong semasa menyiasat. Semasa di kampung itu, ada kelihatan seorang perempuan misteri bernama Ashin muncul di dalam sebuah rumah.

My thoughts:

Series ni best and worth to watch. Recommended. Rating pun tinggi. Bila terlampau gilakan kuasa, sampai sanggup sembunyikan kematian raja negara dia sendiri. Permaisuri raja pun sanggup menipu kehamilannya semata mata kuasa. Kuasa ni boleh buat orang baik pun jadi jahat kan tapi bukan semualah, hanya sesetengah manusia hehehe. 

Bagi aku, dalam series ni memang sebabkan kuasalah semua benda ni berlaku. Perebutan kuasa. Semua puak nak kuasa sampai sanggup jadikan raja tu zombi. Rakyat yang tak bersalah pun turut jadi mangsa keadaan. Ada anak hilang mak, ada isteri hilang suami dan sebaliknya. 

Tak reti sangat nak review drama tapi bagus aku berbaloi lah tengok. Pendek je episodenya, bukan macam drama Indonesia hehehe. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh tonton di netflix. 

Wednesday, 10 March 2021

Korean Drama: Vincenzo


Assalamualaikum. Ada yang layan ke drama korea Vincenzo ini? Aku baru lagi tengok, baru episod 1. Drama still on-going dan sekarang dah ada 6 episod. So far so good sebab ada Song Joong Ki! 

Minat betul dengan dia since Joong Ki jadi ahli member Running Man dan dalam drama The Innocent Man. Good looking dan merupakan salah seorang bestfriend Lee Kwang Soo. 

  • Jumlah episod: 20 episod
  • Tarikh tayangan: 20 February 2021 - 26 April 2021
  • Waktu siaran: Saturday & Sunday, 9.00 p.m.
  • Network: tvN
  • Negara: South Korea
  • Bahasa: Korean

Sinopsis:

Pada usia 8 tahun, Park Joo-Hyeong (Song Joong Ki) pindah ke Itali setelah diambil sebagai anak angkat. Apabila meningkat dewasa, namanya ditukar menjadi Vincenzo Cassano dan menjadi seorang peguam yang bekerja untuk geng mafia sebagai kongsigliere. 

Vincenzo pulang ke Korea Selatan kerana perang antara kumpulan mafia di Itali. Di Korea Selatan, dia terlibat dengan seorang peguam perempuan iaitu Hong Cha Young (Jeon Yeo Bin). 

Cha Young seorang peguam yang sanggup melakukan apa apa sahaja untuk memenangi kesnya. Dan, Vincenzo Cassano telah jatuh cinta kepadanya.

Sinopsis tamat.

Nak tahu lebih lanjut? Kena tengok sendiri hehehe. Aku pun baru episod 1. Baru sampai scene Vincenzo sampai South Korea kemudian kena rompak dengan pemandu teksi. Banyak sangat drama korea sekarang ini sampai tak tahu nak tengok mana satu HAHAHA. 

Kadang-kadang tunggu dah habis semua episod, baru marathon tengok. Baru syok nak tengok. Tapi jenis tak menyabar macam aku ini, tengok jug masa on-going 😆

      

Antara barisan pelakon utama Vincenzo. Selamat menonton!

Nota Jemari: Boleh tonton di netflix

Sunday, 28 February 2021

Korean Drama: The Uncanny Counters

Assalamualaikum and hi peeps! Today is the last day in February. Like seriously? On this day, nak cerita tentang drama Korea "The Uncanny Counters". Recently in Korea sedang hangat tentang hero drama ini iaitu Jo Byung Kyu. Dia terpalit dengan isu membuli rakan sekolah semasa di alam persekolahan. Boleh google tentang isu ini.



Nah itu dia heronya. Article itu diambil dari allkpop.com. Apa apa pun semoga isu ini dapat diselesaikan dengan cara yang baik. Okey now proceed to the drama. Before that, drama ni mempunyai 16 number of episode and 16 episode ni standard or normal episode for korean drama. Selain daripada Jo Byung Jyu, ada juga pelakon utama yang lain iaitu Kim Se Jeong, Yoo Jung Sang dan Yeom Hye Ran. 


Drama ini berkisahkan tentang empat orang pemburu roh jahat (Counters) yang berkeliaran merasuki tubuh manusia yang jahat atau manusia yang mempunyai keinginan untuk membunuh manusia lain. 

Counters ini dipilih oleh spirit yang berada di Yung iaitu tempat di antara akhirat dan dunia sekarang. Spirit ini akan memasuki tubuh manusia yang berada dalam keadaan koma so bila spirit dah menguasai tubuh seseorang itu, secara automatik mereka yang koma itu akan sedar dan hidup seperti orang normal. 

Tapi in this case, mereka diberikan kuasa yang boleh melawan roh kuasa jahat. One day, salah seorang Counters telah dibunuh oleh roh kuasa jahat stage 3. Spirit yang berada dalam badan Counters yang mati itu akan keluar dan berlegar-legar untuk mencari tuan badan yang baru. 

Tapi entah macam mana, spirit itu berjaya memasuki tubuh Jo Byung Kyu sedangkan Byung Kyu ketika itu tidak koma. 

After that, Byung Kyu secara officialnya menjadi salah seorang Counters yang akan mengejar dan melawan roh kuasa jahat yang berada di Jungjin. 

Jadi, nak tahu lebih lanjut, boleh tonton di netflix. Selamat menonton!