Sunday, 27 March 2022

Panduan dan Langkah untuk Membeli Rumah Pertama

Sudah menjadi lumrah kehidupan bilamana kita semua mula menginjak ke alam dewasa, kita berkeinginan untuk memiliki sebuah rumah di bawah nama kita sendiri kan? Betul tak? Rumah merupakan tempat untuk kita berlindung dan merehatkan diri selepas seharian penat bekerja di pejabat. Jadi, memiliki rumah sendiri memang merupakan impian dan cita-cita semua orang.


Tapi, bukan mudah ya untuk membeli sebuah rumah. Ada beberapa panduan atau langkah yang perlu diambil kira atau difikirkan semasak-masaknya sebelum mengambil keputusan untuk membeli sebuah rumah yang diimpikan. 


1.     Kawasan rumah yang strategik


Bagi aku, benda pertama yang aku akan fikir sebelum membeli rumah ialah kawasan rumah yang strategik. Maksud aku kawasan rumah yang strategik ni, adakah kawasan rumah yang aku akan beli ini berhampiran dengan tempat kerja aku? Kalau boleh, aku akan cari rumah yang berhampiran dengan tempat kerja aku sebab ia dapat menjimatkan masa dan duit kita. Jimat masa sebab jarak yang dekat antara rumah dengan pejabat. Dan jimat duit sebab penggunaan minyak kereta yang tak banyak. Memang membantu sangat dalam menjimatkan masa dan duit kalau kawasan rumah yang kita akan beli itu berada dalam keadaan yang strategik. 


2.     Kemudahan fasiliti disekeliling kawasan rumah


Kedua, kemudahan fasiliti yang terdapat disekeliling kawasan rumah. Extra points kalau kawasan rumah yang kita akan beli itu dikelilingi oleh pelbagai kemudahan seperti hsopital, balai polis, balai bomba, pasar raya, sekolah dan kemudahan-kemudahan yang lain lagi. Memang sangat memudahkan kalau dikelilingi kemudahan-kemudahan seperti ini.


Kalau tiba-tiba sakit tengah-tengah malam, tak kalut nak pergi hospital sebab ada hospital yang berhampiran. Tak payah tunggu keesokan harinya baru nak pergi hospital sebab hospital jauh. Nanti dah berkahwin, dah ada anak, anak dah masuk alam persekolahan, tak kalut nak hantar pagi-pagi pergi sekolah sebab sekolah dekat je. 


3.    Kemampuan


Benda paling penting yang perlu difikirkan sebelum membeli rumah. Membeli rumah mengikut kemampuan diri kita. Kena semak dahulu gaji bersih yang kita terima setiap bulan dan perbelanjaan bulanan kita yang terkini. Buat pengiraan secara kasar dahulu untuk pastikan berapakah bajet yang kita mampu peruntukan untuk membeli sebuah rumah dengan gaji kita sekarang. Nanti nak buat loan pun senang. Untuk membuat pengiraan, aku tertarik dengan cara pengiraan perumahan oleh Mortgage Calculator

Thursday, 10 March 2022

Main Teka Teka di Katapat Pada Setiap Hari

Main game Katapat pada setiap pagi ni dah jadi rutin harian dalam hidup aku hahaha. Sambil sambil tunggu bas nak pergi kerja, sempatlah main game Katapat ni. Korang tahu tak game Katapat ni game apa? 


Katapat ni dalam versi Bahasa Melayu. Kalau sesiapa nak main dalam versi English, boleh main Wordle. Sama sahaja. Konsep pun sama. Cuma yang membezakannya ialah Bahasa Melayu dan English. Aku malas nak sakit kepala pagi-pagi, jadi aku mainlah dalam versi Bahasa Melayu. Senang! 


Katapat ni game teka perkataan. Korang fikirlah perkataan apa yang ada 5 huruf dalam Bahasa Melayu. Contoh, tuala, lipas, cicak, askar, badan dan sebagainya as long as ada 5 huruf. 

Game Katapat

Dan gambar di atas tu adalah arahan game Katapat. Kalau huruf yang korang tulis tu bertukar menjadi hijau, maksudnya huruf tu memang berada dalam perkataan dan di tempat yang betul. Kalau huruf yang korang tulis tu bertukar menjadi kuning (ke warna apa tu?), maksudnya huruf tu ada dalam perkataan tu tapi kedudukannya tak betul. Dan last sekali, kalau huruf yang korang tulis tu bertukar menjadi kelabu, maksudnya huruf tu salah dan tak ada dalam perkataan tu.

Wednesday, 9 March 2022

Golden Salted Egg Chahan & Original Pudding from FamilyMart

Hari jumaat lepas pergi FamilyMart untuk beli makanan tengah hari. Dah tak berapa suka pergi cafe company sebab lauk yang sama sahaja dimasak setiap hari. Kadang-kadang tepu otak fikir nak makan apa. Memang boleh hafal lauk yang cafe masak setiap hari. Ini bukan aku seorang sahaja ya yang cakap pasal ni, even staff lain pun ada merungut benda yang sama. 


Alang-alang rehat hari Jumaat panjang, jadi aku pun pergilah FamilyMart. Mujurlah dekat je FamilyMart tu. Jalan kaki dalam 3 atau 4 minit dah sampai. Duduk termenung depan rak makanan sebab tak tahu jugak nak makan apa HAHAHA. Last-last ambil Golden Salted Egg Chahan.

 

Golden Salted Egg Chahan FamilyMart
Foresight

Golden Salted Egg Chahan FamilyMart
Close view

Itulah golden salted egg chahan yang berharga RM6.20. Kecil sahaja portionnya. Dan tak cukup. Lepas makan tu aku masih rasa lapar ya teman teman sebab sikit 😂 Udang pun 2 ekor je, size besar sikit daripada udang kering kikiki.