Showing posts with label Juruukur Bangunan. Show all posts
Showing posts with label Juruukur Bangunan. Show all posts

Wednesday, 2 November 2022

Tarikh Konvokesyen UiTM yang Ke-95


Finally, akhirnya, UiTM dah edarkan Surat Istiadat Konvokesyen UiTM ke-95! Setelah sekian lama menunggu, ecey padahal tak tunggu pun. Tak excited pun nak konvokesyen sebab dah pernah konvo kan masa diploma dulu hehehe. Jadi bila konvokesyen degree ni rasa macam biasa sahaja.


Sepertimana yang tertera dalam Surat Istiadat Konvokesyen UiTM ke-95, hanya 3 buah UiTM sahaja yang terlibat sepanjang konvokesyen ke-95 ini iaitu UiTM Shah Alam (26 November hingga 10 Disember 2022), UiTM Cawangan Sabah (14 & 15 Disember 2022) dan UiTM Cawangan Sarawak (19 Disember hingga 21 Disember 2022)


Para graduan boleh menyemak sesi konvokesyen di sini: https://simsweb.uitm.edu.my/sportal_app/graduat/. Kalau nak semak jadual istiadat dan tarikh pengambilan jubah, boleh tengok di sini: https://drive.google.com/file/d/1Gn6xE0Fxy-Tj9AvGPHooCNkq5dB8lJ03/view





Untuk semak yuran konvo, saman dan denda sekiranya ada, kena tunggu 04 November 2022 baru link akan dibuka untuk semakan. Apa-apapun, graduan yang terlibat dalam sesi konvokesyen ke-95 boleh rujuk di sini untuk sebarang kemaskini daripada pihak UiTM: https://konvokesyen.uitm.edu.my/v1/konvo95.html


Aku sendiri keliru aku akan konvo 29 November ke 01 Disember sebab untuk course aku dibahagikan kepada 2 UiTM. So aku fikir aku akan konvo sekali dengan geng UiTM Shah Alam, tapi classmates aku cakap UiTM Seri Iskandar akan konvo pada 01 Disember. Nak senang kena call PiC untuk sesi konvokesyen ke-95 ni nanti. 


Apa-apapun, aku doakan semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua. Dah boleh cari baju dah untuk pakai masa konvokesyen nanti 😛 Kalau aku mungkin pakai baju apa yang ada je kot. Macam malas je nak beli baju baru hahaha.


Selamat berkonvokesyen semuanya!

Wednesday, 3 March 2021

Life As Building Surveying's Student Part I

Assalamualaikum and hi peeps! Today, nak sambung cerita pasal Building Surveying tapi bukan lagi "apa itu building surveying". Tetapi, pasal kehidupan seorang pelajar jurusan Ukur Bangunan. Firstly, masa isi borang UPU dulu kan, aku sendiri tak tahu apa benda yang diisi sebab pakat tekan tekan je. Alhamdulillah, rezeki dapat course Ukur Bangunan. Masa itu memang tak kisah langsung dapat course apa tapi yang dikisahkan dekat mana aku akan pergi. Search punya search pakcik google tu, dapat tahu course ini for diploma hanya ada di UiTM Seri Iskandar. Nun jauh di Perak sana. 


Atas nasihat and pandangan family, maka 02 June 2015 selamat mendaftarkan diri sebagai salah seorang pelajar diploma jurusan Ukur Bangunan di UiTM Seri Iskandar. Seminggu yang menyeksakan sebab ada MDS ala ala orientasi sekolah. First semester masih main main, tak belajar sungguh sungguh so hasilnya boleh dilihat pada keputusan peperiksaan. Tapi, Alhamdulillah still 3.0 above. Life sebagai seorang junior, gigih mencari senior senior sebab nak minta notes or soalan exam yang sebelum sebelum ini. Alhamdulillah lagi sekali, kenal senior yang baik. Tanya macam macam pun still jawab dengan baik.


Sekadar info, semester 1 dan 2 tak akan ada academic trip. Academic trip inilah yang paling disukai oleh semua pelajar sebab boleh pergi makan angin! HAHA! Semua kos ditanggung oleh pihak pengurusan universiti. Siap dapat duit poket lagi. Usually, academic trip ini tak lama pun dalam 3 hari 2 malam sahaja. Unless pergi tempat jauh, jadi berkemungkinan akan makan masa dalam seminggu. Masa semester 3, pergi Taiping, buat inspection bangunan kerajaan. Inspection cari kecacatan pada bangunan dan lukis semula pelan asal bangunan. 


Dan kebiasaannya juga, academic trip ini akan bergabung dengan beberapa subjek. Jadi senang sebab case study yang sama. Tak payah dah nak pergi cari case study yang lain.

 


Gambar kenangan depan bangunan yang diinspect. Gigih tahu scroll balik gambar gambar lama semata mata nak letak dalam blog ini haha! Kami berlima satu groupmates. Kami stay satu group untuk semua subjek sebab menyenangkan! Tak payah pening pening nak pilih orang itu ini. Buat group whatsapp pun senang senang! HAHA! Jujur saja, academic trip ini buat kerja sehari saja, selebihnya makan angin. Lecturers pun geleng kepala tapi as long as kami siap buat kerja dan tak ada tertinggal apa apa maklumat, lecturers okey. 


Ini pun salah satu gambar kenangan yang masih ada dalam hard disc. Lecturer lelaki yang boleh buat aku menangis bila dia tanya soalan hahaha, aku pun tak tahu lah asal lah aku mudah dengan air mata padahal sir tanya elok elok je, aku saja yang mudah benar menitikkan air mata HAHAHA. Dalam gambar diatas semua classmates aku tapi ada 2 atau 3 orang budak repeaters. Repeaters ni maksudnya mereka gagal dalam subjek ini pada semester lepas jadi mereka kena repeat ambil masa pada next semester.

Tuesday, 2 March 2021

Building Surveying (BS)


Assalamualaikum and selamat pagi semuanya. Rest sekejap daripada join segmen or giveaway. Today nak cerita pasal "Building Surveying" (BS). Apa itu Building Surveying? Kerja ukur ketinggian bangunan ke? Mostly, orang ramai tak tahu apa itu course BS. 


Sering disamakan dengan "Quantity Surveying" (QS). Tidak sama sekali. Building Surveying ini ialah Juruukur Bangunan while Quantity Sureying pula ialah Juruukur Bahan. 


Berbeza kan? So dah boleh bezakan antara BS dan QS?


Apa yang dilakukan oleh seorang Building Surveyor?


Building Surveying atau Surveyor menawarkan perkhidmatan pakar dalam hal-hal yang berkaitan dengan pembangunan bangunan dan harta tanah seperti pengelolaan projek dan pembinaan, penyelenggaraan dan pembaikan bangunan, pembaikan dan pemulihan harta tanah lama, undang-undang dan peraturan bangunan, kerja-kerja pembongkaran dan pembangunan harta tanah. 


Building Surveying atau Surveyor yang kompeten diharapkan dapat mengurus, mengatur, mengawasi, mengawasi, menilai, dan menyelaraskan setiap aspek kerja bangunan dan pembangunan dan bertindak sebagai penghubung penting dalam projek antara semua profesi yang berafiliasi seperti arkitek, jurutera, perancang dan pembina. Selain itu, Building Surveying atau Surveyor juga menyediakan perkhidmatan perhubungan dan perundingan dengan pihak berkuasa awam dan tempatan untuk pelanggan.