Showing posts with label Shopee. Show all posts
Showing posts with label Shopee. Show all posts

Sunday, 12 December 2021

Homemade Brownies Cookies

Setelah sekian lama mengidam nak makan brownies cookies, akhirnya dapat juga makan. Homemade brownies cookies by shopee. Aku tak kuasa nak buat cookies bilamana alat kelengkapan nak buat cookies tak cukup di rumah sewa ni. Jadi, kita sebagai warganegara Malaysia haruslah support local business di shopee.

Lagipun, aku memang dah selalu membeli brownies cookies dekat seller di shopee ni. Tak tahulah dah kali keberapa aku repeat order. Masa intern tempoh hari, kawan-kawan yang satu tempat praktikal dengan aku pun join order sekali bila aku bawa brownies cookies tu di office. Dah macam promoter dah rasanya kikiki.

Harga pun murah which is RM7.50 sahaja. Tapi size kecil lah. Jangan expect besar gedabak. Tapi ngam ngamlah sumbat sekeping dalam satu mulut.


Tak hancur langsung! Memang seller bungkus elok-elok. Sikit pun tak pecah cookies ni. Aku beli 2 botol sebab nak cukupkan fee shipping RM15. Bolehlah buat stok mengunyah sambil buat kerja yang tak pernah habis ni. Sambil tengok drama korea pun boleh. 

Sekali hadap je terus habis sebotol. Tengok tengok dah licin isi dalam bekas. Bagi aku, brownies cookies ni tak manis sangat. Kiranya kenalah dengan citarasa aku. Mungkin lain orang, lain rasanya kan? Tapi bagi aku okey dah dengan rasa macam ni. Berbaloi untuk aku membeli sekali sekala.

Nak beli boleh beli disini: https://click.accesstra.de/go/CDivW5di

Bye!

Saturday, 11 December 2021

Tealive ft Famous Coco Lava

Sebagai seorang peminat biskut Famous Amos dan Tealive, semestinya akan mencuba air keluaran baru Famous Amos dan Tealive. Collaboration. Biskut Famous Amos sedap sangat bagi aku walaupun agak mahal. Jarang jarang sekali membeli. 



Antara menu air baru yang dikeluarkan oleh Tealive hasil kerjasama dengan Famous Amos iaitu Famous Coco Lava, Famous Coco Smoothie, Famous Coco Toffee dan Famous Vanilla Smoothie

Semalam aku beli Famous Coco Lava di Shopee Food. Berbaloi ye beli dekat Shopee Food sebab banyak vouchers! Boleh reedem coins lagi! Kalau duduk di Terengganu, aku pencinta setia foodpanda tapi bila duduk di Putrajaya, aku dah tak pandang foodpanda. Bukanlah tak pandang langsung, tapi tak pernah lagilah membeli makanan di foodpanda since duduk Putrajaya bulan Oktober tempoh hari. 

Aku guna foodpanda bila nak membeli di pandamart. Makanan semua aku beli dekat kawasan rumah aku. Alhamdulillah sebab dikelilingi kemudahan yang banyak untuk membeli makanan. Cumanya tak tahu nak makan apa :')

Memang jauhlah beza antara air yang aku dapat dengan illustration dalam poster. 

Okey kembali kepada air, jujur aku cakap Famous Coco Lava ni biasa biasa sahaja. Bukan tak sedap langsung atau sedap sangat, tapi pertengahan. Not bad. Repeat? Mungkin tidak. Repeat perisa lain? Mungkin ya. 

Aku tak tahulah aku sorang je ke yang rasa macam ni, tapi air tu kadang-kadang rasa pahit, kadang okey. Biskut pun okey je. Awal-awal tersedak sebab biskut tersedut dengan laju. Even biskut tu dah dihancurkan macam serbuk tapi aku tetap tersedak kah! Haritu try yang Onde Onde pun tersedak jugak. Apa je yang aku tak tersedak 😂

Tengok dekat TikTok ramai yang cakap Famous Vanilla Smoothie tu sedap tapi terlampau manis. Mungkin boleh order next time. Tapi kena request nak slight sugar or half sugar only sebab takut diabetes memanggil manggil hahaha. 

Ada sesiapa yang dah pernah cuba? Sedap ke tidak?

Monday, 20 September 2021

From Photo to Cartoon

Semalam sebelum tidur ada nampak orang promote hasil kerja dia yang lukis semula muka customer tapi dalam versi cartoon. Aku macam biasalah, terus search di shopee. Nampaklah satu seller ni ada buat juga servis macam ni. Apa lagi, memang add to cart lah yang jawabnya. Asyik nampak orang promote dekat Twitter, jadi kita pun cuba lah sekali. Benda ni untuk fun fun je.
 
Jadi pagi tadi baru aku checkout. Lepas bayar, aku hantarlah gambar selfie yang paling latest dekat email seller. Gambar yang aku pakai mask KF94 masa pergi makan Mr Dakgalbi. Saja nak mencuba. Hehehe. Dalam description, seller tulis akan siap dalam masa 30 minit. Tapi aku rasa lebih daripada 30 minit. Tak kisah pun sebab bukan urgent. Petang tu dalam pukul 5 lebih, masa tengah tengok drama, tiba-tiba dapat reply daripada seller. 



 
Inilah hasilnya. Aku ingatkan sekeping je seller bagi, rupa-rupanya tiga keping. Aku terhibur sekejap tengok kening aku yang gambar cartoon terakhir ni. Mana pergi lah kening depan belakang aku tu :') Ada bahagian tengah je. Yang belah kanan okey je keningnya. Belah kiri je dia ada dekat tengah tengah. Secotek dekat tengah tengah tu 😂 

Pandai ya seller alter kening aku dalam gambar pertama dan kedua HAHAHA. Kenapa gambar ketiga tak alter sekali kikiki. Tapi tak apa lah, dah kening aku macam tu, nak buat macam mana. Nak lukis kening pun tak reti. Nanti jadi kening shin chan kan 😆

Jangan risau sebab harga dia murah sahaja. Hanya RM 1.02 sahaja. Sesiapa yang berminat nak tukar muka versi cartoon, boleh lah cuba disini: https://bit.ly/3lB5EIQ

Nota jemari: Maaf tak dapat nak blogwalking sebab tidur rumah kakak kedua tak bawa laptop, kena mengalah dengan kakak ketiga sebab dia nak guna laptop untuk siapkan report -,-

Wednesday, 15 September 2021

Kek Roll Tapak Kuda Premium Homemade Perisa Nutella

Siapa dah pernah makan kek tapak kuda? Kalau tanya aku, ini first time aku beli dan makan. Untuk pengetahuan semua, kek tapak kuda adalah kek yang popular di Brunei. Dan aku akhirnya beli juga pada 09 September tempoh hari selepas sebulan lebih duduk dalam cart shopee hehehe. Memang dah teringin lama nak makan tapi macam biasalah seketul atiqah najihah iaitu tak beli beli.
 
Pantang buka Twitter, mesti nampak orang review atau promote kek tapak kuda ni. Kita sebagai seorang yang mudah terpengaruh, cepat cepat cari dekat shopee dan add to cart. Bukan tak nak beli, tapi mengenangkan harganya yang agak mahal tu yang buat aku termenung sekejap tiap kali nak beli 😂
 
Bagi aku mahal juga lah harga kek tapak kuda ni iaitu RM 28.00 untuk perisa nutella dan RM 33.18 untuk perisa lotus biscoff. Kalau beli lauk ni boleh dua atau tiga jenis lauk dah. Tapi, last last beli juga. Cakap dekat diri sendiri, "Belilah Najihah, kalau tak sedap tak payah beli dah next time. Kalau sedap pun tak payah beli juga next time. Janji dah pernah merasa.
 
Cehh konon konon kalau sedap, tak akan beli dah. Macam tipu sangat sebab mesti akan beli lagilah. Confirm! Tapi bukan dalam masa yang terdekatlah. 
 
 
Packaging kek tapak kuda. Memang bagus sungguh seller ni siap letak dalam kotak lagi. Bagi aku, memang nampak premium lah sebab bubuh dalam kotak ni. Kek pun selamat daripada terpenyek masa dalam proses penghantaran dari seller kepada courier dan seterusnya kepada pembeli. Tapi kotak tetap kemek. Itu memang tak boleh buat apa dah. 

 
Bahagian dalam. Walaupun kotak kemek, tapi kek tetap berada dalam keadaan yang baik. Langsung tak penyek. Maaf ya, silau pula gambarnya kikiki. Cepat cepat simpan dalam peti. Sedap ke tidak? Mestilah sedap! Serious tak tipu. Memang sedap!

Sunday, 12 September 2021

Kapal Terakhir Di Dunia Episod 1


Baru selesai baca Kapal Terakhir di Dunia Episode 1. Dah selesai lama dah yang sebetulnya tapi baru nak bagi review hehehe. First of all, entri kali ini panjang ya. Boleh skip kalau tak sanggup nak baca.

Sinopsis
Bokor, sebuah kapal besi gergasi yang asalnya dicipta untuk menghadapi bencana hujan tahi bintang menjadi satu-satunya tempat manusia berlindung. Meski terasing daripada ancaman dunia luar, penghuninya telah dijangkiti pelbagai jenis penyakit dan diasingkan mengikut sektor masing-masing termasuklah Aria dan adiknya. 
Namun, kondisi adiknya lebih parah dan memerlukan rawatan segera. Beban Aria semakin terasa apabila bapanya sendiri tidak pernah mempedulikan mereka berdua. 
Aria, yang hidupnya hanya demi Bokor dan keluarga, kian teruji apabila bapanya pula didapati telah melanggar peraturan. Dia dilema antara kepentingan keluarga atau keamanan seluruh manusia. 
Ketika konflik kian memuncak, Aria tersedar sesuatu tentang kehidupan dalam Bokor - iaitu sentiasa ada harga besar yang harus dibayar demi kesetiaannya.  
"Kau perlu pilih siapa yang kau perlu perangi, Aria."

Ilustrasi Bokor / Credit: Bukuzzatee

Credit: Teme Abdullah

Basically, buku Kapal Terakhir di Dunia (KTDD) Episod 1 mengisahkan kehidupan ribuan manusia di dalam sebuah Bokor (rujuk gambar diatas). Bokor ni memang besar, penulis gambarkan saiz sebuah Bokor ni ibarat sebuah pulau. Saiz Bokor kecil sedikit daripada Eiffel Tower dan tingginya pula hampir sama dengan ketinggian Menara Berkembar Petronas (KLCC).



Di dalam Bokor, manusia dibahagikan kepada tiga jenis sektor iaitu Sektor Biru, Sektor Kuning dan Sektor Hijau. Mereka semua dibahagikan mengikut jenis penyakit yang mereka hidapi. Mana-mana sektor dilarang sama sekali untuk membanding-bandingkan penyakit antara sektor. 

Di Sektor Biru, hanya manusia yang berpenyakit kulit sahaja yang tinggal di situ. Sektor Biru melakukan pekerjaan mengumpul sumber protein utama buat bekalan tenaga manusia di dalam Bokor. Pekerjaan yang mereka lakukan memerlukan mereka untuk keluar ke laut (keluar dari Bokor) dan berhadapan dengan serangan mugor dan jangkitan virus dari dunia luar. Senang kata, Sektor Biru ni pemburu laut.

Manusia yang tinggal di bahagian Sektor Kuning pula bertanggungjawab untuk membaiki kesemua mesin-mesin yang mengalami kerosakan. Mencipta mesin baru pun iye juga. Jadilah pencipta dan penyelenggara mesin.

Thursday, 9 September 2021

Milka & Daim Chocolate

Milka & Daim Chocolate. Siapa pernah makan? Aku? First time beli dan makan. Aku tertipu sebab ingatkan Cadbury & Daim, sekali bila sampai Milka & Daim rupanya. First time dengar milka. Packaging pun lebih kurang dengan cadbury. 

Cuba google google pasal coklat milka dan terjumpa yang menyatakan milka ni dari company yang sama dengan cadbury. So sebab itu kot packaging dia lebih kurang je?


Aku beli bulan Julai tempoh hari rasanya, tapi semalam baru makan 😂 Beli di shopee sekali dengan coklat Daim. Tak boleh pergi Langkawi untuk borong coklat, kita borong dalam shopee jelah. Cara cakap macam dah pernah jejak Langkawi ye, padahal hakikatnya tak pernah. Kakak ketiga aku tak sempat nak bawa aku pergi jalan jalan di Langkawi, tiba-tiba covid melanda. Bila nak pergi? Teman pun tak tahu hehehe. Harga untuk satu bar ni kalau tak silap aku RM 4.60. 

Sedap ke tidak? Mestilah sedap. Manis dia orang terengganu cakap meleting leting. Manis do'oh. Bayangkan coklat cadbury yang memang dah manis tu ditambah lagi dengan coklat daim. Kiranya double manis! Bila gigit, boleh rasa ketulan ketulan kecil coklat daim di bahagian dalam. Memang rasa la ketulan ketulan coklat daim tu.

Thursday, 19 August 2021

Kapal Terakhir di Dunia oleh Teme Abdullah

Semalam di entri ini, aku ada bagitahu yang aku tengah menunggu tiga buah buku baru sampai. Dan akhirnya, dua hari lepas buku tersebut telah selamat sampai! Yahoooooooo! Siapa yang follow aku di instagram, mesti nampak story aku pasal buku ni hehehe. 


Aku tak tahulah kenapa aku excited sangat menunggu parcel, tapi aku rasa bukan aku sorang je yang excited setiap kali check tracking, 'parcel out for delivery'. Semua orang excited juga even beli guna duit sendiri sebab ibarat bagi hadiah kepada diri kita hehehe. Self-reward orang cakap.


Macam biasa sebelum membayar, aku akan search dulu feedback atau review dari orang lain. Dua tiga hari juga baca review orang, akhirnya beli juga buku karya Teme Abdullah. Siapa Teme Abdullah? Tak pernah kenal? Penulis baru ke? Nak tahu siapakah Teme Abdullah? Mari sambung baca.


Sedikit info tentang Teme Abdullah

Tuesday, 17 August 2021

Al Quran dan Terjemahannya

Alhamdulillah my new collection dah selamat sampai! Dah sampai dua hari lepas dan excited gila tunggu bila check tracking, parcel dah out for delivery. al-Quran beserta terjemahannya ni dalam bahasa Melayu, bukan dalam bahasa Indonesia. 


Walaupun kita serumpun dengan Indonesia tapi ada juga sesetengah perkataan Indonesia yang aku tak faham maksudnya. Tapi normal kan? Tak semua orang akan faham bahasa negara lain, begitu juga sebaliknya. 


Dah lama sebetulnya nak beli al-Quran yang ada terjemahan ni tapi macam biasalah seketul atiqah najihah, tak beli beli juga. Beli benda lain ingat pula contohnya makanan kikiki. Bukan tak ada al-Quran sebelum ni, tapi al-Quran lama tak ada terjemahan. Memang ayat ayat suci al-Quran semata mata. Jadi teringinlah nak beli yang ada terjemahan. Boleh baca. 


Macam mana boleh beli? Alkisahnya tengah syok scroll twitter, ternampak ada orang promot buku terjemahan al-Quran ni. Terus rasa nak beli sebab nampak menarik. Terus search di shopee sebab nak free shipping hehehe. Sebab tu, kalau nak beli apa apa, memang aku akan tuju shopee dulu. Bagus sebab ada free shipping, dan lagi bagus kalau ada cashback sekali hihihi.

Saturday, 14 August 2021

Shopee Saving Pass

Memandangkan shopee sekarang dah makin kedekut dengan free shipping, jadi nak tak nak terpaksalah beli voucher free shipping tambahan. Geram betul dengan shopee sekarang ni. Dulu best, seronok je shopping dekat shopee. Sekarang, kecil besar kecil besar aku tengok shopee. Sekarang, tengah syok nak checkout, tiba tiba voucher tak valid lah, tak boleh apply lah, itulah, inilah dan macam macam lagi. 

Dahlah sekarang dah tak boleh nak select courier yang kita nak sebab memang sepenuhnya shopee yang akan tentukan. Itu tak kira yang shopee setkan shopee express as courier. Memang berjanggutlah tunggu parcel tu sampai ke tangan (based on my experience). Dah banyak kali jadi macam tu. Tapi itulah, mulut je bising, geram geram pun still membeli lagi dekat shopee HAHAHA.

Sebab dekat shopee je aku yakin untuk shopping. Kalau dekat platform lain contohnya Lazada, Alibaba dan sebagainya ke aku tak yakin. Tak tahu kenapa. Padahal baca pengalaman orang lain yang pernah membeli dekat platform tersebut elok je. Tak ada masalah pun. Tapi tetap tak dapat nak meyakinkan diri aku hahaha. Shopee juga yang aku cari. 

Bila dah habis voucher shipping tapi masih ada barang yang nak dibeli, maka gigihlah kita mencari cari dekat mana nak beli voucher shipping. Aku tahu boleh beli voucher shipping lepas tertengok satu video dekat TikTok yang ajar macam mana cara nak beli hehehe. Belek punya belek, jumpalah Shopee Saving Pass. Tengok harga, nasib baik murah! RM 3.00 sahaja. 


Dengan membayar RM 3.00, kita akan dapat dua voucher free shipping dan satu voucher discount RM 5.00 bagi pembelian RM 15.00 dan ke atas. Aku? Banyak kali jugalah beli HAHAHA. Dah voucher yang boleh redeem setiap bulannya makin sikit. Memang tak cukup. Jadi, terpaksalah beli. Bila kita dah beli, voucher voucher tersebut akan expired dalam masa seminggu. Jadi, kena cepat cepat guna lepas beli Shopee Saving Pass tu takut expired tak sedar. Kan dah membazir nanti hehehe. Seminggu sekali je boleh beli Shopee Saving Pass tu. Tak boleh dua tiga empat kali ya. Sekali sahaja. 

Bagi aku berbaloi. Kalau ikut harga asal Shopee Saving Pass tu ialah RM 15.00. Mahal ya teman teman. Kalau RM 15.00 memang aku tak akan beli. Sanggup tunggu masuk bulan baru untuk redeem voucher free shipping dan barulah beli barang or makanan yang aku nak beli. Tapi memandangkan dia hanya berharga RM 3.00, aku pejam mata jelah hehehe. 

Macam mana nak beli Shopee Saving Pass? Boleh rujuk gambar dibawah. Aku ada tulis nombor 1,2,3,4 dan 5 dalam gambar. Senang je cara nak beli. Semudah ABC dan alif ba ta hahaha.




Nanti bila dah place order dan bayar RM 3.00, shopee akan hantar satu notifikasi kepada kita untuk redeem voucher voucher tersebut. Jangan lupa redeem pula ya kalau dah siap bayar tu. Dia tak auto masuk dalam list voucher kita tahu. Kita kena redeem sendiri. Jadi, sesiapa yang rasa tak cukup voucher shipping tu bolehlah beli Shopee Saving Pass ni. Selamat membeli dan selamat ber'shopping'! Hahahaha.

Nota jemari: Nak kena uninstall shopee demi kesejahteraan duit dalam akaun bank aku 😂

Thursday, 12 August 2021

Surprise Box Belated Birthday untuk Aisyah

Lama dah berhasrat nak bagi surprise box untuk kawan aku yang bernama Aisyah tapi tak tahu alamat rumahnya. Takkan nak tanya dia kan? Macam tiba-tiba je tanya alamat dia. Kalau aku jadi dia, confirm aku boleh tahu mesti nak hantar hadiah 😂 Fikir punya fikir, teringat dulu masa praktikal diploma, aku pernah guna alamat rumah dia masa membeli di shopee. 

Gigih ya scroll dekat bahagian 'my purchase' dalam shopee sebab nak cari alamat rumah Aisyah. 2018 aku praktikal diploma dan sekarang dah 2021. Aku pun lupa barang apa aku pernah beli guna alamat Aisyah. Kalau aku tahu, boleh je search dalam my purchase tu. Tak payah scroll sampai ke tahun 2018.

Dan finally, jumpa pun! Setel masalah! Tak payah dah minta alamat rumah dia hehehe. Siap setting address Aisyah dan terus beli surprise box sempena birthday dia. Birthday dia bulan June, tapi bulan Ogos baru aku bagi hadiah. Bukan main lama eh. Hahaha. 

Dan hari ini, surprise box belated birthday sudah selamat sampai ke tangannya. 


Dia upload di story whatsapp HAHAHA. Aku rasa macam berdosa kejap sebab tak nak mengaku surprise itu dari aku. Tak berdosa kan kalau tak mengaku? Ke macam mana? Surprise box biasa biasa je aku bagi. Chocojar juga hahaha. Ingat chocojar, ingatlah daku. Ingat daku, ingatlah chocojar HAHAHA. Aku dengan chocojar memang tak dapat dipisahkan. Bagai isi dengan kuku. Eh betul ke peribahasa tu? 

Selain chocojar, ada tambahan makanan lain sikit dalam surprise box tu. Aku beli chocojar sebab aku tahu semua orang mesti makan. Kalau bagi makanan lain, takut ada yang tak makan ke apa ke. Jadi, nak selamat aku bagi chocojar hehehe. Bolehlah makan sambil sambil tengok korean drama. Sambil sambil tengok Park Seo Joon. 

Minat betul dia dengan Park Seo Joon tu. Yang paling penting, harap harap dia tak mesej lah aku tanya aku ke bagi surprise tu. Nanti kantoi! Aku tak reti nak menipu kalau bab bab surprise ni 😂

Kalau dia baca entri ni, maka dia akan tahulah siapa pengirimnya. Itupun kalau dia baca. Tapi harap harap tak bacalah sebab tu aku berani update dekat blog. Berhasrat juga nak bagi dekat kawan kawan yang lain, tapi tak ada alamat rumah mereka semuanya. Kalau boleh tak nak lah mesej mereka tanya alamat. Tapi tak apa, nanti aku usahakan juga untuk dapatkan alamat mereka hehehe. 

Kepada Ecah (in case dia baca): Ingat daku dalam doamu. Dah lama tak jumpa, dah lama tak lepak sama sama, dah lama itu dan dah lama ini. Rindu. Stay safe. Take care 💖

Monday, 12 July 2021

Hadiah Top Komentator dari Blog AnakOmak6

Rasanya dah tak ada beli barang apa-apa dari Shopee, tapi tiba-tiba dapat parcel dari J&T express dua hari yang lepas. Check Shopee, takut ada terbeli time tak sedar HAHAHA tapi memang tak ada.


Tapi, bila dah ada nama kita atas parcel, kita pun buka sajalah. Nak tengok apa isinya. Rupa-rupanya parcel daripada blog anakomak6.blogspot.com iaitu Kak Ret. Hadiah sempena top commentator di blog anakomak6 untuk bulan Jun.



Dapat beg mekap yang boleh letak nama di bahagian depan beg. Comel gila! Beg mekap pun tebal, memang puas hati letak alat mekap dalam beg ini. Aku suka sebab makeup bag pemberian Kak Ret ini ada nama aku hehehe. Rasa macam special. 

Dan yang paling penting, kakak aku tak boleh guna sebab ada nama aku HAHAHA. Nama dia Athirah, nama aku Atiqah. Jadi, aku seorang saja yang boleh guna 😜

You Can Change The world, Girl! 


Terima kasih banyak banyak diucapkan kepada Kak Ret untuk hadiah ini! Rasa dah banyak kali juga terima hadiah dari Kak Ret. Buah kurma, coklat, duit raya RM 50 dan yang paling latest ialah beg mekap. Semua hadiah yang aku terima sebab menjadi top commentator di blog Kak Ret. 

Jangan lupa jelajah blog Kak Ret di anakomak6.blogspot.com. Kalau blogwalking blog Kak Ret mesti terhibur tengok celoteh Uyyum yang penuh ragam 😆 Dan tak lupa cerita travel Kak Ret. Memang best! Tak boleh nak travel, jadi kita baca saja kisah travel Kak Ret 😂

Thank you once again Kak Ret! <3

Wednesday, 23 June 2021

Blood Glucose Meter Sinocare Part 2


Inilah barang barangnya. Harga asal RM 46.90, add on alcohol pad RM 1.00, jadi total RM 47.90. Aku redeemed 1, 198 Shopee coins yang bersamaan RM 11.98, jadi harga yang aku bayar untuk alat ini hanya RM 35.92 sahaja.


Bagi aku tak salah pun beli alat glucose meter ini. Benda boleh pakai lama (kalau pakai elok elok), siap ada warranty lagi. Memudahkan kerja. Check di rumah sahaja. Tak payah keluar rumah masa musim musim pandemik Covid-19 ini.

Apa itu Blood Glucose Monitoring System? Aku salin semula apa yang dinyatakan dalam user manual.

 - The Safe-Accu Blood Glucose Monitoring System is designed for the quantitative measurement of glucose in fresh capillary whole blood samples taken from the fingertip and in venous whole body samples. 
- The Blood Glucose Monitoring System is for use outside the body only (in vitro diagnostic use) for self-testing and professional use as an aid in the management of diabetes.
- The Safe-Accu Blood Glucose Monitoring System is intended for in vitro diagnostic use and should not be used for the diagnosis of or screening of diabetes.


Alcohol Pad (50 keping)


Safe-Accu Blood Glucose Test Strips (50 keping)


Twist Lancets (50 keping)


Safe-Accu Blood Glucose Meter


Lancing device

First time try, tak menjadi. Bazir dah satu strip dan lancet. Tapi tak apa. Second time try, baru menjadi. First try kakak aku yang tolong aku. Second try pula housemate aku yang tolong.

Tak sakit pun bila cucuk nak ambil darah. Kena gigit semut gatal (semut api) lagi sakit rasanya. Perasan tak ada nombor nombor 1, 2, 3, 4 dan 5 dekat lancing device? Nombor nombor itu macam nak mewakili berapa kedalaman jarum masuk masa cucuk ke jari kita. 

  • 1 - 2 (least depth) for soft or thin skin
  • 3 - 4 (average depth) for average skin
  • 5 (deepest depth) for thick or calloused skin

Semalam first try, kakak aku set nombor 2. Hasilnya, gagal sebab darah tak cukup. Second try, housemate set nombor 3, barulah menjadi. Tapi serious, tak sakit pun. 

Bila dah detect darah, jadinya kita nervous tunggu result pula HAHAHA. Untuk tunggu bacaan gula dalam darah keluar, kena tunggu dalam masa 10 saat. Alhamdulillah, bacaan gula dalam darah aku normal. Oh ya, second try dibuat lepas sejam aku makan. 

Kakak aku cakap better buat dua kali iaitu check selepas makan dan check selepas kita bangun tidur. Nak tengok, bacaan gula dalam darah kita berapa selepas makan dan berapa semasa perut kosong.

Abang aku cakap tinggi. Like seriously? Kakak dan housemates aku cakap okey dah, kalau rendah sangat nanti hipoglisemia. Tinggi sangat jadi hiperglisemia. Jadi, kena seimbang. Begitu hehehe.


5.7 mmol/L

Walaupun bacaan gula dalam darah aku dalam kategori normal (rujuk gambar dibawah), bukan bermaksud aku boleh makan makanan dan minuman manis sesuka hati :') Jarang jarang sekali tak apa hehehe. 

Kena kawal dari sekarang. Nak nak ada aku terbaca cakap penyakit kencing manis inipun salah satu penyakit keturunan. Tapi apa apapun, minta dijauhkan. Nauzubillahminzalik.


Blood Glucose Indicator Card

Blood glucose indicator card yang dibagi sekali masa pembelian. Untuk rujukan nak tahu gula dalam darah kita samaada tahap low, normal, borderline, high mahupun dangerous.

Nota jemari: Next time nak beli blood pressure meter pula, kakak aku tanya, nak buka farmasi ke dalam rumah ini adikk oi 😆