Showing posts with label Life. Show all posts
Showing posts with label Life. Show all posts

Monday, 30 January 2023

Pengalaman Bekerja sebagai Personel Mystep di Putrajaya

Alhamdulillah, pejam celik pejam celik dah setahun lebih aku berkhidmat sebagai Personel MySTEP di salah sebuah syarikat kerajaan di Putrajaya. Syarikat apa? Biarlah rahsia bak lagu Siti Nurhaliza. Aku mula berkhidmat pada bulan Oktober 2020 dan kontrak aku masih disambung sehingga June 2023. July 2023? Masih belum ada kepastian. Tapi pegawai cakap mungkin akan disambung. Dengan izin Allah.

Pengalaman Bekerja sebagai Personel Mystep di Putrajaya

Ramai yang email aku dan tanya mengenai pengalaman aku bekerja sebagai MySTEP. Dah lama dah aku nak share tapi itulah mood malas lagi tinggi menguasai diri hehe. Tapi sebetulnya pengalaman bekerja sebagai Personel MySTEP bagi aku tidaklah sesusah mana sebab MySTEP level aku ni dikira level Sijil Pelajaran Malaysia. Kalau level Diploma mungkin akan susah sikit daripada SPM dan Ijazah Sarjana Muda lagi susah sikit dari Diploma? Tapi apa-apapun itu semua bergantung kepada syarikat masing-masing. Semua ada kelebihan dan kekurangannya.

Friday, 27 January 2023

Setiap Yang Hidup Pasti Akan Merasai Kematian

Bersesuaian dengan surah Ali' Imran ayat 185 yang membawa maksud:

"Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya."
Setiap Yang Hidup Pasti Akan Merasai Kematian
Begitulah roda hidup mahkluk yang bernyawa. Nyawa yang hanya diberi pinjaman oleh Allah sebelum akhirnya akan dimatikan bila sampai masanya. Terkesan dengan pemergian arwah ayah housemate aku yang meninggal dunia Selasa minggu lepas selepas bertarung hebat dengan beberapa jenis penyakit yang akhirnya menghembuskan nafas terakhir di pangkuan keluarga tercinta.

Sunday, 1 January 2023

Selamat Datang Tahun 2023!

Pejam celik pejam celik dah masuk hari pertama bagi tahun 2023! Happy New Year! Dah masuk tahun baru, maka bertambah satu tahun usiaku. Baru 10 Oktober tempoh hari sambut birthday yang ke-25, tup-tup masuk 01 Januari 2023 dah jadi 26 tahun walaupun belum official. Lagi empat tahun akan jadi 30 tahun. Unbelievable. 


Selamat Datang Tahun 2023!


Dari Atiqah Najihah 2022 kepada Atiqah Najihah 2023,


"Semoga dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah, diberikan kesihatan tubuh badan yang baik, dipermudah segala urusan, rezeki, pekerjaan, kehidupan, jodoh dan juga kematian kelak. Semoga dilindungi, dirahmati dan diberkati oleh Allah s.w.t. selalu. Semoga dikurniakan kebahagiaan di dunia dan di akhirat, dijauhkan daripada sebarang malapetaka dan penyakit yang berbahaya dan semoga terus tabah menghadapi sebarang ujian yang berlaku dalam hidup."


Kepada sesiapa yang membaca entri ini, aku doakan benda yang sama jugak kepada korang semua. Sesungguhnya perancangan Allah s.w.t. itu yang terbaik. Allah s.w.t tidak akan bagi apa yang kita mahu, tapi Allah s.w.t. akan bagi yang terbaik untuk hambaNya. Semoga terus sabar dalam meniti kehidupan pada hari ini, esok dan seterusnya.


Cakap pasal tahun baru kan, mestilah tak lupa nak tengok public holiday bagi tahun 2023. Mesti excited nak tahu bila puasa, bila raya puasa, bila raya haji kan kan kan?


Cuti Umum 2023


01    Januari

  1. Ahad, 01 Januari 2023: Cuti Tahun Baru (Semua negeri kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu)
  2. Isnin, 02 Januari 2023: Cuti Tahun Baru (Semua negeri kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu)
  3. Sabtu, 14 Januari 2023: Hari Keputeraaan YDPB Negeri Sembilan (Negeri Sembilan)
  4. Ahad, 22 Januari 2023: Tahun Baru Cina (Semua negeri)
  5. Isnin, 23 Januari 2023: Tahun Baru Cina (Semua negeri)
  6. Selasa, 24 Januari 2023: Tahun Baru Cina (Semua negeri kecuali Johor, Kedah, Kelantan & Terengganu)


02    Februari

  1. Rabu, 01 Februari 2023: Hari Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya)
  2. Ahad, 05 Februari 2023: Hari Thaipusam (Johor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Perak, Putrajaya & Selangor)
  3. Isnin, 06 Februari 2023: Hari Thaipusam (Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Perak, Putrajaya & Selangor)
  4. Sabtu, 18 Februari 2023: Israk dan Mikraj (Kedah, Negeri Sembilan, Perlis & Terengganu)
  5. Ahad, 19 Februari 2023: Israk dan Mikraj (Terengganu)


03    Mac

  1. Sabtu, 04 Mac 2023: Hari Ulang Tahun Pertabalan Sultan Terengganu (Terengganu)
  2. Ahad, 05 Mac 2023: Hari Ulang Tahun Pertabalan Sultan Terengganu (Terengganu)
  3. Khamis, 23 Mac 2023: Awal Ramadhan (Johor, Kedah & Melaka)
  4. Khamis, 23 Mac 2023: Hari Keputeraan Sultan Johor (Johor)

Thursday, 3 November 2022

Mendaki (Hiking) di Bukit Gasing, Petaling Jaya, Selangor

Mendaki (Hiking) di Bukit Gasing, Petaling Jaya, Selangor

Pagi Sabtu 29 Oktober lepas aku berkesempatan untuk menyertai aktiviti mendaki (hiking) di Bukit Gasing anjuran company aku bekerja. Masa mula-mula dapat email tentang aktiviti hiking ni, aku memang dah berminat nak join tapi aku fikir "aku mystep je, boleh ke join", tapi ternyata boleh je!


Aku memang suka aktiviti macam ni janji bukit yang akan didaki tu sesuai untuk beginner. Janganlah suruh aku daki bukit or gunung yang terlampau extreme. Takut aku tak mampu hahaha. Yang biasa-biasa sudahlah, kita kena tahu kemampuan diri kita sendiri macam mana.


Mendaki (Hiking) di Bukit Gasing, Petaling Jaya, Selangor

Agak barai ye aku pagi Sabtu tu sebab hari Jumaat (malam), aku main badminton dengan kawan-kawan satu tempat kerja. Sampai rumah pukul 10 lebih malam dan 6.30 pagi (Sabtu) dah kena berkumpul di Masjid Putra untuk menaiki bas ke Bukit Gasing. Sepatutnya pergi Bukit Broga tapi ditukarkan kepada Bukit Gasing. Gambar atas ni gambar aku dengan kawan mystep aku. Dia kena paksa join sebab kakak dia suruh 😂


Excited! Tetap excited walaupun masa tu dah sakit kaki sebab ada jatuh masa main badminton malam sebelum tu. Tapi aku dah sapu minyak angin awal-awal dah. In case kaki cramp ke apa ke. Tapi Alhamdulillah lah sepanjang mendaki Bukit Gasing tu kaki aku baik-baik je. Tak cramp langsung. Trail Bukit Gasing tak adalah mencabar sangat, tapi tak adalah tak mencabar sangat. Tengah tengah. Mungkin? Aku dah pernah pergi Bukit Tugu dan Bukit Kiara sebelum ni. Paling senang Bukit Tugu. Bukit Kiara dan Bukit Gasing ni so so. 


Kami semua masuk mendaki pukul 8.20 pagi dan keluar pukul 10.50 pagi. Ada yang keluar awal sebab laju, aku slow sikit sebab tak nak rushing, santai-santai je. Ketua pendakian pun pesan jangan ikut orang, ikut kemampuan diri sendiri. Bas tak akan tinggalnya kalau sesiapa yang lambat. Jadi pukul 10.50 pagi aku keluar. Selfie sambil hiking pun dah sejam HAHAHA. Ala normal lah kan? Bukan selalu masuk hutan ni, jadi kenalah ambil gambar banyak banyak sebagai kenangan. Gitu.  

Mendaki (Hiking) di Bukit Gasing, Petaling Jaya, Selangor

Mendaki (Hiking) di Bukit Gasing, Petaling Jaya, Selangor

Bagi aku, trail ni mencabar sebab licin dan berlumpur. Memang kena extra careful! Aku pun almost jatuh tapi Alhamdulillah tak jatuh. Sempat berpegang pada batang pokok. Dalam gambar tak nampak sangat kasut berselut, tapi kalau tengok tapak kasut memang dah tebal dah dengan selut lumpur. 

Tuesday, 25 October 2022

Happy Belated Birthday!


Lama sangat tertangguh entri birthday ni, hari ini baru berkesempatan untuk menaip. Tak apalah tak post exactly on 10 Oktober, janji ada post jugak hehehe. Memang tajuk entri jadi "Happy Belated Birthday" lah jawabnya. 

Pejam celik pejam celik (Alhamdulillah masih celik) genap 25 tahun usia aku pada 10 Oktober tempoh hari. Dah besar panjang dah ghupanya! Macam tak percaya lagi 5 tahun aku akan berusia 30 tahun! Dah habis belajar dah, dah bekerjaya dah walaupun hanya kais pagi, makan pagi, kais petang, makan petang. Eh! Yeke? 

Birthday tahun ni lain sikit daripada birthday sebelum-sebelum ni sebab birthday tahun ni disambut dengan kawan-kawan satu tempat kerja. Sebelum-sebelum ni dengan orang lain tapi the rest is history hahaha.

Awal pagi kami berempat picnic di tepi tasik sambil makan McDonalds. Aku suka menu breakfast McDonalds! Sebab ada pancake! Sebab ada hashbrown! Lepak lepak sambil makan. 


Aku beli satu slice kek Secret Recipe. My favorite Chocolate Indulgence! Request nak tulis Happy Birthday tapi macam panjang sangat, so staff Secret Recipe pendekkan jadi "HB!" sahaja.


Belon yang kawan aku tiupkan. Sampai sekarang masih ada belon ni. Masih gemok! Tak kempis langsung. Mungkin boleh recycle next birthday pulak ke? Hahaha. 

To my friends: Terima kasih untuk satu hari yang korang habiskan untuk sambut birthday aku. Terima kasih hadiahkan aku sehelai blouse! Terima kasih sebab selalu ada walaupun kita baru start rapat since bulan Julai tempoh hari. Dulu aku sombong tak join group diorang sebab nampak diorang dah ada geng, aku jadi seganlah nak join. Tapi lepas aku broken haritu, aku mula rapat dengan diorang. 

Berkayak di Sisiran Floria, Putrajaya

Assalamualaikum teman-teman! Kembali bersiaran pada pagi ini bersama diriku. Betul-betul berhabuk blog aku sekarang ni, jengah blog gitu-gitu aje. Itupun buka melalui telefon. Bukan tak ada masa tapi yang sebetulnya tak ada mood. Nak menulis ni memerlukan mood, baru idea datang mencurah-curah. Kalau tak ada mood, memang dalam draft lah jawabnya post yang nak publish tu.

Okay short story, harini nak cerita pengalaman berkayak selepas beberapa belas tahun tak berkayak. Seingat aku, last aku berkayak semasa aku Tingkatan 1 atau 2 mungkin? Itupun kena paksa join aktiviti kayak dengan cikgu pengiring. Aktiviti berkayak ni bukanlah aktiviti yang dirancang, dia tiba-tiba "jom kayak" by my housemates. Dah tepu otak tak tahu nak pergi mana, nak pergi mall pun dah kebosanan, jadi, kita pergilah buat aktiviti yang mengeluarkan peluh. Biar terbakar kalori dalam badan gitu.

Mulanya nak pergi berkayak dekat Kelab Tasik Putrajaya, tapi dah full booking. Ingatkan boleh walk-in tapi kena booking dulu. Search google, tiba-tiba teringat macam pernah nampak orang berkayak dekat Sisiran Floria, Putrajaya. Terus call dan kemudian staff mereka cakap boleh walk-in sahaja. Tak payah booking. Jadi kami terus pergi Sisiran Floria.

Boleh call: 011-5552 7110
Dibuka pada setiap hari kecuali hari Isnin bermula jam 9.00 pagi hingga 6.30 petang. Harga RM15.00 untuk kayak double selama 1 jam.


Sesungguhnya sangat tenang ya dapat tengok keindahan alam ciptaan Allah. Walaupun sedikit pening sebab berombak, tapi ketenangan tu tetap ada. Rasa macam hilang sekejap kesedihan atau masalah yang ada dalam hidup.

Monday, 1 August 2022

Hello August!


 Day 1: May it be a BETTER month

Pejam celik pejam celik dah masuk bulan lapan. Berbaki empat bulan lagi sebelum tahun 2022 melabuhkan tirainya. Tak minta banyak, hanya berharap bulan Ogos dan bulan-bulan yang akan datang ini aku diberikan kembali semangat aku yang hilang since bulan June tempoh hari, diberikan kesihatan tubuh badan (since tengah bulan June aku selsema dan batuk), dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah dan dipermudah segala urusan nak nak urusan mencari kerja baru.

Misi mencari kerja giat dijalankan memandangkan contract dah nak habis iaitu bulan Disember ini. Memang ada empat bulan lagi tapi takkan nak cari last minit dak? Kalau banyak cable tak apalah jugak. Ini cable telefon je yang ada HAHAHA. Mystep ni tak tahu ada ke tidak tahun depan sebab semuanya bergantung kepada bajet tahunan negara (pendapat aku). And bagi aku, mystep ni sekadar mencari pengalaman bolehlah, tapi untuk kekal selamanya mungkin tidak. Jadi, doakan aku diberikan kemudahan dan kesenangan mencari kerja baru ye teman teman :)

Oh iya, bulan Ogos ni tak banyak public holiday pun kecuali 31 Ogos yang jatuh hari Rabu. Jadi, bertabahlah kita semua. Tapi sekarang pun sekejap je masa berlalu kan? Jadi tak terasa mana kalau cuti ke tak cuti (ini bagi diri akulah hehehe).

Apa-apapun, aku doakan korang semua diberikan kesihatan yang baik-baik selalu (sekarang ghisauuu banyak betul virus), dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah dan dipermudah segala urusan. 

Nota kaki: Jangan lupa terus berdoa. Jangan putus harapan dengan Allah kerana Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Allah tak akan uji hambaNya kalau Allah tahu hambaNya tidak mampu menghadapi ujian tersebut. Sentiasa bersangka baik dengan Allah 💖

Sunday, 29 May 2022

Renew Domain Blog Selepas Setahun

Ya Allah, tahu tahu dah dua bulan ya aku tak update blog since 29 March lepas. Penyakit malas makin menjadi-jadi masa bulan puasa, sampai terbawa-bawa ke bulan syawal. Inipun dah masuk penghujung syawal dah. Sekejap je masa berlalu. 

Aku ada baca komen Kak Ret yang wish "Selamat Hari Raya, lama budak ni menghilang." Maafkan saya Kak Ret hahaha. Aku Alhamdulillah masih dipanjangkan usia untuk hidup di muka bumi ini dan dikurniakan kesihatan yang baik baik selalu. Rutin harian aku masih sama seperti dulu. Tak ada apa-apa yang berubah pun kecuali tempat duduk aku. Aku pindah meja sebelah selepas partner meja sebelah dah berhenti kerja. Aku pindah sebab tempat tu tertutup kiri kanan. Tempat aku yang lama tutup belah kri je which is pemisah antara meja aku dengan meja sebelah. Belah kanan terlopong tak ada tutup tutup. So macam tak ada privasi. Aku dahlah suka bersila atas kerusi, kadang-kadang waktu rehat aku tidur. So, lepas partner meja sebelah berhenti, aku terus pindah sebelum orang lain masuk. Nasib baik pegawai tak bising, siap sokong lagi kikiki. 

Penangan dua bulan tinggal blog, memang kaw-kaw pageview blog jatuh. Target nak capai 1 USD setiap hari pun memang ke laut china selatan lah jawabnya! Kalau ikutkan hati, memang banyak benda nak diceritakan. Iyelah dah dua bulan ditinggalkan. Kalau rumah ni memang berhabuk lah. Siap bersawang kot. Tapi tak apa, kita cerita mana yang penting jelah, iyedok? 

Sunday, 27 March 2022

Panduan dan Langkah untuk Membeli Rumah Pertama

Sudah menjadi lumrah kehidupan bilamana kita semua mula menginjak ke alam dewasa, kita berkeinginan untuk memiliki sebuah rumah di bawah nama kita sendiri kan? Betul tak? Rumah merupakan tempat untuk kita berlindung dan merehatkan diri selepas seharian penat bekerja di pejabat. Jadi, memiliki rumah sendiri memang merupakan impian dan cita-cita semua orang.


Tapi, bukan mudah ya untuk membeli sebuah rumah. Ada beberapa panduan atau langkah yang perlu diambil kira atau difikirkan semasak-masaknya sebelum mengambil keputusan untuk membeli sebuah rumah yang diimpikan. 


1.     Kawasan rumah yang strategik


Bagi aku, benda pertama yang aku akan fikir sebelum membeli rumah ialah kawasan rumah yang strategik. Maksud aku kawasan rumah yang strategik ni, adakah kawasan rumah yang aku akan beli ini berhampiran dengan tempat kerja aku? Kalau boleh, aku akan cari rumah yang berhampiran dengan tempat kerja aku sebab ia dapat menjimatkan masa dan duit kita. Jimat masa sebab jarak yang dekat antara rumah dengan pejabat. Dan jimat duit sebab penggunaan minyak kereta yang tak banyak. Memang membantu sangat dalam menjimatkan masa dan duit kalau kawasan rumah yang kita akan beli itu berada dalam keadaan yang strategik. 


2.     Kemudahan fasiliti disekeliling kawasan rumah


Kedua, kemudahan fasiliti yang terdapat disekeliling kawasan rumah. Extra points kalau kawasan rumah yang kita akan beli itu dikelilingi oleh pelbagai kemudahan seperti hsopital, balai polis, balai bomba, pasar raya, sekolah dan kemudahan-kemudahan yang lain lagi. Memang sangat memudahkan kalau dikelilingi kemudahan-kemudahan seperti ini.


Kalau tiba-tiba sakit tengah-tengah malam, tak kalut nak pergi hospital sebab ada hospital yang berhampiran. Tak payah tunggu keesokan harinya baru nak pergi hospital sebab hospital jauh. Nanti dah berkahwin, dah ada anak, anak dah masuk alam persekolahan, tak kalut nak hantar pagi-pagi pergi sekolah sebab sekolah dekat je. 


3.    Kemampuan


Benda paling penting yang perlu difikirkan sebelum membeli rumah. Membeli rumah mengikut kemampuan diri kita. Kena semak dahulu gaji bersih yang kita terima setiap bulan dan perbelanjaan bulanan kita yang terkini. Buat pengiraan secara kasar dahulu untuk pastikan berapakah bajet yang kita mampu peruntukan untuk membeli sebuah rumah dengan gaji kita sekarang. Nanti nak buat loan pun senang. Untuk membuat pengiraan, aku tertarik dengan cara pengiraan perumahan oleh Mortgage Calculator

Saturday, 29 January 2022

Tangga Putrajaya Steps

Ahad tiga minggu lepas sempat menghabiskan masa di waktu pagi dengan tidur berjalan jalan di sekitar Masjid Putra dan sekelilingnya. Hari Sabtu dah penat berbaring je atas katil, jadi hari Ahad kenalah keluar walaupun hanya berjalan jalan sambil menghirup udara yang segar. Cerita ni cerita tiga minggu lepas ya teman teman. Dah basi dah. Tapi tak kisah, tetap nak publish juga!


Aku tak tahu lah berapa kilometer aku berjalan tapi yang pasti almost 2 jam lebih aku habiskan masa untuk morning walk di pagi Ahad haritu. Tak adalah straight jalan tak ada berhenti. Adalah dalam 5 atau 6 kali stop untuk ambil nafas. Tapi tak lama pun. Dalam 2 ke 3 minit berehat untuk satu perhentian. 


Jalan punya jalan sampailah di tangga viral iaitu Tangga Putrajaya Steps. Viral betul ke? Aku pun tak tahu 😂 Ya Allah ramai ya hamba-hamba Allah yang mendaki tangga viral tu. Tak kira usia. Ada orang tua, ada kanak-kanak dan ada juga baby yang masil kecil, aku assume umur baby tu dalam 3 atau 4 bulan macam tu pun mendaki tangga bersama-sama ibunya. 


Jangan ingat baby tu dah boleh berjalan pulak. No! Hahaha. Mestilah ibu baby tu yang mengendong. Yang naik wheelchair pun ada. Tapi tak adalah dia naik melalui tangga tu. Ada laluan lain untuk pengguna wheelchair kalau tak silap aku. 


Pemandangan dari atas

Inilah Tangga Putrajaya Steps dari atas. Tinggi tangganya. 2 kali aku berhenti masa mendaki anak tangga ni. Mengah. Sampai atas, ketar kepala lutut sekejap HAHAHA. Last-last sampai jugak walaupun ada lagi tangganya tapi aku berhenti sampai takat dalam gambar tu sahaja. Lain kali kita sambung naik tangga seterusnya sampailah sampai ke puncaknya. 

Sunday, 23 January 2022

Selamat Tahun Baru!

Aku mulakan entri pertama di bulan Januari 2022 dengan lafaz bismillahirahmanirahim dan assalamualaikum semuanya! Dah masuk 23 Januari ya, baru berkesempatan nak update entri pertama bagi tahun 2022. Busy mengalahkan pak menteri!

Macam aku tulis dalam entri-entri sebelum ni, aku banyak menghabiskan masa dengan berbaring atas katil dan know know dah hari Ahad malam Isnin :') Weekend aku tak pergi mana pun, tapi itulah. Nak buka laptop tu Allah je tahu betapa malasnya diriku kikiki. Sampai berhabuk laptop! Lama sangat dibiarkan terdampar atas lantai.


Apa-apapun Selamat Tahun Baru teman-temanku sekalian! Semoga tahun ini lagi baik daripada tahun tahun sebelum ini. Walaupun baru masuk 23 Januari, dah macam macam dah yang berlaku dalam Malaysia. Ok skip!

Alhamdulillah, kontrak kerja sebagai personel MySTEP aku disambung selama setahun yang bermaksud aku akan kerja sampai 31 Disember 2022. Lega bila kontrak disambung selama setahun. Tapi adakah aku akan kekal sebagai personel MySTEP sampai hujung tahun? Hanya Allah s.w.t. sahaja yang Maha Mengetahui. Tapi buat masa sekarang, aku masih mencari rezeki kais pagi, makan malam sebagai personel MySTEP di Putrajaya.

Thursday, 9 December 2021

Morning Walk di Taman Wetland Putrajaya

Cerita dah basi which is hari Ahad lepas yakni Ahad dua minggu lepas, aku sempat menghabiskan waktu pagi dengan berjalan-jalan di Taman Wetland Putrajaya. Memang dah plan nak pergi Taman Wetland sebab nampak banyak good review daripada orang ramai. Yang penting nak masuk Taman Wetland tu tak ada dikenakan fee. Masuk percuma


credit: google.com

Sedikit info tentang Taman Wetland Putrajaya:


"Taman Wetland Putrajaya terletak di Presint 13 dengan keluasan 335.75 ekar. Taman Wetland dibangunkan selaras dengan matlamat untuk mengekalkan kehijauan serta mewujudkan Green Lung di dalam pembanguunan Putrajaya.''


Selanjutnya boleh baca disini: https://www.ppj.gov.my/second-menu/taman-wetland


Dalam google tulis Taman Wetland dibuka pada pukul 9 pagi hingga 5 petang. Tapi masa aku sampai dalam pukul 8.45 pagi, dah ramai orang. Disarankan untuk datang awal pagi sebab cuaca tak berapa panas. Tapi dalam pukul 10 lebih dah mula panas. 


Boleh pilih nak morning walk ke nak sewa basikal ke sewa tramp ke, itu semua bergantung kepada diri sendiri. Tapi bila dah sewa kan, mestilah ada harganya kan? Jangan risau, harga sewaan tak begitu mahal. Tapi ada sedikit perbezaan harga bagi weekdays dan weekend. Weekend mahal sikit tapi tak mahal sangat. Tak jauh mana pun harganya. Yang penting, nak bawa basikal sendiri pun boleh. Tak ada masalah. 


Nak tahu pasal harga sewa di Taman Wetland, boleh baca disini: https://www.ppj.gov.my/second-page/kadar-perkhidmatan-1


Aku tak sewa apa-apa sebab memang nak berjalan-jalan sahaja. Tapi next time kalau pergi lagi, boleh dipertimbangkan juga untuk sewa basikal sebab bila dah berjalan selama 3 jam 4 jam tu agak semput sis 😂  



Kawasan Taman Wetland ni besar gila. Aku rasa aku pergi tempoh hari tak sampai 50% kawasan taman yang aku jelajah. Jadi jawabnya next time kena pergi lagilah. Suasana yang tenang, udara yang segar. Itu first impressions aku bila sampai di taman. Penuh kehijauan.


Sadly, Look Out Tower tak dapat naik sebab under maintenance. Baru nak tengok keseluruhan taman ni. Tapi nak buat macam mana kan? Tak tahulah bila boleh naik sebab tak ada sebarang kerja-kerja pembaikan pun dijalankan. 

 

credit: google.com

Tapi tak mengapa, kita teruskan berjalan ke tempat seterusnya. Next location ialah tengok swan. Aku pun keliru kejap dengan angsa dan flamingo. Itik pun. Dekat sini boleh tengok ada pelbagai jenis swan yang sedang berehat. Pukul 11 pagi boleh tengok swan makan. Memang lagi ramai swan yang ada waktu makan. Time kami sampai tu dalam pukul 9 lebih. 



Antara swan swan yang ada di Taman Wetland.


Ini mereka. Duk sekelompok kat situ. Ada lagi yang lain-lain cumanya yang lain-lain tengah tidur. Yang dalam gambar atas ni je yang tak tidur, sibuk menjilat badan. Nak tunggu sampai waktu makan macam lambat sangat kan, so kami tak tunggu. Maybe lain kali lah tengok swan swan ni semua makan. 

Sebetulnya, tak banyak gambar aku ambil sebab nak menghayati keindahan taman. Ahhh gituu, padahal mengah sebab banyak berjalan 😂 Gambar banyak dalam kamera, tak transfer lagi so upload mana yang ada dalam telefon je.



Dekat sini macam air kotor sikit, itu yang putih tu binatang yang hidup ye, bukan replika ke patung ke hehehe.


Kita akhiri sesi entri morning walk di Taman Wetland dengan sekeping gambar tuan tanah. Tak pakai mask kejap demi dua tiga empat lima keping gambar. Masa ni pukul 9 lebih pun dah rasa panas. 

Kalau nak isi masa lapang dengan keluarga waktu hujung minggu, bolehlah pertimbangkan Taman Wetland sebagai salah satu tempat untuk family bonding. Boleh picnic. Kami jealous tengok orang Cina and Melayu dengan keluarga masing-masing duk berpicnic. Keluarga kami jauh. Last picnic masa tahun 2009. Last picnic dengan arwah mak sebelum meninggal. Since 2009 sampai lah Disember 2021 memang tak ada picnic dah. Sibuk dengan kehidupan masing masing. But never mind, as long as semua sihat, itu pun dah memadai. Alhamdulillah.