Showing posts with label Life. Show all posts
Showing posts with label Life. Show all posts

Sunday, 27 March 2022

Panduan dan Langkah untuk Membeli Rumah Pertama

Sudah menjadi lumrah kehidupan bilamana kita semua mula menginjak ke alam dewasa, kita berkeinginan untuk memiliki sebuah rumah di bawah nama kita sendiri kan? Betul tak? Rumah merupakan tempat untuk kita berlindung dan merehatkan diri selepas seharian penat bekerja di pejabat. Jadi, memiliki rumah sendiri memang merupakan impian dan cita-cita semua orang.


Tapi, bukan mudah ya untuk membeli sebuah rumah. Ada beberapa panduan atau langkah yang perlu diambil kira atau difikirkan semasak-masaknya sebelum mengambil keputusan untuk membeli sebuah rumah yang diimpikan. 


1.     Kawasan rumah yang strategik


Bagi aku, benda pertama yang aku akan fikir sebelum membeli rumah ialah kawasan rumah yang strategik. Maksud aku kawasan rumah yang strategik ni, adakah kawasan rumah yang aku akan beli ini berhampiran dengan tempat kerja aku? Kalau boleh, aku akan cari rumah yang berhampiran dengan tempat kerja aku sebab ia dapat menjimatkan masa dan duit kita. Jimat masa sebab jarak yang dekat antara rumah dengan pejabat. Dan jimat duit sebab penggunaan minyak kereta yang tak banyak. Memang membantu sangat dalam menjimatkan masa dan duit kalau kawasan rumah yang kita akan beli itu berada dalam keadaan yang strategik. 


2.     Kemudahan fasiliti disekeliling kawasan rumah


Kedua, kemudahan fasiliti yang terdapat disekeliling kawasan rumah. Extra points kalau kawasan rumah yang kita akan beli itu dikelilingi oleh pelbagai kemudahan seperti hsopital, balai polis, balai bomba, pasar raya, sekolah dan kemudahan-kemudahan yang lain lagi. Memang sangat memudahkan kalau dikelilingi kemudahan-kemudahan seperti ini.


Kalau tiba-tiba sakit tengah-tengah malam, tak kalut nak pergi hospital sebab ada hospital yang berhampiran. Tak payah tunggu keesokan harinya baru nak pergi hospital sebab hospital jauh. Nanti dah berkahwin, dah ada anak, anak dah masuk alam persekolahan, tak kalut nak hantar pagi-pagi pergi sekolah sebab sekolah dekat je. 


3.    Kemampuan


Benda paling penting yang perlu difikirkan sebelum membeli rumah. Membeli rumah mengikut kemampuan diri kita. Kena semak dahulu gaji bersih yang kita terima setiap bulan dan perbelanjaan bulanan kita yang terkini. Buat pengiraan secara kasar dahulu untuk pastikan berapakah bajet yang kita mampu peruntukan untuk membeli sebuah rumah dengan gaji kita sekarang. Nanti nak buat loan pun senang. Untuk membuat pengiraan, aku tertarik dengan cara pengiraan perumahan oleh Mortgage Calculator

Saturday, 5 February 2022

Selamat Pengantin Lama!

Dah masuk umur 25 tahun bermaksud dah masuk fasa kawan-kawan sekolah rendah, sekolah menengah dan universiti menamatkan zaman bujang mereka. Ramai dah kawan-kawan kahwin, yang timang anak pun dah ramai 😂 Kami bila? Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui. Boleh tak jawab macam tu? HAHAHA. Tak sampai seru lagi, jadi kita chill chill dulu. Orang cakap enjoy dulu zaman hidup bujang 😛

15 Januari lepas sempat menghadiri kenduri kahwin kawan zaman belajar di UiTM Seri Iskandar. Nasib baik tak jauh mana dari Putrajaya, bolehlah pergi. Kalau jauh, memang tak pergi dah. 


Sampai awal di majlis jadi tak sempat nak berjumpa dengan ex classmates yang lain. Ex classmates datang lambat, dalam pukul 2 ke 3 petang macam tu. Kami dah sampai pukul 11 pagi. Malas nak menunggu sebab majlis kawan ni sekali dengan adik beradik yang lain. Meraikan empat pasang pasangan terus dalam hari yang sama. Jadi, memang ramai oranglah jawabnya. Kawasan pun terhad, jadi terpaksalah balik lepas siap makan dan bergambar. 

Saturday, 29 January 2022

Tangga Putrajaya Steps

Ahad tiga minggu lepas sempat menghabiskan masa di waktu pagi dengan tidur berjalan jalan di sekitar Masjid Putra dan sekelilingnya. Hari Sabtu dah penat berbaring je atas katil, jadi hari Ahad kenalah keluar walaupun hanya berjalan jalan sambil menghirup udara yang segar. Cerita ni cerita tiga minggu lepas ya teman teman. Dah basi dah. Tapi tak kisah, tetap nak publish juga!


Aku tak tahu lah berapa kilometer aku berjalan tapi yang pasti almost 2 jam lebih aku habiskan masa untuk morning walk di pagi Ahad haritu. Tak adalah straight jalan tak ada berhenti. Adalah dalam 5 atau 6 kali stop untuk ambil nafas. Tapi tak lama pun. Dalam 2 ke 3 minit berehat untuk satu perhentian. 


Jalan punya jalan sampailah di tangga viral iaitu Tangga Putrajaya Steps. Viral betul ke? Aku pun tak tahu 😂 Ya Allah ramai ya hamba-hamba Allah yang mendaki tangga viral tu. Tak kira usia. Ada orang tua, ada kanak-kanak dan ada juga baby yang masil kecil, aku assume umur baby tu dalam 3 atau 4 bulan macam tu pun mendaki tangga bersama-sama ibunya. 


Jangan ingat baby tu dah boleh berjalan pulak. No! Hahaha. Mestilah ibu baby tu yang mengendong. Yang naik wheelchair pun ada. Tapi tak adalah dia naik melalui tangga tu. Ada laluan lain untuk pengguna wheelchair kalau tak silap aku. 


Pemandangan dari atas

Inilah Tangga Putrajaya Steps dari atas. Tinggi tangganya. 2 kali aku berhenti masa mendaki anak tangga ni. Mengah. Sampai atas, ketar kepala lutut sekejap HAHAHA. Last-last sampai jugak walaupun ada lagi tangganya tapi aku berhenti sampai takat dalam gambar tu sahaja. Lain kali kita sambung naik tangga seterusnya sampailah sampai ke puncaknya. 

Sunday, 23 January 2022

Selamat Tahun Baru!

Aku mulakan entri pertama di bulan Januari 2022 dengan lafaz bismillahirahmanirahim dan assalamualaikum semuanya! Dah masuk 23 Januari ya, baru berkesempatan nak update entri pertama bagi tahun 2022. Busy mengalahkan pak menteri!

Macam aku tulis dalam entri-entri sebelum ni, aku banyak menghabiskan masa dengan berbaring atas katil dan know know dah hari Ahad malam Isnin :') Weekend aku tak pergi mana pun, tapi itulah. Nak buka laptop tu Allah je tahu betapa malasnya diriku kikiki. Sampai berhabuk laptop! Lama sangat dibiarkan terdampar atas lantai.


Apa-apapun Selamat Tahun Baru teman-temanku sekalian! Semoga tahun ini lagi baik daripada tahun tahun sebelum ini. Walaupun baru masuk 23 Januari, dah macam macam dah yang berlaku dalam Malaysia. Ok skip!

Alhamdulillah, kontrak kerja sebagai personel MySTEP aku disambung selama setahun yang bermaksud aku akan kerja sampai 31 Disember 2022. Lega bila kontrak disambung selama setahun. Tapi adakah aku akan kekal sebagai personel MySTEP sampai hujung tahun? Hanya Allah s.w.t. sahaja yang Maha Mengetahui. Tapi buat masa sekarang, aku masih mencari rezeki kais pagi, makan malam sebagai personel MySTEP di Putrajaya.

Thursday, 9 December 2021

Morning Walk di Taman Wetland Putrajaya

Cerita dah basi which is hari Ahad lepas yakni Ahad dua minggu lepas, aku sempat menghabiskan waktu pagi dengan berjalan-jalan di Taman Wetland Putrajaya. Memang dah plan nak pergi Taman Wetland sebab nampak banyak good review daripada orang ramai. Yang penting nak masuk Taman Wetland tu tak ada dikenakan fee. Masuk percuma


credit: google.com

Sedikit info tentang Taman Wetland Putrajaya:


"Taman Wetland Putrajaya terletak di Presint 13 dengan keluasan 335.75 ekar. Taman Wetland dibangunkan selaras dengan matlamat untuk mengekalkan kehijauan serta mewujudkan Green Lung di dalam pembanguunan Putrajaya.''


Selanjutnya boleh baca disini: https://www.ppj.gov.my/second-menu/taman-wetland


Dalam google tulis Taman Wetland dibuka pada pukul 9 pagi hingga 5 petang. Tapi masa aku sampai dalam pukul 8.45 pagi, dah ramai orang. Disarankan untuk datang awal pagi sebab cuaca tak berapa panas. Tapi dalam pukul 10 lebih dah mula panas. 


Boleh pilih nak morning walk ke nak sewa basikal ke sewa tramp ke, itu semua bergantung kepada diri sendiri. Tapi bila dah sewa kan, mestilah ada harganya kan? Jangan risau, harga sewaan tak begitu mahal. Tapi ada sedikit perbezaan harga bagi weekdays dan weekend. Weekend mahal sikit tapi tak mahal sangat. Tak jauh mana pun harganya. Yang penting, nak bawa basikal sendiri pun boleh. Tak ada masalah. 


Nak tahu pasal harga sewa di Taman Wetland, boleh baca disini: https://www.ppj.gov.my/second-page/kadar-perkhidmatan-1


Aku tak sewa apa-apa sebab memang nak berjalan-jalan sahaja. Tapi next time kalau pergi lagi, boleh dipertimbangkan juga untuk sewa basikal sebab bila dah berjalan selama 3 jam 4 jam tu agak semput sis 😂  



Kawasan Taman Wetland ni besar gila. Aku rasa aku pergi tempoh hari tak sampai 50% kawasan taman yang aku jelajah. Jadi jawabnya next time kena pergi lagilah. Suasana yang tenang, udara yang segar. Itu first impressions aku bila sampai di taman. Penuh kehijauan.


Sadly, Look Out Tower tak dapat naik sebab under maintenance. Baru nak tengok keseluruhan taman ni. Tapi nak buat macam mana kan? Tak tahulah bila boleh naik sebab tak ada sebarang kerja-kerja pembaikan pun dijalankan. 

 

credit: google.com

Tapi tak mengapa, kita teruskan berjalan ke tempat seterusnya. Next location ialah tengok swan. Aku pun keliru kejap dengan angsa dan flamingo. Itik pun. Dekat sini boleh tengok ada pelbagai jenis swan yang sedang berehat. Pukul 11 pagi boleh tengok swan makan. Memang lagi ramai swan yang ada waktu makan. Time kami sampai tu dalam pukul 9 lebih. 



Antara swan swan yang ada di Taman Wetland.


Ini mereka. Duk sekelompok kat situ. Ada lagi yang lain-lain cumanya yang lain-lain tengah tidur. Yang dalam gambar atas ni je yang tak tidur, sibuk menjilat badan. Nak tunggu sampai waktu makan macam lambat sangat kan, so kami tak tunggu. Maybe lain kali lah tengok swan swan ni semua makan. 

Sebetulnya, tak banyak gambar aku ambil sebab nak menghayati keindahan taman. Ahhh gituu, padahal mengah sebab banyak berjalan 😂 Gambar banyak dalam kamera, tak transfer lagi so upload mana yang ada dalam telefon je.



Dekat sini macam air kotor sikit, itu yang putih tu binatang yang hidup ye, bukan replika ke patung ke hehehe.


Kita akhiri sesi entri morning walk di Taman Wetland dengan sekeping gambar tuan tanah. Tak pakai mask kejap demi dua tiga empat lima keping gambar. Masa ni pukul 9 lebih pun dah rasa panas. 

Kalau nak isi masa lapang dengan keluarga waktu hujung minggu, bolehlah pertimbangkan Taman Wetland sebagai salah satu tempat untuk family bonding. Boleh picnic. Kami jealous tengok orang Cina and Melayu dengan keluarga masing-masing duk berpicnic. Keluarga kami jauh. Last picnic masa tahun 2009. Last picnic dengan arwah mak sebelum meninggal. Since 2009 sampai lah Disember 2021 memang tak ada picnic dah. Sibuk dengan kehidupan masing masing. But never mind, as long as semua sihat, itu pun dah memadai. Alhamdulillah.

Sunday, 21 November 2021

Menabung di MAE

Menabung dalam MAE ni tak pernah aku fikirkan sebab dalam kepala asyik teringat akaun ASB dan Tabung Haji. Tapi bila fikir-fikirkan balik, kalau simpan dalam ASB, agak susah nak keluarkan duit (bagi kes emergency) sebab tak boleh nak transfer secara online. Kiranya kena pergi bank dan isi borang untuk keluarkan duit. Ini based on pengalaman aku masa tahun 2019. Tahun 2021 tak tahu lah macam mana.

Gaji kami masuk lambat ye teman teman, dalam 10 haribulan hingga 13 haribulan baru masuk. Nasib baik dapat owner sewa rumah baik hati. Minta pengecualian untuk bayar sewa bilik lewat sikit sebab gaji masuk lambat. Bukan saja-saja kami nak bayar lambat.  

Lepas dah gaji masuk untuk bulan pertama, terus fikir nak menabung di mana? Walaupun gaji tak sampai RM1500 lepas tolak KWSP dan SOCSO, tapi tetap kena menabung untuk masa hadapan ataupun masa emergency. Aku ni kuat berbelanja jugak, jadi nak tak nak kena belajar jimat cermat. 

Fikir punya fikir, ternampaklah dekat aplikasi MAE ni boleh create tabung. Tekan itu tekan ini, tiba tiba dah berjaya create satu tabung. Oh ye, MAE ni e-wallet. Best bila guna MAE ni sebab boleh tahu total expenses kita pada setiap bulan. Senanglah nak tahu berapa total kita berbelanja untuk makanan, shopping dan other expenses. 


Grey: Other expenses
Red: Food & Beverage
Blue: Medical
Yellow: Financial Services
Orange: Shopping

Total spent so far tu tak adalah ribu riban ye. Tapi bagi aku, memang bestlah sebab boleh trace macam ni. Boleh tahu total aku shopping dekat shopee berapa, dekat food & beverage berapa. Tak adalah duk fikir kemana pergi duit duit dalam bank aku empat hari empat malam 😂

Sambung cerita menabung di MAE, aku create satu tabung yang diberi nama Wishlist. Wishlist? Tak tahu lagi nak buat apa dengan duit menabung ni. Kahwin? Jeng jeng jeng. Tapi nampak macam nak tukar telefon sebab Iphone 6s sekarang ni masih berfungsi dengan baik cuma adalah jugak kadang-kadang timbulkan masalah. 


Selama 9 bulan menyimpan untuk dapatkan RM4000. Kalau sesiapa yang gaji besar, mesti gelak aje kan tengok tabung aku ni hahaha. Tapi tak apa. Aku menabung mengikut kemampuan aku. Aku ada flow menabung aku sendiri. Jangan nak ikut orang lain. Betul dak? Ayat sedapkan hati sendiri HAHAHA. Tapi betul lah, kalau aku menabung sampai 700+ 800+ sebulan, memang tak makanlah aku jawabnya. Sewa bilik pun dah RM350 :/

Jadi untuk dapat RM4000 dalam masa 9 bulan, aku kena menabung sebanyak RM444.44 setiap bulan. Auto deduction setiap 19 haribulan pada setiap bulan. Aku pun tak tahu kenapa aku buat RM4000 je. Kenapa tak RM5000 terus. Tapi RM4000 tu kira banyak dah bagi aku yang belum ada komitment kereta, rumah dan sebagainya (buat masa sekarang). Cuma komitment sekarang ialah bayar hutang pinjama masa belajar diploma dan degree iaitu PTPTN aje ler. 

Boleh keluarkan duit ke dari tabung incase nak pakai duit? 

Jawapannya, jangan risau, memang boleh! Kalau tak ada duit atau terdesak nak pakai duit, boleh je keluarkan duit dari tabung tu. Kalau ada duit lebih pun boleh masukkan lebih dalam tabung tersebut. Kiranya kalau aku ada extra duit sebanyak RM300, aku boleh fund tabung tu sebanyak RM300 tapi RM444.44 tu masih ditolak jugak dari akaun aku. Gituuuu. 

Jadi, moh lah kita tunggu sampai bulan Julai tahun 2022. Betul lah, penantian itu satu penyeksaan. Nanti dah cukup, dalam sekelip mata aje dah habis >.<

Thursday, 18 November 2021

Tukar Kad Bank Islam

Sejak sejak duit gaji dimasukkan dalam Bank Maybank, memang tak pandang dah Bank Islam. Nak nak lagi, kad Bank Islam expired bulan November 2021. Takut nak letak duit dalam Bank Islam sebab takut tiba-tiba duit beku dalam akaun sebab kad expired. Padahal tak ada apa pun 😂


Finally, semalam sempat pergi tukar kad Bank Islam. Mulanya tak tahu nak pergi bila memandangkan kerja, siap fikir nak apply cuti semata-mata nak tukar kad bank. Tapi nasib baik ada kawan bagitahu, suruh pergi tukar time lunch hour sebab kaunter bank buka je time lunch hour. Phew. 


Cepat cepat siapkan kerja, ngam ngam 12.30 terus keluar pergi makan dulu dekat cafe pejabat. Malas nak pergi jauh. Kita pergi mana dekat dan mana yang mudah. Dalam pukul 1 tengah hari terus pergi bank. Nasib baik tak jauh. Tapi kalau jalan kaki, terasa jauh lah juga kikiki.


Dan lagi sekali bernasib baik, tak ramai pun hamba Allah dalam bank pada masa tu. Less than 10 orang yang ada urusan dengan bank. Tapi setengah jam juga aku tunggu untuk nama dipanggil sebab ada sorang makcik ni duk sembang lama lama dekat kaunter tukar kad bank. 


Alhamdulillah, tak sampai 10 minit dah siap kad baru Bank Islamku. Satu benda yang tak suka kalau melibatkan urusan yang memerlukan cap jari adalah jari aku susah nak detect :')


Tukar Kad Bank Islam
Gomo Kelate Gomo

Staff bagi kad bank baru versi negeri Kelantan. Bedal lah, janji dah tukar HAHAHA. Aku tak pastilah ada berapa jenis kad baru sebab staff semalam cakap ada kad bank Kelantan itu aje. Tanya juga dekat staff, versi Terengganu 'peteh ganu peteh' tak ada ke? Dia gelak aje. Dia cakap buat masa sekarang tak ada lagi. Ada yang ini aje haaaa.

Bye! 

Friday, 12 November 2021

Ada tapi Tiada

Welcome back to my blog hehehe. Almost one month blog tak berupdate. Dan akhirnya, iklan AdSense kembali semula selepas akaun AdSense suspended sebab multi clicking. Harap-harap tak terjadi lagilah selepas ni. 

Alhamdulillah, dah sebulan lebih dah kerja disini. Semuanya baik-baik sahaja. Lagi sebulan lebih nak habis kontrak. Tak tahulah kontrak akan disambung ataupun tidak. Tapi, kalau mengikut kepada Bajet 2022, kerajaan masih meneruskan inisiatif Malaysia Short-term Employment Programme (MySTEP) pada tahun 2022 dengan menawarkan 80,000 peluang pekerjaan secara kontrak bermula Januari 2022. 80,000 peluang pekerjaan merangkumi 50,000 pekerjaan dalam sektor awam dan 30,000 pekerjaan dalam syarikat milik kerajaan (GLC).

Kalau kontrak disambung, kita teruskan bekerja macam biasa. Kalau tidak disambung, boleh dah intai-intai kerja lain pula. Semalam baru siap isi borang untuk kerja kosong sebagai Penolong Jurutera. Nervous! Nak submit borang semalam pun dah nervous, macam manalah nanti nak temuduga ya? :') Baca pengalaman orang lain yang temuduga pun sis rasa seram sejuk, nanti pengalaman diri sendiri macam mana pula. Curious hehehe.

Rindu nak blogging macam dulu tapi masa tidak mengizinkan. Kalau ada masa pun, aku lagi gemar menghabiskan masa dengan menonton drama atau movie di Netflix mahupun Viu. Tapi setiap hari buka je blog, baca post entri kawan kawan blogger tapi tak tinggalkan komen sebab buka melalui telefon je. Akhir kata, jaga diri semuanya! Bertemu lagi di entri yang lain pada masa yang akan datang. 

Nota jemari: Tak ada idea nak tulis apa sebab lama dah tak menulis >.<

Friday, 8 October 2021

Minggu Pertama Went Well!

Salam hujung minggu teman temanku di alam maya! Kalau dulu duduk di Terengganu, Jumaat dan Sabtu dah weekend. Sekarang duduk Putrajaya, Sabtu dan Ahad lah weekendnya. Hari Jumaat hari yang paling ditunggu-tunggu sebab hari terakhir bekerja sebelum cuti hujung minggu 😆 Dulu tak kerja, hari hari cuti! Sekarang, duk menghitung hari bila nak weekend HAHAHA.

 
Alhamdulillah dah lima hari bekerja, semuanya masih berjalan dengan lancar. Kerja aku santai santai sahaja. Sebetulnya, aku masuk kerja ni under program MySTEP. Tahu tak MySTEP itu apa benda? Sedikit info, MySTEP ini adalah program yang diumumkan oleh Menteri Kewangan yang menyediakan latihan dan penempatan jangka pendek di sektor awam ataupun syarikat berkaitan kerajaan (GLC). Program dalam Belanjawan 2021.

Senang cerita, aku join program MySTEP dengan kontrak 3 bulan sampai 31 Disember 2021. Kalau belanjawan 2022 akan datang masih ada peruntukan untuk program MySTEP ini, kemungkinan kontrak aku akan disambung. Kalau tak ada peruntukan untuk Belanjawan 2022, mungkin habis sampai 31 Disember 2021 ini sahaja.

Kenapa kerja kalau kontrak 3 bulan je? Berbalik kepada entri sebelum ini, aku terima sebab nak cari pengalaman walaupun gaji tak berapa tinggi huhuhu. Malas nak mention berapa gaji yang dapat, kalau korang google, mungkin nanti korang akan jumpa berapa gaji yang dibayar bagi pekerja bawah program MySTEP ini.