Showing posts with label Life. Show all posts
Showing posts with label Life. Show all posts

Sunday, 21 November 2021

Menabung di MAE

Menabung dalam MAE ni tak pernah aku fikirkan sebab dalam kepala asyik teringat akaun ASB dan Tabung Haji. Tapi bila fikir-fikirkan balik, kalau simpan dalam ASB, agak susah nak keluarkan duit (bagi kes emergency) sebab tak boleh nak transfer secara online. Kiranya kena pergi bank dan isi borang untuk keluarkan duit. Ini based on pengalaman aku masa tahun 2019. Tahun 2021 tak tahu lah macam mana.

Gaji kami masuk lambat ye teman teman, dalam 10 haribulan hingga 13 haribulan baru masuk. Nasib baik dapat owner sewa rumah baik hati. Minta pengecualian untuk bayar sewa bilik lewat sikit sebab gaji masuk lambat. Bukan saja-saja kami nak bayar lambat.  

Lepas dah gaji masuk untuk bulan pertama, terus fikir nak menabung di mana? Walaupun gaji tak sampai RM1500 lepas tolak KWSP dan SOCSO, tapi tetap kena menabung untuk masa hadapan ataupun masa emergency. Aku ni kuat berbelanja jugak, jadi nak tak nak kena belajar jimat cermat. 

Fikir punya fikir, ternampaklah dekat aplikasi MAE ni boleh create tabung. Tekan itu tekan ini, tiba tiba dah berjaya create satu tabung. Oh ye, MAE ni e-wallet. Best bila guna MAE ni sebab boleh tahu total expenses kita pada setiap bulan. Senanglah nak tahu berapa total kita berbelanja untuk makanan, shopping dan other expenses. 


Grey: Other expenses
Red: Food & Beverage
Blue: Medical
Yellow: Financial Services
Orange: Shopping

Total spent so far tu tak adalah ribu riban ye. Tapi bagi aku, memang bestlah sebab boleh trace macam ni. Boleh tahu total aku shopping dekat shopee berapa, dekat food & beverage berapa. Tak adalah duk fikir kemana pergi duit duit dalam bank aku empat hari empat malam 😂

Sambung cerita menabung di MAE, aku create satu tabung yang diberi nama Wishlist. Wishlist? Tak tahu lagi nak buat apa dengan duit menabung ni. Kahwin? Jeng jeng jeng. Tapi nampak macam nak tukar telefon sebab Iphone 6s sekarang ni masih berfungsi dengan baik cuma adalah jugak kadang-kadang timbulkan masalah. 


Selama 9 bulan menyimpan untuk dapatkan RM4000. Kalau sesiapa yang gaji besar, mesti gelak aje kan tengok tabung aku ni hahaha. Tapi tak apa. Aku menabung mengikut kemampuan aku. Aku ada flow menabung aku sendiri. Jangan nak ikut orang lain. Betul dak? Ayat sedapkan hati sendiri HAHAHA. Tapi betul lah, kalau aku menabung sampai 700+ 800+ sebulan, memang tak makanlah aku jawabnya. Sewa bilik pun dah RM350 :/

Jadi untuk dapat RM4000 dalam masa 9 bulan, aku kena menabung sebanyak RM444.44 setiap bulan. Auto deduction setiap 19 haribulan pada setiap bulan. Aku pun tak tahu kenapa aku buat RM4000 je. Kenapa tak RM5000 terus. Tapi RM4000 tu kira banyak dah bagi aku yang belum ada komitment kereta, rumah dan sebagainya (buat masa sekarang). Cuma komitment sekarang ialah bayar hutang pinjama masa belajar diploma dan degree iaitu PTPTN aje ler. 

Boleh keluarkan duit ke dari tabung incase nak pakai duit? 

Jawapannya, jangan risau, memang boleh! Kalau tak ada duit atau terdesak nak pakai duit, boleh je keluarkan duit dari tabung tu. Kalau ada duit lebih pun boleh masukkan lebih dalam tabung tersebut. Kiranya kalau aku ada extra duit sebanyak RM300, aku boleh fund tabung tu sebanyak RM300 tapi RM444.44 tu masih ditolak jugak dari akaun aku. Gituuuu. 

Jadi, moh lah kita tunggu sampai bulan Julai tahun 2022. Betul lah, penantian itu satu penyeksaan. Nanti dah cukup, dalam sekelip mata aje dah habis >.<

Thursday, 18 November 2021

Tukar Kad Bank Islam

Sejak sejak duit gaji dimasukkan dalam Bank Maybank, memang tak pandang dah Bank Islam. Nak nak lagi, kad Bank Islam expired bulan November 2021. Takut nak letak duit dalam Bank Islam sebab takut tiba-tiba duit beku dalam akaun sebab kad expired. Padahal tak ada apa pun 😂


Finally, semalam sempat pergi tukar kad Bank Islam. Mulanya tak tahu nak pergi bila memandangkan kerja, siap fikir nak apply cuti semata-mata nak tukar kad bank. Tapi nasib baik ada kawan bagitahu, suruh pergi tukar time lunch hour sebab kaunter bank buka je time lunch hour. Phew. 


Cepat cepat siapkan kerja, ngam ngam 12.30 terus keluar pergi makan dulu dekat cafe pejabat. Malas nak pergi jauh. Kita pergi mana dekat dan mana yang mudah. Dalam pukul 1 tengah hari terus pergi bank. Nasib baik tak jauh. Tapi kalau jalan kaki, terasa jauh lah juga kikiki.


Dan lagi sekali bernasib baik, tak ramai pun hamba Allah dalam bank pada masa tu. Less than 10 orang yang ada urusan dengan bank. Tapi setengah jam juga aku tunggu untuk nama dipanggil sebab ada sorang makcik ni duk sembang lama lama dekat kaunter tukar kad bank. 


Alhamdulillah, tak sampai 10 minit dah siap kad baru Bank Islamku. Satu benda yang tak suka kalau melibatkan urusan yang memerlukan cap jari adalah jari aku susah nak detect :')


Tukar Kad Bank Islam
Gomo Kelate Gomo

Staff bagi kad bank baru versi negeri Kelantan. Bedal lah, janji dah tukar HAHAHA. Aku tak pastilah ada berapa jenis kad baru sebab staff semalam cakap ada kad bank Kelantan itu aje. Tanya juga dekat staff, versi Terengganu 'peteh ganu peteh' tak ada ke? Dia gelak aje. Dia cakap buat masa sekarang tak ada lagi. Ada yang ini aje haaaa.

Bye! 

Friday, 12 November 2021

Ada tapi Tiada

Welcome back to my blog hehehe. Almost one month blog tak berupdate. Dan akhirnya, iklan AdSense kembali semula selepas akaun AdSense suspended sebab multi clicking. Harap-harap tak terjadi lagilah selepas ni. 

Alhamdulillah, dah sebulan lebih dah kerja disini. Semuanya baik-baik sahaja. Lagi sebulan lebih nak habis kontrak. Tak tahulah kontrak akan disambung ataupun tidak. Tapi, kalau mengikut kepada Bajet 2022, kerajaan masih meneruskan inisiatif Malaysia Short-term Employment Programme (MySTEP) pada tahun 2022 dengan menawarkan 80,000 peluang pekerjaan secara kontrak bermula Januari 2022. 80,000 peluang pekerjaan merangkumi 50,000 pekerjaan dalam sektor awam dan 30,000 pekerjaan dalam syarikat milik kerajaan (GLC).

Kalau kontrak disambung, kita teruskan bekerja macam biasa. Kalau tidak disambung, boleh dah intai-intai kerja lain pula. Semalam baru siap isi borang untuk kerja kosong sebagai Penolong Jurutera. Nervous! Nak submit borang semalam pun dah nervous, macam manalah nanti nak temuduga ya? :') Baca pengalaman orang lain yang temuduga pun sis rasa seram sejuk, nanti pengalaman diri sendiri macam mana pula. Curious hehehe.

Rindu nak blogging macam dulu tapi masa tidak mengizinkan. Kalau ada masa pun, aku lagi gemar menghabiskan masa dengan menonton drama atau movie di Netflix mahupun Viu. Tapi setiap hari buka je blog, baca post entri kawan kawan blogger tapi tak tinggalkan komen sebab buka melalui telefon je. Akhir kata, jaga diri semuanya! Bertemu lagi di entri yang lain pada masa yang akan datang. 

Nota jemari: Tak ada idea nak tulis apa sebab lama dah tak menulis >.<

Friday, 8 October 2021

Minggu Pertama Went Well!

Salam hujung minggu teman temanku di alam maya! Kalau dulu duduk di Terengganu, Jumaat dan Sabtu dah weekend. Sekarang duduk Putrajaya, Sabtu dan Ahad lah weekendnya. Hari Jumaat hari yang paling ditunggu-tunggu sebab hari terakhir bekerja sebelum cuti hujung minggu 😆 Dulu tak kerja, hari hari cuti! Sekarang, duk menghitung hari bila nak weekend HAHAHA.

 
Alhamdulillah dah lima hari bekerja, semuanya masih berjalan dengan lancar. Kerja aku santai santai sahaja. Sebetulnya, aku masuk kerja ni under program MySTEP. Tahu tak MySTEP itu apa benda? Sedikit info, MySTEP ini adalah program yang diumumkan oleh Menteri Kewangan yang menyediakan latihan dan penempatan jangka pendek di sektor awam ataupun syarikat berkaitan kerajaan (GLC). Program dalam Belanjawan 2021.

Senang cerita, aku join program MySTEP dengan kontrak 3 bulan sampai 31 Disember 2021. Kalau belanjawan 2022 akan datang masih ada peruntukan untuk program MySTEP ini, kemungkinan kontrak aku akan disambung. Kalau tak ada peruntukan untuk Belanjawan 2022, mungkin habis sampai 31 Disember 2021 ini sahaja.

Kenapa kerja kalau kontrak 3 bulan je? Berbalik kepada entri sebelum ini, aku terima sebab nak cari pengalaman walaupun gaji tak berapa tinggi huhuhu. Malas nak mention berapa gaji yang dapat, kalau korang google, mungkin nanti korang akan jumpa berapa gaji yang dibayar bagi pekerja bawah program MySTEP ini.