Showing posts with label Movie. Show all posts
Showing posts with label Movie. Show all posts

Thursday, 5 August 2021

English Movie: Aftermath (2021)


Sinopsis:


Pasangan suami isteri berusaha untuk memulihkan hubungan mereka selepas perkahwinan mereka mengalami masalah akibat kecurangan sang isteri. Berpindah ke sebuah rumah baru bagi memulakan kehidupan baru tapi mereka tidah tahu bahawa rumah tersebut ada kisah misteri disebaliknya.


!Spoiler Alert!

1 jam 54 minit selesai diperuntukkan untuk tengok US Movie terbaharu iaitu Aftermath. Baru ditayangkan di Netflix pada 03 Ogos 2021. Genre suspenseful, scary, mystery, thriller dan juga horror. Dan movie Aftermath ini diilhamkan dari kisah benar.

Mula mula rasa seram tapi lama lama tak menyeramkan dah. Kufikir hantu, rupanya manusia. Oh ya, movie ini sesuai untuk 18 tahun dan keatas sebab ada scene scene yang tak sepatutnya ditonton budak bawah umur. Aku sendiri pun skip scene scene yang tak elok tu, tengok scene yang elok je hehehe.

Honest opinion, movie ni biasa biasa je. Kisah rumah berhantu. Pasangan suami isteri pindah ke rumah baru untuk mulakan kehidupan baru selepas si suami tak boleh nak teruskan hidup bersama isterinya kalau duduk rumah lama. Terbayang bayang si isteri yang pernah curang sebelum ni.

Tapi mereka tak bercerai. Mereka pergi kaunseling untuk dapatkan nasihat dari pakar bertauliah untuk menyelesaikan masalah rumahtangga mereka. Jadi, si suami pun belilah sebuah rumah yang agak murah dijual selepas dapat persetujuan dari isterinya untuk berpindah dari rumah lama. Rumah murah sebab dalam rumah tu pernah berlaku pembunuhan antara pasangan suami isteri juga iaitu Jay dan Erin.

Macam aku cakap awal awal tadi, ingatkan hantu yang mengusik tapi manusia rupanya. Macam kak naniey cakap, ending dia tergantung sebab habis macam tu je ðŸ˜‚ Si Kevin dan isterinya iaitu Natalie pindah dari rumah yang dibelinya satu bulan selepas berjaya menyelamatkan diri daripada dibunuh oleh manusia lain yang turut menghuni rumah mereka. 

Tiba tiba, ada satu pintu tertutup sendiri. The end. Curious juga, kalau manusia yang mengganggu rumah tersebut dah mati, jadi siapa yang tutup pintu pada minit terakhir movie tersebut? Jeng jeng jeng. Manusia lain tu sebenarnya kekasih kepada Erin. Lelaki misteri yang tak dikenali. Tak ada nama disebut. 

Jay curang - Erin tahu dan Erin pun curang dengan lelaki misteri yang tak ada nama tu - Jay dan Erin berbaik sebab mereka sayang each other - Erin rekabentuk rumah - Mereka hidup berdua dalam rumah tersebut - Dan mati pun bersama

Erin rekabentuk rumah tersebut sebab nak kurung lelaki misteri tersebut dekat satu ruang kosong dalam rumah tersebut. Tapi lelaki misteri tu sedih sebab macam mana sekalipun, Erin tetap pilih Jay. Dan akhirnya, Erin dan Jay mati bersama pada minit awal movie ni. Aku rasa lelaki misteri tersebut yang bunuh. I think so hehehe.

Aku rasa lelaki misteri tu ada masalah mental. Memang aim nak musnahkan rumahtangga orang. Ambil gambar Natalie tengah tidur, mesej Kevin cakap Kevin tak perlu balik rumah malam ni (masa tu Kevin dan Natalie tengah gaduh) dan sebagainya. Padahal Natalie tak buat pun. Si lelaki misteri itulah yang buat. Porak perandakan rumahtangga Kevin dan Natalie yang memang tengah bergolak.

Polis dan Kevin pada mulanya pun ingat Natalie gila sebab Natalie je yang nampak ada bayangan orang lain dalam rumah mereka tu. Nak pula time Natalie kena tu, Kevin tak ada sekali. Kevin pun rasa partner curang Natalie yang ambilkan gambar Natalie masa tengah tidur tu. 

Nampak tak, Kevin masih belum boleh lupakan kisah kecurangan Natalie? Yelah, isteri sendiri yang curang. Depan mata sendiri pula tu. Siapa je yang boleh lupakan sekelip mata?

Dan nasib baik, mati juga lelaki misteri tu. Tapi lagi satu yang misteri bagi aku, kemana pergi adik Natalie iaitu Dani? Dani hilang begitu je lepas ditarik oleh seseorang ketika berada di rumah kakaknya. Mati juga mungkin? 

Apa apa pun, jangan risau tak ada muka hantu menyeramkan pun. Suspens je banyak. Memang tak ada hantu langsung ðŸ˜‚ Dan boleh tonton di Netflix. Selamat menonton! ;)

Wednesday, 4 August 2021

Indian Movie: Mimi


Sinopsis:


Mengisahkan seorang wanita bernama Mimi yang menjadi ibu tumpangan kepada pasangan suami isteri dari Amerika yang bernama John dan Summer. John dan Summer pergi ke Rajasthan untuk mencari seorang wanita muda yang sihat untuk menjadi ibu tumpangan kerana Summer tidak mampu untuk melahirkan anak. 


Bhanu yang merupakan seorang pemandu teksi merupakan orang yang bertanggungjawab memperkenalkan Mimi kepada John dan Summer. Mimi yang bercita cita ingin menjadi seorang artis Bollywood yang terkenal seperti Priyanka Chopra tapi mempunyai masalah kewangan dan akhirnya bersetuju untuk menjadi ibu tumpangan selepas mendapat tahu bahawa bayaran yang bakal diterima daripada pasangan suami isteri tersebut adalah sebanyak 20 lakhs.


Tetapi, satu berita yang disampaikan oleh doktor yang bertanggungjawab terhadap kandungan Mimi telah menyebabkan John dan Summer melarikan diri dari Mimi. Apakah beritanya? 


Sinopsis tamat.


Punyalah bosan tak tahu nak buat apa sebab laptop tak ada, habis dicarinya cerita yang best best untuk ditonton. Bukan setakat cari, siap tengok sampai habis lagi hahaha. 


Jaranglah aku nak tengok Bollywood movie ni, tapi memandangkan ramai yang review dan recommend cakap best, jadi apa salahnya kita tengok kan? Hehehe.


My honest opinion, not bad. Boleh diterima. Mula mula sebelum aku start tengok, aku fikir mesti bosan. Tapi aku silap. Memang tak boring.


Sedih. Sedih ke? Sedih lah juga dekat sesetengah part bila John dan Summer tahu yang anak mereka yang dikandungkan oleh Mimi berkemungkinan akan cacat. Syndrome down. Mereka berdua langsung tak fikirkan si Mimi yang tengah bawa anak mereka. Terus cabut lari balik Amerika. Tak sanggup terima kalau anak mereka cacat. Tak nak jaga.


Like hello? Anak tu anak kau, bukan anak Mimi. Mimi cuma tolong kandungkan sahaja. Sudahlah tak bincang empat mata dengan Mimi, tahu tahu tak boleh dihubungi dah. Mimi tu baru 25 tahun. Cita cita nak jadi artis Bollywood tak tercapai lagi. Tapi mujurlah family Mimi boleh terima walaupun pada awalnya Mimi tipu mereka. Walaupun sedih bila dapat tahu Mimi menipu mereka, tapi lama lama mereka boleh terima. 


Ayah Mimi dah canang dekat semua orang dah, cakap nanti Mimi jadi artis terkenal. Punyalah excited dan gembira bila Mimi cakap akan berlakon dalam movie hebat selama sembilan bulan. Cakap nak pergi shooting movie, padahal pergi duduk rumah kawan Mimi iaitu Shama. 


Tapi kelakarlah juga bila pemandu teksi si Bhanu tu terpaksa jadi suami Mimi sebab Mimi mengaku yang Bhanu tu ayah kepada anak dalam kandungannya. Bhanu tu dah berkahwin, tapi terpaksa berlakon jadi ayah kepada anak dalam rahim Mimi. 


Mimi tak nak bagitahu yang anak tu anak pasangan suami isteri America tu. Dan sampailah satu hari Mimi bersalin, keluar bayi lelaki. Tak nampak langsung muka Indian ðŸ˜‚ Iyelah dah mak ayah kandungnya dari Amerika. Habis semua orang macam "aikkk" bila tengok anak Mimi. Putih. Memang muka orang Amerikalah. 


Dan lepas melahirkan Raj (nama anak Mimi), mak ayah Mimi maafkan semua kesalahan Mimi. Raj tu memang bawa kebahagiaan dalam hidup mereka semua. 



Tapi itulah, sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua. Akhirnya mak ayah Mimi tahu yang Raj itu bukan anak Mimi dan Bhanu. Mereka tahu pun lepas diserang oleh isteri Bhanu. Mimi terpaksa mengaku juga lepas Bhanu merayu suruh jelaskan perkara sebenar.


Tiba tiba, John dan Summer datang ke rumah Mimi. Nak ambil Raj. Part ni geram betul. Dah tahu Raj normal, tak syndrome down, eh terus nak claim anaknya. Masa tahu dari doktor tempoh hari, bukan main menangis tak nak terima anak tu. Dasar. Hahaha.


Siap contact lawyer lagi sebab Mimi berkeras tak nak bagi Raj kepada mak ayah kandung Raj. Tapi nasib baik, Raj tak jadi diambil oleh John dan Summer. Sebab apa? Sebab John dan Summer tengok Mimi memang betul betul sayangkan si Raj walaupun bukan darah dagingnya. Last last, John dan Summer ambil anak angkat perempuan. 


Nasib baik tak ambil Raj dari Mimi. Mimi punyalah sayang dekat Raj walaupun bukan anak kandungnya sendiri. Bela dan jaga macam anak sendiri. Keluar dari rahim Mimi kan, tipulah tak sayang kan? Semua orang tahu rasanya betapa sakitnya nak bersalin. Contraction lagi. Uishh, nak cakap lebih lebih pun tak ada pengalaman lagi kikiki. Tapi dengar kakak sulung bercerita, kawan kawan yang dah pernah beranak, memang seram! 


Apa apa pun, itu semua dari pandangan aku sendiri. Nak tahu, boleh tonton di Netflix! Selamat menonton! 


Nota jemari: Maaf ya, masih belum boleh blogwalking lagi :/

Wednesday, 28 July 2021

English Movie: Blood Red Sky


Sinopsis

Seorang ibu tunggal yang bernama Nadja bersiap siap untuk terbang ke New York bersama anaknya iaitu Elias. Mereka ingin ke New York kerana ingin bertemu dengan seorang doktor yang boleh membantu menyembuhkan penyakit yang dialaminya. Sementara menunggu ibunya mengambil ubat di dalam tandas, Elias telah berkawan dengan seorang lelaki yang bernama Farid.

Tetapi tanpa disangka, kapal terbang yang dinaiki oleh mereka telah ditawan oleh sekumpulan terrorist (pengganas) termasuklah pramugara dan co-pilot kapal terbang tersebut. Nadja berusaha hingga ke hujung nyawa untuk menyelamatkan anaknya daripada mati.

Sinopsis tamat.

Finally selesai tengok movie yang banyak di recommend kan oleh orang ramai. Dan bagi aku movie ni tak mengecewakan. Suka betul ya aku tengok movie yang ada zombi zombi ni HAHAHA. Tempoh hari tengok Kingdom: Ashin of the North. Yang baru selesai tengok Blood Red Sky. Coming soon, Army of the Dead. Pasal zombi juga. 

Aku jarang layan movie english tapi lately ni dah boring tengok korean drama. Tengok pun satu drama je sekarang ni iaitu Monthly Magazine House. Korean drama dalam waiting list dah penuh, tapi tak terlayan walaupun ada banyak masa lapang. Macam demotivated sikit. 

Kembali kepada tajuk iaitu Blood Red Sky, sebetulnya movie ni berkisahkan tentang zombi. Nadja jadi zombi lepas digigit oleh seorang zombi ketika Elias masih bayi. Tapi, sedih part ayah Elias mati sebab kena gigit dengan zombi. Alkisahnya bermula bila kereta yang mereka naiki rosak, then ayah Elias pergi minta pertolongan tapi tak balik balik. Nadja pun keluar dari kereta bersama sama Elias pergi mencari ayah Elias (suaminya). 

Sampailah mereka berdua di satu rumah, rupa-rupanya dalam rumah tu ada zombi. Dan mereka jumpa badan ayah Elias yang dah mati digigit oleh zombi di atas lantai rumah tersebut. Masa tengah berlari lari untuk selamatkan diri dari zombi, Nadja pun terkena gigitan cinta zombi di tangannya.

Tapi, Nadja zombi baik. Dia boleh kawal diri. Bukti? Dia tak makan pun anaknya. Dari Elias bayi sampai Elias besar, memang dijaga dengan baik. Tapi kadang-kadang terseksa juga Nadja sebab dia kena makan ubat selalu. Macam ubat untuk tenangkan diri daripada bertukar menjadi zombi barangkali hehehe. Dan masa kapal terbang kena tawan dengan pengganas, Nadja bertukar jadi zombi semata mata untuk selamatkan Elias dan penumpang yang lain. 

Tapi keadaan jadi huru hara bila salah seorang pengganas tahu yang Nadja tu zombi. Salah seorang pengganas ambil darah Nadja dan masukkan darah tersebut ke dalam dirinya. Automatik dia pun jadi zombi juga. Masa mula mula Nadja jadi zombi, keadaan macam okey sikit sebab Nadja seorang je yang zombi dan Nadja memang boleh kawal dirinya. Tapi lepas pengganas tu jadi zombi, memang teruk keadaan dalam kapal terbang tu. Habis semua orang nak digigitnya! Memang tak terkawal. 

Ending, Elias letupkan kapal terbang tu lepas selamat mendarat di satu tempat. Dengan Nadja sekali mati. Tapi apa boleh buat kan, Elias terpaksa sebab satu kapal terbang tu dah jadi zombi kecuali Elias dan Farid. Yang lain semua jadi zombi. Zombi Kampung Pisang, eh tiber! Hahaha. Kalau semua zombi yang ada dalam kapal terbang tu keluar, memang lagi haru biru. Kalau tak silap, kapal terbang tu landed dekat kawasan tentera. 

Farid pun pada awalnya disangka pengganas yang menawan kapal terbang tersebut, siap suruh Farid keluarkan semua penumpang lagi! Tapi Farid tak nak sebab semua dah jadi zombi! Tapi ketua tentera tak tahu pasal zombi. Bila tentera dah masuk dalam kapal terbang, baru tahu ada zombi.


Pengganas pertama yang tewas di tangan Nadja 


Nadja botak tapi dia pakai rambut palsu, tapi last last bila dah bertukar zombi tu, rambut palsu terbang tak tahu ke mana hahaha

Overall, best. Jangan risau, tak seram pun zombinya hehehe. Aku tengok sambil makan, bila masuk part darah auto tutup mata kejap >.< Jadi, sesiapa nak tengok boleh tonton di Netflix. Selamat menonton! 

Nota jemari: Maaflah ya banyak review drama atau movie sebab duduk rumah tak ada apa sangat nak diceritakan huhuhu. Otak pun tepu fikir nak update pasal apa.

Tuesday, 13 July 2021

Korean Movie: Always


Sinopsis

Cheol Min (So Ji Sub) merupakan seorang lelaki yang penuh misteri. Dia bekerja sambilan pada waktu malam sebagai petugas parking lot. Seorang wanita bernama Jung Hwa (Han Hyo Joo) merupakan seorang wanita kurang upaya (buta) setelah mengalami kemalangan jalanraya semasa waktu muda.

Di dalam bilik petugas parking lot itulah, Cheol Min dan Jung Jwa bertemu dan banyak menghabiskan masa bersama sambil menonton televisyen yang disediakan. Tetapi sesuatu telah berlaku antara mereka berdua. Dan bolehkah kebahagiaan mereka kekal selepas kejadian tersebut?

Sinopsis tamat

Dah lama habis tengok korean movie ini, tapi selalu lupa nak update di blog hehehe. Movie Always dah ditayangkan 10 tahun dulu dah, tapi sekarang baru naik balik. Berasal dari negara Korea Selatan, tapi sekarang dah banyak negara remake movie ini. Asalnya masa aku tengah scroll TikTok, aku nampak ada orang recommend movie Always ini tapi versi negara Turki. Aku lupa nama movie yang versi Turki punya.

Tapi memandangkan aku tak jumpa movie versi Turki, tapi jumpa versi Korea dalam Netflix, jadi tengok sajalah. Sama saja jalan cerita, yang berbeza bahasa dan para pelakon.

Bila tengok poster movie, eh! Ada So Ji Sub lah! Salah seorang pelakon lelaki kegemaran aku. Bila dia nak berlakon semula ya? Dah lama berehatnya! 😤 Last drama aku tengok kalau tak silap, Terius Behind Me. Lepas kahwin, senyap terus ya. Ke aku yang ketinggalan? HAHAHA.

Okey kembali kepada tajuk, not bad movie lakonan Ji Sub ini. Boleh dikatakan agak sedih jugalah. Ada scene scene yang membuatkan air mata keperempuananku menitik. Cheol Min sanggup buat apa-apa sahaja pekerjaan asal dapat duit. Duit yang dia dapat, dia kumpul dan bayar kepada hospital untuk pembedahan mata Jung Hwa.

Jung Hwa bukan buta dari lahir, tapi buta disebabkan terlibat dalam kemalangan jalan raya bersama ibu dan ayah dia. Tapi, ibu dan ayah Jung Hwa meninggal dunia.

Jung Hwa kemalangan jalan raya pun sebab terkejut tengok ada orang terbakar terjun dari rumah bertingkat. And yes, Cheol Min ada kaitan dengan orang yang terbakar itu. Sebab itu, Cheol Min sanggup buat apa sahaja untuk kembalikan semula penglihatan Jung Hwa sebab dia rasa, Jung Hwa kemalangan dan menjadi buta disebabkan dia. 

Yang sedihnya, Cheol Min janji dengan Jung Hwa yang dia akan ada disisi Jung Hwa bila Jung Hwa selesai pembedahan mata tapi sayang, Cheol Min tak ada. Selepas dua tahun, baru mereka berjumpa semula tapi Jung Hwa tak tahu dan tak kenal yang itu Cheol Min!

Mana nak kenal kalau dah buta sebelum itu kan? Tak sempat nak tengok muka, tiba tiba menghilang tanpa khabar berita. Tapi tapi disebabkan anjing yang Cheol Min pernah hadiahkan sebelum ini kepada Jung Hwa untuk menjadi penjaga sementara Jung Hwa, Jung Hwa dapat berjumpa semula dengan Cheol Min. 

Anjing kan ada deria bau yang sangat kuat, jadi memang mudah sangat untuk anjing itu mengecam bau Cheol Min. Geram aku tengok anjing! Jenis Golden Retriever. Anjing jenis golden retriever memang selalu orang bela sebab salah satunya mampu untuk membantu orang yang memiliki kurang upaya untuk hidup berdikari tanpa mengharapkan bantuan orang lain.

Jadi, selamat menonton! Boleh tonton di netflix. 

Friday, 18 June 2021

Korean Movie: Spellbound


Sinopsis:

Sejak usia muda, Yeo Ri boleh melihat hantu dan disebabkan kebolehannya melihat hantu, banyak perkara yang telah berlaku kepada orang yang berada di sekelilingnya. Yeo Ri mula mengasingkan diri daripada dunia luar.

Ketika menjadi pembantu di dalam Horror Magic Show seorang ahli silap mata yang bernama Jo Goo, Yeo Ri secara tidak langsung menjadi rapat dengan Jo Goo setelah Jo Goo diganggu oleh seorang budak kecil yang dilihat berada di rumah Yeo Ri.

Bolehkah Jo Goo membantu Yeo Ri untuk mencari jalan keluar atau adakah dia akan dikejar oleh hantu hantu seperti semua orang yang hadir dalam hidup Yeo Ri?

Sinopsis tamat.

Beginilah kehidupan seorang atiqah najihah yang kebosanan terperap dalam rumah. Habis semua drama atau movie ditengok. Yang habis tengok, habislah. Yang tergendala sekerat jalan, tak tahu bila boleh habis tengok HAHAHA.

Sebenarnya dah lama nampak poster movie ini di dalam aplikasi Viu tapi tak tergerak hati pula nak tengok. Tapi lepas tengok review daripada seseorang di twitter, terus pergi tengok.

Movie Spellbound ini dah keluar lama dah, tahun 2011. Awal awal tak cam siapa dia Yeo Ri itu. Eh rupa rupanya girlfriend Hyun Bin iaitu Son Ye Jin! Tak berubah mukanya ya, makin cantik sekarang ini hehehe.

Okay back to the movie, boleh tahan lah. Not bad. Nak cakap best sangat, tak juga. Nak cakap tak best, itupun tidak juga. Tengah tengah 😂

Kasihan dengan kehidupan Yeo Ri sebab dia terpaksa mengasingkan diri daripada orang ramai. Keluarga dia sendiri terpaksa berpindah ke Norway sebab takut terjadi sesuatu kepada mereka. Makna kata, Yeo Ri tak boleh ada sesiapa dalam hidup dia. Tak boleh rapat. Kalau rapat, nanti nanti adalah berlaku sesuatu kepada orang yang rapat dengan Yeo Ri.

Kawan kawan? Dia berhubung melalui telefon sahaja. Nak berjumpa takut. Jadi telefon saja tempat dia berkomunikasi dengan kawan kawannya dan keluarganya. Tidur malam pun tak lena sebab sentiasa ada hantu yang akan mengganggunya. 

Tapi lepas berjumpa Jo Goo, kehidupan Yeo Ri agak berubah. Jo Goo pun tak terlepas daripada terkena sesuatu. Kemalangan jalan raya, signboard kedai (kalau tak silap) almost jatuh atas kepala dari tempat yang tinggi. Dan paling teruk masa tengah buat magic show. Hampir mati. Tapi berjaya diselamatkan.

Lawak part last sekali bila kawan Jo Goo jatuh cinta dengan hantu HAHAHA. Dia tak tahu itu hantu, siap luah perasaan lagi. Luah perasaan itu okey lagilah, ini siap ajak kahwin lagi 😂 

Kalaulah dia tahu itu hantu, sah sah demam seminggu rasanya :')

Apa apapun, selamat menonton! Boleh tengok di aplikasi Viu bagi sesiapa yang ada akaun Viu. Bolehlah buat hilang bosan musim lockdown ini hehehe.

Sunday, 13 June 2021

Korean Movie: Pawn


Sinopsis:

1993, Doo Seok bekerja sebagai seorang pemungut hutang. Dia merupakan seorang yang garang dan menakutkan tapi sebenarnya memiliki hati yang sangat baik. 

Dia telah pergi berjumpa dengan seorang wanita bernama Myung Ja dan anak perempuannya bernama Seung Yi. Akibat tidak mampu untuk membayar hutang, Seung Yi telah dijadikan jaminan sementara selagi ibunya tidak selesai melunaskan hutang yang dipinjamnya.

Tetapi, belum sempat Myung Ja menyelesaikan hutangnya, dia telah ditahan oleh polis kerana dia merupakan seorang pendatang tanpa izin dan dihantar pulang ke negara asalnya iaitu China.

Tiba tiba, Doo Seok menjadi penjaga kepada Seung Yi.

Sinopsis tamat.

Menitik air mata keperempuananku bila tonton movie ini. Sedihnya bila dia terpisah dari ibunya. Menangis dan meraung Seung Yi bila Doo Seok cakap ibu dia sudah dihantar pulang ke China. 

Mak dia tak sempat nak bayar hutang, keluar dari pondok telefon terus ada polis menanti. Memang tak sempat buat apa apa. Tapi mak dia cakap 'pakcik' Seung Yi yang akan tolong bayarkan hutangnya dan jaga Seung Yi. 

Tapi sementara menunggu 'pakcik' Seung Yi datang melunaskan hutang ibunya, Seung Yi tinggal bersama sama Doo Seok dan kawan Doo Seok iaitu Jong Bae.

Doo Seok dah curiga bila 'pakcik' sendiri tak ingat nama anak saudaranya. Kalau aku tengok 'pakcik' itupun aku curiga. Nampak macam jahat. Dan memang betul! 

Orang yang Doo Seok sangka 'pakcik' Seung Yi ialah seorang penipu. Sanggup pakcik itu menjual Seung Yi kepada orang lain. Jual kepada seorang perempuan yang buka tempat ala ala pelacuran (lebih kurang). 

Tapi dia tak lacurkan Seung Yi. Cumanya Seung Yi dikerah bersihkan tempat bertemu pelanggan dan tak dihantar ke sekolah seperti yang dijanjikan. Setiap malam Seung Yi menangis sampailah suatu hari Seung Yi berjaya hubungi Doo Seok.

On the spot, Doo Seok terus pergi cari. Nasib baik, Doo Seok berjaya menjumpai Seung Yi. Sanggup Doo Seok bayar balik kepada orang yang telah membeli Seung Yi. Betapa sayangnya dia kepada Seung Yi :')

Bermula hari itu, dia menjaga Seung Yi. Jadikan Seung Yi sebagai anak angkat sebab Seung Yi tak boleh pergi ke sekolah kerana bukan warganegara Korea. Jadi Doo Seok jadikan Seung Yi sebagai anak angkat. Barulah Seung Yi boleh ke sekolah.

Sanggup pergi ke China dan bawa Seung Yi berjumpa ibu kandungnya yang tengah sakit. Sanggup bersusah payah mencari ayah kandung Seung Yi yang disangka telah meninggal dunia.

Tapi suatu hari, Doo Seok menghilang secara tiba tiba. Seung Yi dan Jong Bae puas mencari dan akhirnya selepas 10 tahun, mereka berjaya mencari Doo Seok yang sedang sakit.

Tapi bagi aku, memang sedih movie ini. Walaupun bukan anak kandung dia, tapi dia jaga macam anak kandung sendiri. Dah besar panjang pun, dia masih ambil Seung Yi di sekolah. 

Tapi Seung Yi masa kecil comel gila! Pandai berlakon!  

Overall bagi aku, movie ini best. Tapi tak ada lah sedih macam korean movie Miracle Cell in No 7. Yang itu terpaling sedih! 😂 Tengok empat kali pun, empat kali jugalah menangis HAHAHA.

Apa apapun, selamat menonton! Boleh tonton di Viu bagi sesiapa yang ada account Viu ;)

Tuesday, 8 June 2021

Korean Movie: Sweet & Sour


Sinopsis:

Jang Hyeok (Jang Ki Yong) menjalinkan hubungan romantis dengan Jung Da Eun (Chae Soo Bin) yang bekerja sebagai seorang jururawat. Jang Hyeok terpaksa berulang alik dari Incheon ke Seoul pada setiap hari kerana dihantar ke syarikat besar untuk menguruskan beberapa projek bersama Bo Yeong (Krystal). 

Lama kelamaan, Jang Hyeok mula berasa letih untuk berulang alik pada setiap hari kerana seringkali terperangkap di dalam kesesakan lalulintas. Pada masa yang sama, Hyeok dan Bo Yeong mula menjadi rapat kerana selalu menghabiskan masa bersama sama hingga lewat malam kerana bekerjasama dalam menguruskan projek di syarikat tempat mereka bekerja. 

Dan Hyeok mula mengabaikan Da Eun yang sering bersendirian di Incheon dan akhirnya Da Eun mulai rapat dengan salah seorang pesakit di tempat kerjanya yang juga bernama Lee Jang Hyeok.

Sinopsis tamat.

Penangan Jang Ki Yong dalam My Roommate Is A Gumiho, sis dah mulai minat dengan Ki Yong. Hehehe. 

Kembali kepada topik asal, bagi aku curang bukan masalah utama dalam movie ini. Bagi aku, Hyeok dan Da Eun sendiri yang bermasalah. 

Hyeok yang terlampau sibuk menguruskan projek syarikatnya dan Da Eun yang mula merasa Hyeok jauh darinya dan memutuskan untuk pergi kepada seseorang yang boleh membuatnya merasa disayangi.

Tak boleh nak salahkan Hyeok 100% dalam hal ini tetapi tak boleh nak salahkan Da Eun juga. Macam aku cakap tadi, dua dua salah 😂 Da Eun mulai rapat dengan second Hyeok (nama sama so a little bit confused) sebab Da Eun mulai berasa kesepian akibat selalu ditinggalkan bersendirian oleh teman lelakinya.

Da Eun cuba cari masa supaya dapat spend time dengan Hyeok bila Hyeok pulang ke rumah. Tapi, Hyeok selalu penat, penat dan penat. 

Sepatutnya mereka berdua berbincang macam mana nak menyelesaikan masalah yang berlaku dalam hubungan mereka.

Jarak rumah dengan tempat kerja yang menjadi masalah utama mereka. Boleh saja kalau Da Eun pindah dan duduk sekali dengan Hyeok di Seoul. Ataupun Hyeok tak payah terima tawaran bos lamanya untuk uruskan projek di syarikat besar.

Geram betul dengan pakcik yang selalu tutup lampu syarikat sedangkan Hyeok dan Bo Yeong masih ada di dalam pejabat pada masa itu. Tak tahulah apa motif pakcik itu 😂 Nak suruh Hyeok bercinta mungkin dengan Bo Yeong sedangkan Hyeok sudah ada Da Eun pada masa itu.

Kiranya, second Hyeok mengisi kekosongan yang dirasai oleh Da Eun saat ditinggalkan oleh teman lelakinya. Saat Da Eun baru sahaja menggugurkan kandungannya, second Hyeok yang menemaninya. 

First Hyeok (teman lelakinya) terpaksa pergi ke pejabat untuk setelkan projek sedangkan sudah apply cuti untuk temankan Da Eun yang baru sahaja menggugurkan kandungannya.

Memang Da Eun bagi teman lelakinya pergi pejabat tapi baliklah ke rumah semula lepas selesai waktu pejabat :') Ini tidak. Bermalam di pejabat bersama Bo Yeong. 

Apa apapun, masing masing ada pendapat masing masing kan 😂 Ada yang cakap begitu, ada yang cakap begini. Andaian masing masing hehehe.

Tapi bagi aku, recommended to watch! 

10/10!


Di mana silapnya?


"If you miss a cab, you can wait for the next one. But, if you lose a person, they are lost for good."

Sunday, 30 May 2021

Thailand Movie: The Con-Heartist


The Con-Heartist sebuah movie komendi romantis dari negara seberang iaitu Thailand. Sebuah movie yang mengisahkan tentang seorang kerani bank yang naif (Ina) yang telah ditinggalkan oleh bekas kekasihnya (Petch) dalam keadaan berhutang. 

Disaat bekas kekasihnya selesa menikmati kehidupan barunya, Ina berjuang untuk memenuhi keperluan hidupnya sambil berusaha membayar wang yang dia berhutang. Pada suatu hari, Ina menerima panggilan daripada seorang penipu yang licik (Tower) yang berjanji untuk memberikan sejumlah wang kepada Ina.

Nasib menyebelahi Ina apabila Ina berjaya menangkap penipu tersebut dan mengupah penipu tersebut untuk menipu bekas kekasihnya untuk membalas dendam! 

Movie: The Con-Heartist
Negara: Thailand
Tarikh tayangan: 03 Dec 2020

Best! Kelakar! Aku rasa aku banyak gelak je bila tengok movie ni. Ke aku yang mudah terhibur 😆 Hero heroin pun handsome dan cantik. Pelakon lelaki yang jadi manager hotel itu kan ya Allah, geli sungguh setiap kali tengok dia bercakap HAHAHA. 

Geli sebab air liur tersembur sembur! Sampai terkena tangan, muka hero heroin. Tapi menjadilah dia berlakon, nampak real air liur tersembur tu 😂 

Kena tengok macam mana mereka berempat buat rancangan untuk menipu si Petch dalam misi membalas dendam bagi pihak si Ina. Plan pertama gagal tapi nasib baik Tower tak khianat Ina. Dia kembali kepada Ina dan rancang plan kedua.

Suka ending movie ini bila Tower dah tak jadi seorang penipu lagi dah, dah cari kerja halal lepas buat perjanjian dengan Ina. Final ending dia, mesti kalian dah boleh agak. Tower dan Ina selamat menjadi pasangan kekasih. 


Bosan bosan duduk di rumah, bolehlah tengok movie ini. Di Netflix ada, jadi sesiapa yang ada akaun Netflix bolehlah tengok. 


Nadech Kugimiya sebagai Tower Suppapaisa


Baifern Pimchanok Luevisadpaibul sebagai Ina Jitimaim


Bank Thiti Mahayotaruk sebagai Petch 


Inilah manager hotel yang aku cakap tadi, tersembur sembur air liurnya! 


Ini Petch, bekas kekasih Ina yang bermulut manis. Semua perempuan dia nak kikis. Dah lah tak ada rasa bersalah langsung!

Apa apapun selamat menonton! Hehehe.

Saturday, 29 May 2021

Korean Movie: Recalled


Ada yang dah tengok ke movie korea yang baru keluar baru baru ini? Aku hari ini baru berkesempatan tengok. Bosan tak tahu nak buat apa, puas baring, bangun, termenung, last last tengok movie HAHAHA. Nak tengok Penthouse Season II tak ada mood lagi, nak tengok Sell Your Haunted House pun sama, masih tak ada mood.

Last last tengok movie Recalled. Movie keluaran negara South Korea ini dibintangi oleh Seo Ye Ji, Kim Kang Woo dan ramai lagi. Movie ini ditayangkan betul betul pada minggu Seo Ye Ji terpalit dengan kontroversi kekasih lama dia iaitu Kim Jung Hyun iaitu pada 21 April 2021. 

Walaupun terpalit dengan kontroversi, movie ini tetap menjadi Korea box office! Bukan biasa biasa. 

Sinopsis Recalled:


Kim Soo Jin (Seo Ye Ji) terlibat dalam kemalangan dan apabila sedar daripada koma, dia tidak ingat apa apa yang berlaku. Berkat penjagaan suaminya iaitu Lee Ji Hoon (Kim Kang Woo), Soo Jin dapat pulang dari hospital. 

Tetapi, pada suatu hari, Soo Jin dapat melihat masa depan orang, saat saat mereka menghadapi situasi berbahaya. Kebetulan, Soo Jin bertemu dengan rakan sekerjanya. Bekas rakan sekerjanya menceritakan sesuatu yang dia tidak boleh percayai. 

Sinopsis diambil daripada AsianWiki

Benda pertama aku assumed bila tengok permulaan movie ini, lelaki yang mengaku sebagai suaminya itu bukan suami betulnya. Dan betul jangkaan aku! 😂 Rupa rupanya dia ialah abang angkat yang menyamar sebagai suami Soo Jin.

Soo Jin sebenarnya bukan boleh melihat masa depan, tetapi melihat masa lalunya. Mula mula dia jumpa budak perempuan dan budak lelaki. Kemudian, dia jumpa seorang remaja perempuan. Itu semua masa lalu Soo Jin. Soo Jin masa kecil dan Soo Jin masa remaja. Budak lelaki itu abang angkat dialah.

Lepas kematian mak Soo Jin, Soo Jin tinggal dengan Sun Woo dan ayah Sun Woo. Tapi ayah Sun Woo jahat, nak bunuh Soo Jin. Tapi Sun Woo berjaya selamatkan, end up Sun Woo terbunuh ayahnya sendiri. 

Nama abang angkat dia Kim Sun Woo, dan dia menyamar sebagai suami adiknya pun bersebab. Tapi sad ending, abang dia meninggal :') Emosi kejap tengok movie ini HAHAHAHA sebab tak expect abang angkat dia akan meninggal. Suami Soo Jin pula masuk penjara sebab bunuh orang. 

Nak cerita lebih lebih takut spoilers >.< Jadi, nak tahu lebih lanjut boleh tengok sendiri hehehe. Tak adalah best sangat sangat, tapi tak ada boring sangat sangat. Bagi aku, boleh diterima. Aku bagi 8.7/10. 

Soe Ye Ji berlakon memang best, memang menjadi watak dia. Tengok dalam It's Okey to Not Be Okey lah, memang menjadi watak separuh gila dia tu HAHAHA. 

Tapi macam kecewa juga lah bila Ye Ji terpalit dengan kontroversi baru baru ini, dia undur diri dari semua drama atau movie yang telah dipersetujui oleh Ye Ji.