Tuesday, 8 June 2021

Korean Movie: Sweet & Sour


Sinopsis:

Jang Hyeok (Jang Ki Yong) menjalinkan hubungan romantis dengan Jung Da Eun (Chae Soo Bin) yang bekerja sebagai seorang jururawat. Jang Hyeok terpaksa berulang alik dari Incheon ke Seoul pada setiap hari kerana dihantar ke syarikat besar untuk menguruskan beberapa projek bersama Bo Yeong (Krystal). 

Lama kelamaan, Jang Hyeok mula berasa letih untuk berulang alik pada setiap hari kerana seringkali terperangkap di dalam kesesakan lalulintas. Pada masa yang sama, Hyeok dan Bo Yeong mula menjadi rapat kerana selalu menghabiskan masa bersama sama hingga lewat malam kerana bekerjasama dalam menguruskan projek di syarikat tempat mereka bekerja. 

Dan Hyeok mula mengabaikan Da Eun yang sering bersendirian di Incheon dan akhirnya Da Eun mulai rapat dengan salah seorang pesakit di tempat kerjanya yang juga bernama Lee Jang Hyeok.

Sinopsis tamat.

Penangan Jang Ki Yong dalam My Roommate Is A Gumiho, sis dah mulai minat dengan Ki Yong. Hehehe. 

Kembali kepada topik asal, bagi aku curang bukan masalah utama dalam movie ini. Bagi aku, Hyeok dan Da Eun sendiri yang bermasalah. 

Hyeok yang terlampau sibuk menguruskan projek syarikatnya dan Da Eun yang mula merasa Hyeok jauh darinya dan memutuskan untuk pergi kepada seseorang yang boleh membuatnya merasa disayangi.

Tak boleh nak salahkan Hyeok 100% dalam hal ini tetapi tak boleh nak salahkan Da Eun juga. Macam aku cakap tadi, dua dua salah 😂 Da Eun mulai rapat dengan second Hyeok (nama sama so a little bit confused) sebab Da Eun mulai berasa kesepian akibat selalu ditinggalkan bersendirian oleh teman lelakinya.

Da Eun cuba cari masa supaya dapat spend time dengan Hyeok bila Hyeok pulang ke rumah. Tapi, Hyeok selalu penat, penat dan penat. 

Sepatutnya mereka berdua berbincang macam mana nak menyelesaikan masalah yang berlaku dalam hubungan mereka.

Jarak rumah dengan tempat kerja yang menjadi masalah utama mereka. Boleh saja kalau Da Eun pindah dan duduk sekali dengan Hyeok di Seoul. Ataupun Hyeok tak payah terima tawaran bos lamanya untuk uruskan projek di syarikat besar.

Geram betul dengan pakcik yang selalu tutup lampu syarikat sedangkan Hyeok dan Bo Yeong masih ada di dalam pejabat pada masa itu. Tak tahulah apa motif pakcik itu 😂 Nak suruh Hyeok bercinta mungkin dengan Bo Yeong sedangkan Hyeok sudah ada Da Eun pada masa itu.

Kiranya, second Hyeok mengisi kekosongan yang dirasai oleh Da Eun saat ditinggalkan oleh teman lelakinya. Saat Da Eun baru sahaja menggugurkan kandungannya, second Hyeok yang menemaninya. 

First Hyeok (teman lelakinya) terpaksa pergi ke pejabat untuk setelkan projek sedangkan sudah apply cuti untuk temankan Da Eun yang baru sahaja menggugurkan kandungannya.

Memang Da Eun bagi teman lelakinya pergi pejabat tapi baliklah ke rumah semula lepas selesai waktu pejabat :') Ini tidak. Bermalam di pejabat bersama Bo Yeong. 

Apa apapun, masing masing ada pendapat masing masing kan 😂 Ada yang cakap begitu, ada yang cakap begini. Andaian masing masing hehehe.

Tapi bagi aku, recommended to watch! 

10/10!


Di mana silapnya?


"If you miss a cab, you can wait for the next one. But, if you lose a person, they are lost for good."

25 comments

  1. Hahahaa bg k ret.. X suka ending dia sbb dlm kepala hotak ni menghafapkan hepi ending for both of them..!!

    Pape hero ni mmg comel kan.. Byk dh drama dia tp dia bkn lead..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita kak ret, saya pun mengharapkan happy ending for both of them tapi hampehhh hahahahaha. Tapi kena lah dengan tajuk dia, sweet & sour. Tak semua ada happy ending kan >.<
      Kadang kesian dengan second hyeok tu, terasa dipergunakan oleh da eun hahaha.

      Comel! HAHAHAHA pulun tengok drama yang pernah dia berlakon sebelum sebelum ni :D

      Delete
  2. Replies
    1. Nanti kak yan free boleh lah tengok hehehe :D

      Delete
  3. Baru tengok jugak tadi. Ending dia macam tak puas hati sikit ah. Yang penting tak sangka pulak tetiba je ada plot twist haha tapi best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samaaa! Tak puas hati jugakkk ending dia HAHAHAHA, asal lah plot twist sangat tapi best! Lain daripada yang lain hahaha

      Delete
  4. oo..ingatkan wife dia...banyak drama korea yg dah tertinggal...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakwe makwe hehehe, tak sempat jadi wife lagi huhuhu

      Delete
  5. Menarik, akan masuk dalam list wajib tonton kat netflix ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi saya menarikk hehehe nanti kak dana try lah tengok :D

      Delete
  6. Aduh kes curang. Cari cerita yang gembira atau menakutkan. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengah cari jugak ni cerita hantu tapi tak jumpa yang menarik hehehe

      Delete
  7. Akak tengok cite ni tengahari tadi sambil WFH. Ending dia menung kejap la, tapi itulah realiti. Cuma kesian Hyeok XXL, Da Eun entah ye suka kat dia ke sebab lonely.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita kak sal hahaha, termenung pastu tak puas hati hahaha sebab kita harapkan happy ending untuk hyeok dan da eun. Tapi sesuai lah dengan tajukkk movie kannn, sweet & sour.

      Yang hyeok XXL tu pun saya macam kesian jugak sebab da eun rapat dengan dia sebab dia lonely ditinggalkan hyeok >.<

      Delete
  8. Adoi.. ada yang recommended cerita ini best tapi nantilah.. kita layan bila emosi dah ok.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok masa emosi dah ok, nanti tengok masa emosi tak ok, takut makin teruk emosi kak sha hehehe

      Delete
  9. Dugaan bila PJJ..Kesian Soo Bin. Nampak sangat Jang Hyeok tak sanggup berkorban, lebih sanggup cari orang lain. ish ish ish. Emo tengok cerita macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betulllll! Emo jugak tengok movie ni hahaha, tak puas hati ending dia >.<

      Delete
  10. akak tak boleh brain endingnya jadik gitu :( memasing berlalu begitu je. nothing to defend. hadoi!

    and at first, mati-matilah akak ingatkan 2nd hero tu dah kurus! :) ha ha ha... rupanya 2 org yg berbeza!

    ReplyDelete
  11. Kalau ending macam ni tayang kat pawagam di India, mahu kena bakar pawagam tuh hahahaha

    ReplyDelete
  12. Haha Padan muka dia. I ools suka betul plot twist dia walaupun tak sperti yang diharapkan.

    ReplyDelete

Maaf dipinta kerana bahasakan diri aku. Jangan segan silu untuk tinggalkan komen anda kerana komen anda begitu berharga. Terima kasih! :)