Monday, 3 May 2021

Fobia?

Fobia | Fobia merupakan ketakutan yang melampau terhadap sesuatu perkara sehingga boleh menjejaskan kehidupan seseorang apabila terdedah kepada perkara tersebut. 



Terdapat tiga fobia utama iaitu: 

  • Fobia sosial - Fobia yang membuatkan seseorang takut dimalukan, dihukum atau diasing di tempat awam. Berbeza dengan rasa malu
  • Fobia agoraphobia - Ketakutan berada dalam situasi panik, contohnya berada di luar rumah, dalam lif, tempat awam, tempat terbuka atau tempat tertutup
  • Fobia spesifik - Ketakutan yang tidak rasional ke atas sesuatu rangsangan


Punca fobia:

  • Bermula ketika zaman kanak kanak, remaja dan awal dewasa
  • Fobia jarang bermula selepas seseorang berumur 30 tahun


31 jenis fobia yang merupakan cabang dari ketiga tiga fobia utama di atas.

  1. Alliumphobia - Takut bawang putih
  2. Aurophobia - Takut dengan emas
  3. Bibliophobia - Takut dengan buku
  4. Batophobia - Takut dengan bangunan tinggi
  5. Bathophobia - Takut dengan kedalaman
  6. Decidophobia - Takut membuat keputusan
  7. Deipnophobia - Takut dengan perbualan di meja makan
  8. Didaskaleinophobia - Takut pergi ke sekolah
  9. Doxophobia - Takut meluahkan pendapat dan menerima pujian
  10. Eisoptrophobia - Takut melihat diri sendiri di cermin
  11. Elurophobia / Felinophobia - Takut kucing
  12. Erythrophobia  / Erytophobia / Ereuthophobia - Takut warna merah, lampu isyarat merah dan pipi bewarna merah
  13. Hemophobia / Hemaphobia / Hemathophobia - Takut darah
  14. Hypengyophobia / Hypegiaphobia - Takut dengan tanggungjawab
  15. Hypsiphobia - Takut dengan ketinggian
  16. Iatrophobia - Takut berjumpa doktor
  17. Katsaridaphobia - Takut lipas
  18. Lachanophobia - Takut sayur
  19. Ligyrophobia - Takut bunyi bising yang kuat
  20. Microbiophobia - Takut bakteria
  21. Nosocomephobia - Takut hospital
  22. Noctiphobia - Takut malam
  23. Obesophobia - Takut berat badan naik
  24. Ochlophobia - Takut orang ramai
  25. Peccatophobia - Takut berbuat dosa atau jenayah yang dibayangkan
  26. Pentheraphobia / Novercaphobia - Takut ibu mentua atau ibu tiri
  27. Plutophobia - Takut kekayaan
  28. Pluviophobia - Takut hujan atau ditimpa hujan
  29. Pharmacophobia - Takut ubat
  30. Scopophobia - Takut dilihat atau ditenung
  31. Trypanophobia - Takut disuntik

Sumber: Siakap Keli


Wahhhh pelik pelik jenis fobia ini ye. First time aku dengar. Yang tak boleh blah, fobia no 23! Confirm ramai! Betul ke betul? HAHAHA 😂


Kalau tanya fobia diri aku, tak adalah fobia sangat pun, just takut takut saja. Macam contoh takut makan ubat (pil besar), takut disuntik, takut hospital, takut dengan ketinggian (gayat). Nak kata fobia macam keterlaluan sangat sebab aku tak adalah sampai ketakutan yang melampau bila kena makan ubat, kena suntik dan sebagainya.


Walaupun takut hospital, aku pernah ada pengalaman masuk hospital masa tingkatan lima (2014). Nanti nanti aku cerita pengalaman masuk hospital 😆 Bila baca nama dan maksud fobia ini, rasa kelakar pula. Rasa macam tak logik pun ada hahaha. Dah nak pergi sekolah pun takut, dengan ibu mentua pun takut, dengan sayur pun takut dan macam macam lagi.


Tapi who knows right? Mungkin ada orang yang betul betul fobia seperti di atas kan? Tapi setakat ini fobia no 11 dengan 13 sahaja yang aku pernah jumpa dalam kehidupan yang nyata. Takut kucing itu normal, memang ramai yang takut. Kawan aku sendiri pun ramai yang takut dengan kucing sampai menangis dan melompat atas meja makan bila anak kucing bergesel dekat kaki dia 😂 Takut darah pun ada, bila nampak darah terus pening dan pengsan. 


Dalam 31 senarai di atas, ada yang terkena dengan diri kalian tak? 

27 comments

  1. Macam² jenis fobia ye. Akak pun baru tahu jugak ni. Nice sharing. So far setakat ni takut gitu² jelah, takdelah sampai fobia melampau. 🤭😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kak, saya pun baru tahu lepas baca hahahaha.
      Kannn, takut gitu gitu je, sebab nak cakap fobia pun macam over sangat hahaha

      Delete
  2. fobia no 2 tu rasanya jarang perempuan kene... rugi oooo hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. KANNNNNN kak dana. Rugi betul kalau takut dengan emas ni hahahahaha

      Delete
  3. kak ret no 9 kot wkakaaka...
    yg no 23 tu hahaha... tu bukan takut lg dah tapi seram hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhhh no 9 tu takut meluahkan pendapat dan menerima pujiannnn. Baru saya tahu, tapi ada sesetengah orang takut nak menerima pujian kan? Rasa tak selesa bila orang puji kita hehehe.
      HAHAHAHA boleh runsing memikirkan bila berat badan dah naikkkk :D

      Delete
  4. Katsaridaphobia!! Jangan kat tengok, dia punya bau pun dah boleh detect dari jauh😁. Memang phobia giler ngan lipas!! Even housemates akak masa study dulu pun memang phobia dengan binatang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uishhhhhh bauu pun dah boleh detect ye walaupun dari jauh hahaha. Betul betul fobia ni! Tapi lipas ni memang boleh bertukar jadi "khinzir" kalau dia dah terbang merata kan kak syu HAHAHA

      Delete
  5. MY fobia tengok ulat yang bergerak gerak...macam ulat dalam buah ke, ulat sampah ke, ulat beluncas ke...dan fobia pada lubang lubang halus. boleh berdiri semua bulu roma dan nak muntah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lubang halus halus tu punnnnn saya tak berapa boleh nak tengok kak yan. Meremang bulu roma >.<

      Delete
  6. Kak PC pun ada fobia juga. Ada banyak jenis fobiakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua orang ada fobia tersendiri kan kak PC. Betul tu, saya rasa ada banyak lagi jenis jenis fobia yang lain yang tak tersenarai dalam 31 jenis di atas ni hehehe

      Delete
  7. No. 15. Takut dengan ketinggian. Hehe..
    Vampire mungkin no. 1, takut dengan bawang putih. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gayat kan kak nur? Saya gayat jugak. Kalau tengok ke bawah dari bangunan tinggi, memang rasa nak terkencing hahaha >.<

      Delete
  8. fobia no 1, itulah ciksun..tapi mild je kot sebab just takut makan, nanti confirm muntah kalo rasa bawang putih tu dalam mulut...no 23 pun ye jugak..hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhhhh nasib baik mild je Cik Sun, tak adalah yang takut nak makan sampai melampau.
      HAHAHAHA no 23 tu memang dahhhh, semua orang takut :P

      Delete
  9. Rasa takut biasa sahaja tapi tidak sampai fobia. Macam takut ular.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ular pun saya takut jugak kak NA. Kalau tengok video ular sebelum tidur, jadi susah nak tidur lepas tu hahaha. Habislah satu bilik saya check kot kot ada benda menumpang, padahal tak ada pun ><

      Delete
  10. Aduii..no.23 tu memang fobia amat! heehe..kalau saya aquaphobia, tiada dalam senarai. Seram tengok air dalam dalam ni even swimming pool pun. pengalaman hampir lemas buat saya jadi aquaphobia. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHA no 23 tu memang mimpi ngeri kaum hawa kan hahaha :P
      Ohhh aquaphobia, pernah dengarrr. Tapi tak tersenarai pulakkk.
      Ohhhhhhhhh pernah hampir lemas, patutlah aquaphobia. Kalau saya jadi kak fiza pun boleh jadi aquaphobia kalau hampir lemas tu. Alhamdulillah tak ada apa apa masalah kan.

      Delete
  11. sy mmg sedia maklum ada mcm2 jenis fobia. tp sy x tau sy fobia dgn apa... kdg tgk ular, rs mcm fobia. kdg tak rasa apa2. bla tgk org bergayut tmpt tggi, sejuk tapak kaki. tp bla sy berada kt tmpt tggi sy x rs apa2 hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin bukan fobia. Sama macam saya, takut takut gitu, tapi nak cakap fobia pun tidakkkk.
      Uishh, saya kalau berada kat tempat tinggi, mahu terkencing dalam seluar rasanya hahahaha. Serammmm sejuk tubuh badan! >.<

      Delete
  12. kak Amie pernah fobia 1 dan 31.
    Fobia 1 time pregnant, memang selalu menangis sampai muntah bila terbau bawang putih.
    Fobia 31 - selalu lari kalau akan dikenakan suntikan (zaman remajalah dulu). Sekarang ok jew.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhhh kiranya fobia 1 tu time mengandung jelah kak amie? Bila dah selamat bersalin, dah tak ada dah fobia 1 tu? Memang agak fobia lah kalau selalu menangis sampai termuntah tu, first time ni tahu memang ada orang betul betul fobia dengan bawang putih.
      Alalalala comelnya lari kalau nak kena suntik hahahaha. Tapi mujurlah tak terbawa bawa sampai ke besar kan kak amie :P

      Delete
  13. Hahahaha dulu akak 29.. sejak da mengandungkn hud. Da xheran mkn ubat2 ni.hahahah

    Skng 23 laaa. Emosii tiap kali timbang berat.hahahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samaaaa! Susah betul lah nak suruh makan ubat, tak kena bebel tak sah kan kak nadyya HAHAHAHA. Nasib baik lah bila dah besar ni dah boleh telan sikit sikit walaupun masih liat :D

      HAHAHAHAHA no 23 tu tak boleh buat apa lah kak nadyya, berat naik janji bahagia pun tak pa :P

      Delete
  14. Sha ada fobia pada ketinggian.. ngeri dia lain macam.. hehehe..

    ReplyDelete

Maaf dipinta kerana bahasakan diri aku. Jangan segan silu untuk tinggalkan komen anda kerana komen anda begitu berharga. Terima kasih! :)